Fractal Design on tänään julkaissut täysin uuden ATX-kokoisen Torrent-nimellä kulkevan tietokonekotelon. Torrent kantaa mukanaan täysin uutta muotoilua, eivätkä erot valmistajan muihin koteloihin jää pelkkään ulkonäköön, vaan myös sisuskaluja on päivitetty.
Tarjolle tulee niin kiinteillä metallikyljillä kuin myös karkaistuilla lasikyljillä tai kyljillä varustetut versiot ja emolevy sijoitetetaan runkoon perinteisesti oikealle kyljelle, eli siltä osin kyseessä on varsin tavanomainen nykypäivän kotelo. Nykyisistä normeista kotelo kuitenkin eroaa jonkin verran taakse kotelon kattoon sijoitetun virtalähdekammionsa myötä.
Kotelon etupaneeli on pääosin avoin ja sitä koristaa vain kulmikkaasti muotoillut muovirivastot. Vakiona eteen on asennettuna kaksi valmistajan omaa 38 mm paksuista 180 mm:n tuuletinta. Niiden lisäksi mukana toimitetaan myös kolme kotelon pohjaan kiinnitettyä 140 mm:n tuuletinta, jotka tuovat viileää ilmaa suoraan näytönohjaimelle. Sekä pohjan että etupaneelin pölysuodattimet ovat irrotettavissa optimaalisen ilmankierron tieltä.
Kotelo tukee maksimissaan 230 mm pitkiä virtalähteitä, 188 mm korkeita prosessoricoolereita ja 461 mm pitkiä näytönohjaimia. Nestejäähdytykselle löytyy tilaa niin etupaneelin, pohjan kuin myös takapaneelin tuuletinpaikoista.
Fractal Design Torrentin tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 544 x 242 x 530 mm
- Paino: 10,4 kg kiinteillä metallikyljillä, 10,8 kg valkoisena karkaistun lasin kera ja 11,1 kg muilla malleilla
- Materiaalit: Teräs, karkaistu lasi, muovi
- Etupaneelin liitännät: 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, HD Audio
- Yhteensopivat emolevyt: E-ATX / ATX / mATX / ITX / SSI-EEB / SSI-CEB
- 3,5” levypaikat: 2
- 2,5” levypaikat: 4
- Laajennuskorttipaikat: 7
- Lisäkorttien maksimipituus: 461 mm (423 mm etutuuletinten kanssa)
- ATX-virtalähteen maksimipituus: 230 mm
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 188 mm
- Tuuletinpaikat:
- Etupaneelissa: 2 x 180 mm, 3 x 140 mm tai 3 x 120 mm
- Pohjassa: 3 x 140 mm tai 3 x 120 mm
- Takapaneelissa: 1 x 140 mm tai 1 x 120 mm
- Mukana toimitettavat tuulettimet:
- Etupaneelissa: perusversiossa 2 x Dynamic GP-18, RGB-versiossa 2 x Prisma AL-18
- Pohjassa: Perusversiossa: 3 x Dynamic GP-14, RGB-versiossa 3x Prisma AL-14
- Jäähdytinyhteensopivuus:
- Etupaneelissa: 360 /420 mm
- Pohjassa: 360 / 420 mm
- Takapaneelissa: 120 / 140 mm
Fractal Design Torrent tulee saataville metallisena kylkipaneelilla tai tummimmalla karkaistulla lasipaneelilla ainoastaan mustana. Kirkas lasipaneeli puolestaan tulee tarjolle vain valkoiseen malliin. Kevyesti tummennettu kylkipaneeli on saatavilla niin mustaan kuin valkoiseen värivaihtoehtoon. Näiden perusmallien lisäksi tarjolle tulee myös musta RGB-malli, jonka tuulettimet ovat tuotteen nimen mukaisesti RGB-valaistut.
Tuotteen myynti on alkanut välittömästi. Edullisimmillaan kotelon saa metallisella kylkipaneelilla 179,99 euron suositushintaan. Lasisella kylkipaneelilla hinta nousee 189,99 euroon ja RGB-valaistuksella 239,99 euroon.
Lähde: Fractal Design (1), (2)
Ruma ja kallis!
Vois olla ihan kiva koppa, ainakin luulis että ilma liikkuu 180mm tuulareilla. Hinta on vaan kyl aika rapea.
Valkosena tuo on kyllä kaunis. Vähä jopa ihastuin.
Näyttää äkkiseltään samalle kuin 30e SilentiumPC:n kopat mutta tietysti noiden kahden valmistajan välillä on melkoinen ero valmistuslaadussa.
White Solid, kiitos.
Ainoa huono puoli on, että oletusasetuksilla ilma kiertää powerin kautta. Jos laittaa 140mm taakse, niin ilmavirtaa varmasti riittää myös powerin jäähdyttämiseen – joskin se on silti vähän lämmitettyä. Tämän kotelon huonoin puoli on selvästi siinä.
Lisäksi tuota ilmaa pitää oikeasti puskea ulos, kun päältä on suljettu. Ehkä se kannen etuosassa oleva tuuletinaukko olisi vähän tyhmä, kun sinne vaan menisi etutuulettimen kylmää ilmaa. Kannen takaosassa voisi olla kyllä mahdollisuus ottaa virtalähteen ilma sieltä, mutta ei sitten..
Jos tuo testeissä pärjää ja White Solid tulee valikoimiin, niin tästä voisin ottaa seuraavan koteloni.
Ei varmaan toimi niin hyvin passiivisella PSU:lla (katossa ei ole reikiä jäähdytykselle).
Mustana minulle ja ilman lasia. Voisi olla seuraava koteloni. 2 x 420 kennot sopii mikä on aika harvinaista tuossa kokoluokassa ja näyttäisi että paksutkin kennot sopii. Kun vesi lämpenee max 35 asteiseksi kierrossa (ehkä vähän yläkanttiin) niin kunnollinen virtalähde pärjää hyvin niiden lämmittämällä ilmalla.
Ollaan siis takaisin lähtöpisteessä. Alaosaan sijoitettu poweri alkoi tulla koteloihin siinä ~15v sitten, muistaakseni Antecin P180 oli ensimmäisiä, ainakin mainstream-luokassa.
Ja @Jarnis eikö tämä ollut E-ATX kotelo? Vai onko se mahdollista vain kennoista tai muusta tinkimällä?
Harmi että aika vähissä on oikeasti parhaan jäähdytyksen ehdoilla tehdyt kotelot. Luulisi kannattavan kun vesijäähdytyksen suosio kasvaa jatkuvasti.
Tämä kyllä pitää koneen viileänä, mutta hiljainen se ei ole. Itseasiassa tämä on varmaan maailman historian meluisin kotelo. Ihan ok hieno se on, mutta omaan käyttöön ei sovi. Hiljainen täytyy olla.
Johan tuo maksimikoko mainitaan itse tässä uutisessa Mutta onkohan tuo pelkän powerin maksimimitta vai johtoineen..
Ei sillä että tulee tätä itse hankittua, liian kallis ja iso (mATX-kokoonpano) mutta osittain kyllä vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Vastoin yleistä luuloa, hyvin ilmastoitu kotelo on nimenomaan hiljainen koska niitä tuulettimia ei tarvitse huudattaa yhtä kovaa kuin tukehdutetussa kotelossa.
Oikeassa olet, niillä kun tuntuu olleen jo tovin samasta kotelosta moneen kokoluokkaan versio. Saattaisi kyllä kiinnostaa mikäli vaan vesijäähdytystuki ei mahdollisen kutistumisen myötä heikkene liikaa.
Mustana ilman lasia saa jo. Valkoinen lasiton ei ole saatavilla. Itse tuollaiset isot kotelot pidän lattialla, niin ikkunasta on vaan haittaa. Pöydän jalat on valkoiset, niin se sopisi sinne täydellisesti. Ja tosiaan, tämä on nyt niin iso, että ei kai kukaan tosissaan ole laittamassa sitä pöydälle? Vai kuinka isot pöydät teillä on?
Minulla kyllä mahtuisi ongelmitta pöydälle mikäli ei olisi nuo Rift CV1:n anturit pöytätilaa viemässä.
Siis tällähän saa nimenomaan hiljaisen kokoonpanon aikaiseksi. Joku "hiljainen" kotelo on paljon äänekkäämpi jos haluaa tietyn cpu/gpu lämpötilan niin kuin testeistäkin selviää. Eri asia sitten jos ajaa nuo tuulettimet täysillä.
Testasitko ihan itse?
AvatarX tuossa totesikin, että ne umpeen vuoratut, pienistä raoista ilmaa repivät tornit joutuvat tuulettimia ajamaan varsin lujaa että saavat ilmaa liikkeelle. Tässä on hyvin vapaa virtaus ja varmasti hyvin miellyttävät lämpötilat komponenteilla.
Lasikylkinen voi olla jopa hiljaisempi kuin umpikylki, ellei viimeksimainittu ole bitumivuorattu.
E: tätä voisi luultavasti ajaa passiivisella jäähyllä myös näyttiksen osalta, jos olisi Morpheuksen-tapainen iso siili.
Tämähän on selvästi suunniteltu siten, että toimii parhaiten kun ilman sisäänotto on takaa ja alhaalta sisään, edestä ulos. Poweri jäähtyy siinä samalla imun avulla.
Mikä ihme tämmöisen päättelyketjun loi?
Jos tuota silmällä katsoo, niin viileintä ilmaa saa tärkeimmille alueille tehokkaimmin juuri tällä tavalla ja myös poiston hoidettua tehokkaasti
Eiköhän kaikki tuulettimet paina ilmaa sisälle, ja sen verran reippaasti eiköhän virtalähde jäähdy ok.
Jos pohjasta ja edestä painetaan kuutiotolkulla raitista ilmaa sisälle, mihinhän se jää tuolla? Reikölevystä tehty takaseinäkö sitä pidättelee? Tuo kotelo ei tarvitse kyllä mitään poistoa erikseen, mutta tuskin takatuuletin silti haitaksikaan on.
Juuri näin. Jos tuo virtalähteen shroud olisi rei’itetty tuosta edestäkin, niin passiiviset toimisivat isommallakin kapasiteetilla. Semipassiivisilla virtiksilla tuskin tulee mitään ongelmaa millään kuormalla, minkä tuo kotelo pystyy jäähdyttämään komponenteissa.
Pitää varmaan poistaa kämpästä kaikki tekstiilit, kuten tuossa showreel videon kämpässä, että pystyy pitämään noin avointa koteloa ilman että imuroi kahdesti päivässä. Kultainen keskitie on mielestäni ohut pölysuodatin / mesh edessä.
Tuossahan on sekä edessä että pohjassa tiheät pölysuodattimet.
Tuossahan pölyfiltterit edessä ja positiivinen ilmanpaine kotelossa, niin tuskin pölyn kanssa ongelmia.
Testien perusteella erittäin tehokas myös tilanteissa joissa äänenpaine on normalisoitu. Paljon hiljaisempi kuin mikään ’hiljaisena’ mainostettu kotelo. Käy vaikka TPU:n testi kattomassa.
Aivan, moiset filtterit eivät vain päässee tuote kuviin tai videoihin, tai sitten olen todella puusilmä.
Lue se TPU:n arvostelu. Siel on iha stillikuvatkin kys. filttereistä.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1629364225"
data-lb-id="_xfUid-1-1629364225">
Löytyihän sieltä ihan tuotesivultakin… Pitäis varmaan jatkossa tutkia asiaa ennen kuin huutelee tänne
Aikoinaan Fractal Define R4:ssa tuli vain 2 tuuletinta ja manuaalinen tuuletin säätö. Tavallaan sen 200€ paikkeilla pyörivän hinnan voi perustellakin.
Aika hyvä kotelo.
Höhö, ”Torrent” …liekkö kiintolevyille hyvin tilaa?
Noh, jokatapauksessa, näyttää varsin hyvältä näin positiivisen paineen + pölysuodattimien pinta-alojen osalta.
Itselle Define R5, johon modattu lisäpuhallin työntämään koteloon ilmaa 5,25" aukkojen kautta. Taaimmainen tuuletin aukko katosta auki, tuosta tulee aina viileää ilmaa ulos riippumatta lämpökuormasta (joten varmaan ihan turhaan auki, ja mahdollisesti vain haittaa jäähdytystä). Coolerina NH-D15S, jolta ilma menee suoraan takana olevalle poistopuhaltimelle. En usko että tuo virtalähteen ylös sijoittaminen tuottaa ongelmia tuolla ilmamäärällä.
Tuskin jää mihinkään, mutta on vaan kovin tehotonta. Takaa eteen pohjatuulettimien kanssahan on testattu erityisesti ilmajäähyllä selvästi tehokkaimmaksi vaihtoehdoksi. Toinen juttu toki jos tärkeintä on pitää pöly ulkona.
Miksi se olisi tehokkain vaihtoehto, kun tulee ristivirtauksia? Emolevyn virransyötöllekään ei tule suoraa puhallusta.
Mitä hyötyä on siitä että alhaalta työnnetään ilmaa käytännössä suoraan etupaneelin kautta ulos? Takaa sisään puhallettaessa a) ei ole pölyfiltteriä ja b) virtalähde kierrättää ilman takas kotelon taakse.
Väitteesi "tehokkaimmasta vaihtoehdosta" kaipaisi kovasti käytännön testejä.
Tässä ei muuten ole poistotuuletinta oletuksena..
—
Testejä alkaa tippumaan ja tuon on nyt todettu olevan oletustuulettimillakin paras kotelo ilmanvaihdollisesti. Kaikki huoleni olivat siis aika turhia ja ilma liikkuu.
—
Lisäksi olen onnellinen 3000-sarjan RTX:n omistaja, niin sieltä se lämpö tulee – ei prosessorista
Virtalähde voi moista virkaa toimittaa kovassa rasituksessa. Toisen poistotuulettimen lisääminen olisi todennäköisesti melko turhaa, tuo kun on niin hyvin rei’itetty takaa, että kyllä se ilma sieltä poistuu ihan nätisti. Kevyellä kuormalla (jolloin virtalähteen tuuletin nykyään useimmiten ei edes pyöri) taas ei mitään kovaa ilmavirtaa tarvitakkaan ja kopan kaikki ropelit voi pistää pyörimään jotakuinkin minimikierroksilla.
Ihmeen kauan kesti tähän kommenttiin, meinasin itsekin jotain vastaavaa vitsiä vääntää
Toisaalta, melko moni harrastaja heivaa ne vakiotuulettimet pois parempien tieltä monen kotelon osalta.
Öö, onhan jo mm. Bit-tech sivunnut asiaa käytännössä noin kymmenen vuotta sitten. Pohjasta takapaneelin lisäksi tietenkin ilmaa näytönohjaimelle, vaikka ainakin etummainen pohjatuuletin menee hukkaan. Nykyisellään kun virtalähteet on semipassiivisia, niin virtalähteen läpi imetään tuolloin poikkeuksetta huoneenlämpöistä ilmaa.
.. koska virtalähde täynnä pölyä on hyvä asia? Aika harvassa on sellaiset powerit joissa on irroitettava pölysuoja takalevyssä.
On kiistatonta, että alipaineistettu kotelo on täysin absurdin huono idea ellei kone ole jossain puhdastilassa. Silloinkin haastaisin käsityksen paremmasta suorituskyvystä.
Mä kun luulin että sä puhut tästä (käytännössä markkinoiden viileimmästä) kotelosta etkä jostain kymmenen vuotta vanhasta hotboxista. Linkkaa toki ihmeessä väitettäsi tukevat testit
180mm tuulettimia ei kyllä löydy monelta valmistajalta, niin niitä ei välttämättä tule vaihdettua
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä