Intel on julkistanut tänään uudet Optane DC Persistent Memory -muistit. Optane DC -nimen mukaisesti ne on tarkoitettu yrityskäyttöön palvelimissa.
Intelin Optane DC Persistent Memory -muistit perustuvat 3D XPoint -muisteihin, eli samaan muistityyppiin, jota käytetään Intelin Optane-SSD-asemissa. Muistit sopivat DDR4-muistipaikkoihin, mutta ne vaativat ilmeisesti erillisen tuen prosessorin muistiohjaimelta. Intel ei erikseen maininnut toimivuudesta nykyisillä prosessoreilla, mutta suorituskykytesteissä se mainitsi erikseen käyttävänsä seuraavan sukupolven Xeon Platinum -prosessoria.
Intelin esittelyvideon mukaan sitä on tarkoitus käyttää yhdessä Optane DC -sarjan SSD-aseman kanssa välimuistin tapaan varsinaisen DRAM-muistin ja SSD-aseman välissä. Suorituskyvyn pitäisi kuitenkin olla aivan eri luokkaa, kuin M.2-väyläisissä Optane Memory -välimuistiasemissa. Yhtiön omien testien mukaan esimerkiksi Cassandra-tietokantatestissä Optane DC Persistent Memory -muistilla varustettu järjestelmä mahdollisti 9 kertaisen IOPS-suorituskyvyn ja 11 kertaa enemmän samanaikaisia käyttäjiä.
Intel Optane DC Persistent Memory -muistit tulevat aluksi saataville Inteliltä etänä vuokrattavina palvelimina, jonka lisäksi yhtiö tulee toimittamaan niitä tarkoin valikoiduille partnereilleen lähitulevaisuudessa. Laajemmalti muistien odotetaan saapuvan markkinoille ensi vuonna. Muisteja tullaan ainakin aluksi toimittamaan 128, 256 ja 512 gigatavun kampoina.
Lähde: Intel
"These benefits will have a significant impact on real-world data center operations. For example, for planned restarts of a NoSQL in-memory database using Aerospike* Hybrid Memory Architecture, Intel Optane DC persistent memory provides a minutes-to-seconds restart speedup compared to DRAM-only cold restart"
Serverin käynnistys kerran kuukaudessa nopeutuu parilla minuutilla. Hyödylliseltä kuulostaa :hammer:
Kääntäen: Lukemattomien palvelinten downtime pienenee reboot-tilanteissa lähes olemattomaksi.
Ja tosiaan tuo suorituskykypuoli ihan käytännön sovellutuksissa on ihan toista maata myös
En ole koskaan kuullut palvelimien muutaman minuutin downtimen olevan erityinen ongelma joka kaipaiosi ratkaisua.
Parissa marginaalitapauksessa voi olla ihan hyvää. Yleisesti tulee takkiin. Intel ei uskaltanut antaa minkäänlaisia benchmarkkeja joista voisi jotain päätellä. Eikä sanonut mitään kestävyydestä. Johtopäätökset: Optanet ovat todella hitaita eivätkä kestä juuri mitään.
Onneksi luotettava lähdekin on samaa mieltä Intel dodges every question at Apache Pass/Xpoint launch
Tuo on kyllä varmasti selkeä hyvppäys suorituskyvyssä esim tietokantapalvelimissa. Huomattavasti suurempi, kuin prossujen kehitys esim viimeisen 5:n vuoden aikana…
Saa nähdä, miksi aikaa Intel onnistuu lukistsemaan nuo vain omaan käyttöönsä.
Ei muutamassa minuutissa olekaan mitään ongelmaa (tai aina voi toki parantaa, mutta…). Ongelma on esimerkiksi muistitietokannoissa, joissa rakenteiden lataaminen levyltä muistiin voi viedä valtavia aikoja, etenkin datamassojen kasvaessa. Ja ihan perinteisessäkin kannassa tietokantacachen kuumentaminen vie aikansa.
Ja sama pätee oikeastaan mihin tahansa muistisyöppöön softaan.
NVRAM on ainakin osittainen ratkaisu tähän, datat on heti saatavilla ja siinä tilassa johon jäätiin. Ei tarvitse kopioida ja latailla vaan jatketaan siitä mihin jäätiin.
Olisi aika lyhytnäköistä lukita mitään mihinkään. Intel ei ole markkinalla yksin, patterivarmennettuja DIMMejä on ollut markkinoilla jo pitkään, ja näiden viimeisimmät versiot ovat jo aika robusteja ja huomattavasti nopeampia kuin Optanet (koska ovat DDR4:ää).
Optanessa on varmasti €/GB hinta järkevämmällä tasolla kuin noissa, mutta jos tätä lähdetään rampauttamaan lukoilla, on tuote edullisemmasta hinnastaan huolimatta hiemankuin ansa.
Ei mitenkään välttämättä. Jos tuon avulla saadaan selkeästi kilpailijaa parempi paketti ja kilpailija ei pysty tarjoamaan yhtä hyvää pakettia, koska sillä ei ole pääsyä optaneen, niin lisäksi valmistuskapasiteetin ollessa rajallinen tuo kannattaa ehdottomasti pitää ensi alkuun vain omassa käytössä. Lisäksi patentointi mahdollisimman tiukkaan jotta muilta saadaan sitten kunnon lisenssimaksut, kunhan myös muut pääsevät asiaan..
Niin no katsotaan ne testit ensin. Patterivarmennetuissa NVDIMM muisteissa on yleensä ollut flash -muistia ja ddr4:sta/ddr3:sta. Onko näissä muuten myös ddr:ää vai pelkkää optanea?
Kyllä tuo Optane NVRAM on hitaampaa jo ihan Intelin markkinointimateriaalinkin perusteella kuin perus RAM.
Patterivarmennetuissa (uudet käyttää muuten patterin sijaan superkondensaattoreita) NVDIMMeissähän homma perustuu siihen, että ovat ihan perus muistikampoja, jotka virrankatkotilanteessa vain sitten kopioidaan sinne Flash-muistille, patterin sähköt riittävät tähän. Kun virrat palautuvat, kampa kopioi datat takaisin sinne missä olivat.
Intelin matskuista ei löydy infoa onko noissa Optane-kammoissa jotain välimuistia. Periaatteessa ei kai pitäisi olla, kun muistiosoitusten pitäisi mennä suoraan halutulle muistille, mutta tiedä noista miten ovat optimoineet suorituskykyä ja miten tuo 3dxpoint ihan oikeasti pystyy takaamaan eheyden virratpoistilanteessa, PCM:n kanssa (johon kai tuo 3dxpoint perustuu) tuon kanssa on ollut haasteita.
Jos tuon mainosmateriaalin lukee, niin siinähän painotetaan heti otsikosta lähtien, ettei tämä ole mikään paristovarmennettujen muistikampojen korvaaja. Otsikko lukee "Reimagining the Data Center Memory and Storage Hierarchy". Jos jäi otsikko lukematta, niin seuraavaksi heti ensimmäisessä kuvassa on pyramidi, joka kuvaa tietokoneiden nykyistä muistihierarkiaa ja sinne väliin on työntynyt uutena tekijänä Optane-muisti, joka selvästikään ei kuvan mukaan korvaa keskusmuistia tai kiintolevyjä vaan toimii niiden välissä.
Siitä, miten nämä lopulta toimivat ei voi kuin spekuloida, koska tuossa mainosmateriaalissa ei mainita kaistanleveyksistä yhtään mitään.
Keksin paljonkin käyttöä näille omissa duuneissa. Esim. meillä on nyt neljä klusteria cache-palvelimia jotka cachettavat yhteensä 160TB edestä dataa ja tarjoavat ulospäin kaistaa pari terabittiä sekunnissa.
Arkkitehturointia voisi mukavasti miettiä uudelleen ja nodemääriä vähentää jos sen kaikista kuumimman datan (tulee RAM-muistista heti kun sinne on sitä cachetettu) ja ihan vähän vähemmän kuuman (tulee fusion-io:lta) välille olisi tarjolla teratavukaupalla "halpaa" noiden väliin osuvaa "muistia".
Minä itseasiassa näen, että tietokantojen/tietovarastojen/cachejen lisäksi NVRAMin paras käyttösovellutus olisi mobiililaitteet. Virransäästössä olisi huikeita mahdollisuuksia ja tuplamuistit (tallennustila ja käyttömuisti) voitaisiin yhdistää. Muistit vain pois päältä, kun muistialuetta ei käytetä. Myöskään suorituskykyä viimeisen päälle ei tarvittaisi mobiilissa.
Intelillä on tässä iskupaikka mobiiliin, saa nähdä miten onnistuvat pilaamaan tämän mahdollisuuden.
1. Valmistuskapasiteetti ei tasan riitä mobiilitarpeisiin.
2. Mobiililaitteet pitävät olla mahdollisimman halpoja. Tuo on uusi ja tässävaiheessa kallis tuote, joten ei sijoitu mobiilisekmenttiin ollenkaan.