Windowsiin sisäänrakennettu katseenseuranta on jo nyt beetatestattavana Windows Insider -ohjelman yhteydessä. Toiminto sai inspiraationsa Microsoftin ensimmäisestä One Week Hackathon -tapahtumasta ja sen voittaneesta katseella ohjattavasta pyörätuolista.

Microsoft on julkistanut jälleen joukon uudistuksia, jotka pyritään saamaan käyttöön Fall Creators Update -päivityksen yhteydessä tai pian sen jälkeen. Nyt paljastetut uudistukset koskevat Windowsin helppokäyttötoimintoja.

Kenties mielenkiintoisin uudistus on tuki katseenseurannalle. Microsoftin mukaan ajatus katseenseurannasta syntyi, kun ALS-tautia (amyotrofinen lateraaliskleroosi) sairastava entinen NFL-pelaaja Steve Gleason haastoi yhtiön työntekijät kehittämään sairaudesta kärsiville sopivia, silmin hallittavia ominaisuuksia ja keksintöjä Microsoftin ensimmäisessä One Week Hackathon -tapahtumassa. Tapahtuman pääpalkinnon voitti Eye Gaze Wheelchair, eli katseella ohjattava pyörätuoli.

Hackathonin jälkeen Microsoft aloitti yhteistyön Team Gleason- ja Evergreen ALSA -järjestöjen kanssa ymmärtääkseen paremmin ALS-potilaiden tarpeita ja kehittääkseen heitä hyödyntäviä teknologioita. Sen myötä yhtiö rupesi kehittämään Windowsiin natiivia katseenseurantatukea. Eye Control -nimellä nyt esitelty ominaisuus antaa käyttäjille mahdollisuuden ohjata hiirtä, käyttää virtuaalinäppäimistöä ja tekstistä puheeksi -ominaisuutta katseenseurantaa hyödyntäen.

Eye Control on tällä hetkellä beetatestissä osana Windows Insider -ohjelmaa. Ominaisuus vaatii tuekseen silmienseurantaa tukevan lisälaitteen, kuten Tobii 4C:n.

Muita tulossa olevia helppokäyttöuudistuksia ovat muun muassa parannettu Narrator eli tekstin puheeksi kääntävä teknologia. Narrator kykenee esimerkiksi kertomaan, mitä tietty komento tekee ilman että komentoa varsinaisesti syötetään Windowsille ja lukemaan useita Windows-sovelluksia kuin ne olisivat verkkosivuja. Narratoriin on lisätty myös tuki piste- eli Braille-kirjoitukselle ja tuki kuvien tulkkaamiseen tekoälyn avulla.

Näkövammaisten avuksi Microsoft on tuomassa parannuksia Suurennuslasi-ominaisuuteen, joka osaa jatkossa toimia yhteistyössä Narratorin kanssa. Suurennuslasiin tulee myös tuki sen suurennuskertoimen hallintaan hiiren rullalla ja hieman pehmeämpi suurennus takaamaan paremman lukukokemuksen. Windowsiin on myös rakennettu järjestelmätasolla toimiva tuki värifilttereille helpottamaan värisokeiden ihmisten elämää.

Voit tutustua tarkemmin tuleviin uudistuksiin Microsoftin Accessibility -blogissa.

Lähteet: Microsoft (1), (2)

This site uses XenWord.
;