NVIDIA julkaisi viime kesän lopulla uuden Turing-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat näytönohjaimet. Syksyllä myyntiin tulleista näytönohjaimista on ehditty nähdä jo monenlaisia versioita useilta valmistajilta, mutta varsinaiset lippulaivamallit uupuvat vielä ainakin osalta valmistajista. Yksi näistä valmistajista on Asus, joka on esitellyt nyt CES 2019 -messujen yhteydessä ensimmäistä kertaa omaa lippulaivanäytönohjaintaan, ROG Matrix RTX 2080 Ti:tä.
Asus ROG Matrix RTX 2080 Ti on ensimmäinen täysin integroidulla nestejäähdytyksellä varustettu näytönohjain. Täysin integroidulla viitataan tässä tapauksessa siihen, että koko suljettu nestekierto jäähdyttimineen on saatu mahtumaan näytönohjaimen kuorien sisään kasvattamatta kuitenkaan sen kokoa muita kolme korttipaikkaa vieviä lippulaivoja suuremmaksi.
Jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella tuulettimella, jotka puhaltavat ilmaa läpi liki koko kortin mittaisen jäähdyttimen. Jäähdytin on jaettu kahteen osaan, joista GPU-blokin päälle jäävä osuus on hieman kapeampi kuin muu osuus. AiO-jäähdyttimen pumppu on sijoitettu heti näytönohjaimen I/O-paneelin taakse. GPU-blokki peittää itse grafiikkapiirin lisäksi myös GDDR6-muistipiirit. Yhtiön testien mukaan ratkaisu on lähes yhtä tehokas, kuin erillinen AiO-nestekierrot erillisellä 240 mm:n jäähdyttimellä.
Näytönohjaimen piirilevy on sama kuin Strix-mallissa, mutta yhtiö kertoo poimivansa Matrix-malleihin vain parhaat yksilöt. OC-tilassa näytönohjaimen grafiikkapiirin Boost-kellotaajuus on peräti 1815 MHz eli 150 MHz korkeampi, kuin Strix-mallissa. Myös GDDR6-muistien nopeutta on nostettu 14 Gbps:stä 14,8 Gbps:ään. Asuksen mukaan ROG Matrix tarjoaa parempaa suorituskykyä ja parhaimmillaan 7 astetta viileämpänä toimivan grafiikkapiirin samalla äänentasolla ja tehonkulutuksella kuin Strix-malli.
Asus ROG Matrix RTX 2080 Ti saapuu myyntiin ensi kuussa. Sen hintatasosta tiedotetaan myöhemmin.
Lähde: Asus
Vaikuttaa aika kalliilta viritelmältä. Itse olisin tehnyt neljän korttipaikan jäähyn, missä käytettäis jotain kunnon valmistajalta saatua lämpötahnaa.
Niillä oli 4 korttipaikan proto mutta halusivat pienemmäksi. Tahnaa ei ole mainittu, mutta ottaen huomioon että noilla tahnoilla tehdään käytännössä asteen parin eroja, en usko että sillä on hirvittävää merkitystä (esim Tompan testeissä kaikkein surkeimman mahdollisen lämpötyynyn ja parhaan mahdollisen tahnan (pl. nestemetallit)) väliin jäi peräti 4,2 astetta (prosessorin torturetesti aio-kierrolla), eli ei mitään dramaattista. Nestemetalleilla sai vielä yhden asteen pois.)
Tästä tuli mieleen oma räpellykseni "integroitu vesijäähy"-räpellykseni vuosien takaa.:rofl:
Ei ihan turhasta taideta noille insinööreille maksaa kun vertaa tuotoksia keskenään :beye:
Veikkaan kuitenkin että jäähdytysteholtaan insinöörien tuotos ei ole minun tuotoksen veroinen.:jd:
Ei varmasti. Mutta onhan tuo asuksen tuotos hieman komeampi 🙂
Mahtaako tulla ihan poseidon versio myöskin julki kohtapuolin?
Mitäs hyötyä tuosta AiO-nestejäähdytyksestä on tässä tapauksessa, kun jäähdytyselementin sijainti on täsmälleen sama kuin tavallisella heatpipe-jäähylläkin? Onko pumpputoiminen vesikierto tehokkaampi viemään lämpöä pois coren päältä kuin heatpipe? Vesijäähyn ideahan on perinteisesti ollut se, että nestekierron avulla saadaan lämpö siirrettyä tehokkaasti pidempi matka johonkin, missä on paremmin tilaa isolle radiaattorille ja tuulettimille.
Teknisesti toki hieno suoritus, joskin herää kysymys onko yhden kortin nestekierrossa varsinaisesti mitään järkeä?
Asuksen näkökulmasta tietysti varmaan on kun hintatasosta tiedotetaan myöhemmin.
Eikö perinteiset kupariputket ja ammoniakki ole paljon parempi kuljettamaan lämpöä kuin vesi? Noh kaipa nuo tietää mitä ne tekee.
Mielenkiinnolla odotellaan testejä.
Itse olen myös hiukan skeptinen tuon hyödystä. Ehkä mielummin olisi ollut valmis AIO jossa jäähdytin olisi voinut sijoittaa esimerkiksi kotelon takaseinään.
Noitahan löytyy markkinoilta viime sukupolvesta, eiköhän tähänkin sukupolveen tule (Kingpin ainakin tulee)
Onhan siitä kuten uutisessa lukee: "Asuksen mukaan ROG Matrix tarjoaa parempaa suorituskykyä ja parhaimmillaan 7 astetta viileämpänä toimivangrafiikkapiirin samalla äänentasolla ja tehonkulutuksella kuin Strix-malli.".
Tämän järkevyys kyseenalaista meikäläisenkin mielestä. Mielummin laittaisi radin niin että puhaltaa lämmöt suoraan ulos kotelosta.
Siitä se toki on ja paljon!!:D
Näitähän on ollut jo vaikka kuinka kauan ja nykyäänhän AMD:llä on jo referenssikorteissa nestekiertoa (R9 295X, R9 Fury X, Vega Liquid).
Näin olikin, nyt Asus ja NVIDIA lisä päälle niin munuainen on kaupaksi 😀
Tämä on enempi markkinointikikka kuin todellista hyötyä normi jäähyyn verraten.
Samalla tavalla typerä viritys kuin Cooler Masterin MasterLiquid Maker 92.
Et selkeästikkään omista kyseistä jäähyä kun noin typerästi kommentoit, itselläni on tuo ja mokoma on huomattavasti parempi käyttää kuin perinteinen asetek kopio kotelon takaseinässä
Paljonkohan tuon paino nousee vs ilmalla jäähdytetty. Näitä saakin sitten oikeasti alkaa tukemaan ettei aivan kieroksi väännä. Testejä ja tarkempia speksejä odotellessa…
Tuo tuli itselläkin mieleen. Ihan ok idea, mutta toteutus jäi pahasti puolitiehen.
Tämä ei kyllä sinänsä kuulosta kovin vakuuttavalta. Yleensä AIO jäähyllä GPU:n lämpötilat ovat tippuneet enemmän ja äänentaso on tippunut huomattavan hiljaiseksi. Ellei sitten tuo Strix ole jo valmiiksi varsin hiljainen ja tehokas jäähtymään.
Liekö tuo pumpulla pakotettu vesikierto tehokkaampi lämmönsiirrossa kuin ammoniakin luonnollinen kierto lämpöputkissa.
Ompas järkevä laitos. Ilmajäähyn tehokkuus ja melu yhdistettynä vesijäähyn epävarmuuteen. 1/5 ja ei jatkoon.
Mahtaa olla huono C/€ suhde. Ei varmasti ole halpa virveli tuo jäähdytin.
Se että joku mainostaa jotain, ei tarkoita että se olisi totuus. Jo perus fysiikka pitäisi riittää kertomaan että tuo pinta-ala käytettynä vesikiertoon on täysin älytöntä. Vesijäähdytyksen idea kun perustuu siihen, että se on paras tapa siirtää lämpöä kauas. Se ei todellakaan ole tehokkain tapa poistaa sitä. Molemmat, sekä vesi, että ilmajäähdytys kun perustuu kuitenkin samaan periaatteeseen, eli että jäähdytetään ilmalla (tadaa). Toisessa se lämpö vain siirretään kauemmaksi lähteestä ennenkuin se jäähdytetään sillä samalla ilmalla. Minä uskallan väittää että vesijäähdytyksen kokoinen ja painoinen ilmajäähy vie 100/100 vesijäähdytystä. Kuinka käytännöllinen sellainen olisi, no ei olisi.
Vai olisiko syynä se että tässä on jäähdytyksen tulevaisuus tehojen kasvaessa, ilmajäähy voi tulevaisuudessa vertautua tähän (https://imgur.com/gallery/BmJ8Yb2) kun keksitään tuosta tehokkaampi ja kompaktimpi
Tuskin tuolla tavallista vesijohtovettä kiertää vaan jotain seos ainetta
Gamers Nexusilla purkuvideo
Tässä vielä linkki niille ketä kiinnostaa. https://youtu.be/9OzolCFqb4k
Palaan jälleen siihen perus fysiikkaan, kun katsos fysiikka ei tunne parempaa ainesta. Heti kun sellainen tiedettäisiin niin aika helvetin monessa paikassa kustas hunajaa.
Eihän tuossa Coolerhamsterissa ole mitään ideatakaan…
Siis muuta kuin niiden kusettaminen jotka luulevat lämpöputkien vaihtamisen vesiputkiin jotenkin maagisesti hävittävän lämpöenergian.
Ja sinä et selvästi ymmärtäisi painovoimaakaan.
Jep, ei siellä selvästikään kierrä vesi vaan tietämättömien herkkäuskoisten rakastamat markkinoinnin kusi ja paska.
Lämpöputkien vaihtaminen vesiputkiin ei hävitä lämpöenergiaa yhtään mihinkään, vaan se pitää edelleen haihduttaa ilmaan.
Eli koko "vesijäähy" nimityskin on tarkkaan ottaen huijaus.
Ja sen lämpöenergian haihduttaminen ilmaan vaatii pinta-alaa.
Jossa aktiivisesti pumpattavan nesteen käyttö lämmön siirtoon antaisi juuri paljon joustavuutta…
Sen sijaan että ollaan rajoittuneita siinä, kuinka iso rivasto voidaan laittaa vääntämään emolevyä/repimään näytönohjainta slotista.
Aikanaan harrastajien itse kasaamissa kierroissa käytettiin yleisesti 4-5cm paksuisia jäähdytyskennoja, jotka oikeasti antoivat paljon enemmän jäähdytyspinta-alaa.
Nämä nykyiset valmispakettien ~2½cm ohuiset ovat siinä paljon rajoittuneempia, elleivät ole todella pitkiä.
Eikä joku 240-280mm kenno mitenkään erityisemmin poikkea parhaista tornijäähyistä jäähdytysteho/ääni-suhteessa.
Se mekaaninen pumppukin kun on äänilähde ja tuulettimienkin määrän kasvu tahtoo nostaa ääntä.
Ja kuluvien osien/ongelmapaikkojen osalta ne ovat eriluokassa.
Lämpöputket toimivat fysiikan lakien voimin, eikä tuulettimen pettäminen tee muuta kuin heikennä rivaston jäähdytystehoa.
Vastaavasti jos taas pumppu pettää, vesiputkijäähy menettää kaiken kykynsä siirtää lämpöä pois jäähdytettävästä osasta.
Blokin/pumpun täyttyminen ilmakuplilla tekisi saman.
Ja yksittäisiä vesimolekyylejähän kaasuuntuu ja tihkuu ulos letkujen materiaalista/paksuudesta riippuvalla nopeudella.
Sen takia pitkän ajan luotettavuus vaatisi säiliön/nesteentäyttömahdollisuuden.
Eikä vielä olla käsitelty mahdollisia metallien hapettumisia/pahimmillaan galvaanista korroosiota.
Eli samaan laatuun pääseminen on paljon monimutkaisemmasta rakenteesta johtuen todella paljon kalliimpaa.
Siis mikä idea tässä on kun ei saa omaan looppiin lisättyä. Pidin siitä Poseidon ideasta kun sai helposti lisä radiaattorin tuulettimet ja blockin