Venäjän hyökättyä Ukrainaan maalta suljettiin hanat niin länsiteknologian kuin esimerkiksi TSMC:n piirivalmistuksen osalta. Maa on sittemmin pyrkinyt omavaraisempaan suuntaan myös tietotekniikassa, oli tie miten kuoppainen tahansa.
Nyt Venäjän pyrkimyksissä kohti omavaraisuutta on nähty uusi askel, kun Kraftway esitteli ASIC v1- ja ASIC v2 -SSD-asemiaan ja niille kehitettyä K1942VK018-ohjainpiiriä. Innoprom 2022 -tapahtumassa esitellyt SSD-ohjaimet ja -asemat tukevat PCI Express 4.0 -väylää.
Tom’s Hardwaren raportin mukaan K1942VK018 valmistetaan TSMC:n 28 nanometrin HPC+-valmistusprosessilla, mikä tarkoittaa samalla, että uusia ohjainpiirejä on turha odottaa samalta valmistajalta. Massatuotannon odotetaan alkavan ensi vuonna ilmeisesti yhteistyönä kiinalaisen YMTC:n kanssa. Ohjainpiireissä on kahdeksan muistikanavaa ja ne tukevat ONFI 4.0 -standardia (Open NAND Flash Interface). Yhteensopivia muistipiirejä ovat ilmeisesti periaatteessa kaikki 3D MLC-, TLC- ja QLC NAND-piirit, mutta Kraftway on erikseen validoinut Kioxian, Micronin ja kiinalaisen YMTC:n Flash-muistit.
ASIC v2 hyödyntää ”Russian GS Nanotech”-muisteja, jotka perustuvat Micronin ja Kioxian muisteihin. SSD tukee PCIe 4.0 x4 -väylää ja parhaimmillaan 16 teratavun kapasiteettia. Aseman kehaistaan yltävän 1500 Mt/s perättäisluku- ja -kirjoitusnopeuksiin, kun satunnaisluku- ja -kirjoitusnopeudet ovat yli 200 000 ja 150 000 IOPSia. Esillä olleessa demossa ASIC v2 -SSD-asema ylsi 971,32 Mt/s:n luku- ja 476,65 Mt/s:n kirjoitusnopeuteen.
ASIC v1 on suunniteltu suorituskyvyn sijasta tietoturvallisuus edellä. Se tukee sekä 2D- ja 3D MLC- ja pMLC-muisteja (Pseudo MLC, TLC joka toimii MLC-tilassa). SSD-aseman liitäntä on rajoitettu PCIe 2.0 x4 -nopeuteen ja maksimikapasiteetti 2 teratavuun. SSD-aseman kerrotaan yltävän 830 Mt/s:n perättäisluku- ja 680 Mt/s:n -kirjoitusnopeuteen, kun satunnaisluvuissa ja -kirjoituksissa nopeudet ovat 65 000 ja 55 000 IOPSia.
Lähde: Tom’s Hardware
Venäjällä on käytössä omat 90nm prosessit 20 mm piikiekoilla. 65nm prosessi kehitysasteella ja prosessissa on ongelmia vaikkakin sillä *pystyy* piirejä tuottamaan.
Alla olevalla videolla käsitellään venäjän piirinvalmistuskykyä.
Juu, tiedossa on nuo kyvyt mutta niillä ei 28nm piiriä tuoteta hyvällä tahdollakaan
Tämä on totta. Mun pointti oli lähinnä tuoda ilmi kuinka paljon venäjä on jäljessä piirinvalmistuksen suhteen. Core 2 prossut tuli 15 vuotta sitten 65nm prosessilla. Joten ilman ulkopuolista apua on kyllä kivinen tie tuottaa mitään vähänkin uudempaa korvaamaan länsimaisella teknologialla tuoettuuja osia. Kaikki pitäisi portata/suunnitella uudestaan tuolle 90nm prosessille ja tämä taitaa olla vuoden homma länsimaissa, niin venäjällä menee todennäköisesti selvästi pidempään.