
Näyttöjen hertsikisalle ei näytä tulevan loppua. Tällä kertaa kyse ei tosin ole varsinaisesti vielä uuden näytön julkaisusta, vaan muille valmistajille näyttöpaneeleita kehittävän BOE:n uutuuspaneelista.
BOE on esitellyt ensimmäisenä valmistajana peräti 500 hertsiin yltävän 27-tuumaisen FullHD-resoluution näyttöpaneelin. Paneelilla on ilmeisesti myös ylikellotusvaraa, sillä kuvissa 500 hertsin perään on lisätty +-merkki. Valitettavasti vain kiinaksi saatavilla oleva lehdistötiedote ei kerro käytössä olevaa paneelityyppiä, tai se jää Googlen konekäännöksen jalkoihin. BOE:n nykyisten paneeleiden perusteella kyse on kuitenkin todennäköisesti IPS:n kaltaisesta ADS-paneelista. Näyttöpaneeli on aidosti 8-bittinen ja sille luvataan yhden millisekunnin vasteaika.
Lisäksi yhtiö esitteli samaan syssyyn 110-tuumaisen 8K-paneelin, jolle luvataan peräti 120 hertsin virkistystaajuus. Aivan ennen näkemättömästä resoluutio/virkistystaajuus-kombosta ei ole kuitenkaan kyse, sillä markkinoilta löytyy jo useampiakin televisioita samoin ominaisuuksin. Kyseinen resoluutio on saavutettavissa tällä hetkellä vain DisplayStreamCompression-teknologiaa hyödyntäen.
Valitettavasti tiedotteesta ei käy ilmi, milloin BOE:n uutuuspaneeleihin perustuvia näyttöjä ja televisioita on luvassa markkinoille.
Lähteet: BOEn tiedote, WCCFTech
Paljon kiinnostavampia taitaa olla tulevat oled näytöt. Vaikka Hz lukema vähän pienempi niin häntimistä ei ole olemassakaan. Yhden millisekunnin vasteaikaa on mainostettu melkein niin kauan kuin LCD paneeleja on ollut olemassa. Se on jossain tietyssä skenaariossa, mutta ei läheskään aina. OLED:ssä sensijaan ei olemassakaan viivettä muuten kuin ohjainpiirillä.
Saisivat ennemmin kehittää HDR1400 näyttöjä ja kilpailla siitä ylöspäin. Paljon enemmän löytyy kuvanlaadusta parantamisen varaa.
Ei näissä hersi määrissä ole mitään järkeä, koska perus TN, ips, va paneelit ei pysty yhtä nopeasti vaihtamaan pikseleitä selvästi. Latenssi kasvaa väkisin ja se valheellinen utopia siitä että näkisit jotain terävästi tuolla hertsimäärällä ei täyty.
Hieman outo ratkaisu kun pelkästään FullHd ja 27tuuman paneli.
Noi millisekunnin näyttöjä ei ole kun mainosmiehillä käytössä parhaat on jossain 3-4ms tietämillä.
Saisivat alkaa rakentamaan kunnon kuvaputkia. Olisin heti ostamassa
Taisi olla elektroniputkista transistoreihinkin siirtyminen olla virhe?
IC-piireista puhumattakaan?
Itselläni ei niitä väriseviä, väreiltään hailakoita, järkyttävän painavia, aina pienessä epäsynkassa olleita dinosauruksia ole yhtään ikävä.

Itsellänikin oli aikoinaan (90-luvun alkupuolella) Nokia 447x (Trinitron) RGB BNC -kaapeleilla kiinni jossakin Elsan Winner s3 928 (vai olisko ollut peräti 964) grafiikkakortissa kiinni, kun jo silloin piti jollakin hifistellä.
Onneksi olen jo oppinut luopumaan sellaisesta…
Coil whine kasvaa todenäköisemmin suuremmilla resoluutioilla ja joillekin se on piikki lihassa. Kyllä ilman sitä tietty olisi…
Onko tässä enää ideanakaan, että laitteelle saadaan aina 500FPS input, vai se että pomppi FPS miten tahansa niin se on aina 2ms tarkkuudella syncissä monitorin kanssa?
Nyt oli hyvä perustelu + tuumia niin paljon että jotain merkitystä tuelle.
Sitten vähän vakavammin, paneelin pikselien osalta varmaan riittäisi tuossakin 60hz
Eli näytetään aina n. 24 ruutua kerrallaan? Vai unohtuko ’m’ tosta s:n edestä?
Saattoi unohtua!
Olis kyllä hienoa jos kunnon strobonäyttö tuotais markkinoille. Ongelmaksi tulee vaan lcd teknologian inherentit viiveet ja niistä seuraavat kaksoiskuvat ja/tai overdrive artefaktit. (Kunnolla jäähdytetyt) Microledit viimeistään mahdollistanevat em. toiminnan.
Oledillakin jos saataisiin ajotaajuus tuplattua, niin samalla BFI:n pitoajalla saisi kirkkauden tuplattua.
Joko meillä on LCD:itä jotka kaikissa siirtymissä osuu tuohon aikaikkunaan?
En ole kovin tarkkaan skeneä seurannut. Sen tosin tiedän että Oculus Quest2:ssa taitaa olla 120Hz paneeli 0,3ms strobella ja se onkin tällä hetkellä retro pelaajien suosiossa koska CRT näytön emulaatio alkaa olemaan ns. "flawless" kiitos äärimmäisen liikeresoluution. Eiköhän tuo 240Hz 0,1ms strobella ole viimeistään kohta mahdollista. Pikselitransitiot voi osin tehdä tuon stroben ulkopuolella ja sehän riittää että pikselit ovat oikeassa tilassa kun tuo tuhannen auringon voimalla tapahtuva 0,1ms strobe pamahtaa päälle ja kun ruutu on pimentynyt kokonaan niin tehdään transitio taas.
En ole niin asiantuntija että väittäisin täysin ymmärtäväni mutta tulee välillä luettua nuita BlurBusterssin "Chief Busterin" tekstejä jossa messuaa asiasta.
En tiedä onko enää 500Hz tasolla juuri hirveästi merkitystä paneelityypillä, sillä sen tulee jokatapauksessa olla nopea. OLED on myös kivalta kuulostava idea kunnes ymmärtää että siinäkin on (vielä?) huonoja puolia. Varsinkin kun haetaan sitä yhtä OLED:in suurimmista ominaisuuksista eli hyvää kontrastia ja oikeita mustia niin tulee nopeesti huomanneeksi että täysin sammuneen pikselin herättämiseen menee aika kauan aikaa. Tietenkin näitä ominaisuuksia voi yrittää vähentää ajamalla pikseleitä ns. kovempaa tai pitämällä niitä kokoajan jonkunverran päällä, mutten sitten luultavasti menetetään kestävyyttä ja sitä kontrastia.
Nykyiset OLED-töllöt nousee nollamustasta 1-2ms sisään, eikä mustasta nouseminen ole yhtään sen hitaampaa kuin muutkaan siirtymät.
Mitäs huonoja puolia OLEDeissa on? Kiinnipalaminen oli, ei ole enää. QD-OLED on uusinta uutta.
QD-OLED will have a grey-to-grey (GtG) response time of 0.1ms.
Tiedä sitten paljonko black to white on. Yleisesti ottaen ledeillä ei ole kovin pitkä on/off aika muutenkaan. Ei niitä led-taustavaloja muuten PWM:llä säädettäisi.
Doubt. Niin joo harmaasta harmaaseen.
Katsotaan rtingsin testit rauhassa. C1 OLEDin 0% -> x% transitiot on 8ms luokassa. Mikä lie on sitten average kun kaikki transitiot lasketaan yhteen niin se varmaan painuu 2ms tasolle.
Jep jep, 0,2ms menee siinä kun tavoitearvoon saavutaan, mutta marginaalisen overshootin takia transitio kestää sit sen 8ms.
katso liitettä 783868
Tuossahan on myös nuo 80% arvot, eli kuinka nopeasti päästiin "riittävän lähelle". Huonoimmillaan 0.3ms, joka on todella nopea.
Our TV Motion Tests: Response Time
http://www.rtings.com
Jos mennään laatikon ulkopuolelle ja ollaan valmiita tinkimään muusta, niin kai sellainen laatikko olisi mahdollista LCD pohjautuen.
Kontrastia laskemalla tuo onnistuisi nykypaneeleillakin. 20-80 siirtymät on moderneilla IPS paneeleilla aika nopeita, jolloin jos käytettäisiin vain noita nopeita siirtymiä, niin kontrasti laskisi esim. 1000:1 -> 40:1
Tollaisia paneeleja sitten päällekkäin kaksi kappaletta, niin kontrasti olisi taas takaisin hyväksyttävässä 1600:1 luvussa. Paneelien pinoaminen on vaan todella tehotonta materiaalien käytön suhteen, ja hukkaa myös merkittävästi enemmän tehoa taustavalosta.
Tämä voi johtua windowsin tän hetkisestä 500 Hz rajasta.