Intel on julkaissut pitkän odotuksen jälkeen 9. sukupolven prosessorit kannettaviin tietokoneisiin. Pian julkaisun perään kannettavien valmistajat julkaisivat pitkän liudan uusiin prosessoreihin perustuvia kannettavia. Prosessorit eivät kuitenkaan jääneet ainoiksi uusiksi asioiksi päivitysversioissa, vaan uutta on saatu myös muun muassa näyttörintamalle. Käymme tässä uutisartikkelissa läpi uusien pelikannettavien merkittävimmät uudistukset.
Asus
Asus päivitti kerralla liki koko ROG-brändätyn kannettavamallistonsa 15- ja 17-tuumaiset mallit. 9. sukupolven Core-prosessoreilla varustettuja kannettavia ovat ROG-sarjan Mothership GZ700 ja G703, Zephyrus-sarjan S GX701, S GX531, S GX502 ja M GU502, Strix-sarjan Scar III, Hero III sekä Strix G. Kaikkien edellä mainittujen kannettavien näytönohjaimena toimii GeForce RTX 20 -sarjan näytönohjain.
Motherboard GZ700:n vaihtoehtoista 4K-paneelia lukuunottamatta kaikki Asuksen uusista kannettavista hyödyntää FullHD-resoluution näyttöä 144 hertsin virkistystaajuudella. Mukaan on kuitenkin mahtunut myös tämän kevän kuumana uutuutena joukko 240 hertsin näyttöjä. 240 hertsin virkistystaajuuteen yltävät Strix-sarjan Scar III- ja Hero III -kannettavien 15-tuumaiset mallit sekä Zephyrus-sarjan niin ikään 15-tuumaiset S GX531, S GX502 ja M GU502.
Samassa yhteydessä julkistettiin virallisesti Ryzen 7 3750H -APU-piirillä, GTX 1660 Ti -näytönohjaimella ja 120 hertsin näytöllä varustettu Zephyrus G GA502
Gigabyte
Gigabyte on päivittänyt toistaiseksi 9. sukupolven Core-prosessorilla vain Aorus 15:n. Aorus 15 tulee saataville 15-XA- ja 15-WA-malleina, joiden erot löytyvät näytöistä ja näytönohjaimista. Core i7-9750H -prosessoreilla varustetut kannettavat hyödyntävät LG:n 144 hertsin FullHD IPS- (15-WA) ja Sharpin 240 hertsin FullHD IGZO LCD -näyttöjä (15-XA). 15-WA:n näytönohjain on RTX 2060, kun 15-XA:sta löytyy astetta järeämpi RTX 2070.
Aorus 15 on yhtiön mukaan ensimmäinen ”täysin Intelin komponenteilla rakennettu kannettava”. Käytännössä tällä viitataan mm. Intelin SSD-asemien ja verkkopiirien käyttöön. Uutta kannettavassa on myös Azure AI -toiminto, joka optimoi prosessorin ja näytönohjaimen virtabudjettia kulloisenkin tehtävän tarpeiden mukaiseksi.
Razer
Razerin päivityslistalta löytyivät tällä kertaa Blade 15- ja Blade Pro 17 -kannettavat. Blade 15:sta on olemassa kaksi versiota, perusmalli ja Advanced-malli. Perusmallin päivitykset jäivät käytännössä 9. sukupolven prosessoriin ja RTX 2060 -näytönohjaimeen, mutta Advanced-mallin kohdalla mukana on laajempi valikoima RTX-näytönohjaimia sekä uusia näyttöoptioita. 144 hertsin FullHD-näyttö ja 4K-resoluution 60 hertsin kosketusnäyttö saavat nyt rinnalleen 240 hertsin FullHD-näytön ja 4K-resoluution OLED-kosketusnäytön.
Blade Pro 17 on suunniteltu puolestaan alusta asti uudelleen. Yhtiön mukaan muun muassa jäähdytyksessä on siirrytty nyt hyödyntämään höyrykammioteknologiaa ja se yhdessä muiden päivitysten myötä tekee kannettavasta jopa 25 % pienemmän kuin muut vastaavat 17-tuumaiset pelikannettavat. Kannettavasta löytyy 6-ytiminen Core i9-9750H -prosessori ja RTX 2060, RTX 2070 Max-Q tai RTX 2080 Max-Q -näytönohjain.
Gigabyten Azure AI:hin viitaten: Jee, lähetetään Microsoftille lisää tietoa siitä mitä koneella tehdään! Windows 10 kun ei vakiona jo muutenkin lähetä tarpeeksi dataa Microsoftille… Samalla myös Gigabyte todennäköisesti pääsee käsiksi tähän dataan, koska tämä on Gigabyten palvelu jota pyöritetään Microsoftin palvelimilla. Laitevalmistajat taas ovat tosi tunnettuja siitä, että ne ei vuoda varmasti tietoja mihinkään tai esiasentele spywarea myymiinsä koneisiin…
"In a nutshell, the usage patterns of each machine are uploaded to the Azure platform to be analyzed by the hosted AI services. The AI algorithms will then determine the best CPU and GPU wattage settings that will best suit the user’s requirements."
Ja jee, tämä ei voi toimia ilman nettiyhteyttä.
En oikein käsitä muutenkaan että mikä tämän pointti on. Jos pelataan jotain, niin silloin CPU ja GPU maksimikierroksille. Kun neppaillaan työpöydällä, pudotetaan kellot ja jännitteet alas. Mihin tuossa tarvitaan tekoälyä? Prosessoreissa ja näyttiksissä on jo tätä varten järjestelmät, jotka nostaa ja laskee kelloja rasituksen myötä. Ja Windowsissa voi laittaa virransäästötilan päälle jos haluaa rajoittaa koneen virrankäyttöä itse.
Jännityksellä jään odottamaan, että joku selvittää paljonko dataa liikkuu tämän ominaisuuden ansiosta koneen ja Microsoftin välillä, ja mitä tämä data pitää sisällään.
Otsikon typo