Huawei on tänään lanseerannut Suomen markkinoilla alun perin jo toukokuussa ulkomailla julkaistun Y6p-älypuhelimen. Kyseessä on toukokuussa markkinoille tuodun Y5p:n jälkeen toinen Suomen markkinoilla julkaistu edullisen pään Huawei-älypuhelin, jossa ei ole mukana Googlen palveluita. Google mobile services -palveluiden sijaan puhelin käyttää Huawein omia mobiilipalveluita (Huawei Mobile Services).
Huawein uutuus on muilta ominaisuuksiltaan varsin tavanomainen alemman hintaluokan älypuhelin. Y5p:tä selvästi suurikokoisempi Y6p on varustettu 6,3 tuumaisella 20:9-kuvasuhteen näytöllä, jonka resoluutio on 1600 x 720 pikseliä. 8 megapikselin etukamera on sijoitettu pisaraloveen näytön ylälaidassa. Takakameran osalta puhelin luottaa kolmoiskameraratkaisuun, jossa pääkameran roolia hoitaa 13 megapikselin laajakulmakamera, jonka tukena ovat 5 megapikselin ultralaajakulma- ja 2 megapikselin syvyystietokamerat.
Järjestelmäpiirinä puhelimen sisällä sykkii Y5p:stä tuttu MediaTekin Helio P22, jonka parina on 3 gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Järjestelmäpiirille virtaa tuomassa on suhteellisen suurikokoinen 5000 mAh:n akku. Maininnan arvoisina huomioina puhelimesta puuttuu 5 gigahertsin Wi-Fi-tuki ja puhelin käyttää lataukseen jo vanhahkoa microUSB-liitäntää
Huawei Y6p:n tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 159,07 x 74,06 x 9,04 mm
- Paino: 185 grammaa
- 6,3” IPS LCD -näyttö, 720 x 1600 pikseliä, 278 ppi
- MediaTek Helio P22 (4 x Cortex-A53 2,0 GHz, 4 x Cortex-A53 1,5 GHz, IMG PowerVR GE8320 GPU 650MHz)
- 3 Gt RAM-muistia
- 64 Gt tallennustilaa, microSD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
- LTE, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2,4 GHz, Bluetooth 5.0, GPS, AGPS, Glonass, BeiDou
- Kolmoistakakamera:
- 13 megapikselin laajakulmakamera, f1.8
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera (120 asteen kuvakulma), f2.2
- 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
- 8 megapikselin etukamera, f2.0
- Sormenjälkilukija, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
- 5000 mAh:n akku, MicroUSB (USB 2.0)
- Android 10, EMUI 10.1
Huawei Y6p:n suositushinta Suomessa on 179 euroa ja se on saatavilla välittömästi kolmena värivaihtoehtona – musta, smaragdin vihreä ja purppura.
Lähteet: Sähköpostilehdistötiedote, Huawei
Ei jatkoon
En usko, että kukaan tosiasiassa haluaa Huawein tekeleitä ilman Googlen palveluita.
Täähän se ois. Melkolailla peruskäyttäjältä tappaa mielenkiinnon kun ei saa niitä appeja joita käyttänyt normaalisti vuosikausia.
Jännä sinänsä, eikös Huawein Androidiin voisi asentaa suunnilleen kaikki samat softat kuin muihinkin? Huawein appstoreen vaan pitäisi kaikkien julkaista ne samat softat? (toki jotain erikoisia googlen palveluita käyttäviä ei välttämättä voisi käyttää)
Huawei voisi vähän tarjota massia että sinne firmat laittaisi myös appinsa.
Mutta joo ite jättäisin väliin. Honor 8 oli aikanaan ja eipä se nyt oikein miellyttäny, kun sisälsi kaikkea epämäärästä softaa mitä ei saanu poistettuakaan.
Sovellukset toimivat normaalisti, jos ne eivät käytä GMS:n rajapintoja ollenkaan tai kehittäjä on korvannut rajapinnat Huawein vastaavilla (HMS). Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua sovellusten saatavuus, sillä esimerkiksi suomalaisia pankkisovelluksia ei löydy Huawein AppGallerystä. Puuttuvat sovellukset joutuu siis lataamaan kolmannen osapuolen lähteistä, mikä aiheuttaa tietoturvariskin.
Huawein Googlettomien laitteiden kanssa kyllä pärjää, jos käyttäjältä löytyy osaamista ja viitseliäisyyttä. Henk. koht. en kuitenkaan näe, että edes osaavan harrastajan kannattaa vaivautua säätämään yhteensopivuusongelmien kanssa, kun markkinoilta löytyy kuitenkin yhtä hyviä vaihtoehtoja. P40-sarjalaiset eivät ole mitenkään ylivertaisia raudan osalta kilpailijoihin nähden. Eri asia olisi, jos GMS:n puutetta kompensoitaisiin hinnalla, mitä Huawei ei ole kuitenkaan lähtenyt tekemään.
Kun se on halpis puhelin mistä puuttuu Gapps niin kyllä alkaa huuto kuulumaan.
Ja eihän se ole kauppiaan homma kertoa asiakkaalle "tähän ei sitten saa sitä ja sitä sovellusta, ainakaan vielä, kukaa ei tiedä saako koskaan"
Joten, ei jatkoon.
Eikö tuohon voi asentaa sitä Play Storea erikseen samaan tapaan kuin custom-firmiksiin?
Se vaatii bootloaderin avaamisen mutta Huawei ei (enää) salli sitä.
Erinäisiä kikkakolmosia on ollut saatavilla mutta niiden turvallisuus on kyseenalaista ja Google on aika ahkeraan blokannut niiden toiminnan jonkin ajan päästä.
Ja mikään ei estä asentamasta play storea itse. Siihen löytyy apk’t netistä.
Ei varmaan 99% ihmisistä kiinnosta tuollainen kikkailu. Sitten kun näitä menee ostamaan asiasta mitään tietämätön, niin itku ja soppa on valmis
Pankkisovellukset pääsääntöisesti toimivat GMS:n puutteesta huolimatta mutta mobiilimaksusovellusten kanssa (kuten MobilePay) saattaa olla ongelmia. Pankkisovelluksetkin pitäisi ensin saada ladattua jostakin eikä netin random apk-sivustot ainakaan itseä houkuttelisi.
Itselle tuossa käsinasentamisessa se ehdoton ei on päivittäminen. Duuniin ja muun pakollisen tekemisen lisäksi ei jaksa alkaa käsin päivittämään kaikkia appeja. Varsinkin kun osa lakkaa toimimasta vanhalla clientillä.
Mun mielestä Huawein kohtalo on tuon tempun jälkeen ihan oikea. Onneksi tässä viimeistään saavat kunnolla näpeilleen kun harrastajien avulla olisi vielä jotain ollut tehtävissä edes pienemmälle ryhmälle.
Tekisivät edes pari sailfish puhelinta tai panostaisi johonkin linux systeemiin. Notelle kilpailija kynällä? Pieni mutta kunnon spekseillä oleva puhelin? Puhelin qwerty-näppiksellä? Tekisivät jotain erilaista, eikä miljoonia malleja perunanäytöillä
F-droidin kautta saa paljon parempia sovelluksia kuin Google appstoresta ja eikä tarvi kirjautua mihinkään. Helposti eläisi ilman Googlen palveluja. 👌
Ja mitä vakavasti otettavia vaihtoehtoja Googlelle (tai Applelle) oikeasti edes on? Maailman ihmisten tiedot kiertävät Jenkkien palveluiden kautta. Päälle vielä vapaaehtoinen tietojensa jakoon laitto eri jenkkien palveluihin.
Taustalla palvelimissa ja työasemissa pyörii Windows jonain versiona. Verkkoyhteydet tarjoaa Cisco & co. Jne.
Ei sitten tullut enempää keskustelua, kun tiesin että ei Huaweitä tai Honoria kannata enää missään nimessä ostaa (vaikka niitä myydäänkin). Ostin sitten Realme 6 luurin muualta ja olen ihan tyytyväinen tähän.
Sovellukset eivät toimi, jos ne käyttävät jotain GMS rajapintaa eikä kehittäjä ole korvannut niitä HMS:n vastaavilla. Vastasin sinulle tähän aiemmin.
HSL:stä tuli tällä viikolla AppGalleryyn muokattu versio saataville.
Tämä on oleellinen kohta uutisessa: "…tukea on ollut Huawein suunnalta monipuolisesti saatavilla, kommentoi HSL-sovelluksen konseptin omistaja Timo Kiiveri". HSL on ladattu yli miljoona kertaa Googlelta, näin Huawei sai tunnetun referenssin jolla voi kannustaa muita kehittäjiä liittymään heidän kauppaansa.
Tuota juuri pohdin toisessa ketjussa. Kääntäminen HMS:lle ei pitäisi olla ongelma. Kyse on lähinnä viitseliäisyydestä kehittäjien puolelta. Toistaiseksi halukkuutta ei ole kovin massiivisesti löytynyt.
Voisi noissa olla ihan suora asennuspaketin latauslinkkikin mahdollisimman vapaalle softalle, jos kerrat lähtevät muokattuja versiota tekemään, HSL-sovellus sivulla ei ole kuin nuo kolme kauppaa.