Intel on tänään julkaissut 3. sukupolven Xeon Scalable -prosessorit. Ice Lake-SP-koodinimellä (ICX) tunnettu arkkitehtuuri perustuu Sunny Cove -ytimiin, jotka ovat aiemmin tuttuja kannettavien Ice Lake -prosessoreista ja 14 nanometrille sovitettuna Rocket Lake -prosessoreista.
Uudet Xeon Scalable -prosessorit valmistetaan Intelin 10 nanometrin valmistusprosessilla, mutta kyseessä ei ole uusin 10 nanometrin SuperFin-prosessi, vaan ilmeisesti sama kuin kannettavien Ice Lake -prosessoreissa käytetty. Prosessoreissa on parhaimmillaan 40 ydintä ja ne tukevat Hyper-Threading-SMT-teknologian avulla 80 samanaikaista säiettä. Prosessoriydinten tukena on 50 Mt L2- ja 60 Mt L3-välimuistia ja 8-kanavainen muistiohjain (DDR4-3200). Muistiohjain tukee enimmillään 4 teratavua RAM-muistia tai 4 Tt Optane-muistia ja 2 Tt RAM-muistia per prosessorikanta.
3. sukupolven Xeon Scalablet tukevat enimmillään 64 PCI Express 4.0 -linjaa per prosessorikanta. Prosessoreissa on tuki parhaimmillaan 512 Gt:n tietoturvalliselle SGX Enclave -suoritusympäristölle. Prosessoreissa voi olla tuki parhaimmillaan kolmelle 11,2 GT/s:n (GigaTransfers per second) UPI-linkille (Ultra Path Interconnect) prosessoreiden välille ja mallista riippuen tuettuna on 1-8 prosessorikantaa.
Intel julkisti kerralla 38 mallia, jotka on jaettu Xeon Platinum 8300-, Xeon Gold 6300-, Xeon Gold 5300- ja Xeon Silver 34300 -sarjoihin. Prosessoreissa on mallista riippuen käytössä 8-40 ydintä ja niiden TDP-arvot vaihtelevat 105 watista aina 270 wattiin asti. Edullisimmat mallit on hinnoiteltu (RCP, Recommended Customer Price) 501 dollariin, kun huippumallin kohdalla pitää raottaa lompakkoa 8099 dollarin verran verottomana.
Intelin diojen mukaan uudet 3. sukupolven Xeonit tarjoavat parhaimmillaan 20 % korkeamman IPC:n, keskimäärin 46 % parempaa suorituskykyä ja 74 % parempaa tekoälysuorituskykyä verrattuna edeltävän sukupolven prosessoreihin. Mukana on myös vertailu 5 vuotta vanhaan Xeon E5-2699v4 -malliin, johon verrattuna Xeon Platinum 8380:n kerrotaan tarjoavan keskimäärin 165 % parempaa suorituskykyä.
Tekoälyosastolla yhtiö kehuu Xeonin tarjoavan parhaimmillaan 25-kertaista kuvantunnistussuorituskykyä AMD:n Epyc 7763 -prosessoriin verrattuna. Keskimäärin ero jää kuitenkin ihan muuksi, sillä 20 erilaisen tekoäly- ja koneoppimistestissä keskimääräinen ero jää 50 %:iin Intelin eduksi. Uuden Xeonin kerrotaan tarjoavan samoissa testeissä myös 30 % parempaa suorituskykyä NVIDIAn A100-laskentapiiriin verrattuna.
Lähde: Intel
Ei siinä taida olla mitään erikoista, kun TSMC:llä ei riitä tuotantokapasiteettia valmistaa AMD:lle kysyntää vastaavaa määrää niitä chiplettejä.
Monille firmoille jää kaksi mahista – joko ostaa Intel-servereitä tai jättää serverit kokonaan ostamatta. Kaikille ei AMD:tä riitä.
Yhteenveto: Huima parannus edellisen sukupolven xeonista mutta ei vieläkään riitä kirimään epycin etumatkaa.
The competitive gap had been so gigantic, with silly scenarios such as where competing 1-socket systems would outperform Intel’s 2-socket solutions. Ice Lake SP gets rid of those more embarrassing situations, and narrows the performance gap significantly, however the gap still remains, and is still undeniable.
Mikähän olisi tilanne jos Global Foundries ei olisi jättäytynyt prosessikilpailusta pari vuotta sitten? GFn 7nm tuotantokapasiteetti AMDlle olisi ollut luultavasti suurempi kuin mitä TSMC pystyy antamaan.
data-unfurl="true" data-result-id="170981" data-url="https://semiaccurate.com/2021/04/06/intels-ice-lake-sp-finally-launches/" data-host="semiaccurate.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Intel’s Ice Lake-SP finally launches
semiaccurate.com
"The highest core counts from the HCC dies on the market is 26 on the 5320, XCC dies are used on the 28C 6330 and 6348. That same 40C die is used for volume products down to the 16C 6346, stop an ponder for a second what that says about yields. Don’t forget that a ‘perfect’ 28C is significantly easier to achieve than a ‘perfect’ 40C. Before you point out AMD has an 8C product from 64C candidates, that is for cache, Intel’s cache scales down with lit cores, AMD’s doesn’t."
Ei lupaa kovin hyvää nuiden 40-ytimisien prosessorien saatavuuden osalta jos nuita 16-28 coren variantteja ei pystytä tekemään riittävissä määrin HCC-sirulla. Ilmeisesti suurimmassa osassa prosessoreita on vähintään se 2 corea rikki.
Saman suuruisella 150W TDP:llä löytyy Cascade Lake-SP mallistosta Xeon Gold 6244 @4,4/3,6 GHz. Peruskellot samat mutta turbotaajuus aika paljon alempi 10nm:lla. Vertailu ei välttämättä ole ihan yks yhteen mutta kai tuosta jotain suuntaa voi ottaa tuleviin Alder Lake työpöytöprossuihin?
Tähän vähän liittyen Joe "Beardedhardware" Stepongzi jutteli 11900K-kellotusstriimissään että olivat pressitunnilla vähän grillanneet insinööritason jannua siitä miksi 11. gen on 14nm, vähän rivien välistä luettuna oli saatu tunnustus että ei vaan löytynyt kelloja uudella prosessilla tarpeeksi niitä tuotteita varten. Olishan se kieltämättä vähän hankala Intelin markkinointiegolla lähteä myymään vaikkapa neljän ja puolen gigahertsin i9 lippulaivaa, vaikka suorituskykyä olisikin "tarpeeksi".
Mutta tuon, muiden samantyyppisten huhujen ja näitten ulos jo tulleiden tuotteiden valossa tosiaan voi varmaan huoletta odottaa nykytasoa alhaisempia kelloja kauttaaltaan tuon 10nm prosessin kanssa.
Ei tuosta mitään Alder Lakeen liittyviä johtopäätöksiä voi vetää. Ice Lake SP:t tehdään 10nm:llä, samalla kuin Ice Laket, välissä on tullut jo 10nm SuperFin (Tiger Lake) ja Alder Lakeen taas tulee 10nm Enhanced SuperFin (olisiko se sitten joku SF+ tms).
Xeon platinum 8380H ja 8380HL on 14nm cooper lake, 28-core kun taas Xeon platinum 8380 (ei kirjaimia) on 10 nm ice lake, 40-core
Siirtyminen uudelle alustalle on usein sen verran pitkä ja kallis operaatio että se jää tekemättä vaikka toinen alusta olisi nopeampi ja energiatehokkaampi. On vaan halvempaa ja vähemmän riskialtista pysyä samassa. Eka Epyc ei oikeastaan kiinnostanut juuri ketään ja Rome nosteli jo kulmakarvoja mutta AMD:n softatukeen ei luotettu. Milanin myötä jatkuvuus on todistettu, alusta on kypsynyt ja tuki on parantunut niin kysyntää alkaa löytymään myös muilta kuin isoilta hypervisor-toimijoilta.
Ei kannata liikaa luottaa noihin semiaccuraten juttuihin. Charlie uskoo ja levittää aika kritiikittä huhuja joista monet ei pidä paikkaansa, ja sitten pohjaa muita päätelmiään virheellisiin huhuiihin.
Esim. tässä esimerkki siitä kuinka Charlie on pihalla:
Intel sanoo selvästi että on toimittanut yli 200000 piiriä, mutta sitten Charlie satuilee tällaista:
Tässä kommentissa ei ole mitään järkeä. Charlie on nyt tulkinnut Intelin kommentteja aivan väärin: Intel on kertonut 11.1 että Ice Lake-Xeonin tuotanto on alkanut. Mutta Intel ei 11.1 kertonut KOSKA niiden tuotanto on alkanut. Intel EI sanonut 11.1 että Ice Lake-SOn tuotanto alkoi tänään tai eilen. Vaan että ne on tuotannossa, ja teki tämän tavalla että ei pitänyt jotain suurta "Ice Lake Xeonit on tuotannossa"-PR-julistusta vaan mainitsi sen vaan ohimennen muiden tiedotteiden seassa. Niiden tuotanto on voinut alkaa vaikka lokakuussa, marraskuussa tai joulukuussa.
Ja sitten Charlie tulkitsee tämän kommentin siten että "Ice Lake-Xeonin tuotanto alkoi tammikuun puolivälissä" mikä on aivan virheellinen tulkinta ja satuilee jotain ihan kummia omiaan jostain "restarteista".
Eli siis, Charlie puhuu tuossa keskenään täysin ristiriitaisia juttuja, samalla tekee laskelmia, joissa pohjaa siihen, paljonko piirejä 3kk läpimenon aikana pitäiis saada tehtaasta ulos mutta samalla väittää, että se on mennyt tuotantoon vasta tammikuussa jolloin niitä ei pitäiis olla vielä yhtään valmiina.
ELi nuo Charlien höpinät ja laskelmat kannattaa jättää täysin omaan arvoonsa.
96 kpl.
Se 40-ytiminen malli on muutenkin "Moar cores"-malli. Kun vähän katsoo mallistoa tarkemmin, niin huomaa, että 38-ytiminen on se todellinen järkevämpi huippumalli.
Ja se, että n.10% ytimistä on poissa käytöstä on nykyaikana ihan normaalia.
Ei palvelimiin. Tämä on todella paljon suorituskykyisempi kuin Intelin vanhemmat Lake-pohjaiset "14nm" serveriprossut.
data-unfurl="true" data-result-id="171075" data-url="https://www.anandtech.com/show/16594/intel-3rd-gen-xeon-scalable-review/11" data-host="www.anandtech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Intel 3rd Gen Xeon Scalable (Ice Lake SP) Review: Generationally Big, Competitively Small
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.anandtech.com
Saisi olla vaikka v2 (tai joku v numero perässä), noilla sentään on aiemmin tiennyt minkä sukupolven siru siellä on.
Monoliittimonsteri.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä