DirectStorage tulee toimimaan Windows 10:n 1909-versiosta lähtien, mutta täyden hyödyn siitä saa vain Windows 11 :llä.

Microsoft esitteli viime vuonna uuden DirectStorage-rajapinnan. Xbox Series -sarjan Velocity-arkkitehtuurista tutun rajapinnan on tarkoitus mahdollistaa etenkin modernien NVMe SSD-asemien nopeuden hyödyntäminen vaivaamatta sillä liikaa prosessoria.

DirectStorage-rajapintaa odotettiin aluksi Windows 10:lle muiden DirectX-perheen uudistusten tapaan. Windows 11:n julkaisun jälkeen monelle jäi kuva, että DirectStorage tulisi vaatimaan uuden käyttöjärjestelmän ja se jättäisi Windows 10:ssä pysyvät käyttäjät oman onnensa nojaan. Nyt Microsoft on julkaissut blogipostauksen, joka varmistaa myös vanhemman käyttöjärjestelmän tulevan hyötymään rajapinnasta. DirectStorage-rajapinta vaatii NVMe-väyläisen SSD-aseman sekä DirectX 12 -rajapintaa tukevan näytönohjaimen.

Microsoftin mukaan sen tavoitteena on tuoda DirectStorage mahdollisimman monille käyttäjille ja sen takia se DirectX 12 Agility SDK:n tapaan tukee käyttöjärjestelmiä Windows 10:n versiosta 1909 lähtien. Kaikki käyttöjärjestelmäversiot eivät tule kuitenkaan hyötymään rajapinnasta samalla tasolla, vaan Windows 11 saa rajapinnasta 10:tä enemmän hyötyä. Yhtiön mukaan DirectStorage voidaan käytännössä purkaa kolmeen osaan: DirectStorage-ohjelmointimalli, GPU-kiihdytetty purku ja Windowsin tallennusjäjestelmän (storage stack) uudistukset. Näistä vain viimeinen eroaa käyttöjärjestelmäversioiden välillä ja vaatii Windows 11:n täyden hyödyn saamiseksi.

DirectStorage-rajapinta itsessään lainaa toteutustaan DirectX 12 -puolelta ja mahdollistaa useampien IO-pyyntöjen niputtamisen kerralla toteutettaviksi. Tämä sekä helpottaa sovellusten IO-pyyntöjen hallintaa että niiden suorituskykyä. GPU-kiihdytetty purku tarkoittaa käytännössä esimerkiksi pakattujen tekstuurien purkamista GPU:n ymmärtämään muotoon vasta grafiikkapiirillä. Grafiikkapiiri hoitaa purun selvästi prosessoria nopeammin ja vähentää siitä johtuvaa suorituskykyhävikkiä. GPU-kiihdytetty purku tulee osaksi DirectStoragen esiversioita vasta myöhemmässä vaiheessa. Microsoft ei tarkentanut tässä vaiheessa millaisia muutoksia Windows 11:n tallennusjärjestelmään on tehty ja tyytyy vain toteamaan niiden mahdollistavan DirectStoragen täyden potentiaalin hyödyntämisen.

Lähde: Microsoft

This site uses XenWord.
;