Apple on pitänyt tänään virtuaalisen julkaisutilaisuuden, jossa tyypillisesti tähän aikaan vuodesta päivittyvien iPhonejen sijasta esiteltiin uuden sukupolven iPad-taulutietokoneita ja älykelloja sekä uuden sukupolven järjestelmäpiiri.
Applen uusi A14 Bionic rakentuu 11,8 miljardista transistorista ja se on maailman ensimmäinen TSMC:n 5 nanometrin valmistusprosessilla valmistettava piiri. Ensimmäisenä uuden sukupolven iPad Airissa käyttöön tulevassa järjestelmäpiirissä on kaksi tehokasta ja neljä virtapihiä eli yhteensä kuusi A14-prosessoriydintä. Ne tarjoavat parhaimmillaan 40 % parempaa suorituskykyä, kuin edeltävän sukupolven iPad Airin kuusi A12-ydintä.
Uusi grafiikkaohjain on nyt neliytiminen ja sen luvataan tarjoavan 30 % parempaa suorituskykyä edeltäjäänsä nähden. Applen mukaan sen PowerVR:n teknologiaan luottava grafiikkaohjain tarjoaa kaksinkertaista suorituskykyä iPad Airin hintaluokan tyypillisiin kannettaviin nähden, mutta valitettavasti tarkkaa verrokkia ei kerrottu. Uusi versio Neural Engine -tekoälykiihdyttimestä on nyt 16-ytiminen ja sen luvataan kaksinkertaistavan suorituskyvyn edeltäjäänsä nähden. Neural Engine kykenee yhteensä 11 TOPS:iin (Tera Operations Per Second), jonka lisäksi tekoälytehtäviä nopeuttavat A14-ydinten uudet matriisilaskukiihdyttimet.
Järjestelmäpiiristä löytyy luonnollisesti myös muut modernien Applen piirien ominaisuudet kuten näyttöohjaimet, mediayksiköt, tehokas kuvaprosessori ja niin edelleen. Apple ei kuitenkaan kertonut tarkemmin niiden uudistuksista.
Lähde: Apple
Single-core testissä uusi on kohtuullisella todennäköisyydellä nopeampi kuin iPad Pro.
Coreja on kuitenkin vähemmän, joten multicore-testeissä tulee pataan. Samoin muistiväylä on kapeampi, joten muistikaistariippuvaisissa testeissä pro on vielä nopeampi.
”Applen mukaan sen PowerVR:n teknologiaan” Mistäs tämä PowerVR mutuilu edelleen tulee? Apple käytti PowerVR näytönohjaimia aikoinaan ja n. 2016 tuli siihen päätökseen, että ei sitä enää tarvi ja sen jälkeen lopetettiin lisenssimaksut Imagination Technologiesille… Sijoitusyhtiö osti tuon Imagination Technologiesin ja halus Applelta n. 5 vuoden lisenssimaksun patenteista, jonka Apple osti sitten tänä vuonna.. Apple on suunnitellut itse nuo näytönohjaimet, PowerVR kanssa niillä ei ole enää mitään tekemistä, vaikka kuinka kylmät väreet sitä ajatellessa voisi nousta pintaan.
Ja ei, en omista yhtäkään Applen laitetta, enkä todennäköisesti tule koskaan omistamaankaan, joten ”Applefan”-argumentit voi heti kättelyssä unohtaa.
Kaiken tällä hetkellä saatavissa olevan tiedon perusteella Applen GPU:t ovat edelleen PowerVR:n teknologiaan pohjautuvia, vaikkakin mahdollisesti Applen edelleenkehittämiä.
Vähän hatarammalla pohjalla mutta laajalti oletettua on myös se, että lisensointisopimuksessa (joka kattaa nyt laajemman kirjon PowerVR:n IP:tä kuin aiemmin) oli kyse ihan oikeasti tarpeesta koska muuten rikottaisiin patentteja ja/tai järeämmät (Mac Armit) GPU:t tarvitsivat IP:tä mihin Applella ei ollut lisenssiä.
Eiköhän tuo lisensointisopimus koske suurimaksi osaksi A10 / A10X piirejä, joita valmistetaan edelleen ja joissa on PowerVR GPU.
Toki ei ole kerrottu onko Imaginationilla jotain uutta teknologiaa saatavilla, josta Apple voisi hyötyä isommissa Macin näyttiksissä. Mitään faktaa ei kuitenkaan liene olevan saatavilla.
Äkkiähän sitä vois mutuilla, että Apple on tehny sellasen diilin, joka kattaa nuo A10 GPU:t + kaikki mahdollinen IP, mistä ne saattaa hyötyä / ei tule kiistoja, kun kysymyksessä 5v diili.
Vaikuttaa että A14 piiri on A13Z pienemmällä prosessilla ja muutamalla viilauksella tehty. No, mitä sitä pyörää uusiksi keksii.
Se että liian suuria parannuksia kerralla ei kannata tehdä, koska se lisää haastetta tulevaisuuteen ja on hyvä olla ”takataskussa” pari kikkaa seuraaviin versiohin, että saadaan pelattua aikaa – ja saadaan tekniikkallekin aikaa kehittyä…