Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan tietokoneita toimitettiin maailmanlaajuisesti tämän vuoden toisen neljänneksen aikana 62,1 miljoonaa kappaletta, joka on noin 750 000 kappaletta eli 1,4 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Kyseessä on ensimmäinen vuosineljännes kuuteen vuoteen, kun PC-toimitukset kasvoivat vuoden takaiseen neljännekseen verrattuna. Viimeksi kasvuanähtiin vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä tammi-maaliskuussa.
Gartner ei kuitenkaan vielä julista PC-alustan toipuneen pitkään jatkuneesta laskusta, vaan kasvun taustalla on muun muassa päivitystarve Windows 10 -käyttöjärjestelmään ja suurin piikki on ohi parissa vuodessa.
Lenovo ja HP jakavat tällä hetkellä tietokonemarkkinoiden ykkössijan 21,9 % osuudella ja molemmat toimittivat Q2/2018-neljänneksen aikana noin 13,6 miljoonaa tietokonetta. Lenovo kasvatti toimitusten määrää viime vuoteen verrattuna 10 % ja HP 6 %.
Kolmantena jatkaa Dell reilulla 10 miljoonalla toimitetulla tietokoneella ja neljäntenä Apple lähes 4,5 miljoonalla tietokoneella. Dell kasvatti toimituksiaan 9,5 % ja Apple 3 %. Viidenneksi suurin Acer toimitti noin neljä miljoonaa tietokonetta ja kasvua kertyi 3 %. Viisi suurinta tietokonevalmistajaa vastaa noin 75 % markkinoista.
Luvuissa on mukana työpöytäkoneet, kannettavat tietokoneet ja ultramobiilit tietokoneet, kuten Microsoftin Surface, mutta niistä puuttuvat Chromebookit ja iPadit.
Lähde: Gartner
io-tech kirjoitti aiheesta 1,5 vuotta sitten otsikolla PC ei kuole koskaan.
Yritykset siirtyneet windows 10.
Intel on julkaissut samoja prosessoreja 6 vuotta putkeen, sitten Sandy Bridgen 2011..
Itsehän tilasin Acer läppärin.
Intel on julkaissut vuosi vuodelta merkittävästi parempia prosessoreita jos tarkastellaan suurinta osaa pc-markkinoista, eli läppäreitä.
Sandy Bridgen jälkeenkin jokainen uusi core i5/7-sukupolvi on parantanut läppäreitä varsin tuntuvasti ja koskaan ei ole tullut edes mieleen, että voisin kyllä tyytyä edelliseenkin generaatioon jos on päässyt valitsemaan.
GPU-tehot ovat moninkertaistuneet, akkukestot parantuneet sekä idlessä, että per work-unit-done mittauksissa reilusti ja platform-tasolla uudet usbit, thunderboltit, ac-wifit ja pci-e ssd-liitännät ovat parantuneet.
Tavallaan totta. Esim. keskiluokassa on Haswellin* ja Kaby Lake R:n välillä (i5-4200U -> i5-8250U) neljässä vuodessa (2013 -> 2017) saatu tuohon 15 W ultrakannettavan muottiin tuplattua ydinmäärä samalla (jatkuvan käytön) peruskellotaajuudella (molemmissa 1,6 GHz).
Samalla yhden säikeen lyhytkestoinen suorituskykykin on kasvanut noin puolitoistakertaiseksi. Lisäksi tuo UHD 620 on hieman käyttökohteesta riippuen sen 10–100 % nopeampi. Toki tuo +10 % muistirajoitteisena ei paljoa mieltä lämmitä. (nVidia on toki räjäyttänyt tuon läppäri-GPU-tehon ihan uusiin sfääreihin noilla 10-sarjalaisillaan, sitä ei käy kieltäminen.)
Nämä kaikki toki näkyvät myös akun varassa olevan suorituskyvyn, mutta ei niinkään akkukeston, kasvuna.
Akkukestoa rajaa ei-peliläppäreissä tuo näyttöteknologia, joka ei ole oleellisesti kehittynyt. (Oma entinen alle kilon FullHD Haswell kannettavani meni tuohon nykyäänkin käytössä olevaan ”alle 5 W akkuvirrassa” -muottiin nettiselailussa tai kevyessä toimistokäytössä, jolla siitä sai sen noin 8 tuntia oikean maailman akkukestoa – lisäakulla alle 1300 gramman koneesta sai tuon tuplana, eli 16 tuntia. Tuo on itse asiassa jopa hieman paremmin kuin nykyinen painavampi, aavistuksen himmeämmällä näytöllä** oleva ja hitaampi Kaby Lake -kannettavani. Toki vertailu ei ole aivan reilu: hiilikuiturunkoinen Vaio Pro vastaan Asuksen nuhapumppu Zenbook. Mutta, juotettu RAM… ja sitten vielä lisäksi näppäimistön rajallinen kestoikä kirjoituskäytössä… melkeinpä pakottivat uusimaan.)
Edes tuo 100 % lisää tehoa neljässä vuodessa ei sitä olisi tehnyt. Sellainen klassisen Mooren lain mukainen 500+ % lisää tehoa olisi sen ehkä tehnyt. (Siis 2^(4 / 1,5) ~ 640 % ~ 540 % lisää.)
Edellinen läppärihyppäykseni oli paljon dramaattisempi. Jotta kilon kokoluokkaan sai 8 tuntia akkuekestoa budjetilla, niin valintana oli Atom N270 siinä toisen sukupolven Eee PC:ssä (901). Se oli vaan kaikin puolin hidas kone, siinä missä tuon Haswellin ja pöytäkoneen välillä ei ollut normaalikäytössä mitään eroa. Sillä ei kyllä olisi kuvia käsitelty, ei sillä TN-paneelilla, eikä sillä suorituskyvyttömyydellä.
* Ei ehkä ihan sattumalta ensimmäinen sukupolvi, missä oli noita 15 W kaksiytimisiä. Ja, lisäksi toki tuli AVX2-käskyt, joilla tuosta sai todella koomisesti hetkellisesti irti tasan yhtä paljon tehoa omalla yhden pienen niche-tarkoituksen C++-koodilla kuin mitä työkoneena tuolloin olleesta isosta muistaakseni Sandy Bridge -arkkitehtuurin neliydin-Xeon-työasemasta (jossa siis oli vain AVX128-tuki).
** Molemmat kyllä kalibroituivat nätisti riittävän pieneen värivirheeseen, ja jopa järkkärin RAW-kuvat tulevat nätisti m-sarjalaisella kunhan export-napin painalluksen jälkeen malttaa antaa koneen tehdä hommat rauhassa ja tekee jotain muuta. Tämän toki selvitin ennen ostosta. Applen MacBook taitaa oli muutamalla ammattilaisella vastaavassa käytössä, siis jos kuvia ei ole liikaa ja haluaa pienen ja kevyen kuvankäsittelykoneen. Ja, tämä nykyinen ei toki puhise tuossakaan kohtaa vaan istuu kiltisti pöydän kulmalla. Hidastuminen on minulle pienempi paha kuin tuulettimen ääni.
Jätetään muutama aukko auki, ja myynti kasvaa huolestuneiden uusiessa rautaa.
Entäs tietokoneiden osien myynti? Onko niistä jossain jotain tietoa?
Paljokohan noiden tutkimusten virhemarginaali on?
Juu samaa on uutisoitu muuallakin DOLLARI/EURO MÄÄRÄINEN myynti kasvoi syy on se että muistit on niin kalliita että ne yksi puski puski myynnin kasvuun (kasvua ei ole jos katsotaa kapalemääräisiälukuja).
Tässä uutisessa puhutaan juurikin kappalemääristä.
Heti kun tulee jotain oikeasti uutta, niin alkoi kiinostaa päivittää. Kukapa olis uskonut :srofl:
Tabletti ostettiin kovimman buumin aikaan ja todettiin että ei sillä olekaan niin näpsää tehdä ihan kaikkia asioita. Pari vuotta ennen sitä ostettu läppäri alkaa olla jo hidas, joten nyt on hiljattain päivitetty uudempiin. Samoin uskon myös PC-pelaamisen lisääntyvän entistä enemmän, kun pelit kuten PUBG, Fortnite, League of Legends, Fallout 4 modeineen ja monet muut PC:llä parhaiten pelattavat pelit ovat monista kiinnostavia.
Hitto että naurattaa noiden iltisuutisointien komuissa kun joku urpo julistaa tekevänsä iponellaan "kaiken".
En
Tiedä miten liitännät on parantuneet, jos nykyään pahimmillaan on se yksi usb-liitin käytettävissä. Virtalähde, ulkoinen näyttö, muut usbhärpäkkeet samaan reikään pitäs saada mahtumaan.
:dead: kaiken päälle epästandardi usb-c liitin, joten ei ole varmaa lataako puhelinta vai polttaako puhelimen :dead:
öö, wat? missä on epästandardi USB-C-liitin?
Jos laitam oman honor 8 luurin oneplus 5 dashlaturiin, kärähtää(lämpesi turhan vauhdikkaasti) luuri helposti.
On siis sillä tavoin valmistajien toimesta raiskattu liitäntämuoto.
Itse uskon myös elektronisen urheilun osaltaan kasvattavan pc-myyntiä. Halutaan samat työkalut kuin on turnauksissa käytössä.
Niin olikos se uutisen perustelu "syy päivittää windows 10" nyt se oikea syy miksi myynti kääntyny nousuun vai?
Kuulostaa ennemmin siltä että Honor 8 pissii jotain, Dash-laturin pitäisi ladata ihan normaalisti luureja jotka ei Dashia tue
Muistasin etäisesti että 1+ tosiaan teki jossain vaiheessa epästandardin laturin jolla ei suositeltu ladattavan muita luureja. Eikös googlekin tuosta suuntauksesta älähtänyt ja totesi että vain hyväksyttyjä standardeja saa käyttää android luureilla. Hyvä näin koska kyllä sen usb-c:n 100W virransyötön nyt s**tana pitää riittää.
Toisin päin ei ongelmaa vaikka pikalataus ei toiminutkaan. Kyllä kertoo huonosta standardin valvonnasta, jos laite särkyy.
Entäs jos joku taavi lyö äppölin usb-c mallin laturin johdon puhelimeen? Onkos kukaan uskaltanut edes kokeilla?
Apölin USB-C:t on ihan tavallisia, USB-C sallii 100W, noiden järein laturi jää 87 wattiin ja niillä on taatusti ladattu lukemattomia luureja.
Kaikkien valmistajien laturit ovat oletuksena yhteensopivia minkä vaan laitteen kanssa, oneplussalla oli joku aivopieru yhdessä laturissa mutta käsittääkseni siitä otettiin nopeasti opiksi
No hyvä niin. Oma kokemus oli kuitenni aika karu. Hyvä jos tämmöistä ei enään tapahdu.
Sivuraiteellehan keskustelu meni, kun kritisoin tätä liittimien määrää nykykoneissa.
Tässä vielä kuva Applen tehokkaimman USB-C vm. 2016 laturin jännitetuesta.
katso liitettä 118174
Niin kauan kun luuri osaa jotain noista usb-c jännitteistä käyttää, niin lataus toimii. Ja jos tukea on esim. Tuolle 9v jännitetasolle, niin ”pikalatauskin” voi toimia varsin rivakalla tahdilla (up to 27W).
Se on hyvä että lataa joutuin, kun on vaan se yks liitin. :btooth:
Sandy bridge oli kuitenkin niin hyvä, ettei sellaista pöytäkonetta/läppäriä välttämättä tarvinnut heittää kierrätykseen heti ekana vaan riitti kun tuplasi rammin 4->8 ja vaihtoi SSD:n niin pärjää vielä pari vuotta youtubea ja facebookkia. Sitten puhtaana asennuksena win10 sisään ja vielä meni ainakin vuosi eteenpäin… Sama pätee Sandyn jälkeenkin tulleiden kanssa. Suorituskyky ei ole aina se pääsyy koneen vaihtoon, kuten jonkun AMD Sempron -läppärin kanssa josta ei saanut siedettävää millään :p
Tavallisen pulliaisen ei siis ole tarvinnut päivittää konetta uuteen samaan tahtiin kuin aikaisemmin, joten myyntimäärät on ollu laskussa viime vuodet. Nyt alkaa varmaan olla tunnit täynnä kun ekat sandy sukupolven koneet on n. 7-8v vanhoja.
Lisäksi sen jälkeen tuotiin virransäästön nimissä muutama vuosi heikompi tehoisia prosessoreja.
Ei Ivy ja Haswell nyt heikompia olleet kuin Sandy, purkka vähän jarrutteli ylikellotuksia tosin
Ivy ja etenkin Haswell olivat läppäreissä isoja edistysaskel lisäten akkukestoa etenkien kevyessä rasituksessa selkeästi.
Akkukesto ei ole joku mystinen lineaarinen suure jonka pitää kasvaa exponentiaalisesti, jotta se kannustaa vaihtamaan. Jos töissä pärjää kokompäivän kahvitauon mittaisella latauksella, niin se on paljon parempi kuin läppäri joka vaatii laturin mukana kantamisen, vaikka ero olisikin vain yksi tunti kokonaiskestossa.
Läppärit ovat nykyisin ilmeisesti melkein 2/3 kaikista pc-myynneistä. (167 miljoonaa läppäriä vuodessa vs. Koko pc markkina 263 miljoonaa, luvut 2017).
Tää on oikeasti kätevää jos tarttee ladata vähän puhelimeen lisävirtaa mutta ei jaksa kaivaa laturia tai unohi sen. Koneesta piuha irti ja puhelin kiinni.
Teen tuota joskus parikin kertaa viikossa.
Kyllähän varmasti tuo läppärien suhteellinen määrä kasvaa, meilläkin töissä ollaan hiljalleen siirtymässä esim. koodarien kohdalla tehokkaisiin läppäreihin ja lisänäyttöihin, ei oikein tuo pöytäkone omissakaan hommissa mitään lisäarvoa, kun en töissä tarvitse mitään kovin tehokonetta , ihan perus i5+8gb+256SSD riittää aika pitkälle. Omassa hommassa ei tarvitse edes erillistä näyttistä, niin pöytäkone on periaatteessa turha, toki siinä on se hyvä puoli, ettei vahingossakaan tule otettua konetta kotiin.
Suunnittelijat käyttää pelkästään pöytäkoneita, koska CAD-hommissa se on vaan vielä erittäin järkevää. kun tulin tuonne töihin koneiden osuus oli 90/10% pöytäkoneiden hyväksi, nyt tilanne alkaa olemaan jo 40/60% ja läppärit siis voitolla, tosin monella on kummatkin nykyään. Monella myös ainoastaan läppäri ja tullessani kellään ei ollut pelkästään läppäriä.
Ja viimeisen 5v. aikana konemäärä kasvanut jostain 25kpl:sta lähemmäs 200kpl määrää, vielä tulee ennen vuoden loppua parisen kymmentä lisää. On huomattavissa myös se trendi, että ihan yleisesti monella alalla hommat on lisääntynyt joten ihan loogista, että koneiden myyntimäärätkin lisääntyy.