Intel on ilmoittanut olevansa ostamassa eASIC:in. Oston odotetaan saavan viranomaisten hyväksynnän viimeistään elokuun aikana. eASIC:sta tulee osa Intelin Programmable Solutions Group -osastoa.
Valtaosa markkinoiden piireistä voidaan jakaa löyhästi määriteltynä ASIC-piireihin (Application-Specific Integrated Circuit) ja FPGA-piireihin (Field-Programmable Gate Array). ASIC-piirit voivat olla nopeita ja selvästi monimutkaisempia kuin FPGA-piirit, mutta niiden kehittäminen on hitaampaa ja kalliimpaa. FPGA-piirit ovat puolestaan verrattain edullisia tuottaa ja niiden avulla voidaan kehittää erilaisia ratkaisuja nopeasti, mutta lopputulos jää nopeudessa ja kompleksisuudessa selvästi jälkeen ASIC-piireistä.
eASIC on yritys, joka on erikoistunut ja ”Structured ASIC” -piirien suunnittelutyökalujen ja FPGA-piirien kehittämiseen. Structured ASIC -piirit sijoittuvat ASIC- ja FPGA-piirien välimaastoon. Se ei tarjoa aivan samaa vapautta kuin FPGA-piirit, mutta ne ovat nopeita kehittää ja verrattain nopeita sekä edullisia tuottaa. Kehittäjät voivat suunnitella piirinsä ensin FPGA-piirillä ja sen sijasta, että sitä lähdettäisiin optimoimaan matalalla tasolla, tehdään sen mallista yksi maski, joka siirtyy suoraan tuotantoon. AnandTechin mukaan tällä voidaan säästää parhaimmillaan kuusi kuukautta pelkästään piirin suunnittelussa.
eASICin ostoa voidaan pitää sinänsä loogisena, että Intel on tehnyt yhtiön kanssa yhteistyötä Xeon-prosessoreiden parissa ainakin vuodesta 2015 lähtien. Yhteistyön hedelmät ovat nähtävissä Xeon Scalable -perheen prosessoreissa, joiden paketointiin voidaan integroida eASICin teknologialla kehitettyjä, asiakkaan tarpeisiin luotuja lisäprosessoreita.
Intel suunnittelee omaa Freesync/Gsync näyttöä?
Ei tällä mitään tekemistä näyttöjen kanssa ole ja Intel voi tukea FreeSynciä eli VESA Adaptive-synciä ihan ilman mitään erillistä piiriä tms (ja on muistaakseni sanonut aikaa sitten että tulevat tukemaan)
Hashrate? 😀
En tarkoittanut sanatarkasti, vaan että tuleville Intel näytönohjaimille tulee oma näyttötyyppi. Uutisissahan on ollut miten Nvidian piiri maksaa 500 euroa.
Tuskin Intel on niin typerä että lähtisi jotain sooloilemaan kun standardiratkaisu on olemassa ja se on valmiiksi halpa (lue: suurin osa moderneista skaalaimista tukee adaptive-synciä)
Viimeksi kun Intel osti toisen CPU yhtiön, ”Transmetan” niin Intelliltä tuli ulos Core 2 tuoteperhe 🙂 Toivottavasti tämä ostos on yhtä tuloksekas.. Ja tulemme näkemään uuden evoluution CPU:issa..
Core 2:lla ei nyt tosin ole mitään tekemistä Transmetan kanssa vaan se on pohjimmiltaan edelleen P6-jatkumoa (vaikka virallisesti onkin "uusi Core-arkkitehtuuri")
(Sitä Transmeta ja Intel ja Core arkkitehtuuri) soppaa ei voi pitää yhteensattumana. Ennen Corea meillä oli Pentti jumi 4
Kyllä se nyt vaan on sattumaa. Pentium 4:n ohella meillä oli P6-arkkitehtuuriin perustuva Pentium M mobiilissa, josta jatkokehitettiin ensin Core-sarja työpöydälle ja sittemmin "uusi arkkitehtuuri" (lue: edelleen samaa jatkumoa se oikeasti oli) Core 2.
edit:
Piti ihan tarkistella kun muutenkin skenaario kuulosti vähän oudolle – eihän Intel edes ostanut Transmetaa vaan lisensoi niiden patentit ja sekin tapahtui vasta reilusti Core 2:n jälkeen. Transmeta itseasiassa haastoi Intelin yhdessä välissä oikeuteenkin patenttirikkomuksista myös Core 2:n osalta (samoin kuin Coren, Pentium M:n, Pentium 4:n ja Pentium 3:n osalta).