Microsoft on rajoittanut päivityksen jakamisen vain niihin Windows-kokoonpanoihin, joissa on yhteensopivaksi todettu virustorjunta.

Microsoft julkaisi eilen Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksia paikkaavan päivityksen Windows-käyttöjärjestelmille. Meltdown on Intelin ja tiettyjä ARM:n prosessoreita ja Spectre kaikkia markkinoilta löytyviä prosessoreita koskeva tietoturvauhka.

Vaikka Microsoftin Windows-päivitys julkaistiin jo eilen, kaikki käyttäjät eivät ole saaneet päivitystä Windows Updaten kautta. Yhtiön mukaan selitys puuttuvalle päivitykselle liittyy todennäköisesti virustorjuntaohjelmiin, joista osa ei ole yhteensopivia uuden päivityksen kanssa. Tämän vuoksi Microsoft on rajoittanut päivityksen jakelun vain niihin Windows-tietokoneisiin, joissa on yhteensopivaksi varmistettu virustorjunta. Joissain tapauksissa päivityksen jakelu voi viivästyä maksimissaan vuorokaudella myös muista syistä.

Microsoftin mukaan osa markkinoilla olevista virustorjuntaohjelmistoista tekee laittomia kutsuja Windowsin kernelimuistiin, jotka voivat aiheuttaa BSOD-virheitä (Blue Screen of Death) ja estää tietokoneen käynnistymisen mikäli tietokoneisiin asennetaan Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksia paikkaava päivitys.

Mikäli käyttäjällä on käytössään vain Windowsiin sisäänrakennettu virustorjunta kuten Windows Defender tai Microsoft Security Essentials, eikä päivitystä silti kuulu, voi käyttäjä lisätä omalla vastuullaan seuraavan rekisteriavaimen Windowsin rekisteriin.

Key=”HKEY_LOCAL_MACHINE” Subkey=”SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat” Value=”cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc” Type=”REG_DWORD”

Rekisteriavain on Microsoftin virallinen tunniste päivityksen kanssa yhteensopiville järjestelmille. Rekisteriavaimen lisääminen järjestelmään, jossa on päivityksen kanssa yhteensopimaton virustorjunta voi aiheuttaa ongelmia ja pahimmillaan vaatia Windowsin uudelleenasennuksen.

Microsoft on lisäksi julkaissut alan ammattilaisille tarkoitetut ohjeet, joilla voi tarkistaa onko Windows-tietokone suojattu Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksilta.

Lähde: Microsoft

This site uses XenWord.
;