Intelin kannettavista tuttuun Xe-LP-arkkitehtuurin DG-1-piiriin perustuvat työpöytänäytönohjaimet ovat tulossa OEM-markkinoille Asuksen ja Colorfulin valmistamina.

Intel julkaisi viime vuonna ensimmäiset Xe- tai tarkemmin Xe-LP-arkkitehtuuriin perustuvat grafiikkaohjaimensa sekä kehittäjäkäyttöön tarkoitetun DG-1:n että Tiger Lake -prosessoreihin integroidun käytännössä identtisen mallin voimin. Yhtiö viesti alun perin, ettei DG-1:tä tulla näkemään erillisnäytönohjaimena, mutta se päätös on sittemmin kumottu.

DG-1 on saatavilla tällä hetkellä kannettaviin Iris Xe MAX -nimellä ja palvelimiin SG1-nimellä neljän grafiikkapiirin konfiguraationa. Nyt joukkoon liittyy uutena työpöytänäytönohjain, joka on suunnattu OEM-valmistajille. Intelin partnereina julkaisussa toimivat ainakin aluksi Asus ja Colorful.

AnandTechin saamien tietojen mukaan työpöytä-Xe on lopulta aavistuksen karsitumpi versio kannettavien Iris Xe MAX:ista: käytössä on 96 Execution Unit -yksikön sijasta 80 EU-yksikköä, mikä tarkoittaa samalla 40 teksturointiyksikköä ja oletettavasti 24 ROP-yksikköä. Grafiikkapiirin suorituskyvyksi on kerrottu 2,11 TFLOPSia, mikä tarkoittaisi 1650 MHz:n kellotaajuutta. Näytönohjaimen 128-bittisen muistiväylän jatkeena on 4 gigatavua LPDDR4X-muistia.

Asuksen DG1-4G -malli on yhden korttipaikan korkuinen ja se jäähdyttää noin 25 wattiin arvioidun TDP:n täysin passiivisesti. Näyttöulostuloina kortissa on yksi HDMI-, yksi DP- ja yksi DL-DVI-D-liitäntä. Colorfulin kortti on puolestaan kahden korttipaikan korkuinen ja varustettu tuulettimilla. Sen näyttöliittimistä ei ole vielä varmuutta, mutta Intelin julkaiseman kuvan perusteella valikoima saattaisi olla sama, kuin Asuksella.

Päivitys:

LegitReviews on kysynyt Inteliltä mahdollisuutta saada näytönohjainta testiin ja yhtiön vastaus paljasti mielenkiintoisen rajoituksen näytönohjaimista: Ne tulevat toimimaan vain 9. ja 10. sukupolven Core-prosessoreiden parina B460-, H410-, B365- ja H310C -emolevyillä, joihin on asennettu erillinen näitä nimenomaisia näytönohjaimia tukeva BIOS. Vaikka näytönohjaimen saisikin haltuunsa, se ei toimisi ellei se tulisi niitä erikseen tukevan OEM-kokoonpanon mukana. Voit lukea koko Intelin lausunnon alta.

The Iris Xe discrete add-in card will be paired with 9th gen (Coffee Lake-S) and 10th gen (Comet Lake-S) Intel® Core™ desktop processors and Intel(R) B460, H410, B365, and H310C chipset-based motherboards and sold as part of pre-built systems. These motherboards require a special BIOS that supports Intel Iris Xe, so the cards won’t be compatible with other systems.

Lähteet: Intel (1), (2)

This site uses XenWord.
;