AMD ja Asus olisivat halunneet rikkoituneen prosessorin ja emolevyn itselleen, mutta se ehdittiin lähettämään Youtube-kanava Gamers Nexukselle jatkotutkimuksiin.

Redditissä r/Amd-alueella raportoitiin viime viikolla näkyvästi palaneesta Ryzen 7 7800X3D -prosessorista ja Asuksen Strix X670 -emolevystä. Kuvissa näkyy AM5-kannassa ja pinneissä palojälki ja prosessorin alapuolella selkeä pullistuma noin 10 kullatun liitäntäpinnan alalla.

Käyttäjän mukaan prosessori oli asennettu käyttöön viisi päivää aiemmin, mutta kuollut hänen poissaollessaan kokoonpano lepotilassa. Paikalle saavuttuaan käyttäjä oli todennut, ettei tietokone enää käynnistynyt, emolevyn debug-ledit antoivat 00-koodin (ei prosessoria) ja jäähdytyksestä vastannut AIO-nestejäähdytys oli tulikuuma. Prosessoria ei oltu ylikellotettu, mutta DDR5-muisteille oli otettu käyttöön Expo 1 -profiili.

Kyseiset pinnit liittyvät prosessorin käyttöjännitteeseen. Vastaavia yksittäistapauksia on raportoitu myös muilla Ryzen 7000 -sarjan prosessoreilla niin X3D kuin ei-X3D-malleilla. Käytännössä prosessorin vaurio ja hartsialustan pullistuminen vaatii erittäin korkean lämpötilan, jonka aiheuttaja todennäköisesti liittyy prosessorin käyttöjännitteisiin, mutta tarkempi syy on vielä epäselvä.

Molemmat AMD ja Asus olivat ottaneet käyttäjään yhteyttä Reddit-viestin perusteella ja tarjoutuneet korvaamaan osat, mutta käyttäjä oli ehtinyt jo myymään ja lähettämään ne eteenpäin Youtube-kanava Gamers Nexukselle jatkotutkimuksiin. Gamers Nexus aikoo tutkituttaa prosessorin ja emolevyn vika-analyysilaboratoriossa ja tuloksista on luvassa video.

Samaan aikaan emolevyvalmistajat ovat poistaneet kotisivuiltaan aiempia BIOS-versioita, joka herätti lisää kysymyksiä ja spekulaatioita palamisen mahdollisista syistä. Saksalainen ylikellottaja Der8auer on saanut aiheeseen liittyen lausunnon Asukselta, jonka mukaan poiston syynä on vanhempien BIOS-versioiden tarjoama mahdollisuus käyttöjännitteen korottamiseen X3D-prosessoreilla. Liian korkea jännite tappaa 3D-välimuistin ja sen myötä prosessorin ja uusissa BIOS-versioissa se on estetty. Asus ilmoitti myös työskentelevänsä AMD:n kanssa uusien sääntöjen parissa liittyen Expo-muistiprofiilin ja prosessorin SoC-jännitteeseen. Tämä lausunto saattaisi viitata siihen, että käyttöjännitteet olivat aiemmin Ryzen 7000 -sarjan prosessoreilla liian korkealla tasolla ennen X3D-prosessoreiden julkaisua.

Huom! Toistaiseksi netissä on raportoitu muutamista yksittäistapauksista, joiden syitä selvitetään. Seuraamme tilannetta ja raportoimme io-techissä, kun aiheesta selviää lisää tietoa.

Päivitys:

Sekä AMD että Asus ovat julkaisseet omilta tahoiltaan viralliset lausunnot asian tiimoilta. Asuksen mukaan se on julkaissut uuden BIOS-päivityksen, joka sisältää uusia lämpötilaa tarkkailevia ominaisuuksia sekä poistanut vanhemmat BIOS-versiot jaosta, koska ne mahdollistivat jännitteiden säätämisen X3D-prosessoreilla. Lisäksi yhtiö työskentelee AMD:n kanssa Expo- ja SoC-jännitteen sääntöjen parissa.

AMD puolestaan kertoo olevansa tietoinen muutamista tapauksista netissä, joissa on raportoitu liian korkean jännitteen vahingoittaneen prosessorikantaa ja prosessorin kontaktipintoja ylikellotuksen yhteydessä. Yhtiö tutkii tapauksia aktiivisesti ja tekee yhteistyötä emolevyvalmistajien kanssa, jotta kaikki emolevyt rajoittavat jännitteet sovituiksi X3D-prosessoreilla. Yhtiö kehottaa kaikkia, joiden prosessori on vaurioitunut ottamaan yhteyttä sen asiakastukeen.

Päivitys #2:

AMD on antanut toisen virallisen lausunnon tiimoilta. Yhtiön mukaan se on löytänyt perimmäisen syyn ongelmiin ja julkaissut kumppaneilleen jo päivitetyn AGESAn, joka varmistaa prosessorin toiminnan sen määriteltyjen ominaisuuksien rajoissa, mukaanlukien SoC-jännitteen rajoittaminen 1,3 volttiin. Muutokset eivät vaikuta yhtiön mukaan EXPO- tai XMP-muistikampojen käyttöön tai prosessorin Precision Boost Overdriven Boost-kellotaajuuksiin. Se uskoo jokaisen emolevyvalmistajan julkaisevan päivitetyn BIOS-version AM5-emolevyilleen lähipäivinä ja kehottaa käyttäjiä seuraamaan oman levynsä tukisivuja päivityksen tiimoilta. Yhtiö myös toisti pyynnön, että ongelmiin törmänneet käyttäjät olisivat yhteydessä sen asiakastukeen.

Lähde: Reddit Päivitys: VideoCardz, AnandTech, Der8auer @ YouTube

This site uses XenWord.
;