
Apple julkaisi viime viikolla uudet TouchBar-kosketusnäytöllä varustetut MacBook Pro -kannettavat. Uudet MacBook Prot uudistuivat muun muassa prosessoreidensa osalta, joka on osoittautunut heti ongelmaksi.
YouTubessa teknologiavideoita julkaiseva David Lee on ehtinyt saamaan käsiinsä jo uuden MacBook Pro -sarjan 15-tuumaisen lippulaivamallin Intelin 6-ytimisellä 8. sukupolven Core i9 -prosessorilla. Lee vertasi uutuuden suorituskykyä viime vuoden 15-tuumaiseen Core i7 -lippulaivamalliin Adoben Premiere Prolla ajetulla videopakkaustestillä, jonka tulokset osoittautuivat vähintään huolestuttaviksi.
Tämän vuoden lippulaiva MacBook Pro Core i9 -prosessorilla pakkasi 5K SCARLET-W -videon 4K-resoluutiolle ja H.264-koodekille 39 minuutissa ja 37 sekunnissa, kun viime vuoden i7 -malli suoriutui samasta tehtävästä vain 35 minuutissa ja 22 sekunnissa. Ongelman syyksi paljastui nopeasti kannettavan ylikuumeneminen ja sitä kautta prosessorin kellotaajuuden lasku 2,2 GHz:iin – selvästi alle prosessorin 2,9 GHz:n peruskellotaajuuden.
Ylikuumenemisongelman vuoksi Lee ajoi testin uusimman sukupolven MacBook Prolla uudelleen siten, että kannettava oli testin ajan pakkasessa. Pakkasessa ajettuna kannettava suoriutui yllä mainitusta testistä 27 minuutissa ja 18 sekunnissa. Lee ajoi testit myös Gigabyten Aero 15X -pelikannettavalla, mutta sen selvästi nopeampi tulos selittyy käyttöjärjestelmän ja ohjelman optimoinneilla eikä niinkään nopeammalla raudalla.
Myös Apple Insider on jo ehtinyt testaamaan uutta Core i9 MacBook Prota ja törmännyt samaan ongelmaan. Kannettavan tulokset Geekbenchissä olivat vain marginaalisesti i7-mallia paremmat ja prosessorin kellotaajuus laski Cinebench-testissä jatkuvasti alle prosessorin peruskellotaajuuden.
Omien kokemusten valossa Mäkit ovat suositumpia nimenomaan koodareiden keskuudessa kuin yleisesti maailmassa.
Jos katsota jossain teknillisellä yliopistolla IT-opiskelijoiden läppäreitä, niin mäkkien osuus on paljon korkeampi kuin niiden markkinaosuus yleisillä markkinoille. Nimenomaan ammattinörtit suosivat mäkkejä.
—
Jos joku ei osaa mäkkiä käyttää, niin tuntuuhan se kankealta. Virtuaalidesktopit (spaces) on mainio tapa organisoida useiden eri ikkunoiden välillä siirtymistä.
Taitaisi olla kyllä lähinnä poikkeus, jos macbook pro ei throttlettaisi edes jonkin verran. Se, että nopeus romahtaa noin paljon kyllä myös yllätys.
Brändäyshän se, aiemminhan Intelillä oli i5 & i7 dualcoreja mobiilipuolella. :facepalm:
Koodarit voivat olla nörttejä, koska käyttävät tietokonetta, mutta eivät he välttämättä ole raudan kanssa missään tekemisissä tai ole muuten kiinnostuneita itse laitteesta millä työtään tekevät sen kummemmin. Tällainen käsitys kyllä elää että jos koodaat, niin pelaat pelejä ja olet tosi nörtti, joka kasailee omia koneita ja kellottaa niitä, mutta näinhän se ei useimmiten todellisuudessa ole. Koodari on koodari ja teknonörtti on teknonörtti.
Tämän sanottuani voin helposti uskoa väittämäsi, että nimenomaan kun tahdotaan mennä mutkittelematta asiaan ilman säätöä, johon Mäkki on se laitos millä hommat hoituu ilman ylimääräistä pään vaivaa, niin varmasti monet koodarit sitä tykkäävät käyttää.
Missäs mediassa on lähdetty esimerkiksi tässä tapauksessa tekemään noin? Aika moni tuosta ongelmasta on uutisoinut ja tehnyt videoita.
Nyt Applella on hyvä sauma julkaista iFreezer-jäähdytystelakka hintaan 500€. Lataustoiminnot saa 700€ mallissa.
Tuopa on se Mäkkärin käyttäjien yleisin vastaus, olen kuulut sen about tuhat kertaa kun olen näistä ongelmista yrittänyt puhua "MacOS ei ole Windows". Miten se on validi vastaus mihinkään? Jos Windows tekee jonkun asian paremmin, niin miksei sitä kopioida Applen puolelle? En keksi mitään muuta vastausta, kuin sen, että Applella vaan tykätään haistella omia pieruja 😀
Ikkunoiden koon hallinnassa Hyperdock (mitä varmaan tarkoitit, itselläni on myös se) tekee paljon samoja juttuja mitä Windows tekee out-of-box. Mutta koska se on kolmannen osapuolen softa, niin live-esikatselukuvia dockissa ei ole ja muutenkin esikatselukuvat laahaa perässä. Lisäksi myös se window-snap ominaisuus ei ole yhtä hyvä kuin Winukassa, eli ei ehdota toiselle puolelle täytettäväksi muita ikkunoita ja muuta semmoista (tästäkin voisi kirjoittaa kirjan).
Microsoft sentään on jo vetänyt päänsä ulos rectumistaan ja kopioi surutta kaiken hyvän muista järjestelmistä. Expose matkittiin jo vuosia sitten, nyt sen tilalla onkin jo Timeline, joka vie konseptia taas pidemmälle (aikajärjestys ja historia + virtuaalityöpöydät).
Ja miksei Expose/MC riitä minulle:
Mutta kuten sanottu, Mäkkäri on mielestäni tarkoitettu yksinkertaisempaan käyttöön ja nojaa paljon siihen ajatukseen, että se läppärin touchpad/touchbar on nokan edessä. Mulla läppäri on sivussa 90% ajasta ja ainoastaan matkoilla käytän sen omaa näppäimistöä & näyttöä.
Mutta hyperdock + hyperswitch combolla saa milteipä kaiken toimimaan yhtä hyvin kuin Windowsissa. Ei sisällä live-esikatselukuvia ja muutenkin kolmannen osapuolen softa on aina oma murheensa (pävitykset, kaatuilut, hitaus jne).
Mutta jos nyt vielä paasaan tuosta varsinaisesta build qualitystä, niin 1,5 vuoden käytöllä mäkkäristäni on alkanut lähtemään näppäimistöstä maalia irti ja ranteiden kohdalta "space gray" näyttää enemmänkin "space yellowilta". Eikä ole edes paskainen, on hinkattu puhtaaksi. Nähtävästi ei kestä hikeä. Lisäksi prossun tuuletin on alkanut nakuttamaan, mikä on harmi, koska näissähän on vain vuoden takuu. Jälleen kerran melko normaalia kulumista, mutta jotenkin sitä vaan kuvittelee sikahintaisen premiumin kestävän paremmin.
Omalla kohdalla mac on ollut yksi huonoimpia ostoksi. Koodaukseen omien kokemuksien pohjalta linux ja windows ovat omalla kohdalla toimineet paremmin. Mbp:n näyttö on hyvä, mutta näppis on aika kuraa. Adaptereihin tottuu, mutta olisi ihan mukavaa jos voisi lyödä muistitikun tai hiiren kiinni ilman mitään adapteria.
Niin, se on ihan hyvä vastaus. Se että joku asia on tehty tietyllä tavalla Windowsissa ei meinaa että se on ultimaattisesti maailman paras tapa tehdä se asia, ja että ei ole muita tapoja tehdä sitä samaa asiaa. Jonkun mielestä toinen tapa on parempi ja jonkun mielestä ei ole.
Yleensä nää valittajat on just niitä jotka kitisee about siitä että missä se start-nappi nyt sitten on. Sulla toki oli ihan spesifi ongelma, mutta noin niinkuin yleensä.
Toki muutosvastarinta on aina olemassa ja uuden opettelu on usein vastenmielistä. Itse olen melkoinen teknonörtti ja tykkään testailla kaikkea uutta ja olin oikeasti hyvin innoissani MacOS:sta aluksi. Nyt tosiaan tämän 18 kuukauden "opettelujakson" jälkeen, en löytänyt MacOS:sta riittävästi hyviä puolia siinä pysymiseksi (niitäkin oli toki).
Tietyt perustoimenpiteet on ihan selkeästi mitattavissa, eivätkä millään tavoin mielipideasioita. Jos joku tapa on nopeampi ja vaatii vähemmän toimenpiteitä saavuttaakseen saman lopputuloksen, niin se on faktapohjaisesti parempi. Sitten jos on sitä mieltä, että hitaampi tapa on parempi, koska siihen on tottunut, voidaankin mennä tuohon muutosvastarinta-osastolle.
Joo en minä sitä kiellä että tässä käyttiksessä on paskoja ratkaisuja, mutta iso osa on kyllä ihan sitä että "windows toimii näin, yhyy miks tää ei toimi" tason kitinää, mihin olen normaalien käyttäjien kanssa törmännyt.
Ainoa syy miksi jaksan vielä näitä rotjakkeita on Core Audio ja Logic Pro.
Jos omistaa Canon 1DX2:n tahi Nikon D5:n, tämä on täsmähankinta. Valokuvankäsittelyssä lyhyet huipputehot ja nopea levy ovat mitä haetaan mahdollisimman kannettavassa paketissa eli ammattipeli hyvin kapealle ammattikunnalle.
EU:ssa on laitteen myyjää koskeva 2v lakisääteinen takuu.
Sikahintainen ei välttämättä ole premiumia 🙂
Mihin muuten perustuu, että saavat mainostaa tuota vuoden takuuta eikä mitään mainintaa 2 vuoden pakollisesta takuusta? Vai onko tuo kaksi vuotta vain virhevastuu, joten suppeampi kuin takuu?
Käsittääkseni kaksi vuotta on tosiaan virhevastuu, ei takuu
Takuuhan myyjän/maahantuojan tarjoama lisäarvo tuotteelle. Sitten on erikseen myyjän virhe astuu mikä on tämä "vähintään" 2 vuotta.
Jos kuvaa uutisiin, niin silloin kyllä niiden tehojen pitäisi olla käytettävissä pitemmältikin kuin vain joku puoli minuuttia.
Esim. urheilutapahtumissakin ne kuvat pitäisi käydä läpi ja saada parhaat lähtemään kuvatoimistolle nopeasti esim. erätauon aikana.
Tosin aika paljon kyllä kuvaavat JPEGinä noissa tilanteissa.
Eipä takuukaan korvaa hajoamista esim. pudottelusta, vaan valmistusvirheen/heikkouden takia hajoamiset.
Joten sen puoleen aika samalla viivalla kattavuudeltaan.
Joku oston yhteydessä otettu DJI:n lisämaksullinen takuu, jossa korjataan/korvataan huoltoon toimitettu drone riippumatta hajoamissyystä on vähän eri asia.
Joku ero tolla virhevastuulla ja takuulla on, enkä jaksa nyt asiaa tutkia. Saattaa olla jopa selkokielellä selitetty jossain kuluttajaviraston sivuilla.
Valmistajalla on Applen tapauksessa 1v kaupallinen takuu. Myyjää koskee 2v lakisääteinen takuu.
Tämän poimin toisaalta:
Lähde: Takuut: korjaukset, vaihdot ja hyvitykset
Näinhän se on, mutta Applen kanssa pari erää tapelleena, voin sanoa, että siinä on kuluttajalla kiva seikkailu tiedossa. Erityisesti tämmöiset näppäimistön maalin lohkeamiset, space grayn pois hieroontumiset ja epämääräiset tuuletinäänet menee helposti "käytät sitä väärin"-osastolle. Nähtävästi pitäisi olla puuvillahanskat kädessä 🙂
Käytännössä Applea pitää asiassa riittävästi painostaa julkisesti, mielellään monen ihmisen toimesta, kuten nämä 2017-2018 mallien näppäimistöjen hajoamisessa. Niille Apple on nyt (vihdoin) myöntänyt 4 vuoden vaihtotakuun, ja silloin asia menee aika kivuttomasti.
Eli onko tilanne se, että kauppa saa Applen kustantamaan vuoden aikana hajonnut vehje ja sen jälkeen se olisi kaupan omakustanne, joten ei mikään ihme, että koittavat siitä venkoilla. Miksiköhän kuluttajavirasto ei pidä isompaa meteliä tuosta?
En tiedä miten tuo menee. Löytyiskö tuohon vastaus jostain tuolta EU-sivulta, johon edellisessä viestissäni laitoin linkin? Kuluttajien pitäisi ehkä venkoilla kuluttajaviraston suuntaan, jotta tekevät asialle jotain. En ole Applen kanssa takuuaioita joutunut hoitamaan, joten en tiedä miten toimivat.
Kyllä Apple ihan omatoimisesti tekee asiat virhevastuun mukaisesti, ja kaikki Apple-liikkeet mainostavat sitä avoimesti. Esim. itse voivottelin huoltoliikkeeseen että haittaako kun takuu meni just umpeen, niin kuittasivat että Apple korjaa ongelman virhevastuun piikkiin.
Teen töitä miettiipädillä t480s
Ja ryökaveri vieressä ährää mäkkibookkiproolla (se edellinen sarja).
Kuulen hyhin mallinteluideni ja renderöimisieni, kun kaveri pistää spotifyä raskaampaa kehiin. :vihellys:
Omani on yllättävän hiljainen i5 prossalla
Mitä omia opintojani ja sen myötä työmaita olen seuraillut niin prosenttuaalisesti macien määrä on varmaan samaa luokkaa kuin yleisestikin markkinoilla. Voin allekirjoittaa, että ei missään nimessä ole ainakaan mikkisoftan tuotteiden kanssa helpompaa olla macin kanssa. Esim visual studio on melko onneton macilla, joten windows on melko pakollinen.
Eiköhän joku pinnan kuluminen väkevästä hiestäsi ole ihan normaalia kulumista. Miksi tuota pitäisi mihinkään takuuseen saada? iPhone 5 mustan version värit suli joidenkin hiestä, mutta ei sitä todellakaan kaikille tapahtunut. Väkevähikisten kannattaa ostaa ihan kirkkaan alumiinin värinen.
Tuuletinääni menee kyllä takuuseen. Näppäimistön maali puolestaan viittaa taas siihen väkevään hikeen. Esim. ruokavaliolla voi olla merkitystä?
iOS kehitykseen mäkki taas on pakollinen. iOS on iso bisnes.
Yksi mäkin hyvistä puolista on hyvä jälleenmyyntiarvo. Senkun vaan kone vaihtoon ja jotain muuta tilalle, kun kerran halua workflown muuttamiseen ole.
Väärin syöty?
Onhan tuo apple maailma aika mielenkiintoista säätämistä kuten tämä Linusin tapaus osoittaa.
Opiskelijoilla luulisi olevan enemmän winkkari/Linux-läppäriä, kun MacBook:t on tunnetusti kalliimpia. Työelämässä IT-puolella niissä paikoissa missä työkoneen saa itse valita, on mac:t olleet aina suosituimpia, sitten Linux ja lopuksi Windows. Kun konetta ei tarvitse itse maksaa, niin kalliimpi hintakaan ei ole ongelma .Net-kehityksessä varmasti mennään Windows:lla, mutta web/full stack devauksessa mac/linux tuntuu olevan monelle (kuten itsellekkin) luontevampi vaihtoehto.
Aika monella opiskelijalla vanhemmat varmaan jeesaavat tällaisissa hankinnoissa.
Ja onhan mäkeissä ollut hyvät akunkestot verrattuna win-koneisiin.
Pitääkö sen olla nimenomaan jompikumpi noista kameroista ja jos pitää niin miksi? :think:
Kuvankäsittelyssä ei muuten haeta lyhyitä huipputehoja.
Itselleni on intuitiivista pyyhkäistä touchpadillä 3-sormen tervehdyksellä ylös ja Mission Controlilla valita sopiva ikkuna. TAI sitten asettelen oleelliset ikkunat eri virtuaalityöpöydillä ja näiden välillä on todella nopea vaihdella. Kummassakin tapauksessa aikaa kuluu alle sekunti.
Jos taas haluat Windowsmaisen Alt-Tabin, niin ehkä esim. tällä onnistuisi:
Witch · Many Tricks
Mulla taas vain hyviä kokemuksia. Olen takuun umpeuduttua saanut täysin ilmaiseksi vaihdatettua Macbook Pro -läppäriini akun kun sen kapasiteetti oli yllättäen romahtanut (eli koko alapohjan), näytön (koska bezelissä oli kosmeettisia jälkiä pinnoitteessa) ja tassut (koska ne nyt vaan alkavat irtoilla). Nämä kaikki 2-4v oston jälkeen ilman normaalia tai lisätakuita. Ei mitään selittelyjä tai tappeluita. Ehkä miellyttävällä persoonallani oli osuutta, mutta uskon toimineeni aika normaalisti :think:
Kävin tossa opiskelevalle koodarilla, mielikuva jäi Nörttien Nörtti, isolla kirjaimin..ei löytynyt winukkaa tai mäkkiiä, kyllä siinä mentiin linuxella.
Menee vähän OT:ksi, mutta:
Stack Overflow Developer Survey 2018
Windowsin osuus noin 50%, macOS 27% ja Linux 23%. Ammattilaisilla hiukan useammin juurikin macOS. Tuossa siis kaikki versiot niputettu yhteen. Kuulostaa uskottavalta, mutta riippuu paljon siitä, mitä koodaa. Ja voipa olla maa-/firmakohtaisiakin eroja.
^ Lisäksi Windows on käytännössä se Enterprise-valinta, jos devaaja ei saa itse valita konettaan. Ja edelleen valitettavan paljon työnantaja tekee sen päätöksen Suomessa ja maailmalla.
Ei se noin mene. On olemassa 2 vuoden virhevastuu. 2 vuoden jälkeenkin voi olla korjaus/korvausvelvoite, se katsotaan tapauskohtaisesti. Virheestä voi asioida myyjän kanssa joka vastaa siitä, mutta käytännössä myös valmistaja joutuu vastaamaan asiasta. Eihän kukaan voisi muuten myydä valtavia määriä tavaroita, jos ilmeneekin tyyppivika niin myyjäliike on konkurssissa korvauksineen, vaikka vika on valmistajan. Ei EU:ssa tällainen ole mahdollista.
Sitten on erikseen joko valmistajan tai myyjän antama takuu, joka on takuu vain siinä tapauksessa, että siinä on jotain parempaa kuluttajalle, kuin virhevastuussa. Jos takuun antaa nimenomaan myyjä, ei valmistajan tarvitse vastata siitä. Yleensähän tuon takuun antaa valmistaja. Mutta antaahan joku Thomann esim. kaikille tuotteille 3 vuoden takuun. Taustalla voi olla jättimäisen liikkeen neuvottelema valmistajan lupaama takuunlaajennus, tai myyjäliikkeen oma jolla saadaan asiakkaita.
:rofl:
r/apple – Intel has now removed the Intel® Power Gadget for Mac (CPU frequency/power/energy usage tool) from their website. Coincidence?
Intel® Power Gadget | Intel® Software
Kaikki vastaavat läppärit throthlaa. Testeissä tuo on nopeampi kuin viime vuoden nopein malli, mikä lienee kuitenkin se pihvi.
Eikö tuo (ainakin tuossa tämän uutisen) testissä hävinnyt viimevuotiselle lippulaivamallille? Mielestäni tuo uutisen 2377 sekuntia on selvästi hitaammin kuin 2122 sekuntia. Uusi malli oli yli 10 % hitaampi kuin edeltäjänsä.
Toki, jos sen pakasti, niin se selvisi tehtävästä 1638 sekunnissa, eli sen reilut 20 % vähemmässä ajassa. Mutta et kai nyt oleta käyttäjän menevän pakastimen sisälle tekemään videorenderöintiä? 😉
Ja, tosiaan, ihan kaikki vastaavat mallit ei hyydy. Jotkut valmistajat kun joko (1) laittavat noita U-malleja [15 W eikä 45 W TDP] noihin selvästi alle 20 mm koneisiin tai (2) tekevät koneesta aavistuksen yli 20 mm paksun jolloin se 45 W prosessori pysyy vähintään peruskellotaajuudellaan. Enkä ole varma hyytyykö mikään muu kone noin pahasti kuin tuo omena. Tuo 80 asteen kohdalla käynnistyvä tuuletin nyt viittaisi ihan rehelliseen firmisbugiin. Ei tuo voi olla tarkoituksenmukaista, että se kone pääsee karkaamaan noin pahasti käsistä ennen kuin se edes yrittää rajoittaa lämpenemistään.
Ainakin tuossa yhdessä testissä se oli hitaampi kuin viimevuoden i7-malli. On toki mahdollista että kaikki i9:llä varustetut läppärit kuumenevat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että asia on Applen kannalta ok. Ylikuumeneminen ei ole tietokoneen ominaisuus. Se on vika joka johtuu liian huonosta jäähdytyksestä.
Tuotteessa on silloin vikaa kun se ei toimi määrityksiensä mukaisesti.
Varmaan tuossa testissä, mutta tässä testissä voittaa
Tarkoitat että throtthle on vika? Sit kaikki vastaavat läppärit ovat määritelmäsi mukaan viallisia.
Onhan tuo nyt perkele selkeä vika jos kuumenee niin paljon, että jää kuin tikku paskaan verrattuna aiempaan malliin :kahvi:
Mutta Applessahan ei ole koskaan vikaa ja muut Aku Ankan parhaat.
Totta jos olisi noin, mutta tuossa mun laittamassa videossa se kyllä voittaa. Ja yksi paskasti optimoitu softa ei riitä kokonaisen tuloksen julistamiseen.
Kaikki vaan testaa väärin. Testit pitää muokata sellaiseksi, että uusi voittaa 😀
Mitenkäs se sitten toimi siinä edellisessä mallissa paremmmin?
Ei tässä mitään prossun käskykantaa vaihdettu, kuten PowerPC:stä x86:en vaihtaessa, tai edes prossun arkkitehtuuriakaan.
Intel Power Gadget utility download link removed amidst 2018 MacBook Pro throttling controversy