
Apple julkaisi viime viikolla uudet TouchBar-kosketusnäytöllä varustetut MacBook Pro -kannettavat. Uudet MacBook Prot uudistuivat muun muassa prosessoreidensa osalta, joka on osoittautunut heti ongelmaksi.
YouTubessa teknologiavideoita julkaiseva David Lee on ehtinyt saamaan käsiinsä jo uuden MacBook Pro -sarjan 15-tuumaisen lippulaivamallin Intelin 6-ytimisellä 8. sukupolven Core i9 -prosessorilla. Lee vertasi uutuuden suorituskykyä viime vuoden 15-tuumaiseen Core i7 -lippulaivamalliin Adoben Premiere Prolla ajetulla videopakkaustestillä, jonka tulokset osoittautuivat vähintään huolestuttaviksi.
Tämän vuoden lippulaiva MacBook Pro Core i9 -prosessorilla pakkasi 5K SCARLET-W -videon 4K-resoluutiolle ja H.264-koodekille 39 minuutissa ja 37 sekunnissa, kun viime vuoden i7 -malli suoriutui samasta tehtävästä vain 35 minuutissa ja 22 sekunnissa. Ongelman syyksi paljastui nopeasti kannettavan ylikuumeneminen ja sitä kautta prosessorin kellotaajuuden lasku 2,2 GHz:iin – selvästi alle prosessorin 2,9 GHz:n peruskellotaajuuden.
Ylikuumenemisongelman vuoksi Lee ajoi testin uusimman sukupolven MacBook Prolla uudelleen siten, että kannettava oli testin ajan pakkasessa. Pakkasessa ajettuna kannettava suoriutui yllä mainitusta testistä 27 minuutissa ja 18 sekunnissa. Lee ajoi testit myös Gigabyten Aero 15X -pelikannettavalla, mutta sen selvästi nopeampi tulos selittyy käyttöjärjestelmän ja ohjelman optimoinneilla eikä niinkään nopeammalla raudalla.
Myös Apple Insider on jo ehtinyt testaamaan uutta Core i9 MacBook Prota ja törmännyt samaan ongelmaan. Kannettavan tulokset Geekbenchissä olivat vain marginaalisesti i7-mallia paremmat ja prosessorin kellotaajuus laski Cinebench-testissä jatkuvasti alle prosessorin peruskellotaajuuden.
No lue ne uutiset. Aikasemmin se kävi tosi pikaisesti täydellä turbolla ja sitten throttlasi johonkin ihan naurettaviin kelloihin. Ei järin tehokasta.
Nyt pysyy tasaisesti matalammalla turbo-taajuudella eikä sahaa tyyliin 1-4 GHz väliä jatkuvasti. Ja edelleen se pystyy käyttämään täyttä turbo-taajuutta hetkellisesti, mutta pidemmässä rasituksessa se ei lähde enää sahaamaan.
En nyt oikeen pääse jyvälle miten et muka tajua.
Juu siinä ajossa throttlaili iloisesti, jota ei tehty laittamalla konetta kylmään..
Tuosta @Kaotik linkittämästä kuvasta puhun, jossa eroa on vain 6 sekuntia.
Kai se sitten on throttlannut myös, vaikka se oli pakastimessa. Luulin, että se pääsi maksimiturboihin kun ympärillä on pakkasta, mutta ei sitten..
Tuskin pääsi kun virransyöttö oli ihan perseellään.
Juu avoin Linux on hieno esimerkki tästä ekosysteemistä jossa kaikki vaan toimii.
Taitaa nyt mennä avoin lähdekoodi ja standardit sekaisin päässäsi.
Itse kirjoitin avoimista ratkaisuista. Käytännössä Applen ekosysteemille ei ole tarjolla vastinetta avoimien ratkaisujen ja standardien puolella. Laitteet eivät yksinkertaisesti juttele yhtä hyvin keskenään kuin Applen laitteet. Ei Applen laitteet ole parhaita kaikkiin mahdollisiin juttuihin, mutta joihinkin juttuihin ne voi olla. Toiset sit hyödyntää ekosysteemejä paremmin kuin toiset.
Eks tässä nyt ole joka asia väärin sun viestissä [emoji848] Onhan tämä nyt huomattavasti tehokkaampi kun vanha, vai olenko nähnyt virheellisiä ja vääristeltyjä testejä ainoastaan.
Turbokelloja ei laskettu. Laskettiin väliaikaisen tdp-ylityksen maksimikestoa ja ohjelmallista tdp:tä pitkäaikaisessa rasituksessa.
Sopivan kuorman kun etsii (paljon cache missejä ja odotellaan muistihakuja), prossu turbottaa edelleen maksimeihin. ALU:ja täysin rasittavilla softillakin keskimääräinen kellotaajuus nousi (ei laskenut, kuten sinä väität), koska alempi pitkän rasituksen Tdp pitää VRM:t mukavuusalueella ja virransyöttö ei vedä ylikuumenemis-hätäpysäytystä prossulla (800MHz).
Voit tietty selitellä asiaa miten vaan, mutta todellisuus on se, että uuden virransyöttöfirmiksennjälkeen keskimääräiset kellotaajuudet kasvoivat, eivätkä suinkaan alentuneet kuten sinä väität.
Prossu turbotti maksimeihin ennen ja jälkeen patchin. Siellä se ei pysynyt kovin kauaa.
Sen sijaan, se mitä tapahtui pitkäaikaisen rasituksen aikana on vähän epäselvää. Näkisin mielelläni sen kaavion, jossa on plotattu jälkeen firmiksen kellotaajuudet ajon aikana ja saman kaavion pakastimessa olleelle macille.
Vieläkin on vaikea uskoa, että ulkoisten muuttujien ollessa vaikka -8 astetta pakkasta, niin prosessori throttlailee omia aikojaan.