AMD julkaisi Ryzen 5000 -sarjan prosessorit integroidulla grafiikkaohjaimella vuoden alussa, mutta vain kannettavien puolelle. Yhtiö ei ole toistaiseksi puhunut mitään prosessoreiden työpöytäversioista, mutta niistä on nähty jo aiemmin satunnaisia vuotoja.
Luottovuotaja momomo_us huomasi HP:n lipsauttaneen julki tiedot kolmesta Ryzen 5000 -sarjan työpöytäprosessorista integroidulla grafiikkaohjaimella. Vuodot tapahtuivat ainakin yhtiön Meksikon ja Suomen sivuilla, joten torikuopassa tavataan!
Vuotojen mukaan Ryzen 5 5700G -nimellä myyntiin saapuvassa prosessorissa on kahdeksan ydintä, 3,8 GHz:n perus- ja 4,6 GHz:n Boost-kellotaajuus. Prosessoriytimillä on yhteensä 16 Mt L3-välimuistia, eli puolet Ryzen 5000 -sarjan Vermeer-prosessoreista ilman grafiikkaohjainta. Välimuistin määrä varmistaa samalla, että prosessorit perustuvat Cezanne-siruun ja Zen 3 -arkkitehtuuriin. Grafiikkaohjainten tekniset ominaisuudet eivät käy ilmi vuodosta.
Ryzen 5 5600G -prosessorissa on puolestaan kuusi ydintä, 3,9 GHz:n perus- ja 4,4 GHz:n Boost-kellotaajuudet. L3-välimuistia on samat 16 Mt, kuin isoveljelläkin. Pakan pohjimmainen Ryzen 3 5300G on varustettu neljällä ytimellä, joiden perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 4,0 ja 4,2 GHz. Ryzen 3:ssa on leikattu L3-välimuisti puoleen eli 8 megatavuun.
Uusilla Ryzen -prosessoreilla varustettuja kokoonpanoja on edelleen löydettävissä ainakin HP:n Suomen verkkosivuilta. Ainakaan allekirjoittaneen tarkistamat Omen- ja Pavilion sarjojen kokoonpanot eivät listanneet yhdenkään integroidun grafiikkaohjaimen teknisiä ominaisuuksia, vaan mukana on erillinen GeForce RTX 3060 Ti -näytönohjain. Osa uusia prosessoreita käyttävistä kokoonpanoista on varustettu B550-emolevyillä ja osa B550A- eli B450-emolevyillä PCIe4-tuella.
Vaikka vuodoissa ei paljastettu integroidun grafiikkaohjaimen ominaisuuksia, tiedetään sen mahdolliset ominaisuudet jo mobiiliversioiden puolelta. Cezannen integroitu Vega-grafiikkaohjain on varustettu kahdeksalla Compute Unit -yksiköllä, eli 512 stream-prosessorilla. Mobiilipuolella Ryzen 7- ja 9 -mallit on varustettu 8 CU:n, Ryzen 5 -mallit 7 CU:n ja Ryzen 3 -mallit 6 CU:n Vega-grafiikkaohjaimella. Niiden kellotaajuudet ovat olleet tähän asti korkeimmillaan 2,1 GHz.
Lähteet: momomo_us @ Twitter, HP Suomi
Ddr5 antaa kyllä kaistaa lisää, joten integroitu graffaohjain tykkää siitä kyllä. Menee vielä vuosi tai kaksi, että APUt sitä alkaa tukemaan. Mutta erillinen graffamuistipiiri chiplettiin olis luultavasti silti huomattavasti parempi…
Tuskin chipletti kauheasti auttaisi jossei siihen kaveriksi paritettaisi välimuistia. Esimerkkinä vaikkapa Intelin prosessoriin integroiduissa Iris Pro näytönohjaimissa, joissa on roppakaupalla "L4" cachea ja suorituskyky vallan toista luokkaa perusintegroituihin verrattuna.
Ongelmahan noissa on aika puhtaasti muistikaista:
3200MHz DDR4 siirtää dataa 25,6GB/s
6400MHz DDR5 luonnollisesti tuplaa sen 51,2GB/s
GeForce 3060 Ti taas on muistikaistaa 448GB/s
Radeon RX 6800 on muistikaistaa 512GB/s
GeForce 3090 on jo hulppeat 935,8GB/s
Ei tuollaisella DDR4/5 -muistikaistalla yksinkertaisesti saa mitään kovin suurta suorituskykyä aikaseksi jossei väliin laita esim. isoa cachea auttamaan.
Itse uutiseen liittyen, ihan hyvä jotta edes itse prosessoria päivittävät. Kuitenkin Zen 3 on ollut "ulkona" prosessoreissa jo viimevuodesta, ja APU on hyvä ponnahduslauta johon sitten voi myöhemmin parittaa tehokkaampaa näytönohjainta jos nälkä kasvaa syödessä.
Nytkin kun käyt repertuaaria läpi niin suurin osa valmiskoneista on järjestäin 1x muistikampa.siinä paljoa lohduta uusi prossarevikka.
Taitaa olla tuurista kiinni montako kalikkaa koneesta löytyy. Luultavasti se halvin mahdollinen yhdistelmä. Tosin positiivisena yllätyksenä ainakin allekirjoittaneen HP:n koneessa oli nopeinta mahdollista* muistia 2 kampaa. Mikä jopa kerrotaan teknisissä tiedoissa jos niitä viitsii lukea: HP PAVILION GAMING TG01-1442NO PÖYTÄKONE – Power.fi
(*yli 3200MHz olisi speksin yli, eli ylikellottamista)
Käytetty 10 – 20 € näyttis ajaa saman asian ja yleensä halvemmalla?
Sopii myös käytännössä mihin tahansa koneeseen, kun APU on prossukanta / emolevyrajoitteinen.
Tällä hetkellä käytettyjen 10-20 € näyttisten saatavuus on todella heikkoa mikäli haluaa kortin, jonka ajurituki ei ole vielä päättynyt (NVIDIA Kepler/uudempi tai AMD GCN1/uudempi). Ja siihen hintaan saatavilla olevat kortit ovat sitten oikeasti sitä luokkaa että käytännössä ainoa ominaisuus on kuvan saaminen pihalle.
Toisaalta eipä nuo APUt oikein vakuuta näytönohjaimien tehoiltaan. Tappiin asti kellotettu 4650G tuunatuilla DDR4-4200 B-dieillä ei jaksa pyörittää esim. Valheimia edes minimidetaileilla 720p resolla pelattavasti ruudunpäivityksen notkahtaessa 10-15 FPS tasolle rakennetuissa paikoissa. Maastossa 30-40 FPS vielä menettelee jotenkin. Vastaavasti 3DMarkissa ~60% nopeampi R9 380 jaksaa 1080p resolla asetuksia nostamallakin pyörittää peliä niin, että dipit jäävät 40 FPS:ään. Ja käsittääkseni 5000-sarjassa on aivan sama näyttisosa kuin 4000-sarjassa.
Nämä Cezannet kiinnostavat silti. Isohko ydin on helppo jäähdyttää, 1×16 Mt L3 vs. 2×4 Mt L3 plus muut IPC-parannukset, kellotaajuuksien nousu jne. pitävät huolen siitä, että näille tulisi löytymään kysyntää myös retail-myynnissä.
Lainaamani henkilö puhui vararenkaista ja tunkista, joten oletin kontekstin olevan tasoa "kortti jolla näyttää työpöytää, kunnes vanha kortti tulee huollosta / uusi tulee kaupasta". Toki jos haluaa panostaa, niin kyllä AMD APU:sta enemmän tehoa saa mitä esim. Nvidia GT 710.
Itselläni on varakorttina gigan muistilla oleva AMD HD7790 (GCN2) joka ei ole hirveän kaukana tehoiltaan noista paremmista APUista. Sillä saa Windowsissa kuvan pihalle normaaliin 1440p-monitoriin ongelmitta. Sen sijaan sitä vaivaa ongelma, joka on tyypillinen noille vähän vanhemmille näytönohjaimille jossa isommat resoluutiot muodostuvat helposti ongelmaksi HDMI:n ja DisplayPortin vanhan version vuoksi. Kaverilla lainassa ollessaan kyseisen kortin kanssa käytössä oli 4k-televisio ja sen kanssa ei saanut kuvaa pihalle kuin 30 Hz taajuudella. Suurempiresoluutioisten laitteiden kanssa voidaan siis vanhemmilla näytönohjaimilla olla helposti tilanteessa, jossa kortista loppuu ominaisuudet kesken ennen näyttöä jolloin sen riittävyys vararengas- ja tunkki luokan ratkaisuksikin voi olla käyttäjän vaatimustasosta riippuen kyseenalainen.
Tulispa jo DDR5 tuki, iso sisäinen muisti iGPUlle ja RDNA näihin apuihin, niin varmaan tehot hyppäisi.
Miksiköhän en ymmärtänyt tämän viestin ajatusmallia. Tottakai jos se muisti lätkäistään suoraan sinne prosessorille, niin sille saadaan myös kaistaa ihan eri tavalla kuin tunkemalla se muistitikku koneeseen. Integroitujen ongelmahan on siinä, että joudutaan käyttämään koneen hidasta muistia näyttiksen muistina. Tämähän poistuisi täysin ihan ilman mitään cacheja jos niillä olisi jatkossa oma erillinen näyttismuistinsa suoraan integroituna siihen prosessorin ytimeen. Eli käytännössä siitä integroidusta tulisi silloin "erillisnäyttis". Näinhän Apple teki M1 piirinsä kanssa.
Ööö miksi pelejä pitää 4k:lla pelata?
Itselläni tuossa HTPC:ssä R3 2200G jossa siis Vega 7 jonka olen kellottanut 1600MHz:n.
Niin moni peli toimii low/medium asetuksilla ihan 1080p:llä 60fps:llä oikein komeasti, kuten vaikka GTA V.
Ja mitä tuossa tuota testaillut niin tuo Vega 7 on about yhtätehokas kuin vanha high end kortti Radeon HD 6970:n
Mutta taas Athlon 200GE:ssä oleva Vega 3 on sitten jo aikasta hidas.
Tai kyllähän sekin 30fps:llä pelejä pyörittää 720p resolla low asetuksilla.
Että kyllä silläkin paremman puutteessa pelaaminen luonnistuu jollain tavalla.
[spoiler]
Kyllä sitä vikaa kannattaa etsiä ihan muualta kuin APU-piiristä kun pelit ei 4K:lla tykkää rullailla, ei niitä ole sellaiseen tarkoitettu missään nimessä. 1080p ja alle resoluutiot asetuksia sopivasti säätämällä muuksi kuin ultraksi helpottaa kummasti.
Nojuu, tuli ehkä hiukan laveasti selitettyä; tarkoitus oli lähinnä torpata idea missä saman heatsprederin alle olisi laitettu cpu chipletti ja gpu chipletti muttei muistia yhtään lisää.
Muistia lisäämällä, edes cachen verran saa jo reilusti lisää suorituskykyä, mutta sitä nimenomaan tarvitaan oli erillis gpu-chipletti tai ei. Intelillähän tosiaan oli/on megatavuissa laskettava määrä integroidun kaverina ja suorituskyky paranee heti reilusti.
Edit: tuohon Applen toteutukseen; se ei välttämättä skaalaudu kovin hyvin korkealle, nykyisellä M1:llä kun on kymmenissä gigatavuissa mitattava muistikaista mikä toki on reilusti DDR4:ää nopeampaa, mutta jää kauas näytönohjainten omista muistikaistoista. Ja integroidun muistin nopeutta lisäämällä taas hinta lähtee nopeasti lapasesta. Moni tuskin haluaa high-end hintaista prosessoria jonka muistia ei voi laajentaa tai integroitua gpu:a vaihtaa nopempaan kun sille tarve tulee; näytönohjain kun yleensä jää vanhaksi kauan ennen prosessoria. Siinähän sitten ostat koneeseen integroidun high-end gpu:n kaveriksi erilliskortin ja ihmettelet miksi prosessorista piti maksaa satoja euroja…
Jos nämä nyt paikkansa pitävät, niin ihan tanakka päivitys G-sarjalaisiin, jotka ovat muuten olleet sieltä karvalakimmasta päästä Ryzeneitä ytimien puolesta.
Ihan vastaavat konfiguraatiot oli 4000-sarjassa, ei näissä muutu juuri muu kuin Zen2 > Zen3
Retail/OEM?
Sopivat kuitenkin paremmin toimistokoneisiin (tai HTPC) joten TDP-lukemilla on paljonkin väliä siksi jotta minkälaisiin koteloihin mahtuvatkaan oletettavasti vaatimattomalla oletusjäähdyttimellään?
Nykyisillä näytönohjain-hinnoillahan kukaan EI lähde kasaamaan pelikonetta tällaisten ympärille, joka olisi ollut ihan ok-vaihtoehto vielä 2019 puolella. Mutta 5300G lienee CPU-teholtaan selvä päivitys edellisiin, joten riittäneisi peruskäytössä kaikkeen mahdolliseen ainakin 3-4v eteenpäin. Mukaanlukien uudemmat 3D-puoltakin satunnaisesti käyttävät casual-pelitkin.
OEM, ei toki tarkoita etteikö samat voisi tulla myös retailmyyntiin jos piirejä riittää
Onhan se näinkin. Ajattelin ehkä toiveikkaasti, että näitä voisi tulla kaupan hyllyllekin, kun nyt siellä on jumiteltu noilla 3000-sarjalaisilla.
Taitaa olla kylmä tosiasia että piirituotantokapasiteetti ei riitä retailiin asti, mutta onhan noita yksittäisiä ja jonkinlaisia pieniä eriäkin vissiin 4000-sarjalaisia liikkunut ainakin Aasian markkinoilla. OEM-asiakkaat ostavat noita kuitenkin sellaisissa määrin, että retail-kauppa on prioriteettilistalla paljon alempana.
Aasian markkinoilla noiden 4000-sarjan APU:n hinnat ovat hyvin nousseet. Kun vuoden vaihteessa 6c/12t vega 7 oleva 4650G maksoi 185€ ja nyt 220€.
Ja tuolla 220€ hintalapulla se ei ole enää yhtään niin houkutteleva päivitys 2200G:n tilalle.
Että ois pitänyt varmaan ostaa vuoden vaihteessa eikä jäädä odottamaan jos hinta tippuis…
Noiden vanhempienkin APUjen (3200G/3400G) hinnat ovat yhtä lailla nousseet ja saatavuus on ongelmallista. Möin vastikään itselläni 1½v käytössä olleen "takuuta jäljellä"-3400G:n suunnilleen samaan hintaan kuin mitä siitä käytettynä itse maksoin.
Ainoa paikka, jossa noita desktop ei-Pro AM4 Renoireja (4600G, 4700G) olen näillä nurkilla nähnyt ihan kierrossa ovat tietyt HP:n pakettikoneet joissa niitä on RTX 3000-sarjalaisten kavereina. Pro-versioita näkyy sitten tietyissä SFF-koneissa. Kuvittelisin että kai niitä retailinakin menisi joitain kappaleita kalliimmillakin hinnoilla ja paremmilla katteilla kaupaksi, etenkin kun noiden 6- ja 8-ytimisten Renoirien hinnat ovat olleet kuitenkin selvästi kalliimpia kuin 4c RR/Picassoissa.
Eli hintanousu ei koske pelkästään APU:ja. Sama ralli käytettyjen markkinoilla
Pitäs varmaan ostaa joskus muualtakin SER:iä kuin Jimm’siltä, samat 214.90e tämä on edelleen kuin mitä omani oli syyskuussa.
Nyt tuli AMD:ltä varmistus, että 5000G-sarjalaiset tulevat tämän vuoden puolella myös ihan retail-puolellekin. Toki saatavuus on suuri kysymysmerkki, mutta ilmeisesti noita on nyt tarkoitus myydä ihan suoraan kuluttajillekin toisin kuin nelitonnisia.