Thunderbolt 4 tulee olemaan Intelin mukaan markkinoiden kattavin ja helpoin USB-C-liitäntä.

Tuleva USB4-standardi perustuu Intelin Thunderbolt 3 -teknologiaan ja valmistajilla on mahdollisuus tehdä USB4-laitteistaan myös TB3-yhteensopivia. Intel ei ole kuitenkaan levännyt laakereillaan, vaan on nyt paljastanut uusia yksityiskohtia Thunderbolt 4 -teknologiasta.

Thunderbolt 4 tulee saataville ensimmäisenä Tiger Lake -arkkitehtuuriin perustuvien prosessoreiden mukana ja myöhemmin tulevana syksynä Intelin 8000-sarjan Thunderbolt-ohjainten mukana. Se on luonnollisesti myös taaksepäin yhteensopiva TB3-laitteiden kanssa, minkä lisäksi isäntälaitteet ovat yhteensopivia myös USB4:n ja vanhempien USB-versioiden kanssa.

TB4:n siirtonopeus on edelleen 40 Gbps, mutta standardi asettaa kaikille Thunderbolt 4 -laitteille joukon uusia minimivaatimuksia. Kaikkien TB4-laitteiden on tuettava vähintään kahta 4K-näyttöä, 32 Gbps:n PCI Express -siirtonopeutta, 10 Gbps:n USB 3.2:ta, tuettava latausta vähintään yhdestä TB-portista vähintään 15 watin teholla. Voit tutustua muihin vaatimuksiin alla olevasta kaavioista.

Thunderbolt 4 huomioi myös Thunderspy-hyökkäyksen ja vaatii siksi DMA-suojauksen. Intelin dioissa mainitaan suojauksen vaativani tuen Intel VT-d -teknologialle, mutta yhtiön edustaja on Anandtechin mukaan tarkentanut sen tarkoittavan mitä tahansa hyväksyttävää DMA-suojausta ja VT-d:n olevan Intelin tapa toteuttaa se. Thunderbolt 4 on teoriassa vapaa kenen tahansa käytettäväksi, mutta sen logojen käytöstä vaaditaan lisensointimaksu. Tähän mennessä markkinoille ei ole vielä ilmoittautunut muita valmistajia.

Intelin mukaan Thunderbolt 4 tarjoaa markkinoiden täydellisimmän USB-C-tuen, sillä se vaatii tuen ominaisuuksille, joita USB4 ei tule vaatimaan. Lisäksi sen luvataan helpottavan käyttäjien arkea selkeällä brändäyksellä, jossa yksi Thunderboltin salama-logo ja numero 4 takaavat tuen kaikille samoille ominaisuuksille, millä USB:llä on tusina erilaista logoa porttien kylkeen ja seitsemän liittimiin.

Lähde: Intel

This site uses XenWord.
;