Intelin Optane-muistit on tarkoitettu täyttämään hitaiden Flash-muistien ja nopeiden DRAM-muistien väliin jäävää suorituskyky- ja hintakuilua.

Intelin yhdessä Micronin kanssa kehittämä 3D XPoint -muisti esiteltiin alun perin jo kesällä 2015, mutta markkinoille Optane-nimellä markkinoitavia asemia on saatu odotella pitkään. Tähän mennessä kuluttajien saatavilla oli vain Optane-välimuistiasemia pienin kapasiteetein, mutta nyt Intel on julkaissut ensimmäisen kuluttajakäyttöön tarkoitetun varsinaisen Optane SSD -aseman.

Intel Optane SSD 900P on aluksi saatavilla kolmena eri versiona: 480 Gt:n PCIe-lisäkorttina ja 280 Gt:n PCIe-lisäkorttina sekä U.2-asemana. Versiosta riippumatta asemat tukevat PCI Express 3.0 x4 -nopeutta ja NVMe-protokollaa.

Teknisten ominaisuuksiensa puolesta asemat ovat lähes identtisiä. Intel lupaa asemilleen sarjaluku- ja -kirjoitusnopeuksiksi parhaimmillaan 2500 ja 2000 Mt/s. Satunnaislukunopeudet ovat puolestaan 550 000 IOPSia ja -kirjoitusnopeudet 500 000 IOPSia. Kirjoitus- ja lukulatensseiksi Intel kertoo 10 µs ja kulutukseksi maksimissaan 14 wattia. Asemien merkittävin ero on kirjoituskestävyydessä, joka on 280 Gt:n asemille 5,11 petatavua ja 480 Gt:n asemalle 8,76 petatavua. Keskimääräinen vikaantumisaika on 1,6 miljoonaa tuntia ja takuu kestää viisi vuotta.

Muun muassa AnandTech on ehtinyt jo testaamaan Intelin uutukaisten 280 Gt:n versiota. Odotusten mukaisesti asema voittaa suurimman osan testeistä, mutta kirjoituslatensseissa se jää toistuvasti Samsungin 960 Pro -SSD-levyn jalkoihin, vaikkakin marginaalisesti. Keveämpää käyttöä simuloivissa testeissä uusi Optane SSD -asema oli verrattain heikossa asemassa verrattuna keskiraskaisiin ja raskaisiin testitilanteisiin.

Lähteet: Intel, AnandTech

This site uses XenWord.
;