Honor lanseerasi tänään 9X Pro -älypuhelimen Suomen markkinoille. Lanseeraus on varsin erikoinen, sillä Honor 9X Pro julkaistiin Kiinassa jo yli vuosi sitten ja Euroopassa viime helmikuussa. Honorin mukaan 9X Pro -mallilla pyritään tuomaan lippulaivalaitteiden ominaisuuksia edullisempaan hintaluokkaan.
Laitteen suurehko 6,59-tuumainen LCD-näyttö on loveton ja reiätön, sillä etukamera on piilotettu puhelimen sisään. Motorisoidusti nouseva 16 megapikselin etukamera kestää jopa 15 kilon painon ja se painuu automaattisesti sisään puhelimen tippuessa. Nykyaikaisella seitsemän nanometrin prosessilla valmistettava Kirin 810 -järjestelmäpiiri on lämpöputkijäähdytetty ja sisältää kaksi Cortex-A76-ydintä, kuusi Cortex-A55-ydintä sekä Mali-G52-grafiikkasuorittimen. Käyttömuistia on hintaluokka huomioiden mukavat 6 gigatavua ja UFS 2.1 -tallennustilaa muhkeat 256 gigatavua. Takakamera koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin 120-asteisesta ultralaajakulmasta sekä kahden megapikselin syvyystietokamerasta. Sisällä on 4000 mAh akku, joka tukee 10 watin latausta USB Type-C-liitännän kautta.
Käyttöjärjestelmässä Honor on jostain syystä jumiutunut lähes 2 vuotta vanhaan Android 9 -versioon, jonka päällä pyörivät EMUI 9.1.1 -käyttöliittymä sekä Huawein mobiilipalvelut (ei Googlen mobiilipalveluita).
Honor 9X Pro Tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 163,1 x 77,2 x 8,8 mm
- Paino: 206 grammaa
- Rakenne: alumiinirunko, lasikuoret
- 6,59″ LTPS LCD -näyttö, 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 391 PPI
- HiSilicon Kirin 810 -järjestelmäpiiri (2×2,27 GHz Cortex-A76 & 6×1,88 GHz Cortex-A55, Mali-G52 MP6)
- 6 Gt LPDDR4X RAM-muistia (Pro-mallissa 8 Gt)
- 256 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
- LTE, 2CA, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4&5 GHz, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, 3,5 mm ääniliitäntä
- Takakamera:
- 48 megapikselin laajakulmakamera, 1/2″ sensori, f1.8
- 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.4, 120 asteen kuvakulma,
- 16 megapikselin etukamera, f2.2, motorisoidusti nouseva
- 4000 mAh li-polymeeriakku, USB Type-C 2.0, 10 W lataus
- Android 9 Pie & EMUI 9.1.1, Huawei Mobile Services
Honor 9X Pron myynti alkaa Suomessa 14. syyskuuta 269 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat Phantom Purple sekä Midnight Black. 4. syyskuuta käynnistyvässä ennakkomyyntikampanjassa ostajalle on tarjolla Honor Magic Earbuds -vastamelukuulokkeet.
Samalla yritys julkisti myös uudet kiinalaisen Cosonicin Moecen-brändin kanssa yhteistyössä toteutetut langattomat True Wireless Earbuds -kuulokkeet, jotka tulevat myyntiin 23. syyskuuta 69 euron suositushintaan.
Lähteet: lehdistötiedote, Honor
Io-techillä on paljon yhteistyötä Huawein kanssa, mutta kuinka vaikeaa näihin on ”palauttaa” GPS? Olisko tuossa vanhassa käyttiksessä etuna helppous tuoda omatoimisesti googlen play service takaisin.
Valmiiksi vanha Android versio eikä edes GMS palveluita.
Koska Honor ei ole yritys vaan Huawein tuotemerkki, julkistaja on Huawei. Yritykset saisivat mielellään lakata kikkailemasta nimillä tällä tavalla. Uutismediakin voisi selkeyteen ja paikkansapitävyyteen tähtäävänä toimijana mielestäni valita linjakseen käyttää nimiä johdonmukaisesti, välittämättä yritysten sekavasta markkinointihöpinästä. Tämän jutun otsikko voisi olla vaikka tällainen:
Honor on Huawein perustama ja omistama itsenäinen matkapuhelimia (ja hieman oheissälää) myyvä organisaatio.
Perinteistä matkapuhelinvalmistajista Honor eroaa siten, että sillä ei ole juurikaan omaa tuotekehitystä raudan puoleltat, vaan ostavat (saavat ilmaiseksi) suunnitellut ja laitteet suoraan Huaweiltat. Honor sitten kehittää softaa ja markkinoi.
Etusivulla taitaa olla uutinen siitä kuinka MSI julkaisi virtalähdesarjan PC-tietokoneisiin, eikä sielläkään kukaan ole sitä mieltä että ei ole MSI:n tuote, vaikka kyseessä on ihan suoraan Seasonicin tai muun valmistajan tuote, johon on laitettu MSI:n tarra.
No aika väistämättä, koska Honor on yksi Huawein liiketoimintayksiköistä (Business Unit).
Kuten sanottua, Honor on yksi Huawein liiketoimintayksiköistä, ja siten osa Huaweita – ei siis "Huawein omistama". Huawein liiketoiminta-alueet on jaettu seuraavasti:
Carrier BG
Enterprise BG
Network Products & Solutions
Cloud & AI BG
Intelligent Automotive Solution BU
Consumer BG
Honor-tuotteet kuuluvat Consumer BG -ryhmään
[lähde: Huawei Investment & Holding Co., Ltd. 2019 Annual Report]
Kaikissa isoissa yrityksissä on eri tarkoituksia varten sisäisiä organisaatioita, joilla on vaihteleva määrä itsenäisyyttä. Ei ole mitään syytä perustaa sisäistä organisaatiota, jollei sillä ole lainkaan itsenäisyyttä. Koska Honor kuitenkin on Huawein liiketoimintayksikkö, on selvää, ettei siinä tehdä mitään isoja ratkaisuja, esimerkiksi luoda uutta mallisarjaa, ilman Huawein johdon hyväksyntää. Huaweilla on puhelinmallistossaan kaksi pääsarjaa: Huawei ja Honor. Kalliissa päässä on vain Huawei-puhelimia, mutta halvassa päässä on molempia. Saattaa olla, että Huawein johto on halunnut antaa osastojen vähän kilpailla keskenään halvoissa puhelimissa, sillä hallittu sisäinen kilpailu voi joskus tehdä yritykselle ihan hyvää. Kilpailun täytyy kuitenkin olla aika rajallista, sillä kilpailu on myös yhteistyön este. Kovasti kilpaillulla alalla toimivalla teknologiayrityksellä ei ole paljon varaa haitata tuotekehitystiedon liikkumista osastojensa välillä. Luulen että jos sisäistä kilpailua on, se tapahtuu enemmän puhelinten muotoilun ja "brändäyksen" alueella.
Honor ei ole matkapuhelinvalmistaja. Se on yksi Huawein monista liiketoimintayksiköistä, sekä sen tuotemerkki, jolla myydään halvemman pään puhelimia.
Mitenköhän tuo liittyy asiaan? MSI ja Seasonic ovat eri yrityksiä. MSI on vain (oletettavasti?) tilannut Seasonicilta OEM:nä virtalähteen suunnittelun ja valmistuksen. Seasonic ei kontrolloi MSI:tä millään tavalla. Huawei sen sijaan tietenkin kontrolloi liiketoimintayksikköjään, Honor mukaan lukien, halunsa mukaan.
Lisätietoa:
Huawein organisaatiorakenne
https://www-file.huawei.com/-/media/corporate/images/about-huawei/2020/corporate-governance-structure-18en.png?la=en
Huawein vuosikertomus
https://www-file.huawei.com/-/media/corporate/pdf/annual-report/annual_report_2019_en.pdf?la=en
Varauma: Osin ilmeisesti siksi, että Huawei ei ole listattu yritys, siitä on tarjolla tietoa aika niukasti, ja minulta on voinut jäädä jotain huomaamatta. Jos jolla kulla on yllä sanomani kanssa jotain ristiriitaista, hyvästä lähteestä peräisin olevaa tietoa (ei siis vain Honor-markkinoinnin synnyttämiä mielikuvia), olisi siitä mukava kuulla.