![](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2019/01/intel-ice-lake-20190108.jpg)
Intel piti oman lehdistötilaisuutensa CES-messujen osalta viime yönä Suomen aikaa. Lavalla nähtiin jo aiemmin tutuiksi tulleita tuotteita, kuten tulevaan Ice Lake -arkkitehtuuriin perustuva prosessori sekä siihen perustuvia tietokoneita.
Ice Lake on Intelin seuraava merkittävä prosessoriarkkitehtuurin päivitys. Se tulee pitämään sisällään Sunny Cove -arkkitehtuurin prosessoriytimiä ja Gen11-grafiikkaohjaimen. Ice Laket tulevat olemaan ensimmäiset massatuotantoon päätyvät 10 nanometrin prosessorit.
Lehdistötilaisuudessa esillä oli Ice Lake-U -variantti, eli vähävirtaisiin kannettaviin suunniteltu prosessori. Prosessorissa oli käytössä neljä Sunny Cove -ydintä, jotka voivat suorittaa Hyper-threading-teknologian ansiosta samanaikaisesti kahdeksaa säiettä, sekä GT2-tason Gen11 -grafiikkaohjain. Sunny Cove -ytimet tukevat uutena ominaisuutena mm. tekoälytehtäviä kiihdyttävää DLBoost-teknologiaa. Muistipuolelta tuettuina ovat LPDDR4X-muistit.
Grafiikkaohjaimen konfiguraatio on kokenut rajun päivityksen, sillä Gen11 GT2:ssa on käytössä 64 Execution Unit -yksikköä, kun aiemmin GT2-tasolla niitä oli maksimissaan 24. Lisäksi arkkitehtuurin on luvattu olevan huomattavasti suorituskykyisempi monelta kantilta muun muassa tiilipohjaisen renderöintituen ja suuremman L2-välimuistin ansiosta. GT2-mallin pitäisi rikkoa myös teraFLOPSin raja teoreettisen suorituskyvyn osalta, mutta toistaiseksi ei ole selvää koskiko väite Ice Lake-U:ta vai työpöytämallia, jonka korkeampi TDP-arvo mahdollistaa korkeammat kellotaajuudet.
Ice Lake -prosessoreita esiteltiin lavalla useissa eri kannettavissa ja mukana oli myös uusia DLBoost-käskyjä tukeva ohjelma, jonka avulla Ice Lake -kannettava etsi vettä sisältäviä kuvia selvästi 8. sukupolven Core i7 -kannettavaa nopeammin. Graafista suorituskykyä esiteltiin erillisen Thunderbolt 3 -näytön kautta, mutta valitettavasti mitään varsinaista suorituskykytestiä tai edes tunnettua peliä ei ollut esillä. Myös Thunderbolt 3 -ohjain on integroitu nyt suoraan itse prosessoriin ja integroitu verkko-ohjain on päivitetty tukemaan Wi-Fi 6:tta eli 802.11ax:ää.
Ice Lake -arkkitehtuuri on sijoitettu vuotaneissa rodamapeissa vuodelle 2020, mutta kyseiset roadmapit ovat koskeneet vain palvelin- ja työpöytäprosessoreita. Nyt Intel lupasikin, että Ice Lake-U -prosessorit tullaan saamaan markkinoille tämän vuoden joulukauteen mennessä.
Jaa-a, aika pitkään menee vielä. Onhan tuo ihan vakuuttava kasa uudistuksia tulossa, mutta ottaen huomioon, että edellinen isompi arkkitehtuuri- ja ominaisuuspäivitys on tullut skylaken mukana v. 2015, niin kyllä sitä pakko on 5 vuodessa jotakin uutta ilmoille saadakin. Toisaalta, atm AMDlla menee todella kovaa prossupuolella, ja jos tässä on vielä ainakin vuosi aikaa ennemmin kuin haastaja tulee, niin Zen2 on erittäin kovat mahdollisuudet onnistua. Ellei sitten tietty Intel turvaudu jälleen kerran kepulikonsteihin markkinoilla niinkuin viimeksi 2000-luvulla, ja jonnet ostaa Inteliä vaikka mikä tulisi…
Mitä kepulikonsteja Intel tuolloin käytti? Täysin vilpitön kysymys
Kuullostaa hyvin mielenkiintoiselta ”jonka avulla Ice Lake -kannettava etsi vettä sisältäviä kuvia selvästi 8. sukupolven Core i7 -kannettavaa nopeammin.”.
Lieneekö kyseessä minkälainen ”kosteikko” vai ihan perinteinen ”beaver”-tyypin kosteikoissa asustava majava?
Keksin heti tuhansia käyttökohteita CPU-älylle joka löytää kosteikkoja sisältäviä kuvia…
Kiinnosti, että mitä tuo DL Boost tarkoittaa käytännössä. Näköjään AVX-512:ta ja bfloat16-tietotyyppiä, joka sopii erityisesti koneoppimiseen.
Pakko julkaista tänään tieto että "tänä vuonna tulee 10nm", vaikka työpöytä ja high-performance (server) puolen tuotteet tulevat vasta yli vuoden päästä. Muutenhan kaikki ostaisivat AMD rautaa, joka esitellään huomenna. 🙂
10nm siis siinä kunnossa tänä vuonna (2019) että saadaan vähävirtaiset pienet läppäripiirit toimimaan. Milloinkohan saadaan 28 tai yli coren serveritavaraa? Joskus 12/2020? Siihen on siis pari vuotta aikaa. 😀
Intel required to pay $1.4 billion fine over anticompetitive tactics against AMD
Googlesta löytyy paljon lisää.
Advanced Micro Devices, Inc. v. Intel Corp. – Wikipedia.
Johan se tuli 2017 :dead:
Jotenkin erikoista että joku ei tiedä tästä 🙂
Varmaan isoimpia juttuja näissä kuvioissa.
Ei nyt oikeastaan. Aika monelle jos sanoo että "intel ei pelannut puhtaasti" niin oletus on että tämän kertoja vain fanittaa amd:tä. Harva uskoo moista väitettä muuna kuin "mutuiluna".
Oikeuden päätöstä on vain aika vaikea kieltää. Jos sen voisi kieltää niin eiköhän Intel olisi mieluummin sen tehnytkin. 🙂
Ainiin, se oli tämä keissi, vain etäisesti muistin. Aika törkeitä temppuja 😀
Voi aivan hyvin ollaa perheellinen aikamies, mutta silti on tuon jutun pinnalla ollessa ollut niin junnu, että mennyt aivan ohi.
Itse täyttä 25 kohtapuoleen ja muistan että kun aloin muropakettia lukemaan, niin silloin tuli uutinen, kuinka AMD teki hurjan tuloksen, koska Intel maksoi korvauksia (muuten ois tullut turskaa). Siitäkin on joku 9 vuotta aikaa, eli tämän päivän nuoremman pään jäsenet tällä foorumilla/uutispuolella eivät välttämättä ole tuosta koskaan kuulleet, eikä kyse ole vähäisestä kiinnostuksesta rauta-alaa kohtaan, vaan ihan vain siitä, että olivat vielä päiväkodissa kun AMD:n FX prossut olivat relevanttia kamaa ja vyyhti alkoi…