AMD aikoo julkaista loppuvuodesta uudet Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva Milan-koodinimelliset Epyc-prosessorit. Spekulaatio Zen 3:n tuomasta suorituskykyparannuksesta on käynyt keskutelualueilla vilkkaana ja nyt nettiin on vuotanut ensimmäiset vihjeet siitä, mitä AMD:n uusi arkkitehtuuri tuo tullessaan.
HardwareLuxx-sivusto on saanut käsiinsä joukon AMD:n Zen-prosessoreita koskevia dioja nimeltä mainitsemattomalta OEM-valmistajalta. Itse dioja sivusto ei ole julkaissut, sillä ne voisivat paljastaa vuodon lähteen, mutta sen sijasta artikkelissa kerrotaan seikkaperäisesti niiden sisällöstä.
Diat muun muassa varmistavat jo aiemmin AMD:n itsensä paljastaman muutoksen prosessorien CCD:n (CPU Complex Die) rakenteiseen. Jatkossa yhdessä CCD-sirussa on kahden CCX:n (CPU Complex) ja kahden 16 Mt:n kokoisen L3-välimuistisiivun sijasta yksi kahdeksan ytimen ”CCX”, jonka parina on yksi yhteinen 32 Mt:n L3-välimuisti. CCD-pikkusiruja tulee jatkossakin olemaan enimmillään kahdeksan, eli Epyc-prosessoreissa tulee jatkossakin olemaan maksimissan 64 ydintä.
Uutta tietoa on puolestaan suorituskykylupaukset. Diojen mukaan Zen 3 -ydinten IPC (Instructions Per Clock) tulee paranemaan noin 15 % kokonaislukurasituksessa. Koko prosessorin suorituskyvystä puhuttaessa AMD lupailee 20 % suorituskykyparannusta, kun verrokkiparina on 32 ytimen Rome- (Zen 2) ja Milan-prosessorit (Zen 3). 64-ytimisten mallien kohdalla suorituskyvyn odotetaan paranevan maltillisemmin 10 – 15 %. Oletettavasti ero perustuu saavutettavissa oleviin kellotaajuuksiin eri ydinmäärillä.
Samassa yhteydessä oli myös ensimmäisiä tietoja Milania seuraavasta, Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvasta ja 5 nanometrin prosessilla valmistettavasta Genoa-prosessorista. Diojen mukaan Genoa tulee sopimaan uuteen SP5-kantaan, tukemaan PCI Express 5.0 -väyliä, DDR5-muisteja sekä haihtumattomia NVDIMM-P-muisteja. Ydinten määrä tulee kasvamaan yli 64:ään, mutta tarkkaa lukua ei ole vielä tiedossa. Genoa-koodinimelliset Epyc-prosessorit on tarkoitus julkaista vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla.
Lähde: HardwareLuxx
No huh. Ei malttais odottaa enää noita uusia AMD:n kiviä. Alkaa pikkuhiljaa ostohousut oleen prässissä ja valmiina…
Vaikuttaa hyvältä =)
Eli 64-ytimellisissä on matalemmat kellot kuin Zen2? Vai tarkoitetaanko tuossa jotain muuta suorituskykyä kuin pelkkää kokonaislukurasitusta?
Paha sanoa näkemättä dioja mitä tarkoitetaan, mutta koska ensin erikseen eriteltiin kokonaislukulaskenta voi olla että tuo on joku eri tyyppisten loadien keskiarvo tms
ATK-harrastaminen on jatkuvaa odottelua. Suuri mahtava ASML antaa meille välillä armosta uusi laitteita. Se ois aika läppä jos joskus kävis ilmi, että transistori perustuu oikeasti johonkin alien tekkiin ja se kyseinen alien tekki oli tyyliin 0.2nm tms ja ne välivaiheet on vaan koska on kiva tehdä bussinesstä. Ei pidä tappaa lypsävää lehmää jne. Et oikeasti olis jo valmistulaitteet valmiina jollekin 0.5nm tekille jo.
Jokohan nyt tulisi myös pelipuolelle nopeutta, olettaen että sama tehonlisäys tulee 3700X -> 4700X. Eli mentäisiin Intelistä ohi myös pelikäytössä. No sitten ei tarvitsisi enää miettiä kannattaako muutaman fps:n takia ottaa takkiin kaikessa muussa kuin pelaamisessa. Rocket Lake tulee joskus, mutta ilmeisesti 14nm tekniikalla
Ja taitaa olla kertakäyttöinen emolevy, jos tälle joutuu uuden ostamaan. Seuraavahan ei enää sovi AM4 kantaan
Jos olisi, niin Intel ei olisi jumissa 14 nanometrissä… Teoriassa mahdollista olisi, että että valtavalla teknisellä etumatkalla tai monopoliasemmassa oleva puolijohdevalmistaja pantaisi parempia teknologioita ja julkaisisi aina vaan just sopivasti kilpailijaa paremman prosessin, mutta ala on erittäin kilpailtu, joten tämmöiseen ei ole kenelläkään varaa
Puhumattakaan siitä että kaikki ne pelaa samoilla ASML:n vehkeillä (vaikka Nikon ja Canon nyt jotain koittavatkin eivät tunnu pärjäävän), niin ei siellä ihan älytöntä etulyöntiasemaa oikein voi saada.
Hän varmaan puhuu AMD 4000 sarjalaisista. Itse olen tyytyväinen jos uudet 4000-sarjalaiset ovat melkein samoissa Intelin nykyisten kanssa pelikäytössä toki isommalla ydin määrällä. Seuraavaks voi sitten katella 3nm tuotteita.
Veikkaan, että tässä 4000 sarjassa ei tule lisää ytimiä. Ei edes threadripper puolelle. 5nm sitten ensivuonna tuo mahd. ydinmäärältään uusia tuotteita sinne threadipper platformiin. 48 core, 20 core tms. 3nm vuonna 2022/2023 tulee sitten työpöydälle kuluttajamarkkinoille 18/20-ytiminen.
Niin luulisi tai sitten amd ei julkaise mitään ensi vuonna ja Intelin superfinfet taitaa tuoda kilpailun takaisin silloin joten amd:n on aika hankala olla tekemättä joitain pikkuviilauksia ennenkuin ddr5 prossa julkaistaan joskus 2022 tai vieläkin myöhemmin.
Miksi mielestäsi AMD ei voisi julkaista ensi vuonna DDR5:ttä tukevaa prosessoria ja uutta prosessorikantaa+emolevyjä?
Ainut, minkä mukaan ei julkaisisi olisi GamersNexuksen väitetysti näkemä roadmapvuoto. Sen sijaan esimerkiksi palvelinpuolella AMD on jo listannut aika selkeästi Zen 4:n vuodelle 2021 ja se tulee tukemaan kaiken tällä hetkellä saatavilla olevan tiedon mukaan DDR5:ttä.
AMD voisi aivan hyvin tuoda 2021 kuluttajamarkkinoille ryzen-nimellä pakkauksen, jossa on aivan sama tänä syksynä/talvena markkinoille tuleva zen3-ccd-piilastu mutta uusi ddr5sta ja pcie5sta tukeva io-piiri.
Niin kauan kun io-piirin ja ccd-piirin välistä väylää ei vaihdeta, amd voi sotkea niitä melko vapaasti keskenään.