Kuvien perusteella Globafoundriesin 14 nanometrin prosessilla valmistettava Vega-grafiikkapiiri on 567 512 neliömillimetrin kokoinen (PC Perspective on päivittänyt artikkeliaan ja mittaustuloksiaan), mutta sen transistorimäärä ei ole vielä tiedossa. Grafiikkapiiri on valmistettu tämän vuoden 20. viikolla eli toukokuun puolivälissä. Piirilevyllä on runsaasti tyhjää tilaa, eikä HBM2-muistitekniikan mahdollistamaa tilansäästöä GDDR5/5X-muisteihin verrattuna ole hyödynnetty.
300 watin TDP-arvolla varustetun näytönohjaimen virransyöttö näyttäisi olevan 15-vaiheinen, josta 12 vaihetta on pyhitetty grafiikkapiirille ja yksi vaihe HBM2-muisteille. Piirilevyllä on kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä ja kytkin, jolla todennäköisesti voi vaihtaa kahden biosin välillä. Piirilevyn takapuolella on lisävirtaliittimien takana GPU Tach -ledirivi, joka näyttää grafiikkapiirin käyttöasteen.
Grafiikkapiiri on kontaktissa kupariseen höyrykammioon, jonka päällä on alumiinisiili (kuvassa jäähdytysiili on käännetty ympäri). Virransyötön komponentteja jäähdytetään koko piirilevyn peittävällä alumiinilevyllä, johon pultattu radiaalituuletin työntämään ilmaa grafiikkapiirin jäähdytysrivaston läpi ulos kotelosta.
Lähde: PC Perspective
Päivitys: Gamers Nexus -sivusto on analysoinut Radeon Vega Frontier Editionin virransyötön videolla. 12-vaiheinen Vega-grafiikkapiirin virransyöttö kykenee teoriassa jopa 700 ampeeriin, mutta todellisuudessa virrankulutus on rasituksessa todennäköisesti jossain 200 ampeerin tienoilla.
Hauskan näköistä kun kortti niin tyhjä loppupäästä. Onkohan vaan tuon perus refujäähyn tähden päädytty olla hyödyntämättä muistin tuomaa tila-etua, koska ”on ne kaikki muutkin teho kortit tuon kokoisia.”…
300W TDP paljon lyhempää radiaali pohjaista jäähyä ei voi laittaa. Eikä taida paljon painaa muutama sentti enempi piirilevyä tämän kortin hintaluokassa 😀
On se jäähy ennenkin tullut tuulettimen verran PCB:n yli. 🙂
Oma Gigabyte GTX970 vaikka esimerkkinä. 😀 Cooleri joku 3cm pidempi mitä PCB.
Tarvitsee varmaan vesijäähyn, että voi hyödyntää tuon avoimen tilan. Ja siinäkin ainoa hyöty taitaa olla, että voidaan tehdä lyhyempi kortti. En tiedä, miten muuten tuota tilaa voisi hyödyntää. Toki tuossa olisi varmaan tilaa jo kahdelle ytimelle, jos on vedenkeittimelle tarvetta… 😀
Onkos noi mitä vrm:iä vai missä niiden jäähdytys on? Kuiten 300W ja vedetään noiden läpi, niin luulisi siinä jonkun osan ottavan hieman lisälämpöä.
Virransyöttö on kontaktissa tuohon mustaa alumiiniseen levyyn, joka peittää koko piirilevyn.
Heh joo kiepsauttanut tuon vaborin nurinpäin tuossa ja vanha killisilmä ei tuota huomannukkaan. 😳
Mikäköhän liitäntä on tossa toisella puolella joka on jätetty juottamatta? joka on lisä virta liittimen alapuolella. 60 pinninen liitin ei nimittäin mitää lämpötila tarkkailujen takia siellä ole.
MIPI-60 debug-liitäntä
MIPI Debug Architecture – Wikipedia
onko nuo vapor boksit sitten miten paljon arvokkaampia kun ei edes top-luokan ref korteissa ole näkynyt?
Miksi tämä piiri on näin massiivisen kokoinen? Fiji oli teoriassa samat 4096 shader yksikköä, 28nm mammuttitekniikalla valmistettu ja HBM-muistiohjaimilla ja sen koko oli 596mm2.
Välissä on periaatteessa KAKSI full-node shrinkiä, joten piirin koon pitäisi olla näillä spekseillä pikemminkin jotain 300mm2 kuin 567mm2. Ilmeisesti uudet shader-coret vievät merkittävästi enemmän tilaa kuin edelliset, sillä mikään muu ei oikein hommaa selitä?
GCN 4096 shader yksikköä ja NCU 4096 shader yksikköä ei ole 1:1 sama noiden NCU yksikköjen on pakko sisältää huomattavasti enempi transistoteja (tehoa) kuin GCN yksikköjen muuten ei Fijin ja Vegan tehoero selity.
”Piirilevyllä on runsaasti tyhjää tilaa, eikä HBM2-muistitekniikan mahdollistamaa tilansäästöä GDDR5/5X-muisteihin verrattuna ole hyödynnetty.”
No ei todellakaan. Miettii miten kompakti pakkaus Fury/X/Nano oli 🙁
Tosi paljon uusia ominaisuuksia piirillä. Tule based rastering, cache jne jotka syövät tilaa.
Eiköhän sieltä Nanoa vastaava tule tälläkin kertaa, eikä tuo Vega FE:n piirilevy välttämättä ole sama kuin edes perus-RX:ssä
Toivotaan. :tup:
Siis juu mutta helvetin paljon ns. turhaa PCB:tähän tuossa on.
No ei ne tietenkään samoja ole, mutta jotain taikatemppuja pitäisi ajureilla tehdä, jotta ne lisätransistorit muuttuvat myös lisäsuorituskyvyksi. Muuten ne vaan haittaavat menoa (vievät tilaa).
Noh ainakin tuo fp16/fp32 ratio on noissa shader yksiköissä on muuttunut(vega 2/1, fiji 1/1), tiedä sitten paljon se tuo tuota pinta-alaa lisää per yksikkö. Toki tuo ei kyllä pelkästään tunnu piirin kokoa oikein selittävän. HBM -muistiohjaimia on kaksi vähempi joten suhteessa Fijiin tuo koko tuntuu isolta.
Muistiohjaimet eivät vie edes paljoa tilaa itseasiassa. Mutta ei se nCU ole ainut asia, siellä on muuttunut kokonaan mm. L2-välimuistijärjestelmä, välimuistien koot ovat aika varmasti erit, frontendiä vedettiin uusiksi, geometriayksiköitä jne jne.
Kyllähän niiden lisätransistorien tuoma teho suoraan noissa ammattipuolene testeissä näkyy.
Tuo miten nuo fp laskennat menee ja mitkä yksiköt pystyy mihinkin yhdisteliin eri fp tarkkuuksia taisi olla aika monimutkainen yhtälö Vegassa olenanista taisi olla se että sopivasti yksikköjä käyttäen pystyisi rinnan tekemää eri fp tarkkuusien laskentaa optimi teholla (tietenkin tämä on enempi hyöty kuin pelipuolen etu).
Juu vaikka itse muistiohajimet ei vie juuri tilaa niin siitähuoliamatta sellaisen GPU:n teko joka tukusi sekä GDDR että HBM muistia on kinkinen ongelma kun muistit on niin erilaisia että esim. GPU:n välimuistit pitää käytännössä suunitella jommalle kummalle muistille että saadaan optimaalinen tulos.
Fiji ja Tonga ovat molemmat GCN3-sukupolvea, toisessa HBM toisessa GDDR, ei ongelmia.
Jaa mitenkäs oli sen Fiji toteutunut peliteho verrrattuna sen toreetiseen maksimitehoon no just ei oikein olkein realisoitunut se koko peliteho.
Eli kyllä voidaan tehdä täysin samalla ytimellä kahta eri muistia tukeva GPU mutta silloin homma kärsii jommalla kummalla tai kummallakin.
evga on myös tehnyt eri ohjaimia lyhyellä levyllä.
Kas. No eikös refu 970 ole myös? Olikohan täällä vai murossa kun joku iski 670 blokin 970:aan.
Tai ei kummallakaan ainakaan siitä syystä kuin oletat. Fijin ja Tongan suorituskykyero voi johtua lukemattomista eri asioista, ei vain muisteista – ne perustuvat samaan arkkitehtuuriin mutta eivät ole identtisiä, eikä esimerkiksi kaikkia yksiköitä ole samassa suhteessa toisiinsa
Nyt ovat sellaiset ajat ettei juuri kiinnosta ostaa uusia kortteja. 2008-2010 taisi olla paras hetki koskaan uusien näyttisten suhteen kun nopeimman gpu-mallin sai uutena kaupasta 200 eurolla, nyt 1080ti tonnin pintaan mallista riippuen.
Noihin aikoihin sai myös 3 vuoden välein 2x tehokkaamman PC:n kaupasta samaan hintaan… Siksi ei pistetty koneeseen yhtä paljon kiinni, kuin nykyisin. GTX 1080 ti on varmasti vähintään keskitason veroinen kolmen vuoden päästäkin.
..ja Radeon 5xxx-oli paperijulkaisu. Verkkokaupasta julkaisupäivänä tilattu HD 5850 saapui minulle vasta seuraavana vuonna, ja muutkin jonottivat yli 100 päivää. Aika on kullannut sinunkin muistosi.
Saatettiin sitä odotella mutta juurikin se Radeon HD 5870 hinta vs vaikka juuri 1080ti. Hyvän 1080ti:n hinnalla olisi saanut 3-4 5870:aa…
Olen katsonut tuon osittain oma pika-arvioni on että
Vega FE käyttäytyy nykyisillä ajureilla peleissä niin kuin se olisi Fijin kokoinen Polaris piiri
Mutta hyötypuolella se käyttäytyy niin kuin se olisi ihan oikeasti uusi Vega piiri
Ts ainakin nykyisillä Vega FE ajureilla ja Vega FE kortilla taitaa osa Vegan pelitehosta olla piilossa koska Vega ei ole Fijin kokoinen Polaris piiri se on isompi minkälisäksi siinä pitäisi olla enempi ominaisuuksia kuin Polariksessa.
Tosin osa siitä uusien ominaisuuksien pelitehosta voi realisoitua vasta sitten kun myös pelit tukee Vegan ominaisuuksia eli pelkkän "peliajuri" ei välttämättä riitä.
Jos se olisi "Fijin kokoinen Polaris-piiri" se olisi nopeampi kuin se nyt on.
Hyötypuolella on Pro-ajurit, Furyllä ei ole, siinä olisi pitänyt ottaa verrokiksi esim Radeon Pro Duo yhden GPU:n tilassa Furyn sijasta niin olisi saanut sillekin Pro-ajurit
Ok Fijin kokoinen Polaris piiri hyötyajureilla peleissä … tyytyväinen?