Genoa-prosessoreissa tulee olemaan maksimissaan 96 Zen 4 -prosessoriydintä ja 12/24-kanavainen DDR5-muistiohjain.

Aiemmin uutisoimassamme RansomEXX:n kyberhyökkäyksessä Gigabyteltä varastettiin jopa 112 gigatavua dokumentteja, joista osa sisälsi AMD:n, Intelin ja AmericanMegatrendsin salassapitovelvollisuuden alaisia dokumentteja. Nyt dokumentteja on myös julkaistu ja niiden mukana pääsi julki AMD:n tukidokumentteja tuleville Zen 4 -arkkitehtuurin Genoa-prosessoreille. Genoa-prosessorit sopivat uuteen LGA-tyyppiseen SP5-prosessorikantaan.

Vuotaneen 0.71-version tukidokumentit on päivätty kuluvan vuoden heinäkuulle. Ne vahvistavat samalla lukuisia huhuja, kuten maksimissaan 12 prosessorisirua. Prosessorisirujen perusrakenne pysyy tuttuna, vaikka arkkitehtuuri muuttuukin; kahdeksan Zen 4 -ydintä, jotka jakavat yhteisen L3-tason välimuistin. Yhdessä Genoa-prosessorissa voi olla siis nyt yhteensä 96 Zen 4 -ydintä, jotka tukevat vuotaneiden dokumenttien mukaan nyt myös AVX-512-laajennoksia. Vaikka Zen 4 -prosessorisirut valmistetaan TSMC:n 5 nanometrin valmistusprosessilla, niiden fyysinen koko on lähellä nykyisiä Zen 3 -ytimiä.

Uusi IO-siru sisältää nyt 12/24-kanavaisen DDR5-muistiohjaimen ja se kuluttaa pahimmillaan jopa 75 % prosessorin TDP:stä. 12/24 selittyy sillä, että DDR5-muisteissa kulkee yhden 64-bittisen (72-bit ECC:llä) sijasta kaksi 32-bittistä (40-bit ECC:llä) kanavaa samaan kampaan. Kanavista puhutaan kuitenkin vanhasta tottumuksesta kuin ne olisivat yhtä. Kunkin kanavan tai kanavaparin jatkeena voi olla tuttuun tapaan kaksi muistipaikkaa. IO-sirun valmistusprosessi ei ole tällä hetkellä tiedossa, mutta se tuskin on sama TSMC:n N5, kuin prosessorisiruissa.

Genoan maksimi TDP-arvo kasvaa aiempiin sukupolviin nähden selvästi. Siinä missä Zen 3 -sukupolven Milan-prosessoreiden TDP oli korkeimmillaan 280 wattia, yltää Genoa peräti 400 wattiin asti. Pienimmillään TDP-arvo on 155 wattia ja IO-siru kuluttaa prosessorin konfiguraatiosta riippuen 116-124 wattia. Prosessorin piikkikulutus voi nousta kokonaisuudessaan jopa 700 wattiin maksimissaan yhdeksi millisekunniksi ja 440 wattiin 10 millisekunniksi.

Vuodossa on lisäksi varmistunut roadmapeissakin näkynyt Chagall-koodinimi tuleville Zen 3 Threadripper-prosessoreille.

Lähde: ComputerBase

This site uses XenWord.
;