Generatiivista tekoälyä yritetään liittää paraikaa kaikkiin mahdollisiin ja välillä mahdottomiinkin palveluihin, ohjelmistoihin ja muihin. Generatiivisen tekoälyn kärkinimiin lukeutuva Google on nähnyt tarpeelliseksi lisätä tekoälyä myös hakupalveluunsa aloittaen Yhdysvalloista, mutta muu maailma on seuraamassa myöhemmin perässä.
Google ilmoitti reilu viikko takaperin lisäävänsä generatiivista tekoälyä hakutuloksiinsa oman Gemini LLM-kielimallinsa voimin. Kielimalli lisää hakutulosten alkuun itse tuottamiaan vastauksia hakuun ennen varsinaisia hakutuloksia. Aluksi muutos tuli käyttöön vain Yhdysvalloissa ja englanniksi, mutta tukea tullaan laajentamaan muualle maailmaan ja muille kielille myöhemmin. Yhtiön näkemyksen mukaan Gemini tekee hakemisesta entistä helpompaa ja nopeampaa.
Hakupalvelun uudistumista ei ole otettu monessakaan paikkaa vastaan hymyssä suin, vaan pikemminkin päinvastoin. Kuten kaikki alaa seuraavat tietävät, generatiiviset tekoälymallit ovat edelleen hyvinkin erehtyväisiä ja eri tasoisia mokia, kriisejä ja kohuja on nähty jo moneen kertaan. Googlen hakupalvelu ei ole sekään immuuni ongelmille ja sen kerrotaan esimerkiksi ehdottaneen juomaan virtsaa virtsakivistä eroon pääsemiseksi.
Onneksi vaivaan on myös lääke, kuten sanonta kuuluu, ja Tom’s Hardwaren Avram Piltch kirjoittikin pikavauhdilla Chrome-laajennoksen, joka suodattaa tekoälyn ”vastaukset” pois hakutuloksia pilaamasta. Toinen vaihtoehto olisi joka kerta mennä erikseen verkkohaku-lehdelle ja hakea tuloksia sitä kautta. Kolmas ja kenties paras vaihtoehto ainakin työpöydällä on lisätä selaimen hakumoottorivaihtoehtoihin uusi Google (Web) -vaihtoehto, jossa Oikotieksi (Shortcut) asetetaan google.com ja ”URL, jossa kyselyn tilalla on %s” kenttään lisätään ”{google:baseURL}/search?udm=14&q=%s”, mikä ohjaa haun automaattisesti verkkohakuun. Mobiililaitteilla toteutus vaatii ylimääräistä kikkailua, johon löytyy kätevät ohjeet Tom’s Hardwaren artikkelista.
Lähde: Tom’s Hardware
Olen jo pari vuotta sitten vaihtanut toiseen hakukoneeseen, kun Google antaa tuloksiin pääasiassa mainosta ym. Roskaa.
Ei sellaista tarkkaa hakua taida enää olla misään, mutta duckduckgo toimii ihan ok.
Näitä lopputuloksia on nähty kun on erehdytty, esim. Trumpin lakimiehen Bing haut jossa lopputuloksena oli ennakkopäätös oikeusjutusta jonka tekoäly hallusinoi.
Kagi on hyvä, mutta maksullinen. Mielestäni on kyllä hintansa arvoinen.
DuckDuckGo on aika bueno.
Noi Googlen tekoälyvastineet kivien päivittäiselle syömiselle oli hupaisaa luettavaa
Nimen omaan ihan ok. Paremmat hakutukokset googlen haulla saa kun vain jaksaa ne oikeat hakutulokset etsiä sieltä mainosten alta.
Duckduckgo:ta itsekkin käytän mutta aina välillä, jos ei meinaa löytyä, pitää käydä google/bing hakuja katsomassa
Metager?
data-unfurl="true" data-result-id="619452" data-url="https://metager.org/" data-host="metager.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
MetaGer: Privacy Protected Search & Find
data-onerror="hide-parent"/>
metager.org
Melkein kaikki uudet palvelut ovat puutteellisia kun ne tuodaan ensimmäistä kertaa markkinoille.
Kriittinen vastareaktio tässä ketjussa saattaa näyttää 10 v päästä hassulta. Silloin ehkä ihmetellään, miten nykyisenlaisilla sekavilla hakukoneoptimoiduilla ja maksetuilla hakutuloksilla koskaan saatiin mitään aikaiseksi.
Eli aika on luultavasti ainoa lääke jolla tämä tulee aikanaan kuntoon. Kunnes sitten taas keksitään joku seuraava entistä jännempi juttu.
Saa nähdä koska pääsemme maksamaan tekoälylle siitä, että se viittaa meihin vastauksissaan, ja kertoo että kysessä on kaupallinen yhteistyö. 2025?
data-unfurl="true" data-result-id="619470" data-url="https://www.qwant.com/" data-host="www.qwant.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Qwant
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.qwant.com
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä