HMD Global on julkistanut odotetusti tänään uuden toisen sukupolven version Nokia 6 -älypuhelimestaan. Uudistukset ovat melko maltillisia. Laitteen ulkomitat ovat pienentyneet pituussuunnassa 5,2 mm, kiitos takakuoreen siirretyn sormenjälkitunnistimen. Paino on kasvanut kolmella grammalla. Ulkonäköön on haettu lisäpotkua metallinkiiltoisilla korostusraidoilla.
Järjestelmäpiiri on päivittynyt modernimpaan ja suorituskykyisempään Snapdragon 630 -malliin, joka on hyvä uudistus tämän hintaluokan puhelimeen. RAM-muistia löytyy nyt aina neljä gigatavua tallennustilavaihtoehtojen ollessa edelleen 32 ja 64 Gt. Uuden jäjrestelmäpiirin myötä yhteyspuolella ovat tuettuina nyt myös Bluetooth 5.0 sekä BDS-paikannus. USB-liitäntä on päivitetty Type-C-malliseksi ja se tukee pikalatausta, joka mahdollistaa akun lataamisen 50 %:iin puolessa tunnissa.
Näyttö, 16 megapikselin takakamera ja akku ovat pysyneet samoina kuin edeltäjämallissa. Käyttöjärjestelmänä toimii toistaiseksi Android 7.1 Nougat, mutta Android 8.0 Oreo -päivitys on luvassa kuten yrityksen muillekin puhelinmalleille.
Nokia 6 (2018) tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 148,8 x 75,8 x 8,6 mm
- Paino: 172 grammaa
- 5,5″ IPS LCD -näyttö, 1080 x 1920 pikseliä, 16:9, 403 PPI, Gorilla Glass 3
- Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (8 x 2,2 GHz Cortex-A53, Adreno 508 GPU, X12 LTE-modeemi)
- 4 Gt LPDDR4 RAM-muistia
- 32 tai 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa, muistikorttipaikka (max. 128 Gt)
- Cat.4 LTE-yhteydet (150/50 Mbit/s), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, BDS, FM/RDS
- 16 megapikselin takakamera, 1,0 um pikselikoko, f2.0, PDAF, kaksois-LED-salama
- 8 megapikselin etukamera, f2.0, 84-asteinen kiinteäpolttovälinen laajakulmaobjektiivi
- 3000 mAh akku, USB Type-C, pikalataus
- Android 7.1 Nougat
Uusi Nokia 6 tulee saataville Kiinassa tammikuun 10. päivä. Maailmanlaajuisesta julkaisusta ei ole vielä tietoa, mutta se tapahtuu mahdollisesti MWC-messuilla helmikuun lopulla. HMD:lta ei kuitenkaan toistaiseksi otettu kantaa asiaan. 32 Gt:n version suositushinta on Kiinassa 1499 yuania (190 euroa) ja 64 Gt:n version 1699 yuania (215 euroa). Värivaihtoehtoja ovat musta-kupari ja valko-pinkki.
Lähde: Nokia
Laitteessa on X12 LTE-modeemi, jota hyödynnetään vain Cat4 150/50Mbps tasoisesti. Ei, en ymmärrä. Toki keskiluokan laite, mutta kilpailijat menevät ohitse. Kyllä tällä tasolla Cat6 pitäisi olla jo ihan vakiokamaa. Ymmärrän toki, että Kiinassa/Intiassa ei verkot ole niin kehittyneitä ja se on se päämarkkina-alue. Soisi silti meidän markkinoille tulevan vähän paremmilla ominaisuuksilla varustettu laite.
Jos rampautettujen verkkoyhteyksien yli pääsee, niin muuten ihan hyvän oloinen laite.
Ilmeisesti et sitten kuitenkaan ymmärrä sitä markkina-aluetta. Huippumodernilla LTE-modeemilla ei tee mitään vinkuintiassa ja se tuo vain lisää hintaa. Cat4 nopeudet riittävät myös suomessa ihan hyvin käytössä ja meillä on sentään parhaita mobiiliverkkoja maailmassa. Eli miksi pitäisi investoida ja lyödä high-end lte modeemia joka ei tuo mitään muuta kuin hintaa lisää? Siksi että näyttää länsimaalaiselle paperilla hyvältä? Jooei.
Mihin ihmeeseen älypuhelimella tarvitaan tuo 150Mbps? Onko kyse nyt siitä, ettei tuota nopeutta käytännössä koskaan saavuteta, ja siksi se tuntuu hitaalta? Todellinen nopeus on jokin pieni murto-osa tuosta?
Kotisohvalta 120Mbps paukkuu rikki, että en nyt ihan murto-osista puhuisi.
Tuollainen nopeus auttaa, kun latailee isoja järjestelmäpäivityksiä, softia, tai esim. offline-karttatiedostoja. Melko tarpeetonta lopulta.
Milläs metodeilla se nopeus on tuon CAT4n jälkeen kasvanut?
cat4 tukee vain kahta layeriä, CAT5 tuplaa nopeuden nostamalla sisääntulevat layerit neljään (300) ja nostaa upload-nopeuden 1.5-kertaiseksi ottamalla käyttöön 64-QAM-modulaation
ja CAT11 tuo sitten downstreamille tuen QAM-256-modulaatiolle joka kertoo kaistan 4/3-kertaiseksi. Välissä nopeus kasvaa ilmeisesti suurentamalla käytettyä radiokaistanleveyttä?
Se, että tuetaan vain CAT4sta jossa on vain 2 layeria tarkoittaa, että laitteeseen riittää 2 antennia. 4 antennia nostaisi selvästi valmistuskustannuksia.
Ja missä tilanteessa se 150/50 on muka ongelma tai pullonkaula? Se, että tulee suurempaa teoreettista nopeutta tilanteisiin, joissa puhelin on lähellä tukiasemaa ilman ruuhkaa, on hyvin turhaa, eikä ne suurempien kategorioden uudet siirtomoodit käytännössä juurikaan auta yhtään niihin tilanteisiin, joissa ollaan kaukana tukiasemasta ja/tai ruuhkaisen tukiaseman alueella.
Ymmärsinkö oikein ja tän virallinen mallinimi on Nokia 6 ja loppuun lisätään/voi lisätä vuosiluku ettei sekota edelliseen Nokia 6 kännykkään? Jotenkin tulee vaa mieleen Nvidia ja Titan. Kyllähän noita numeroita maailmassa piisais kun edellisetkin nokialaiset meni numeroidensa puolesta tuhansissa.
Niin tuo on Nokia 6 ”2nd Generation” eli varmaan viime vuoden 6:sta löytyy vielä varastoista mutta ei sitä enää valmisteta. Vois odottaa että myyvät alennuksilla pois ennen kuin tuo tulee kauppaa. IMO todella hyvä systeemi, että vuosittain tulee uusi versio ja pidetään mallin numero samana.
>Käyttöjärjestelmänä toimii toistaiseksi Android 7.1 Nougat,
Tehokkaasti yritetään vältellä Trebleä
Hyvin outoa kun pitäisi olla prioriteetti yksi tällä hetkellä.
Kiinnostavaa on, päivittävätkö trepleen. Wanhassa 6 uupui joku osio tallennusmuistista, joten tähän sen saanee etukäteen ja sitten treplen?
Mutta olisi tosi hyvä saada vahvistus sille saako tämä treblen vai ei.
Tästä tuli loppujen lopuksi aikalailla isompi versio Nokia 7 mallista. Veikkaisin, että ohjelmisto on myös sama, minkä vuoksi puhelimessa on Android Nougat versio eikä Oreota (ja sitä myöten Trebleä).
Pääsääntöisesti markkinoilla on LTE Cat6 laitteita, Cat5 ei ole tullut vastaan. Tämä tarkoittaa jopa 300/50Mbps nopeutta, eli 2CA Downlinkissä, eli jopa kaksi 20MHz taajuuskaistaa. Kuitenkaan MIMO-layereita ei ole nostettu vielä 4×4 konffikseen, vaan mennään 2×2, joka on vakiokauraa Suomessa. Erittäin käyttökelpoinen esim. SYV-alueella, jossa on 20*20MHz@1800MHz. Tuossa ei suinkaan tarvita neljää antennia, eri asia voi olla joitain komponentteja signaalinkäsittelyyn. Mutta kuten jo kirjoitin, on esim. Huawei P10 Lite, Samsung J5 2017… lukemattomat muut saman hintaluokan laitteet.
Nokia 8 taas on LTE Cat9 laite, siinä on 3CA tuki, 450/50Mbps. Käsittelee downlinkissa jopa kuutta datastreamia, mutta silti on MIMO-layereita yhä vain 2×2. Uplinkissä vain yksi stream ja 16QAM.
Oneplus 5 ja t ovat LTE Cat12 , eli 3CA, mutta lisänä 256QAM/64QAM tuki, sekä UL puolella intra-band 2CA, eli 600/150Mbps.
Nuo nyt ihan yleisinä esimerkkeinä.
Ei ole tarkoituskaan tavoitella absoluuttista maksimia, mutta ymmärrät varmasti, jos laite osaa hyödyntää kumpaatakin saatavilla olevaa taajuuskaistaa, on sen saavuttama datanopeus keskimääräisesti nopeampi kuin vain yhtä LTE-taajuutta käyttävän laitteen. Nuo tiuhemmat moduloinnit (256QAM DL/64 UL) nopeuttavat entisestään, mutta tuossa on verkon oltava tarkkana, ettei sinnitellä liian huonolaatuisessa signaalissa 256QAM liian pitkään. Silloin nopeudet hidastuvat. Kuitenkin tuo ei ole keneltäkään pois, että parhaimmillaan saadaan resursseja käytettyä paremmin. Esim. Oneplussan laitteet tukevat tuota 256/64QAM ja Elisan sekä Telian LTE-verkot sekä SYV.
Verkkojen kehitys tuolla Kiinan suurkaupungeissa ja muualla on valtaisan nopeaa. Toivon, että tämä Cat4 laite jää pelkästään Kiinaan/Vinkuintiaan. Täällä meillä Suomessa on jo monin paikoin 3CA sekä 4CA valmiudella, myös 256/64QAM varustettuja verkkoja, on perin tyhmää mennä rajoittamaan ominaisuudet 2014-15 -tasolle. Elisa rakensi vastikään verkkonsa Tampereelle kokonaan uudella tekniikalla (mm. 3CA, 4×4 MIMO, uusin QAM).
Tää nyt menee ihan väittelyksi verkkotekniikasta. Jos riittää Cat4 150/50 ja antiikinaikainen tekniikka, niin siitä vaan. Saa vapaasti ostaa, mutta parempaakin on tarjolla. Turha sitten ihmetellä, miksi yhteydet takkuaa, kun päätelaite istuu sillä 1800MHz kaistalla, joka tukkeessa, vaikka tarjolla olisi 700, 800, 900, 2100, 2600MHz samasta tukiasemasta. Toki tukarissa on jonkin verran älliä heittää päätelaite siihen taajuuteen, jossa on kapaa, mutta jatkuvat handoverit taas kuormittavat verkkoa aivan turhaan, lisäävät turhaa signalontia ja taajuuden vaihto ilmenee aina jonkinlaisena pätkäisynä yhteydessä, ei se kovin pehmeä ole.
Hinta/speksi-suhde vaikuttaa hyvältä.
2017 mallin lähtöhinta oli Kiinassa 1699 yuania ja Suomessa 249e. Joten jos hinnat on yhtään verrannollisia niin 2018 mallin lähtöhinta (kiina 1499 yuania) tulee olemaan Suomessa lähempänä 200e kun 250e.
Hinta/laatu kyllä kunnossa jos alle 250€ irtoo suomesta. Eniten kyllä ihmetyttää tuo reikä 250-450 välissä missä ei ole nokialla täällä mitään tarjottavaa? Tuossa luokassa menee aika paljon puhelimia kaupaksi.
Tuohon hinta väliin huhuillaan Nokia 7 lähi kuukausien aikana.
Tää menee nyt aivan OT, mutta edelleen, ei pidä katsoa vain huippunopeutta vaan sitä, millä keinoilla tuo "todellinen nopeus" saavutetaan.
Tuo nyt on mainosvideo, mutta erittäin informatiivinen,
Uusi Nokia 6 on kuin Xiaomi Mi A1, mutta huonolla kameralla varustettuna. Ei jatkoon.
Uudemmalla piirillä + on halvempi ? Kamerasta ei voi vielä sanoa mitään mutta ei tuota huonommaksi voi haukkua.
Niinpä ja toimii Suomen taajuuksilla toisin kui Xiaomi…
Ei siinä mitään Xiaomit tarjoaa hyvää tavaraa konepellin alle kohtuuhinnoilla, mutta eihän niitä voi rakenteen osalta verrata samana päivänäkään tohon Nokia kuutoseen.
Sitähän se Kimekin alla huutelee. Markkinoiden parhaimpia luureja edellisen vuoden Noksu 6!
Mistä näitä paperilla-parempien kiinanrompeiden kehujia aina riittää? Todellisuus aivan toista.
Laatu maksaa juurihan tuo JerryRigEverything-kanavaa ylläpitävä Zack Nelson valitsi vuoden 2017 kestävimmäksi puhelimeksi HMD Globalin alumiinirunkoisen Nokia 6 -älypuhelimen.
Vanha ainakin irtos ja on todella hyvä kampe. Micro-USB on tosin sen heikkous mutta tässä sekin on paikattu.
Duunissa jeesaa kun tiedostot on pilvessä eikä puhelimessa, joten en näe tuota mitenkään tarpeettomana. Toki kotikäytössä ei niin väliä.
Onneksi joillakin riittää kärsivällisyys selittää mobiiliverkoista tietämättömille näistä mobiiliverkkoihin liittyvistä tekniikoista :tup:
Hieman kyllä turhauttaa lukea näitä kommentteja, joissa ihmetellään, mihin tarvitaan Cat4 kehittyneempiä laitteita.
Korostan, että en ole kuin asioita erilaisista oppikirjoista, netistä, aktiivisesta harrastusporukasta ja kaikkialta muualta opetellut.
Edelleenkin. Ei se huippunopeus vaan se, että kun laite hyödyntää kaikkia mahdollisia saatavia resursseja, saat ruuhkatilanteessakin keskimäärin paremman datanopeuden, kuin vanhemmalla laitteella.
Mielenkiintoista informaatiota modeemin nopeudesta. Veikkaan että jos mennään kysymään 1000:lta matkapuhelimen ostajalta Cat luokitusten eroista, niin kukaan ei ole edes kuullut termiä 🙂
Varmaankin tietoinen valinta säästää tässä ja trimmata kuluttajalle tutummat speksit kuntoon.
Kaikki on suhteellista, toki 5 GHz WiFi on nopeampi kun se kuuluu hyvin, mutta kantama on lyhyempi ja normaalit seinätkin voi tuottaa välillä ongelmia signaalin kulun kannalta
ei taida ihan kilpailijoiden yläpuolella olevan,top 3 känny,mutta ok kuitenkin.
hinta ratkaisee ja tietty merkkiuskollisuus….
hmm, ok jos hinta suomessa alle 250ekee.
🙂
@Juha Kokkonen Voisi jatkosssa puhelin uutisten teknisiin tietoihin myös laittaa mitä usbtä käyttää eli onko perus 2.0 tai 3.x
Aina pyritään merkitsemään, jos valmistaja ilmoittaa sen tuotetiedoissaan. Nokia 6:n tuotetiedoissa tätä asia ei ole kerrottu.
Ainakin minä hyödyn cat6 tason laitteella 4G ca-moodista eli Huawei B525S-65a lukittuna 800MHz verkkoon, niin hyvässä lykyssä tulee 12/8Mbit/s ja 4G 800MHz+1800MHz sekä 10MHz+20MHz Saunalahden 50/10Mbit/s tulee sellaisia 45-50/10-12Mbit/s lukemia 4G+ eli ca-verkossa.
Ensialkuun painaa jopa 75/20Mbit/s lukemia, sitten hyppää rajoitin peliin eli max 50/12Mbit/s lukemiin