Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger ei ole varsinaisesti ollut vaatimaton suunnitelmissaan yhtiön tulevaisuuden varalle. New Street Researchin analyytikko Pierre Ferragun haastattelussa Gelsinger heitti haasteen NVIDIAn suuntaan ja viittasi yhtiön uusiin arkkitehtuureihin ”Zenmäisinä julkaisuina”. Alalla on alettu käyttämään ilmaisua viitaten erityisen merkittäviin onnistumisiin AMD:n Zen-arkkitehtuurin myötä.
Gelsingerin mukaan yhtiön uuden Alder Laken valtti on sen heterogeenisissä ytimissä ja piikitteli AMD:ta vain yhdenlaisten prosessoriydinten käyttämisestä. Alder Lakessa käytetään suorituskykyisiä Golden Cove -P-ytimiä ja energiatehokkaita Gracemont-E-ytimiä. Huhujen mukaan myös AMD olisi seuraamassa tulevaisuudessa Intelin jalanjälkiä ja toisi tehokkaiden Zen-ydinten rinnalle myös energiatehokkaampia ytimiä. Yhtiön uusi Xe-HPG-arkkitehtuuri mahdollistaa puolestaan Gelsingerin mukaan todellisen paineen asettamisen erillisnäytönohjainten markkinajohtajaa NVIDIAa vastaan.
Palvelinpuolella Intelin suurimpana haasteena on AMD:n Epyc-prosessorit ja Gelsinger myöntääkin heti kättelyssä, että yhtiö oli jäljessä kilpailijaansa, mutta uskoo tuon ajan nyt päättyneen. Gelsingerin mukaan yhtiön Ice Lake-, Sapphire Rapids ja sen seuraajaksi paljastettu Diamond Rapids tekevät Intelin Xeon-palvelinprosessoreista jälleen erittäin kilpailukykyisiä ja yhtiö uskookin olevansa 3-4 vuoden kuluttua jälleen kilpailijansa edellä myös pidemmällä aikavälillä.
AMD on tehnyt omien standardimalliensa lisäksi myös useita erilaisia ns. semi-custom-prosessoreita asiakkailleen. Semi-custom-prosessoreilla viitataan piireihin, joissa käytetään yhtiön IP:tä kuten erilaisia ytimiä asiakkaan toivomassa konfiguraatiossa ja osassa tapauksissa myös ulkopuolisilla elementeillä varustettuina.
Intelin IDF 2.0:ksi ristityn uuden tuotantostrategian myötä näistä tulee todellisuutta sinisessä leirissä ja yhtiö aikoo viedä saman ajatuksen vielä pidemmällekin. Gelsingerin mukaan noin kolmasosa Intelin tuotantolaitosten potentiaalisista asiakkaista on kiinnostunut prosessoreiden kustomoinnista ja yhtiön uusi lisensointimalli mahdollistaa esimerkiksi Intelin x86-ydinten käytön asiakkaiden itse suunnittelemissa piireissä. Gelsingerin mukaan sama on ollut aiemmin mahdollista vain Arm-markkinoilla, sivuuttaen samalla AMD:n semi-custom-prosessorit vähemmän muokattavissa olevina versioina.
Lähteet: WCCFTech, Tom’s Hardware
Kovasti tuntuu TJ:llä olevan luottoa tuohon Xe-HPG:hen. Pidetään peukkuja, että onnistuisi.
Kunhan tulisi edes keskihintaluokan gpu inteliltä niin tekisi hyvää markkinoille vaikka olisi hieman alitehoinen niin menisi kaupaksi hyvin.
No uskallan helposti ennustaa, että myyvät kaikki näyttikset, mitä markkinoille vaan saavat.
Aiheuttaako se sitten paineita nvidialle? Tuskinpa. En ainakaan usko, että inteliltä tulee sen halvempaa näyttistä kuin muutkaan näyttikset on tällä hetkellä tai edes enempää kuin muilta tulee.
Sama valmistaja niin kaikki mitä Intel myy on pois jonkun toisen valmistuskapasiteetista.
Itselleni käy mikä vain nokitus millä näitä nykyisiä GPU ryöstöhintoja voi kilpailuttaa alemmaksi. Toivon oikeasti, että Intel saa riittävän hyvän tuotteen aikaiseksi ja hinnoittelee sen hyvin nokittamaan AMD:tä ja NVIDIAA, jolloin se pakottaa hinnan tarkistuksiin myös siellä.
Ei nyt ihan näinkään. Nvidian peli gpu:t tulee tällä hetkellä samsungilta ja amd:n tsmc:lta. Vaikka piirit tulisivat samalta valmistajalta niin silti voi kysyä onko tsmc 7nm kapasiteetti ja 5nm kapasiteetti kilpailijoita keskenään vai ei?
Ongelma ei ole Intelin hinnoittelu suuntaan tai toiseen.
Ongelma on AIB valmistajat. Kun nvidia toi mallin x markkinoille aib valmistaja y päätti myydä sitä hinnalla z. Tämän jälkeen on ihan sama miten amd tai Intel hinnoittelee tuotteensa. Jos amd tekee kortin, joka on about samannopeuksinen Nvidian kortin kanssa aib tulee hinnoittelemaan sen samaksi kuin Nvidian kortti, ihan riippumatta siitä mikä sen msrp on. Sama tapahtuu intelin kortille.
Miksi? Jos intelin kortti olisi yhtä nopea kuin Nvidian… intelin gpu myisi hyvin ja nvidia jäisi hyllyyn jos se olisi kalliimpi.
Joten aib vain hinnoittelee kaikki kortit samaan joidenkin karkkimarkkien perusteella. Jos joku noista kolmesta myy hitusen huonommin niin sen hinta voi tiputtaa kympin tai pari.
Mitä tapahtuisi jos intelin kortti olisi halvempi. Aib joutuisi myymään myös Nvidian korttia halvemmalla ja katteet pienenisivät. Paljon parempi aib valmistajalle nostaa sen halvemman kortin hintaa, joten siitä saa sillon vielä paremman katteen. Eli aib ei halua kilpailla itsensä kanssa.
Tuo näytti sopivan kaikille aib valmistajille, joten kaikkien aib valmistajien kortit on sopivasti ylihinnoiteltu ja kaikki ovat tyytyväisiä!
(Paitsi ehkä jotkut kuluttajat, mutta mitäpä niistä kun kortit muutenkin myyvät loppuu…)
Jonkun toisen mutta ei välttämättä AMD:n tai NVIDIAn.
Veikkaan että intel tulee alkuun myymään paljon näytönohjaimia, mutta tulee saamaan erittäin rankkaa kritiikkiä ajureiden toimivuudesta, tai lähinnä toimimattomuudesta. Intelillä on todella pitkä tie vielä edessään jos meinaavat näytönohjain puolella haastaa ketään.
Kaikkien kolmen valmistajan ajureiden kanssa on tullut pelattua ja omien kokemusten perusteella Intelin ajurit ovat ylivoimaisesti paskimmat
Samaa mieltä mieltä. Jos nyt jotain hyvää niin Intelin ajurit ovat huomattavasti parantuneet cpu-iGPU aikana. Piirisarjaan integroitujen gpu:den aikaan oli jos mitä kummallisimpia ongelmia. Esim jotain resoluutioita ei saanut päälle vaikka ajuri listasi ja näyttö tuki. Fixi tuli tai ei tullut koskaan.. kerkesin sen koneen siirtää näytöttömäksi filu pannuksi kun meni hermot.
Jos ajurihommaa ei oteta tosissaan ja ajuritiimissä ei ole tarpeeksi resuja, niin homma leviää käsiin kun pitäisi alkaa tekemään pelikohtaisia fixejä ja optimointeja.
Hinta määräytyy markkinoilta, kukin valmistaja hinnoittelee markkinatilanteen mukaan.
Koska valmistajia on useita, en ihan varma mitä tarkoitat AIB valmistajalla, mutta valmistaja kilpailee muidenkin valmistajien kanssa, kuin vain oman tuotevalikoiman kanssa sisäisesti.
AIB lyhenteen käyttö tuo mileen myös soppareita jotka voi velvoittaa johonkin, mikä voi vaikuttaa hinnoitteluun.
Jos ei rajoituksia ja Intellin kortti olisi haluttu, siitä maksetaan, niin eikö silloin valmistaja pyri valmistaan sitä ja ottamaan parhaana hinnan, mutta eikö niin tee muutkin, joka taasen painaa hintaa.
Komponenttien ym, siis valmistuskustannukset on jotain ja ne rajoittaa siellä alapäässä.
Yritän sanoa, jos Intelle tekee hyvän tuotteen, hinnoittelee sen edulliseksi, jos viittaa AIB velmistajilla niihin jotka vain lätkii sitä meneen, niin mielummin ne myy tuolliasta edullisemmin paljon, kun jättää myynnin muille.
Jos kaikki menee mitä pystyy toimittaan, niin hinta nostetaan vähintään niin ylös että ne vielä saa myytä.
Aiko nolo firma tuosta intelistäkin tullut kun joutuu myöntään että AMD:n bisnesmalli parempi. Hyvä että sentään joutuvat myöntymään, tuotekehitys paranee ja ei tehdä noikan kaltaista konkurssiin johtavaa toimintaa.
Jaa missä kohtaa
On palkattu ja nyt alkaa jo näkymään merkkejä tuloksista: Intel julkaisi juuri uudet Kaby Lake G -ajurit (edelliset ovat 16kk vanhoja).
Ja vaikka grafiikkapiirin onkin toteuttanut AMD, niin Intel on OEM-sääntöjen mukaan vastuussa ajureiden julkistamisesta.
(AMD:lta on ajan tullut päivityksiä Kaby Lake G:n Vega M-piirille, mutta Intel ei ole saanut niitä jakeluun. Tästä on keskusteltu myös toisessa ketjussa).
data-unfurl="true" data-result-id="225527" data-url="https://www.techpowerup.com/286542/first-amd-radeon-vega-m-drivers-for-intel-nuc8i7hnk-and-nuc8i7hvk-in-over-16-months-released" data-host="www.techpowerup.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
First AMD Radeon Vega M Drivers for Intel NUC8i7HNK and NUC8i7HVK in Over 16 Months Released
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.techpowerup.com
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä