
Intel julkaisi päivää ennen AMD:n Zen 3 -prosessoreiden julkaisua blogin, jossa kerrottiin muun muassa 11. sukupolven Rocket Lake -prosessoreiden saapuvan markkinoille ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Nyt yhtiö on julkaissut lisää tietoja tulevista prosessoreista.
11. sukupolven Core -prosessorit tullaan valmistamaan edelleen 14 nanometrin valmistusprosessilla, mutta Skylake-arkkitehtuurista on päästy vihdoin ja viimein eroon. Prosessoriytimet perustuvat Cypress Cove -arkkitehtuuriin, eli vanhemmalle prosessille muunnettuun Ice Lakesta tuttuun Sunny Cove -arkkitehtuuriin. Uusi ydinarkkitehtuuri tuo mukanaan selvästi Skylake-pohjaisia arkkitehtuureita paremman IPC:n (Instructions per Clock). Prosessoreiden grafiikkaohjain tulee perustumaan Xe-arkkitehtuurin UHD Graphics -versioon.
Toinen merkittävä uutuus on tuki 20 PCI Express 4.0 -kaistalle suoraan prosessorilta. Kaistat on validoitu käytettäväksi yhdessä PCIe 4.0 x16 -liittimessä ja yhdessä PCIe 4.0 -M.2-liittimessä. Lisäksi prosessoreissa on tuki Intel Deep Learning Boost- ja VNNI- teknologioille (AVX-512 Vector Neural Network Instructions), integroitu USB 3.2 Gen 2×2 -ohjain sekä uusia ylikellotusominaisuuksia. Prosessoreiden rinnalle julkaistaan myös 500-sarjan piirisarjat, mutta prosessorit sopivat myös nykyisiin 400-sarjan emolevyihin.
Intel nosti kuluttajaprosessoreidensa ydinten maksimimäärän 10. sukupolven myötä kymmeneen, mutta 11. sukupolvessa palataan maksimissaan kahdeksaan ytimeen. Uusittu muistiohjain tukee nyt parhaimmillaan DDR4-3200-nopeutta ja Xe-arkkitehtuurin integroidun grafiikkaohjaimen kerrotaan olevan noin 50 % nopeampi, kuin 9. sukupolven iGPU:n. Prosessorin mediayksiköitä on päivitetty tukemaan parhaimmillaan 12-bittisen 4:4:4 4K60 -videon pakkausta HEVC-, VP9- ja SCC -koodekeilla sekä 10-bittisen 4:2:0 4K60 -videon pakkausta AV1-koodekilla. Grafiikkaohjain voi tukea nyt enimmillään kolmea 4K60- tai kahta 5K60-näyttöä samanaikaisesti ja liitinpuolella tuettuina ovat DisplayPort 1.4a sekä HDMI 2.0b.
Lähde: Intel
Ei ole ongelmaa lyödä 8 ytimiselle kovempaa TDP:tä kuin 10 ytimiselle. Yleensä TDP pyritään pitämään kohtuullisena, jolloin 8 core prossu saadaan samalla energialla kulkemaan kovempaa kuin 10 corea.
Itse veikkaan että Intel haluaa vain tällä 8 corella saada kaikkein kovimmat kellot mitä mahdollista. 10 corella jouduttaisiin laskemaan liikaa ja taas alle 8 ei kannata nykytilanteessa mennä. Kulutus tulee olemaan vähintään samaa kuin 10th gen paahtimet. Johan Intel höyläsi piirejään matalammiksi, jotta saadaan pari astetta alas lämpöjä samalla tehonkulutuksella. Tarkoittaa että voidaan taas ajaa isompaa tehoa ja saada prosentti lisää nopeutta. Tässä viilataan nyt 5v viilattua pilkkua viimeisiä kertoja.
Peleissä kulutus melkein sama kuin Ryneneillä.. sellaisia paahtimia ne
Eiköhän se ole tdp rajoittamassa all core kelloja…
@vemkki En tosiaan tiedä hankinko yhtään mitään seuraavana vuonna, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun voisin harkita Inteliä vähään aikaan, tosin korkeintaan alesta kun ei ole nyt rahaa eikä tarvetta päivitellä. Sehän riittää huippupelikoneeseen että on kahdeksan ydintä 4,5 Ghz kelloilla + HT/SMT, mikä luonnistuu Rocket Lakelta varmasti järkevällä kulutuksella. Huippumalli tosiaan lähes varmasti kiuaskategoriaa, mutta edukkaampien mallien oletan olevan jo maltillisempia kulutuksessa, sillä HyperThreading voi käyttäytyä suotuisammin.
Uskon tosiaan @Lepakomäyrä mainitsemaan keulimiseen, että halutaan se kukkulankuningas "peliprosessori" säilyttää ja tähän paras tie on ne maksimikellot ja korkeintaan kahdeksan ydintä. Se on huvittavaa miten pelikansaa voi hämätä näillä tuotteilla, kun ei osata miettiä sitä minkälainen ruudunpäivitys realistisesti saavutetaan peli ja näytönohjain mukaan lukien. Ei siinä mitään jos koneessa on kiuas, mutta saisi vain halvemmalla aivan samalla tavalla suoriutuvan kokoonpanon vähemmällä rahalla tai samalla rahalla enemmän ytimiä. Säästyneellä rahalla voi päivittää piemmin jos halajaa. Tuleva hinnoittelu on vielä mysteeri, vaan ei suurta uskoa löydy Intelin nöyrtymiseen. Pikkuisen on edes nokitettava alemmas jos haluaa kasvonsa säilyttää.
Ei kai sillä prossulla nyt sentään vähemmän laskettavaa ole isommilla resoluutioilla? Suhteessa toki vähemmän kuin GPU:lla, mutta kai se nyt samat jutut joutuu joka resolla laskemaan.
Ruudunpäivitysnopeus tippuu > prossulta vaaditaan vähemmän vääntöä kun ei tarvitse valmistella niin montaa ruutua sekunnissa
Ja pidän huonona mainontana jotta edes hypetätte, vaikka miten uskoisitte.
Osa peleistä käyttää resoluutioriippuvaista LODia, jolloin isommalla resolla tulee enemmän draw calleja eli CPU-kuormaa.
12 ytiminen Ryzeni on kyllä tehonkulutuksessa kaukana intelin vesikiukaista tehonkulutuksessa noiden graafien mukaan. Todennäköisesti intelin 8-ytiminen tuhlaa tehoja vielä enempi jäähdytykseen jäämällä kuitenkin esim. Amd/Amd -kokoonpanon jälkeen pelitesteissä AMD:n uuden ryzen arkkitehtuurin tuoman muistiväylän ja tehon yhdistelmässä.
Eiköhän Inteli vie peleissä jatkossakin Rocket Laken myötä, mutta energiatehokkuudessa uudet Ryzenit todennäköisesti pieksää Intelin uutukaisen rankalla kädellä, mutta pelikäytössä tuo nyt ei ole ennenkään ollut ongelma, silloin kulutus on suht maltillista.
Kone jossa
3900x vakiona 385w
10900K vakiona 395/396w
10w/11w ero ja tämä on mielestäsi kaukana
Mä en kyllä pitäisi mitenkään varmana, että Rocket Lake on paras peliprosessori, mikäli Zen 3 -vuodoissa on mitään perää. Tiukka kisa kyllä tulee.
Eihän se Zen 3 ole edes AMD:n omien graafien mukaan kuin viitisen prosenttia nopeampi useimissa peleissä vrt. 10900k, poikkeusena taisi olla CS:GO missä otti enemmän kaulaa.
18% IPC parannuksen luulisi konkretisoituvan vähintään 5% parempana suorituskyky peleissä, jolloin AMD jäisi hieman, mutta katsotaan sitten joskus ensi vuonna.
Olen samaa mieltä täysin. En näe sellaisia todistusaineistoja, jolla odotukset rocket laken pelikunkuudesta olisi millään tasolla perusteltuja. Tilanne on hyvin auki.
Rocket laken kellotaajuusasiat on täysin auki.
Jos puhutte tilanteessa joissa kellotetaan maksimit, niin joo. Siinä tapauksessa ehkä.
Aika turha julkaisu olisi siinä tapauksessa, 10% prosentin parannus riittäisi nopeimman peliprosessorin titteliin.
Kyllä intel on markkinaosuuksien ja markkinoinnin näkökulmasta pakotettu tuottamaan uusia malleja vaikka teknistä kyvykkyyttä ei saada eteenpäin. Ihan kuin muutkin kuluttajaromufirmat maailmassa. Uusia malleja on esiteltävä. Huonompi vaihtoehto on olla tekemättä uutta mallia vaikka +2% kuin koittaa mennä edellisillä täysin samoilla taas vuosi.
Todella yllättävää. Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta kun tällä foorumilla näen käyttäjän toteavan että hänellä on vakiona oleva 10900K. Aina ja poikkeuksetta tähän mennessä olen saanut vain lukea miten ainoastaan idiootit käyttävät Intelin prosessoreita vakiona, yhtään testiä ei saisi ajaa vakiona ja muistit sekä prosessorit pitäisi kellottaa tappiinsa koska "kukaan ei osta K mallin prosessoria ilman ettei sitä kellota".
Onko kenelläkään muulla tietoa paljonko 10900K vie kellotettuna, kun tämä käyttäjä ajelee sitä vaan vakiona… Jos sitä eroa alkaisi sitten löytymään
Vakio vs vakio OC vs OC
Eikö prossu vertailut näin yleensä tehdä?
Inteli kellottuu paremmin kuin Ryzen ja luonnollisesti sen puolesta tarjoaa sitten enemmän myös sitä pelisuorituskykyä kuten myös kulutustakin.
Mutta jos Ryzen 3900X riittää täällä oleville AMD käyttäjille vakiona pelaamiseen niin miksi Intel ei riitä vaikka vakionakin on peleissä nopeampi.
Aivan halutaan kellottaa sitä Inteliä ja verrata sitten vasta niitä kulutuksia koska muuten ei tule riittäviä eroja vaan ollaan hyvinkin lähellä Ryzeniä.
Jos Ryzen kulkisi 5Ghz allcore niin kyllä niitä yhtälailla kelloteltaisiin kuin Inteliäkin,kulutuksesta välittämättä.
Minä toki kellotan prossuni koska jäähdytyskin on kunnossa niin ei siinä se extra 40-50w silloin tunnu ja yhtälailla kellottaisin Ryzeniä mutta eipä siitä oikeen irtoa.
Täälläkin on monesti todettu ettei sitä nopeamman prossun tuomaa hyötyä näe peleissä niin onko sillä sitten merkitystä?
4K.lla 10900K kulutus ainakin on naurettavan pieni siihen nähden mitä osa porukasta täällä kuvittelee..
Tilanne tuon tehonkulutuksen suhteen voi muuttua aika radikaalisti uusien konsolien myötä. Tällä hetkellä käytännössä kaikki pelit on suunniteltu toimimaan nykykonsolien 8-ytimisillä Jaguar prossuilla ja hyvin harva peli rasittaa modernin PC-prossun kaikkia ytimiä täysillä. Jos uusien konsolien pelit ottavat n. 100% hyödyn irti konsolien ~3 GHz 8-ytimisistä Zen 2 prossuista, niin todennäköisesti myös PC-puolella CPU-rasitus kasvaa huomattavasti nykypeleihin verrattuna ja samalla myös tehonkulutus.