Jim Keller tunnetaan yhtenä maailman ehdottomista huipuista prosessorisuunnittelun saralla. Keller on ehtinyt toimia urallaan lukuisissa alan yrityksissä ja on tullut osaltaan myös tunnetuksi siitä, ettei viihdy samassa yhtiössä montaa projektia. Hän on ehtinyt toimimaan urallaan mm. AMD:lla pariinkin otteeseen, Applella, Broadcomilla, DEC:llä, Intelillä, P.A. Semillä ja Teslalla ennen nykyistä pestiään Tenstorrentilla.
Keller on nyt julkaissut Tenstorrentin omia suorituskykydioja yhtiön tulevista Ascalon-prosessorista. Ascalon on yhtiön itse suunnittelema, palvelinprosessoreihin suunnattu 8-leveä OoOE (Out-of-Order Execution) RISC-V-ydin. Dia keskittyy skalaarisuorituskykyyn SPEC2K17INT-testissä ja mukana on myös joukko odotettuja kilpailijoita jo julkaistuista AMD:n tulevaan Zen 5:een ja NVIDIAn Graceen. Mukaan mahtuu myös mielenkiintoinen ”Intel Xenon”, mutta sen voidaan suorituskyvyn perusteella olla kirjoitusvirhe ja tarkoittavan jotain nykyisistä Xeoneista.
Lukuja katsellessa on syytä huomioida, että Tenstorrent on painottanut lukujen olevan vain yhtiön omia arvioita, eivätkä ne perustu tietoon, vaikka vain yhden kohdalle onkin lisätty maininta ”(projected)”. Edes yhtiön omien prosessoreiden luvut eivät perustu simulointeihin tai muuhun vastaavaan, mutta niiden voidaan odottaa olevan ainakin suuntaa antavasti oikeassa luokassa. Luvut ovat yhden ytimen suorituskyvylle.
Dian mukaan Tenstorrentin 1.9 SPECINT2017/GHz -projektio peittoaisi kaikki markkinoilta tällä hetkellä löytyvät prosessorit, pois lukien Intelin Sapphire Rapidsin 56-ytimisen variantin eli Xeon Platinum 8480+:n. 2.2 SPECINT2017/GHz puolestaan jäisi yhtiön arvion mukaan jälkeen vain AMD:n tulevasta Zen 5 -ytimestä. NVIDIAn Grace sijoittuu Tenstorrentin arviossa 1.9:n ja 2.2:n välimaastoon. Dian mukaan molempien Ascalon-mallien suorituskykyä arvioitiin suurin piirtein samoilla yli 3,5 GHz:n kellotaajuuksilla, kuin AMD:n Genoa eli Zen 4. Niiden tehonkulutuksen puolestaan arvioidaan olevan 1.9:n kohdalla vähän yli ja 2.2:n kohdalla aika tasan 200 wattia, selvästi matalammat kuin vaikka AMD:n Genoalle ja tulevalle Zen 5:lle asetetut noin 240 wattia.
Tenstorrentin prosessorista tarkemmin kiinnostuneille suosittelemme lisälukemiseksi Tom’s Hardwaren aiempaa artikkelia aiheesta.
Lähde: Tom’s Hardware
Ohhoh, jos nuo luvut pitävät paikkansa niin kovia prossuja odotettavissa ja vielä risc-v ytimillä, en olisi uskonut. Taitaa x86:n valta-asema olla takana päin, jos tätä menoa jatketaan.
Taitaa tämä ennuste kuulua jokaisessa kilpailevan arkkitehtuurin julkistuksessa/huhussa
Tenstorrent ei tee prossuja kuluttajille tai toimistohommiin. AI/ML kiihdytys, HPC, datakeskus jne. on heidän juttunsa. Noissa hommissa Windowsia ei juuri käytellä.
Ilmeisesti softbank haluaa IPO:ttaa arm:in. Pörssissä treidatun armin tarvii tehdä kvartaalituloksia, kun sijoittajat vaativat tulosta.
data-unfurl="true" data-result-id="452300" data-url="https://arstechnica.com/gadgets/2023/03/risc-y-business-arm-wants-to-charge-dramatically-more-for-chip-licenses" data-host="arstechnica.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
RISC-Y Business: Arm wants to charge dramatically more for chip licenses
data-onerror="hide-parent"/>
arstechnica.com
risc-v:ta löytyy yllättävistä paikoista. Nvidian gpu:nkin sisällä on risc-v:ta. lähde nvidiaan: https://riscv.org/wp-content/uploads/2016/07/Tue1100_Nvidia_RISCV_Story_V2.pdf
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä