Intel sai viimein tänä syksynä markkinoille 10 nanometrin Ice Lake -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit. Vain kannettaviin julkaistut Ice Laket korvataan nykyisten roadmappien mukaan parannetulla 10 nanometrin prosessilla valmistettavilla Tiger Lake -prosessoreilla ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.
Tuttu Twitter-vuotaja Tum Apisak on löytänyt kaksi erillistä Tiger Lake-U -prosessoreilla ajettua tulosta GeekBench 5 -tulostietokannasta. Molemmissa tapauksissa kyseessä on 1,2 GHz:n peruskellotaajuudella toimivasta neliytimisestä Tiger Lake-U -prosessorista, mutta toisessa prosessorin tukena on DDR4-muistia ja toisessa selvästi nopeampaa LPDDR4x-muistia. Uudessa arkkitehtuurissa on käytössä Willow Cove -ytimet, joiden parannukset keskittyvät Intelin mukaan uudistettuun välimuistiin ja tietoturvaominaisuuksiin.
LPDDR4x-muisteilla varustettu prosessori sai tuloksekseen 1189 pistettä yhden ytimen testeistä ja 4274 pistettä moniydintesteistä. DDR4-muisteilla tulokset olivat vain aavistuksen heikommat: 1162 pistettä yhden ytimen testeissä ja 4047 moniydintesteissä. Testit on ajettu Geekbench 5.0.4 Tryout -versiolla ja Windows 10 Enterprise -käyttöjärjestelmällä. Geekbench-tulosten luotettava vertailu on haastavaa, mutta tulokset ovat aavistuksen heikompia kuin 1,5 GHz:n peruskellotaajuudella toimivalla neliytimisellä Ice Lake-U -arkkitehtuuriin perustuvalla Core i5-1035G7:lla ajettujen testien paremman pään tulokset.
Päivitys: Vaihdettu verrokkiprosessori ja sen tuloskuvaus oikeaan, alun perin uutisessa mainittu Core i5-10210U perustuu 14 nanometrin Comet Lake -arkkitehtuuriin.
Lähde: Tum Apisak @ Twitter
Eli jos
1,2/1,6
niin
4,0/5,33
Tuo siis jos kulkisi 4 Ghz, niin vastaisi 5,3 Ghz Ice lakea..
Tosin nuo kellot on nykyisin niin pomppivat, että noista ei oikeasti tiedä.
Tässä laskukaavassa kellojen lisäksi se ongelma, että se ei ota huomioon mahdollisia pullonkaulojen muutoksia kelloja nostaessa.
Eli siis ytimen kellot tuplaamalla ei välttämällä suorituskyky tuplaudukaan, vaan välimuistit (jos niiden kellot ei ole sidottu ytimen kelloihin), muisti tai ylipäänsä mikä tahansa osio, jonka kellot eivät nouse samalla tahdilla saattaa muodostua pullonkaulaksi.
Suurempi ongelma on se, että oikeastihan ei ole mitään tietoa siitä, mitä ne kellot on olleet. On voineet olla oikeasti ihan jotain muuta, kuin tuo ilmoitettu 1,2.
1.2GHz base ei kerro paskaakaan esim single core boostista. Geekbench on muutenkin ehkä paskin mittari mihinkään. Nykyisin säädetty lähes täysin Intelin ideolohian "single core" benchmarkiksi muutenkin: UserBenchmark offers explanation for changes to CPU score weights
En siis vetäisi mitään johtopäätöksiä todellisesta nopeudesta. Ainoa mitä voi päätellä on se että tuollainen prossu on olemassa ja kahdella eri muistilla saa hieman eri tulokset. Siinäpä se.
i5-10210U on kylläkin Comet Lake -prosessori. En nyt jaksa kännykällä googlata Ice Lake -verrokkimallia.
Niinpä onkin, olet ihan oikeassa. Päivitän uutisen tänään kun pääsen kotio asti. i5-1035G7 on siis lähin Ice Lake verrokki, samat peruskellotkin kuin tuossa Tiger Lakessa
Phoronix on hiukan kunnostautunut ja niiden benchmarkeja voi nykyään sanoa jo keskinkertaiseksi. Ongelma vaan se, että Michael elää rautalahjoitusten varassa pitkälti ja Windowsissa suorituskyky hiukan eroaa. Silti omalla tavalla kätevä, että benchmarkkia voi itsekin ajaa halutessaan eri säädöillä. Tuhansien eurojen ammattilaisohjelmilla tehdyt Windows-testit voivat antaa suuntaa, mutta rajoittaa vähän niiden kokeilua itse.
Kännykkäki on nopeampi Geekbenchissä?
Geekbench ei ole vertailukelpoinen eri alustojen eikä versioiden kesken.
10nm prossujen kellotaajudet ovat vielä hieman alhaisemnat mitä 14nm ja saa toivoa että tämä tuorempi versio parantaa sitä.
Tuskin parantaa merkittävästi ja jos spekulaatiot pitävät paikkaansa niin kellotaajuuksien kasvulle voidaan heittää hyvästit valmistajasta riippumatta pikkuhiljaa (prosessin, ei tuotteiden sinänsä)