Intel on esitellyt tänään CES-messuilla odotetusti uusia prosessoreita. Tarjolla olleista Alder-, Ice-, Rocket- ja Tiger Lake -prosessoreista kenties mielenkiintoisimpia ovat työpöytäkäyttöön suunnatut Rocket Lake -prosessorit.
Intelin Rocket Lake -prosessorit tullaan tuntemaan markkinoilla odotetusti 11. sukupolven Core S -sarjana. Sirun sisältä löytyy lukuisten Skylake-päivitysten jälkeen viimeinkin uuteen arkkitehtuuriin perustuvat Cypress Cove- eli 14 nanometrin prosessille sovitetut Sunny Cove -ytimet ja Xe-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkaohjain. Intelin mukaan uusi arkkitehtuuri parantaa prosessorin IPC:tä parhaimmillaan 19 %. Uuden arkkitehtuurin mukana tulevat myös tuki AVX-512-laajennoksille ja Intel DLBoost -teknologialle.
Intelin valikoiduille medioille antaman ennakkokatsauksen mukaan Core i9-11900K tulee olemaan odotetusti 8-ytiminen ja se kykenee Hyper-threading-SMT-teknologian avulla suorittamaan samanaikaisesti 16 säiettä. Prosessorin maksimi Boost-kellotaajuudet ovat Themal Velocity Boost -teknologian avulla yhdellä ytimellä 5,3 ja kaikilla ytimillä 4,8 GHz. Prosessorin TDP- ja PL1-arvo on 125 wattia ja Turbo-kellotaajuuksien PL2-arvo 250 wattia. Turbo voi toimia yhtämittaisesti enimmillään 56 sekuntia.
Prosessorin muistiohjainta on terästetty ja nyt myös Intel tukee virallisesti DDR4-3200-nopeutta. Xe-arkkitehtuuriin perustuvan UHD Graphics -grafiikkaohjaimen luvataan tarjoavan 50 % aiempaa parempaa suorituskykyä, aina toiminnassa olevan Intel Quikc Sync Video -tuen sekä AV1-purkuominaisuudet.
Heti uuden ydinarkkitehtuurin jälkeen kenties odotetuin Rocket Laken uusi ominaisuus on tuki PCI Express 4.0 -väylille. Lisäksi PCIe-kaistojen määrää kasvatettiin neljällä 20 kaistaan, joten nyt myös Intelillä riittää kaistat näytönohjaimen lisäksi yhdelle M.2-SSD-asemalle suoraan prosessoriin kytkettynä. Lisäväylien hyödyntäminen vaatii prosessorin tueksi 500-sarjan piirisarjaan perustuvan emolevyn.
Aiemmin uutisoitiin, että Rocket Lake -prosessorit tulevat toimimaan myös 400-sarjan emolevyillä. Tämä pitää edelleen paikkansa, mutta vain osittain: Rocket Laket toimivat H470-, Q470- ja Z490-piirisarjoilla, mutta ei H410- tai B460-piirisarjoilla. PCI Express 4.0 -tuki toimii niillä 400-sarjan emolevyillä, joille niiden valmistajat ovat PCIe4-tuen luvanneet. Rocket Laken 20 PCIe 4.0 -kaistan hyödyntäminen vaatii kuitenkin 500-sarjan emolevyn. Yhden suoraan prosessoriin kytketyn M.2-liitännän lisäksi 500-sarjan emolevyt tukevat USB 3.2 Gen 2×2 (20G) -liitäntöjä ja 8-kaistaista DMI-väylää prosessorin ja piirisarjan välillä.
Monia kiinnostavan pelisuorituskyvyn suhteen julkisessa diapaketissa on vain yksi asiaan liittyvä dia. Dian mukaan Core i9-11900K saavuttaa Metro Exodus -pelillä 1080p-resoluutiolla sekalaisin asetuksin 156,54 FPS:n keskimääräisen suorituskyvyn, kun Ryzen 9 5900X jää 147,43 FPS:ään. Valikoiduille medioille jaetussa diapaketissa on kuitenkin tietoa enemänkin. Samalla verrokkiparilla Intel on omien sanojensa mukaan 2 – 8 % nopeampi kuin AMD sekalaisella valikoimalla pelejä ja asetuksia 1080p-resoluutiolla. Löydät pelien nimet asetuksineen yllä olevasta diasta.
Lähteet: Intel, Anandtech, Tom’s Hardware
Joo kun muistaa kääntää patterin pienemmälle ennen pelisession aloittamista.
Intel näköjään jatkaa tuotteiden elinkaaren tahallista lyhentämistä ja estää päivitettävyyttä keinotekoisesti, kun ei b460 piirisarja saa tukea uusille prossuille, h410 rajoitukset olisin vielä ymmärtänyt, mutta b460, keinotekoinen esto, ei voi muuta kuin ihmetellä. Toisaalta ihan tuttua toimintaa inteltä.
Veikkauksia kehiin kauanko kestää että AMD julkaisee XT-prosessorit jotka tulevat vähintään tasoihin? Itse arvaan että huhtikuun loppuun mennessä.
Ei suuremmasta FPS:stä haittaa ole, oli se resoluutio sitten mitä tahansa, etenkin kun kaupoissa on jo jonkin aikaa löytynyt 240 ja 360 Hz:n näyttöjä.
Vitsihän oli siinä että Intel ei maininnut mistään muusta, kuin 1080p resoluutiosta. En itse tunne kylläkään ketään high-end -desktopin omistajaa, jotka nytkyttäisivät vielä jollain 1080p resoluutiolla. Kyllä noita 1440p näyttöjäkin 240 Hz:llä on löytynyt jo pidemmän aikaa.
Kyllähän joillekin on tärkeää sekin että intel pesee AMD:n mennen tullen 720p resoluutiolla, vaikkei siitä voikaan mitään järkeviä johtopäätöksiä vetää mihinkään suuntaan.
Oliko näissäkään tukea TSX käskyille vai jäivätkö ne lopullisesti pois 9000-sarjan jälkeen?
Loistava uutinen, AMD:llä olikin jo lähtenyt hinnat karkaamaan käsistä.
Vai oliskohan niin että Intelillä hinnat lähti käsistä jo ajat sitten ja AMD on edelleen hinta-laatusuhteeltaan ylivoimainen. Intelillä prossun päälle sitten vielä joka kerta uusi emolevy, koska Intel.
Juu pointtihan oli se että ihmiset pelaa nyt ja tulevaisuudessakin 1080resoilla ja AMD:n prossujen hinnoittelu on jo jonkin aikaa näillä resoilla ollut vähemmän kustannustehokasta, nyt saadaan sitä kilpailua mikä on hyvä asia kuluttajien kannalta. Kyllä mun mielestä tommonen 6-ytiminen pelikäyttöön soveltuva prossu pitää saada n. 160-180€ hinnalla.
Voihan se olla, mutta olisi hienoa jos siihen mennessä saisi edes näitä nykyisiä prosessoreita omiin käsiin saakka. Hetken tässä 5900x:ää odotelleena.
DMI:n nopeuttahan on perinteisesti kasvateltu välillä myös..
Jätätkös nämä valheelliset tiedot pois, uutisestakin selviää seuraavaa asia.
Jos ei ihmiset osaa lukea rivienvälistä niin sitten voi alkaa harjoittelemaan. Intelillä kuitenkin historiassa uusi prossu on tiennyt uuden emolevyn hankintaa. Ainakin hyvin usein, lähes aina. Melkein.
Kyllä piirisarjoissa on viimeisen vuosikymmenen ollut tuki kahdelle prosessorisukupolvelle, sitten on vaihtunut kanta.
En ymmärrä tuota rivienvälistä lukemista kun väitteesi on puhdasta valhetta? Tuo ilmeisesti sulle uutta tietoa?
Ehkä vajaa vuosi. En usko että noissa juuri löysää oli. Tietysti AMD:lla onnistunut aiemmin XT prossu joka on X edeltäjäänsä vain boost kelloissa 100 MHz korkeampi ja peruskellot samat, tuollaiseen ne voi ehkä venyä, AMD:tähän nimenomaan odotetaan niitä non-X malleja nyt enemmän. Kun se reilu 300 euroa tuntuu olevan liikaa monelle niin hyvästä peliprossusta.
No sillähän näkee sen, kumpi prossu on parempi. Ei oo mitään järkeä testata prossujen eroa gpu:lla, koska se ei kerro mitään.
Olen positiivisesti yllättynyt jos intel iskee uudet tuotteensa noin edulliseen hintaluokkaan kuudella rampauttamattomalla ytimellä.
Täältä löytyy, ja suorituskykykin on ihan ok:
data-unfurl="true" data-result-id="133961" data-url="https://hinta.fi/haku?q=i5-10400f" data-host="hinta.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Tuotehaku: i5-10400f | Hinta.fi
data-onerror="hide-parent"/>
hinta.fi
Nyt jos ostaa/on ostanut niin mahdollisesti sitten löytyy 11400 päivitykseksikin jossain vaiheessa. Tai joku mitä voisi sitten kellottaa, sehän näissä alemman luokan inteleissä on harmina säätäjille ja tekee AMD:n prossuista houkuttelevemman vaihtoehdon. Mutta jos ei halua sen kummemmin optimoida ja "hyvä" riittää niin eipä tuossakaan kovin suurta virhettä tee.
Nämä uudet ei varmaan ihan noin halvalla tule lähtemään ainakaan aluksi, vaikka eipä tuo 10400F:n pohjahintakaan ole paljoa elänyt.
Ja tosiaan kun prossuista puhutaan ja kuten tuosta videon tuloksistakin näkee, ei pelisuorituskyvyssä oikein millään muulla ole väliä kuin 1080p tuloksilla. Vain ylemmän luokan GPU:t jaksaa tehdä merkityksellistä CPU-pohjaista eroa 1440p:ssä ja 4k:ssa ei nekään.
Muistelen aiemmin lukeneeni, että se olisi edelleen PCIe 3.0, mikä puoltaisikin leventämistä. Vähän sama kuvio kuin AMD:n B550-piirisarjassa, eli nopeimmat väylät vain näytönohjaimelle ja M.2:lle.
Jaahas, googlaamalla löytyikin wanha vuoto maaliskuulta aiheesta.
data-unfurl="true" data-result-id="133970" data-url="https://www.extremetech.com/computing/308049-leak-intels-rocket-lake-to-deliver-new-14nm-cpu-architecture-pcie-4-0" data-host="www.extremetech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Leak: Intel's Rocket Lake To Deliver New 14nm CPU Architecture, PCIe 4.0 – ExtremeTech
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.extremetech.com
Tuo on prikulleen sama kuin i9-10900K:ssa, eli tässä ei ole tullut muutosta.
Pelikäytössä tuolla kulutuslukemalla ei ole mitään väliä, hyötysoftissa se alkaa vasta näkymään. 1080p resoluutio lienee ainoa jossa eroja edes saadaan tulemaan, 4K:lla tilanne todennäköisesti tasan koska pullonkaulana toimii GPU.
Tuossa 5900X/5950X artikkelista kulutuskaavio:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1610443111"
data-lb-id="_xfUid-1-1610443111">
data-unfurl="true" data-result-id="103146" data-url="https://www.io-tech.fi/artikkelit/testissa-amd-ryzen-9-5900x-5950x-zen-3/" data-host="www.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--internal fauxBlockLink-blockLink"
target=""
rel=""
data-proxy-href="">
Testissä AMD Ryzen 9 5900X & 5950X (Zen 3) – io-tech.fi
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.io-tech.fi
Mäkään en ymmärrä, pitäiskö porukan mielestä prossut testata resolla, jossa näyttis on pullonkaula?
Miksei saman tien 360p tjsp. ? Anandilla ihan jänniä tuloksia 5000 sarjan testeissä.
Ihan liian aikaista alkaa spekuloimaan ennen kun Intel julkaisee tiedot malleista ja niiden hinnoista.
Sen jälkeen vielä tarvitaan kolmansien osapuolien testit kun ei oikein riitä luottamus Intelin omiin testeihin.
XT malleilla ei ole mikään kiire kun eihän AMD ole vielä saanut koko Zen3 linjastoa markkinoille. Katsotaan nyt ensiksi mitä käy AMDn julkaisussa joka alkaa 18:00 suomen aikaa.
Isolla resolla testaaminen se vasta hyödytöntä on, kun 4K (ja pelikohtaisesti 1440p) resolla tulee niin harvassa pelissä prossu vastaan ja erot muutenkin on aivan mitättömiä.
Eikö tämä ole se benchmarkin idea? Teoreettinen ero muuttuu käytännön eroksi kun parin vuoden päästä lyöt uuden näyttiksen koneeseen.
Onkohan tuo uusi xe-igpu mukana myös hinnat alkaen mallissa?
1080p on käytetyin resoluutio Steamin tilastojen mukaan hyvin selkeällä erolla, joten kyllä se kuvastaa todellista käyttötilannetta. Toki tuon hintaluokan prosesorin ostajalla voisi olettaa olevan myös korkeamman resoluution näyttö, joten ehkä siirtyminen 1440p testasamiseen on jossain välissä perusteltua kun näytönohjaimien tehotkin kasvaa sellaisiksi että prosessorin vaikutus tuollakin prosesorilla on mitattavissa.
Tämä. Näyttistä mututuntumalla päivitetään ahkerammin kuin prossua, eikä ole varmaankaan kovin harvinaista, että käytetään samaa cpu:ta kahden näyttissukupolven läpi. Tämän takia 1080p ja jopa 720p testit ovat mielestäni ehdottoman hyödyllisiä.
Koska syystä X 360p tulokset ei anna kovin hyvää kuvaa esim. 1080p-suorituskyvystä vaikka prossu olisikin molemmissa pullonkaulana. Silloin on tietysti järkevämpää testata resolla joka on lähempänä sitä mitä ihmiset käyttää. Voisihan sitä tietysti testata myös 1440p-resolla mutta low asetuksilla.
Aika monella varmaan pidempäänkin.
Joku vuos sitten kauppapaikoilla alkoi näkymään aika paljon käytettyjä 2500k prossuja niin moni saattaa käyttää samaa prossua aika pitkäänkin
Nyt kun katselee kauppapaikkoja ni 4770k:ta näkyy aika paljon niin monella saattaa olla päivysväli ehkä 5-7 vuotta.
Mutta tulevaisuudessa kun näyttikset on kehittyny, niin ne 360p tulokset vastaa 1080p tuloksia, vaimitensennytmenikään.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1610452121"
data-lb-id="_xfUid-1-1610452121">
Ennakko on ja siksi tulokset pitää ottaa ison suolahyppysen kera. Mielestäni tuon yksittäisen negatiivisen tuloksen lisääminen AMD:lta oli hyvä suoraselkäinen veto, joka kertoi siitä että ne uskovat siihen että heidän tuotteensa tulee menestymään vaikka jossain yksittäisessä asiassa voisi olla nopeampikin tuote kilpailijalla.
Tuskin se siitä sisäistämisestä on kiinni, vaan siitä ettei sinänsä ole porukan käyttötarpeisiin/käyttötapoihin nähden relevanttia, kuten ei esimerkiksi itsellekään ole. Silti en sulkisi 1080p testejä CPU artikkelista pois.
Kyse on intelin historiasta, ja kuten pomk tuossa yllä totesi yksittäinen heikompi tulos antaa kuvan että kyseessä on aito testi, joka kuvastaa hyvin todellista tilannetta. Lisäksi ihmetyttää CS go pelin puuttuminen, sillä sitä on usein käytetty mittaamaan prosessorin pelisuorituskykyä.
Korostan vielä että syytä epäillä kirsikanpominnaksi ja väittää tulosten olevan kirsikanpoiminnalla saatuja tuloksia on kaksi aivan eri asiaa.
Ei varmaan olekaan relevanttia, mutta kuka haluaa katsella täysin tasaisia käppyröitä?
Niitä ei esittele niin AMD kuin Intelkään, koska eihän sellainen myy kiviä.
Ja sisäistäminen tosiaan tarkoittaa, että miksi näin testataan.
Well lisää kilpailua… ehkä… cpu puolelle. Ihan hyvä asia IMHO, ihan riippumatta siitä kuinka kirsikanpoimintaa kunkin valmistajan mainosprosyyrit on.
Ihan niinkuin Zen3 oli parempi kuin Zen2 niin eiköhän 11xxx sarja ole 10xxx sarjaa vikkelämpi Intelin puolella. Testit sitten kertoo kuinka se riittää kilpailun suhteen.
Intelin uutta 11000 sarjaa ja Amd Zen3+ odotellassa 😉
Ja koskas se Intelin ddr5 pci5 verme tulikaan markkinoille. Eikös senkin pitäisi tulla tänä vuonna? Intel ilmiselvästi luottaa siihen, että Intelin ostajat eivät itke ddr5 muistin silmiä kirveleviä hintoja? Mutta hyvä, jos tulee markkinoille vähän luksustakin. Itse alkaa haaveilla ddr5 lankusta joskus 5 – 7 vuoden kuluttua 🙂
Hmm palataan asiaan sitten kun julkaisevat 10nm työpöytäprossut
Ketä lämmittää jos intel on 1080p resolla peleissä "parempi", jos edelleen niillä high-end koneilla pelaillaan siellä 1440p/2160p -akselilla ? Työpöytä testit on näkemättä, mutta en usko että pärjää 8:lla ytimellä multi-core hommissa kovin kilpailukykyisesti.
Sen lisäksi nuo intelin ajamat testitulokset on saatu aikasiksi vain tietyillä asetuksilla. Intelin mainostoimisto on jäänyt sinne 90 -luvun tv-shop tasolle.
Ajurit kun ei ole Intelillä sinne päinkään. Jotain rocket league:a voi pelata mutta vähänkään uudemmat peli ei suostu edes käynnistymään.
Jälleen kerran ei siis ilmeisesti ole ymmärretty, miksi prossun pelitestejä ajetaan 1080p:llä.
Jos nyt vastaan tähän, että sen takia ettei näytönohjain olisi pullonkaula lainkaan tai ainakin vähennetään sen vaikutusta.
Katsotaan kuinka kauan menee ennen kuin seuraava 1080p testaamisesta "valittaa".
Ja tästähän ei ollut kyse vaan siitä, että koska niillä high-end koneilla ei pelata 1080p resoluutiolla, niin sen tulokset ovat käytännön kannalta yhdentekeviä.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä