
Apple julkaisi viime viikolla uudet TouchBar-kosketusnäytöllä varustetut MacBook Pro -kannettavat. Uudet MacBook Prot uudistuivat muun muassa prosessoreidensa osalta, joka on osoittautunut heti ongelmaksi.
YouTubessa teknologiavideoita julkaiseva David Lee on ehtinyt saamaan käsiinsä jo uuden MacBook Pro -sarjan 15-tuumaisen lippulaivamallin Intelin 6-ytimisellä 8. sukupolven Core i9 -prosessorilla. Lee vertasi uutuuden suorituskykyä viime vuoden 15-tuumaiseen Core i7 -lippulaivamalliin Adoben Premiere Prolla ajetulla videopakkaustestillä, jonka tulokset osoittautuivat vähintään huolestuttaviksi.
Tämän vuoden lippulaiva MacBook Pro Core i9 -prosessorilla pakkasi 5K SCARLET-W -videon 4K-resoluutiolle ja H.264-koodekille 39 minuutissa ja 37 sekunnissa, kun viime vuoden i7 -malli suoriutui samasta tehtävästä vain 35 minuutissa ja 22 sekunnissa. Ongelman syyksi paljastui nopeasti kannettavan ylikuumeneminen ja sitä kautta prosessorin kellotaajuuden lasku 2,2 GHz:iin – selvästi alle prosessorin 2,9 GHz:n peruskellotaajuuden.
Ylikuumenemisongelman vuoksi Lee ajoi testin uusimman sukupolven MacBook Prolla uudelleen siten, että kannettava oli testin ajan pakkasessa. Pakkasessa ajettuna kannettava suoriutui yllä mainitusta testistä 27 minuutissa ja 18 sekunnissa. Lee ajoi testit myös Gigabyten Aero 15X -pelikannettavalla, mutta sen selvästi nopeampi tulos selittyy käyttöjärjestelmän ja ohjelman optimoinneilla eikä niinkään nopeammalla raudalla.
Myös Apple Insider on jo ehtinyt testaamaan uutta Core i9 MacBook Prota ja törmännyt samaan ongelmaan. Kannettavan tulokset Geekbenchissä olivat vain marginaalisesti i7-mallia paremmat ja prosessorin kellotaajuus laski Cinebench-testissä jatkuvasti alle prosessorin peruskellotaajuuden.
Joskus aikoinaan osa macin käyttäjistä puolusteli yksinappista hiirtäkin. Hyvä että herättää tunteita, mutta ei kannata liian syvälle upota noihin väittelyihin :kahvi:
Ei se ominaisuuskaan ole. Peruskellotaajuus on kuitenkin tuo, mikä Apple sivuillaan tuolle lupaa…
Jep. Jos joku ei näe mitään vikaa Applen tarjoilemassa ”mämmissä”, niin antaa sen syödä sitä rauhassa. 😉
Saatiin surface pro 3:n tilalle takuuseen pro 4 kun throtlas liikaa. :btooth:
15s kesti perustaajuudella ja sen jälkeen minimeillä :facepalm:
Sitte noita myydään 4.5GHz kelleillä. (Totuus oli 1.8GHz) :facepalm:
Microsoft sentään myönsi että paska osui tuulettimeen ja sai takuuseen tuon toimivan version( 8sec maximit ja sitte perustaajuudella)
Kyllähän tämä Applen nykymeno hämmästyttää. Oma 2013 vuoden MBP rullaa kuin uusi kone, eikä ominaisuuksissa ole oikein valitettavaa. Nyt tulee jatkuvasti malleja, joissa on aika perustavanlaatuisia ongelmia. Oli niitä ongelmia ennenkin, on ollut ainakin näyttöjen, wifin ja latureiden kanssa. Kuitenkin tuntuu tihenevän nämä ongelmatapaukset. Samaan aikaan hinnat on entistä enemmän pilvissä.
Apple Insiderin testissä käytettiin Adobe Premiere Prota. Sen aikana prossun kellotaajuus oli 2,2 Ghz, vaikka sen base clock on 2,9 Ghz. Kone olisi merkittävästi nopeampi tässä tehtävässä jos siinä olisi kunnollinen jäähdytys. Jos jossain muun valmistajan läppärissä on sama asia, niin silloin siinäkin on vikaa.
Missähän kohtaa prossun speksien ilmoittaminen käy laittomaksi markkinoinniksi? Voiko se voi olla ok että markkinoidaan prossun olevan 2,9 Ghz, mutta siitä ei todellisuudessa voi käyttää kuin 2,2 Ghz? Karvalakkivertauksena voisi ajatella että joku ostaa 400 hp kilpa-auton, joka toimiikin kisassa vain 300 hp teholla. "Joo mut kyllä kun se tossa parkissa on, niin siinä on 400 hp moottori."
Ei tämä ole noin mustavalkoista. Moni käyttäjä hyötyy siitä, että prossu kykenee toimimaan nopeasti lyhytkestoisesti. Iso osa käyttätapauksista on sellaista, jossa EI tarvita minuutti/tuntitolkulla maksimitehoa, vaan purskeittain. Videoiden enkoodaus toki tarvitsee pitkäkestoista tehoa.
Niin kuin kaikkien laitteiden kohdalla, kannattaa ensin odotella testejä, ja ostaa vasta niiden jälkeen jolloin selviää, onko laite hyödyllinen juuri itselle.
No, toisaalta kun Apple ilmoittaa koneen olevan varustettu 2,9 GHz prosessorilla – mutta joka toimii lyhytaikaisesti jopa 4,8 GHz kellotaajuudella – niin kyllä tuolla lauseella vähän niin kuin voisi olettaa sitä 2,9 GHz jatkuvaa eikä ”mutta oikeasti oikean maailman ohjelmalla videorenderoinnissa vain 2,2 GHz ja jos vahingossakaan päästäisi L2K2 ajamaan pitkälle optimoitua C:llä koodattua AVX2-käskyjä käyttävää analyysikoodiaan niin varmaan pudotaan reilusti alle 2 GHz nopeudelle tai ehkä jopa tuolle 800 MHz alimmalle käytännön paniikkinopeudelleen siinä juuri alle 100 asteen kohdalla tapahtuvaa koneen vääjäämätöntä kaatumista” -prosessoria.
Sehän tässä vähän kyrsii, että ilmeisesti Apple ei ole edes aivan ainoa valmistaja joka on lähtenyt tähän perseilyyn. Kerrotaan kaksi lukua kellotaajuuksia (lyhytaikainen ja sitten ilman lisämäärietä implikoidusti jatkuva), mutta sitten ei pidetä kiinni edes siitä alemmasta taajuudesta edes läheskään.
Itseä tuossa huolestuttaisi enemmän laitteen kesto yleensäkin kuin prosessorin kellotaajuus, tiiviisti pakattu kone ja lämmöt huitelee tapissa kun tekee jotain vähänkin raskaampaa mihin laite on tarkoitettukin.
Linkki ilmestynyt takaisin ja päivittäneet 3.52 —> 3.53.
Intel® Power Gadget | Intel® Software
Vähän kiinnostais tietää, että mitä erityistä hyötyä siitä on, että prossu toimii nopeasti vain lyhytkestoisesti? Ja mitä on se käyttö, joka ei tarvitse tehoja kuin lyhytkestoisesti johon ei kelpaisi se hinnat-alkaen -malli kun koko i9:n pointti on se raaka laskentateho?
Applea pitää puolustaa vaikka mikä olisi.
Se kahden sekunnin raskas juttu menee tosiaan kolmessa sekunnissa sillä hinnat alkaen mallilla. Tuollaisella perusteella ei todellakaan ole mitään tekemistä i9 kanssa, kun i9 on tehty juuri raskaaseen käyttöön.
Kyllä kai kuka tahansa ottaisi mieluiten tietokoneen, joka ei hidastu 6 sekunniksi, vaan vain 4 sekunniksi. Lyhytkestoista rasitusta tarjoaa moni ohjelma/operaatio kuvankäsittelystä tiedostojen pakkaamiseen tai softan kääntämiseen tai vaikka 3D-mallinnukseen.
Älkää ymmärtäkö väärin, totta kai olisi parempi, jos ei koneet throttlailisi. Pointtini oli vain se, että lyhytkestoisesta nopeudestakin voi olla hyötyä.
Mitä helvettiä? Listaamistasi asioista kaikki ovat sellaisia, jotka käytännössä vaativat jatkuvaa suorituskykyä 😀
Ööö, ei ole?
Yksikään käyttäjä ei saa lisäsumman verran lisäarvoa koneesta, joka toimii käytännön kuormalla hitaammin kuin halvempi malli "tehottomammalla" prosessorilla. Faktahan on, että tuo julkaisu meni kategoriaan enemmän paperispekseja isommalla hinnalla ilman mitään realistista hyötyä.
Ostakoon ken lystää itse en enää tuon touchbar version jälkeen ole edes harkinnut Applea käyttäväni, huonot liitännätkin noissa, kone on pienempi, mutta sitten joutuu kantamaan sen kilon kaikenlaista adapterisälää yms. mukana, että saa yhtään mitään vanhempia laitteita tuohon kiinni.
En minäkään tuosta maksaisi senttiäkään, varsinkin jos kerran vanhempi versio selvityy jopa tuota nopeammin samasta taskista.
MagSafen poisto, TouchBar ja vajaat liitännät itsellänikin todella isoja miinuksia Macbookeissa. Käyttiksestä silti pidän, sekä äänettömyydestä, laadukkaasta näytöstä ja pienestä koosta.
Tutulla Macbook koodauksessa yms. käytössä. Kerrankin olin vieressä kun löi koodia tulille, sitä huudon määrää joka kuului kaikkialle. Kyllä se niin menee että Applen 3000€ systeemit ei ole hiljaisia, kuin nettikäytössä. Kannattaisi niidenkin suosiolla laittaa sentin verran lisää paksuutta, siihen sopisi jo siiltä ja kupariputkeakin vähän. Ja tuuletinprofiili niin, että lähtee tuuletin päälle 60c tienoilla.
Itsehän kirjoitan tätä viestiä 400€ markettiläppärillä, liki seitsemän vuotta vanhakin vielä. Tuuletin humisee hissukseen, läppärissä lämpöä 45c ja ei throttlaile, jäähdytys 17w prosessorillekkaan ei ole tässä kin kupariputken päässä oleva pikkusiili pikkutuulettimella. Applella samankaltainen jäähdytys ja watteja neljä kertaa enemmän, ei mene oikein järkevästi niiden systeemit. 😀
Toki tämän tehot on sitä luokkaa, että CPU-usage 60% striimejä katsoessa, ei silloinkaan lämpöä ole kuin 55c-60c. Ja samalla tuuletinnopeudella tai korkeintaan hieman korkeammilla, 70c 100% usagella saa nousemaan mutta niin kovaa kuormitusta ei normaalissa nettiselailussa tule.
Voisiko joku joka Applen ekosysteemiä ymmärtää kertoa mikä tämän homman nimi on.
1. Eikö nämä Pro mallit ole juurikin 'töihin' tarkoitettuja malleja, ja Applella on halvempiakin Facebook – koneita?
2. Tuliko Applelle yllätyksenä, että sen tehokkainta rautaa sisältävää läppäriä käytetään muuhunkin kuin facebookkaamiseen, vai miten ne on tälläisen pirkkaläppärin päästänyt markkinoille?
3. Onko nämä mbp pelkkiä imagoläppäreitä, ja vain joku 5% käyttäjistä käyttää niitä siihen mihin se on tarkoitettu? Vähä niinku joku seniili vaari ostaisi itselleen uuden lambon tahi Ferrarin.
Prime95-benchailua:
Jos pitää ajaa perus toimisto- ja nettisoftia suurilla kelloilla, niin se nyt on selkiö, että silloin prossuksi pistetään esim 2C4T prossu, eikä mitään 6C12T prossua, jonka staattinen kulutus jo pudottaa sen kelloja selkeästi, puhumattakaan kun typeryys kasvaa ja koneesta tehdään pieni ja ohut, jolloin lopputulos on lähinnä katastrofi.
Jos koneen pitää olla hyvin suorituskykyinen, niin ohuus ja kevyys kannattaa vain suosiolla unohtaa….
No ei kai nyt mitään 2c/4t enää, Coffee Lake prossuissakin näemmä vain 1kpl moisia mobiilipuolella.
Korjaus.. 🙂 katsoin väärää saraketta.
Desktopin puolella enempi
Jep, desktopille on kyllä noita 2c/4t Pentiumeja kuten oli Kaby Lakenkin osalta. :tup:
Juu ja pari tuhnua 2c/2t kikkarettakin :dead::D
Tämä reddit on hyvä, en keksi mihin videota tarvitaan kun saman infon saa luettua neljäsosa-ajassa ja lisäksi se vielä sisältää korjausohjeetkin.
r/macbookpro – Optimal CPU Tuning settings for i9 MBP to stop VRM throttling / Explanation of Apple's Engineering Failure
Käytännössä siis sopivia firmware-powerlimittejä tuunaamalla virransyötön throttlauksen saa estettyä ja suorituskyky paranee reilusti.
Pahin ongelma siis ei ole cpu:n ylikuumeneminen, vaan nimenomaan VRM ylikuumeneminen.
Heh, olisi taas tosiaan hauska nähdä miten omenalahko tähän suhtautuu. Joskus vuosia sitten muistelen kun oli jotain kovalevyvikoja jossain Applen läppäreissä ja siitä nousi sitten haloo. Ajattelin että josko nyt sellainen pieni särö siihen ylijumaluuteen olisi tullut, mutta ei. Niin Apple-foorumit oli vain väärällään vihaisia kirjoituksia siitä miten kovalevyvalmistaja (oliko se Seagate) on mennyt näin julmasti huijaamaan Applea. Normaalia kuluttajaa kiinnosta tippaakaan kuka niitä komponentteja siihen ostamaansa laitteeseen on toimittanut. Jos koneen kyljessä lukee Samsung tai vaikka joku Opel, niin heidän syytään on ja heidän laaduntarkkailunsa on kussut. Tai jos maito maistuu pahalta, niin ala etsimään juuri sitä tiettyä mansikkia jolla utareessa tulehdus tjsp. Pointtina vain se, että silloin taisin viimeistään tajuta että aattellisuuden tullessa mukaan kuvaan, myös tietotekniikkapuolella on aivan turha yrittää mitään logiikkaa tunkea sekaan.
Jos et jaksanut tuota katsoa, niin tuossa tuumattiin myös kuinka Macbookeissa VRM hajoaa usein työntäen 12 volttia CPU:lle polttaen sen. Toinen nostettu ongelma koskee sitä, että tietojen pelastaminen SSD:ltä on ilmeisesti tehty mahdottomaksi. Nämä seikat kun summaa tuon alimitoituksen ja kuumenemisen kanssa yhteen, tulee vielä hauskempaa rallia.
Jos totta, niin molemmat noista kahdesta on kyllä ihan yksinään syy olla ostamatta tuollaista.
1. Miksi ihmeessä sen juotetun SSD-aseman muusta emolevystä irrottava jumpperi (ja se pieni enintään ehkä juuri ja juuri taalan hintainen liitin jolla siihen asemaan pääsee käsiksi muun emolevyn porsittua) on pitänyt poistaa. Asiakkaan muroihin kuseminen lienee hauskaa, mitään oikeaa syytä en keksi?
Varmuuskopioinnin nimeen vannovat ihmiset: kuinka tiheään ajatte varmuuskopionne. Jos tuolta sai aikaisemmin luettua vielä sen datan noin yhden tai kahden työtunnin hinnalla (avaa kone, irroita emolevyltä jumpperi, liitä kaapeli ja lue data), niin ei tarvitse kovinkaan arvokasta dataa olla, etteikö sitä viimeisen varmuuskopion jälkeistä osuuttakin haluaisi talteen. Siis, vaikka ajaisi päivittäiset varmuuskopiot.
2. MIksi ihmeessä on pitänyt säästää parikymmentä senttiä per FETti? Oletan näin tapahtuneen. Hieman isoimpi kytkettynä oleva vastus, tai hieman isommat kytkentähäviöt, ja siinä saadaan aikaan se, että tulee VRM puolelta rajat vastaan.
Joka on ei ole yhtään sen parempi asia. Itse asiassa varmaan reilusti pahempi asia.
VRM ylikuumenee koska joko: (1) sen jäähdytysratkaisu on mokattu pahasti [ei todennäköistä, koska tuo on ilmeisen passiivisesti jäähdytetty identtisesti edellisiin], (2) sinne on laitettu halvempia ja huonompia FETtejä kuin mitä Intelin vaatimukset tuolle prosessorille on [mutta silti se virransyötön ohjain on säädetty sallimaan täysi teho, jolla se siis paahtaa ne FETit siinä parissa sekunnissa liian kuumiksi ja sitten rupeaa hakkaamaan tehoja pois–päälle–pois–… siten, että ne FETit on koko ajan maksimilämpötilassaan], tai (3) Apple on laittanut väärän maksimilämpötilan noille FETeille [joka olisi se ainoa tilanne, missä tuo kone ei tule porsimaan ennen aikojaan virransyötön lahotessa ja viedessä mukanaan prosessorin].
Tuo ”rekisteripurkka” on oleellisesti todellinen purkka. Käyttäjä siis purkkasi tehorajan alemmas, jotta virransyöttö jarruttaa hallitusti tehoja (kellot putoaa vakioarvoon, jota ko. käyttäjä ei kerro) sen sijaan, että se ”keitäisi” (jolloin kellot pomppii ilmeisesti maksimin ja 800 MHz välillä)… tämä toki tarkoittaa, että prosessorista ei oteta irti kaikkea sitä minkä muu jäähdytys antaisi myöten.
Ja, toki VRM maksimitehojen puolittaminen (mitä tuossa siis tehtiin, 100 W syöttö pudotettiin 49 W) tarkoittaa, että sille näytönohjaimelle ei jää mitään… (100 W on siis molempien yhteenlaskettu maksimaalinen jatkuva teho, jos nuo luvut pitävät paikansa.)
En ole koskaan kuullut tuolla tavalla hajonneesta mäkistä.
Minulla on timemachine joka ottaa joka päivä jatkuvasti incremental backuppia. Aina kun kone on kotiwifissä. Joka päivä. Useita kertoja päivässä.
Siinähän se itsenstäänselvä vastaus tulikin. Juotettu SSD pakottaa ihmiset heittämään lisää rahaa Applen myllyyn ja sitoutumaan vielä syvemmälle siihen ekosysteemiin. Applen sivuilta:
Time Machine on Macin oma varmuuskopiotoiminto. Sen käyttämiseen tarvitset jonkin seuraavista erikseen myytävistä ulkoisista tallennusratkaisuista:
Eli vaihtoehto1: kun USBitkin näköjään omenoista häviävät, niin vähintään adapteri pitäisi ostaa että ulkoisen kovon saa kiinni. Vaihtoehto2: $$$. Vaihtoehto 3: $$$. Tai sitten tietenkin Applen iCloud = $$$.
Ei sillä, Microsoft on pian ihan yhtä ärsyttävä Onecloudinsa kanssa jota tungetaan väen vängällä nenän eteen joka välissä. Sinnepä jonnekin sopivat lait omaaviin maihin se data kuitenkin valuu virallisesti tai epävirallisesti jos tarve on. Jos ei yksityisyydestään piittaa tai piiloutuu sen klassisen "ei musta mitään mielenkiintoista informaatiota oo"-fraasin taakse, niin ei muuta kuin heittää rahaa näille vaan. Hieman valveutuneemmille suosittelen kuitenkin tutustumaan Syncthing-nimiseen tuotteeseen.
No jo on sulla ongelmat. Suora piuha siihen ulkoseen kovoon maksaa 5-20 euroa tai adapteri saman. 3000 euron koneen kanssa siis aivan mahdoton panostus.
Toki kaikesta saa ihan vitullisen ongelman tehtyä kun oikein yrittää.
Alkaa tosiaan mennä aika pahasti offtopic. 🙂
Timemachine on ymmärtääkseni ihan kiva, mutta koko koneen palautus taitaa kestää pienen ikuisuuden. Se ei kuitenkaan korjaa väärin suunniteltua i9 konetta.
Usko jo käyttävirhe jos ylikuumenee :hammer:
Apple ylijumalaa sinun ei tule halventaa. :hammer::hammer:
Riippuen datan ja tiedostojen määrästä about pari tuntia ja käytössä on identtinen klooni koneesta, softista, selaimen sivuhistoriaa jne. myöden ilman mitään säätämistä. Olen käyttänyt vain koneesta toiseen siirryttäessä, mutta ominaisuus mitä arvostaa. Ulkoinen usb-levy nyt on ollut aina varmuuskopiointia varten. En kokenut silti meneväni syvemmälle Windows- ja Linux-ekosysteemiin kun niistä otin varmuuskopioita. Yksi USB-C -liitin on nyt työkoneessa kiinni minkä kautta lataa koneen ja missä on kaikki muut tarpeelliset vermeet kiinni.
Ylikuumenemisongelma ei tee tästä vanhemmasta koneesta huonompaa, eikä ole senttiäkään omia rahoja tässä kiinni. Silti kun sain koneen valita otin Mac:n. Uuteen malliin ei rahojaan kannata haaskata. Paperilla näyttää hyvältä, käytännössä ei.
Omat läppärit nököttävät lähinnä pöydällä ja joskus eksyvät palaverihin, joten eipä niille kauheasti mekaanista rasitusta tule eikä niissä ole mitään ongelmaa ollutkaan. Vaimolla joka sekä reissaa maailmalla että kone kulkee töissäkin jatkuvasti matkassa on MBP hajonnut jo useampaan kertaan. Kerran meni GPU, kerran emo, kerran kovo, kerran muistit. Useimmiten konetta ei ole varsinaisesti korjattu vaan käyttöön on tullut vaihtokone joko vastaava tai uudempi. Hänellä koneita on varmaan ollut kaikkiaan joku kymmenen kipaletta suurinpiirtein yhtä monen vuoden aikana. Osa MB ja osa MBP, yleensä 15" versiota, mutta muistelen yhden olleen 17" joskus kauan sitten.
Ongelman fiksaava päivitys pullahti tänään ulos!
Apple releases 2018 MacBook Pro update to fix CPU throttling/thermal management bug
Korjaakohan siis vain vrm säädöt? Lämpöihin tuskin auttaa mitenkään. Noh jospa ei enää tippuisi alle base clockin niin hyvä.
Onkohan siinä vain estetty se kellojen putoaminen vaikka kone sulaisi pöydälle sen seurauksena?
Ei, vaan siinä on ohjelmoitu tdp alemmas niin, että vrm-virransyöttö ei ylikuumene.
Kuulostaa hyvältä. 🙂
Vaikuttaisi tuon pätsin jälkeen toimivan oikeastaan ihan samalla tavalla kuin oikeastaan kuin mikä muu Intelin uusimmilla piirillä oleva "teholäppäri"
Dave2D ainakin jo twiittasi uuden kuvan
Niin nyt tuli kyllä sellaista settiä että, varmaan sitten kuulet hemmetin monesta muusta emolevyn viasta, muuta kuin emon olevan paska. Samalla tavalla backupit eivät ole peruste sille, että laitteisto voidaan surutta tehdä datan pelastamisen estäväksi. Joku mainitsi jo kustannuksista, mutta myös itse varmistus on tällöin automaattisesti heikompi, koska myös varmistus voi vikaantua, keskeytyä tai tuhoutua. Lisäksi datan menettämisen todennäköisyys laitteessa kasvaa, jokaista sen saavuttamiseen tarvittavaa komponenttia kohtaan, joka lisää backupin kanssa yhtäaikaisen vikaantumisen riskiä. Tämä siis siinä tapauksessa, että on kunnon backupit ja on kotonaan. Samaan aikaan kun läheskään kaikilla käyttäjillä ei vastaavaa backuppia ole, sekä tuollaisen bookin pelkkä kotona käyttäminen sotii sen koko ajatusta vastaan.
Juurikin näin. @Diaz tuossa jo heti älähtikin kun uskalsi omenaa hieman kritisoida. Ei siinä jos joku varmuuskopiointi olisi ainoa asia jossa tekevät asiat omalla suljetulla tavallaan, mutta kun se on tämän firman kanssa ihan joka hemmetin tasolla. Latausjohdot, 3,5mm-poistaminen, firewiret, ynnä muut rajapinnat/protokollat; pakonomainen tarve tehdä kaikesta se oma suljettu versio. Ärsyttää kun taloon tulee yksikin Applen laite, niin kaapeleiden määrä tuplaantuu ja sivussa tulee kaikkea säätöä jo olemassaolevien varmuuskopiointien, videonjakolaitteiden jne kanssa. Mutta tällähän se Apple rahansa tekee. Ihmetyttää vain kuinka niin moni on juurikin sen logon ja näyttämisen tarpeen perässä, vaikka mitään erityistä noissa vehkeissä ei käytännössä Jobsin jälkeen enää ole ollut. Ja näyttäisi menevän vielä enemmän munilleen nyt kun katsoo tätäkin i9-säätöä (jostain se aasinsilta piti löytää… ;))
Jobsin jälkeen käyttis on edelleen unix, eikä Apple ole siirtynyt Windowsiin. Mitä erityistä niissä oli Jobsin elossa ollessa enemmän? Jobsin omin käsin laitteen päälle ripottelema taikapöly kenties.
Ja nyt toi i9-bugi on korjattu ja toimii normaalisti.
Mulla kyllä väheni kaapelimäärä kun kaikki hoituu nyt yhdellä johdolla.
Kaukaa saa tätä itkua taas hakea. :think:
Ja jos nyt implikoit joksikin omenafaniksi, niin ota silmä käteen ja lue mun viestejä. :facepalm:
Tilanne on fixattu pätsäämällä
https://www.youtube.com/watch?v=UTguywiC9aw
Otsikon laitteessa on ihan standardi usb-c -lataus, ja 3,5 millin reikäkin löytyy.
Ettet nyt vaan itse keskittyisi vähän liikaa niiden logojen vihaamiseen/fanittamiseen/mihinlie?
Nonni päivitys on tullut ja virallinen tieto applelta pojat ja tytöt!
”THERE IS A MISSING DIGITAL KEY IN THE FIRMWARE THAT IMPACTS THE THERMAL MANAGEMENT SYSTEM.”
https://www.theverge.com/2018/7/24/17605652/macbook-pro-thermal-throttling-apple-software-fix
Ne pitää meitä typeränä.
katso liitettä 121110
Et ole kuullut koska et ole selkästikään mukana piirilevytason korjaustoiminnassa, eikä sitä ilman piirilevytason tutkimusta voi edes näyttää toteen 🙂
Mutta näitä on oikeasti ja paljon, liitin mukaan esimerkkikuvan siitä miten nuo hakkurit toimivat emolevyillä.
Kuvassa on esitettynä yksi vaihe joka koostuu kahdesta mosfetististä ja kelasta. Jos alempi mosfet, kuvassa LS FET menee oikosulkuun rikkoontumisensa vuoksi yleensä mitään kamalampaa ei pääse tapahtumaan, viimeistään pienen savukiehkuran jälkeen koneen virtalähde ylivirtasuojaa ja kone sammuu. Ja kone on todella suurella todennäköisyydellä korjattavissa vain fetin ja ehkä fetin ohjaimen vaihtamalla.
Mutta jos rikkoutuva fetti onkin tuo yläfetti, kuvassa HS FET muuttuu rautalangaksi niin tuo "Input supply" eli 12V on suoraan ja jäykästi kelan läpi kiinni Load puolen positiivisessa navassa eli tässä tapauksessa CPU/GPU Vcore.
Tässäkin tilanteessa poweri ylivirtasuojaa suhteellisen nopeasti mutta käytännössä aina se kuormana oleva CPU tai GPU saa semmoisen tällin raakaa 12 Volttia ettei siitä tule eläjää enää fettiä vaihtamalla. 12V tällin saaneet prossut ei POSTaa ja GPU:t jos postaavat niin tekevät grafiikkavirheitä kaikki virransyötön vaiheet korjattunakin.
Tämä ei pelkästään koske Applea vaan kaikkia laitteita.