Tuleva USB4-standardi perustuu Intelin Thunderbolt 3 -teknologiaan ja valmistajilla on mahdollisuus tehdä USB4-laitteistaan myös TB3-yhteensopivia. Intel ei ole kuitenkaan levännyt laakereillaan, vaan on nyt paljastanut uusia yksityiskohtia Thunderbolt 4 -teknologiasta.
Thunderbolt 4 tulee saataville ensimmäisenä Tiger Lake -arkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden mukana ja myöhemmin tulevana syksynä Intelin 8000-sarjan Thunderbolt-ohjainten mukana. Se on luonnollisesti myös taaksepäin yhteensopiva TB3-laitteiden kanssa, minkä lisäksi isäntälaitteet ovat yhteensopivia myös USB4:n ja vanhempien USB-versioiden kanssa.
TB4:n siirtonopeus on edelleen 40 Gbps, mutta standardi asettaa kaikille Thunderbolt 4 -laitteille joukon uusia minimivaatimuksia. Kaikkien TB4-laitteiden on tuettava vähintään kahta 4K-näyttöä, 32 Gbps:n PCI Express -siirtonopeutta, 10 Gbps:n USB 3.2:ta, tuettava latausta vähintään yhdestä TB-portista vähintään 15 watin teholla. Voit tutustua muihin vaatimuksiin alla olevasta kaavioista.
Thunderbolt 4 huomioi myös Thunderspy-hyökkäyksen ja vaatii siksi DMA-suojauksen. Intelin dioissa mainitaan suojauksen vaativani tuen Intel VT-d -teknologialle, mutta yhtiön edustaja on Anandtechin mukaan tarkentanut sen tarkoittavan mitä tahansa hyväksyttävää DMA-suojausta ja VT-d:n olevan Intelin tapa toteuttaa se. Thunderbolt 4 on teoriassa vapaa kenen tahansa käytettäväksi, mutta sen logojen käytöstä vaaditaan lisensointimaksu. Tähän mennessä markkinoille ei ole vielä ilmoittautunut muita valmistajia.
Intelin mukaan Thunderbolt 4 tarjoaa markkinoiden täydellisimmän USB-C-tuen, sillä se vaatii tuen ominaisuuksille, joita USB4 ei tule vaatimaan. Lisäksi sen luvataan helpottavan käyttäjien arkea selkeällä brändäyksellä, jossa yksi Thunderboltin salama-logo ja numero 4 takaavat tuen kaikille samoille ominaisuuksille, millä USB:llä on tusina erilaista logoa porttien kylkeen ja seitsemän liittimiin.
Lähde: Intel
USB oli yksinkertainen ja selkeä aina USB 3 liittimiin asti. Sen jälkeen kun alettiin lisäilemään jotain ihmeellisiä gen2 x2, gen 1 x2 gen 1 x1, niin homma levisi käsin. Etenkin olemassa oleva USB 3 standardi muutettaminen johonkin vissiin 3.2 gen 1 x1 standardiksi vasta älyvapaata olikin. Oliko tarkoitus saada selkeä standari mahdollisimman epäselväksi peruspenalle? Siinä kyllä onnistuivat.
Tuo nopeuksissa sekoilu on vielä pientä verrattuna USB-C:n kaikkiin eri alternate modeihin.
Uudessa läppärissä on kyljessä USB-C portti mutta portissa tai missään mukana tulleessa ohjeessa ei ole mitään mainintaa siitä, mitä kyseisellä portilla pystyy tekemään. Joku puoli tuntia meni googlessa ja lopputuloksena oli se, että sama läppäri Intelin prosessoreilla ei tue sitä kautta lataamista, ja puolestaan tehokkaammalla AMD:n prosessorilla varustettuna mukana tulee ihan USB-C laturi. Mutta ei ainakaan puhelimen laturilla lähtenyt lataamaan, vaan herjasi virheellistä laitetta. Ainoa keino asian selvittämiseen oli siis arpoen oman USB-C PD laturin ostaminen, mutta vielä pitäisi kaapeli hankkia väliin, ja senkään suhteen menee toivomiseksi, että tulee kaapeli on yhteensopiva noiden väliin.
Ja videon ulostulo tuosta liittimestä? 90% varmuudella ei onnistu (tosin en tiedä puhuttiinko HDMI vai DP ulostulosta). Äänen ulostulo? Ei mitään mainintaa missään. Pystyykö tuon liittimen kautta lataamaan muita laitteita ja millä nopeudella? Ei hajuakaan. En löytänyt tietoa edes tuon siirtonopeudesta, joissain malleissa tuo on "PD-only", indikoiden, että data ei siinä portissa kulje alkuunkaan.
Sille oli syynsä, miksi on käytetty eri liittimiä eri laitteille: jos eivät ole keskenään yhteensopivia. Tämä TB4 sentään tuo jotain apua ongelmaan, pakottamalla laitteet tukemaan ominaisuuksia mitä ne eivät välttämättä tarvitse, nostaen siten laitteen hintaa.
Huvittavinta on, että tämän näki jo hyvin kaukaa mutta silti kuuli välillä kommenttia kuinka hienoa kun ei tarvita kohta kuin yksi liitin ja kaapeleillakin pelleily loppuu. No, ei ole kovin hienoa eikä ne kaapelitkaan ole toistensa kanssa tasavertaisia, USB 2.0 vs. 3.0 eron yleensä vielä ulospäin näkee, mutta kun noita "parempiakin" 3.0 (tai 3.2 gen 4220394 tjsp?) kaapeleita on joista osa toimii osa ei.
Näinhän siinä käy, joten TB4 tuskin yleistyy jokaiseen hintaluokkaan vaan pysyy premium malleissa.
Siinä läppärissä voi olla minimi syöttö vaatimus että lataa. Esim Dell XPS13 (olikohan 2016 vai 2017 malli) ei lataa esim telakasta jos telakan virran syöttönä on Lenovon 45W laturi. Toimii vain telakkana. Kun telakkaan vaihtaa 65W laturin niin alkaa läppärikin ladata.
En tiedä mikä on tämän koneen absoluuttinen minimi, mutta suuremmat kelpaa kaikki. Mäkin usb-c laturi ok, lenovon telakan läpi lenovon 65, 90 ja 135W kelpaa ok. 45W ei kelpaa.
AMD:n mukaan he tukevat DMA-suojauksia AMD-Vi:n kautta, mutta se riittääkö se TB4-sertifikaattiin on kysymys mikä pitää esittää Intelille. Intel taas sanoo että jos se on vastaava kuin heidän niin riittää, mutta se on kolmansien osapuolten tekemien testien tuomittava.
Eli kumpikaan ei sanonut suoraan että riittää tai ei riitä, jää nähtäväksi.
Apple promises to support Thunderbolt on its new ARM Macs
http://www.theverge.com
Apple on ilmoittanut tulevansa tukemaan Thunderbolt 4:ää myös Arm-Maceissa
Tuo oli hyvä juttu, että tuki jatkuu.
Postasinkin tuon eilen tuonne Apple siirtyy Arm-arkkitehtuuriin Mac-tietokoneissa uutiseen.