Gelsingerin mukaan sen tuoreet Alder Lake-, Xe-HPG ja IPU-julkaisut ovat onnistumisiltaan Zenmäisiä ja GPU-arkkitehtuurin mahdollistavan NVIDIAn haastamisen tosissaan.

Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger ei ole varsinaisesti ollut vaatimaton suunnitelmissaan yhtiön tulevaisuuden varalle. New Street Researchin analyytikko Pierre Ferragun haastattelussa Gelsinger heitti haasteen NVIDIAn suuntaan ja viittasi yhtiön uusiin arkkitehtuureihin ”Zenmäisinä julkaisuina”. Alalla on alettu käyttämään ilmaisua viitaten erityisen merkittäviin onnistumisiin AMD:n Zen-arkkitehtuurin myötä.

Gelsingerin mukaan yhtiön uuden Alder Laken valtti on sen heterogeenisissä ytimissä ja piikitteli AMD:ta vain yhdenlaisten prosessoriydinten käyttämisestä. Alder Lakessa käytetään suorituskykyisiä Golden Cove -P-ytimiä ja energiatehokkaita Gracemont-E-ytimiä. Huhujen mukaan myös AMD olisi seuraamassa tulevaisuudessa Intelin jalanjälkiä ja toisi tehokkaiden Zen-ydinten rinnalle myös energiatehokkaampia ytimiä. Yhtiön uusi Xe-HPG-arkkitehtuuri mahdollistaa puolestaan Gelsingerin mukaan todellisen paineen asettamisen erillisnäytönohjainten markkinajohtajaa NVIDIAa vastaan.

Palvelinpuolella Intelin suurimpana haasteena on AMD:n Epyc-prosessorit ja Gelsinger myöntääkin heti kättelyssä, että yhtiö oli jäljessä kilpailijaansa, mutta uskoo tuon ajan nyt päättyneen. Gelsingerin mukaan yhtiön Ice Lake-, Sapphire Rapids ja sen seuraajaksi paljastettu Diamond Rapids tekevät Intelin Xeon-palvelinprosessoreista jälleen erittäin kilpailukykyisiä ja yhtiö uskookin olevansa 3-4 vuoden kuluttua jälleen kilpailijansa edellä myös pidemmällä aikavälillä.

AMD on tehnyt omien standardimalliensa lisäksi myös useita erilaisia ns. semi-custom-prosessoreita asiakkailleen. Semi-custom-prosessoreilla viitataan piireihin, joissa käytetään yhtiön IP:tä kuten erilaisia ytimiä asiakkaan toivomassa konfiguraatiossa ja osassa tapauksissa myös ulkopuolisilla elementeillä varustettuina.

Intelin IDF 2.0:ksi ristityn uuden tuotantostrategian myötä näistä tulee todellisuutta sinisessä leirissä ja yhtiö aikoo viedä saman ajatuksen vielä pidemmällekin. Gelsingerin mukaan noin kolmasosa Intelin tuotantolaitosten potentiaalisista asiakkaista on kiinnostunut prosessoreiden kustomoinnista ja yhtiön uusi lisensointimalli mahdollistaa esimerkiksi Intelin x86-ydinten käytön asiakkaiden itse suunnittelemissa piireissä. Gelsingerin mukaan sama on ollut aiemmin mahdollista vain Arm-markkinoilla, sivuuttaen samalla AMD:n semi-custom-prosessorit vähemmän muokattavissa olevina versioina.

Lähteet: WCCFTech, Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;