Komponenttien todelliset palautusprosentit ovat kiinnostavaa, mutta harmillisen heikosti saatavilla olevaa dataa. Nyt Saksan suurimpiin verkkokauppoihin lukeutuva Mindfactory on tehnyt palveluksen kuluttajille julkaisemalla sen myymien näytönohjainten myyntilukemat, palautukset ja palautusprosentit. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna yli 300 miljoonaa euroa.
Foorumikeskusteluissa puheet palautusprosenteista ovat useimmiten ns. mututuntumaan pohjautuvia ja usein värittyneitä suuntaan tai toiseen. WCCFTech huomasi Mindfactoryn julkaisemat näytönohjaintilastot, jonka myötä keskusteluihin on nyt saatu myös oikeaa dataa, mikä poikkeaa merkittävästi siitä kuvasta, minkä eri keskustelualustat ovat voineet antaa lukijoille. Tämä korostuu etenkin AMD:n osalta, sillä useiden kyselyiden ja keskusteluiden perusteella etenkin Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjainten palautusprosenttien olisi voinut kuvitella olevan huomattavasti korkeammat.
Mindfactoryn raportoimat palautusprosentit voivat olla keskusteluja seuranneille yllätys, sillä ne eivät poikkea merkittävästi toisistaan AMD:n ja NVIDIAn välillä. Kokonaispalautusprosentti on AMD:n Radeon RX 5000 -sarjan osalta 3,3 ja NVIDIAn GeForce RTX -sarjan ja GTX 1660 Ti:n osalta 2 %. Näytönohjainmallikohtaisesti suurin palautusprosentti on GeForce RTX 2080 Ti:n 5,3 %.
Tarkemmin tilastoja katsomalla niistä löytyy varsin erikoisiakin piirteitä. Etenkin PowerColorilla näyttää menneen jotain pahasti vikaan Radeon RX 5700 -sarjan kohdalla, sillä Red Devilin palautusprosentti on peräti 13 ja Red Dragoninkin 7 %, kun seuraavaksi korkein on Gigabyten Gaming OC:n 3 %. Yhtiö ei esiinny edukseen myöskään RX 5700 XT:n kohdalla, jossa Red Dragon- ja Red Devil -malleista on palautettu 6 %. Saman yhtiön Dual- ja Liquid-mallien kohdalla palautusprosentti on maltillinen 2 %. Ilman PowerColorin lukuja RX 5700 -sarjan palautusprosentti laskisi 3,6 %:sta 1,6 prosenttiin ja RX 5700 XT:n 3,6 %:sta 2,9 prosenttiin. AMD:lla parhaiten edukseen esiintyy RX 5500 XT, joista on palautettu vain 0,9 %.
NVIDIAn statistiikasta löytyy myös vastaavia erikoisuuksia, joskaan ei yhtä vahvasti tiettyyn yhtiöön keskittyen. Suurimman palautusprosentin omaavan RTX 2080 Ti -sarjan kohdalla löytyy neljä mallia, joista kutakin on palautettu peräti 11 %: Gainward Phoenix, MSI Lightning Z sekä Palit Dual ja GamingPro. Ilman kyseisiä malleja RTX 2080 Ti:n palautusprosentti laskisi 5,3 %:sta 4,5 prosenttiin. Myös RTX 2070 -sarjasta löytyy räikeä poikkeama, sillä KFA2:n OC-mallin korteista peräti 13 % on palautettu, kun muiden mallien palautusprosentit ovat 1 – 2 %. Parhaiten itseään edustaa puolestaan GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimet, joista on palautettu vain 1,2 %.
Mukavana lisänä sama data paljastaa myös markkinaosuuksia yhden suurehkon myyjän osalta. Mindfactoryn tilastojen mukaan se on myynyt yhteensä 44 100 Navi-arkkitehtuuriin perustuvaa ja 80440 Turing-arkkitehtuuriin perustuvaa (1660 Ti -mallista ylöspäin) näytönohjainta, mikä tarkoittaa AMD:lle reilun 35 %:n ja NVIDIAlle vajaan 65 %:n markkinaosuutta.
Valitettavasti Mindfactoryn Google Docsissa julkaisema tiedosto ei ole tällä hetkellä toiminnassa, joten luvut on lainattu WCCFTechin kuvankaappauksista.
Kerro kommenteissa, vastaako todelliset luvut omaa käsitystäsi eri näytönohjainten palautusprosenteista.
Lähde: WCCFTech
Oman näytönohjaimen lähettivät bumerangina takaisin ja väittivät ettei siinä ole mitään vikaa. Jouduin itse hoitamaan korjauksen suoraan valmistajan kautta. En suosittele ostamaan kyseisestä puljusta yhtään mitään, vaikka hyvän tarjouksen saisikin.
Editoitko koko tarinan tuohon viestiin jos on noin mennyt? Minkä takia lähetit, mihin vetosivat jne., kuinka selvisi valmistajan kanssa.
Edustajan kommentti 1
Edustajan kommentti 2
Jaahas. Itsellä siis tuota palautetuinta sarjaa oleva näyttis (red devil). Ei ole kyllä omiin silmiin mitään ongelmaa ollut.
Tarkoittaako palautusprosentti tässä yhteydessä että tuotteet ovat viallisia vai onko mukana myös muista syistä palautetut? Voi olla että 2080 ti on mennyt monen ostoskoriin viikonloppua viettäessä ja sitten onkin tullut todellisuus vastaan että menee yli omasta budjetista..
Joskus voi saada huonon kortin sille ei mitään voi eikä mitään silmänpistävän suurta määrä ei ole paitsi amd puolen ajuriongelman takia palautukset.
Yhden kortin mitä olin olin ostanut rikkontui takuun jälken ja vielä oli erikoisversio mutta takuun alaisena ei ole koskan tullut eteen.
Myös tuossa listassa oli arvosteliuiden perustella huonoja malleja mutta nekään eivät olleet korkeamalla luvulla.
Tietysti takuun aikana harvoin kortti hajoaa vaikka muistin kävisivät 100 asteisena vasta myöhemmin tulee ongelmat esiin.
Onneksi on ne takuut, mutta huonompi homma jos laittanut vesille.
Sepä se, käytännössä vain EVGA ja MSI antaa purkaa kortin.
Tämän ”uutisen” kirjoitustyylistä tulee aika vahvasti tunne kuin tällä yritettäisiin puolustella amd:tä. En pidä. Ja voidaanko sanoa että merkittävää eroa ei olisi, jos amd:tä palautetaan nVidiaan nähden keskimäärin yli 50 % enemmän?
Toki olisi voinut kirjoittaa, että AMD kortteja palautetaan puolet enemmän, mutta ei kuulu kirjoittajan tyyliin.
Ei näin. Jos siis tuotetta A palautettaisiin yksi miljoonasta ja tuotetta B viisi miljoonasta niin te kirjoittaisitte, että tuotetta B hajoaa viisi kertaa enemmän. Mikä on toki totta, mutta antaa aivan väärän kuvan.
Aika karua että Nvidian kallein 2080ti -kortti edustaa kärkikastia palautusten määrässä. Nuo 2070 super -mallien palautusluvut vaikuttaa selkeästi pienemmiltä (myös verrattuna 2070 RTX), mutta siihen saattanee (?) vaikuttaa ainakin lyhyempi myyntiaikaväli.
Alihankkijat eivät yleensä tunnu raportoivan paljon tuotanto vikoja tai muuta, mutta esim. KFA2:n kohdalla se on melkeinpä enemmän sääntö kuin poikkeus, että halvalla ei tunnu saavan hyvää.
Oikeastaan erittäin hyvä että IO-tech raportoi tästäkin asiasta. Tietää mistä maksaa kun seuraavan kerran ostelee näytönohjainta, että kyllä sillä valmistajallakin on väliä.
Ostin itse 5700xt red devil kortin ja kahden kuukauden jälkeen siitä lakkas toimimasta 1 tuuletin. Meni takuuseen ja sain uuden tilalle jossa ei ollut enään mitään ongelmaa.
Ei uutisen ole tarkoitus puolustella yhtään mitään osapuolta. Kuten Proscribo tuossa yllä totesi, erot voidaan ilmoittaa monella tavalla. Kyllä, 3,3% on yli 50% enemmän kuin 2%, mutta kun puhutaan noin pienistä luvuista se on huomattavasti harhaanjohtavampi tapa ilmaista asia kuin todeta, että erot eivät ole suuria ja kertoa ne luvut. Uutisessa haettiin tarkoituksella kriittistä näkökulmaa foorumikeskusteluihin, joista voisi kuvitella palautusprosenttien olevan Naveilla useita kymmeniä prosentteja ja samalla kymmeniä prosenttiyksiköitä suurempi kuin NVIDIAlla, kun todellisuudessa kummankin palautusprosentit ovat pieniä ja ero vain reilun yhden prosenttiyksikön. ovastu02:n viestin vuoksi lienee myös syytä todeta, että idea uutisen kirjoittamiseen ja näkökulma siihen ei tullut allekirjoittaneelta.
Nämä on pelkkiä RMA palautuksia.
Kyllä sitä red dragonin kanssa mietti mihin kasaan paskaa on kätensä työntänyt kun launchista osti.
Jatkuvasti pukkas bluescreeniä, blackscreeniä ja CTD:tä.
Laiskuuttani en jaksanut heti palautella ja kyllä se vaan pikkuhijaa ajuripäivitysten myötä alkoi toimia kuten pitääkin. Nyt ei ole ollut pienintäkään ongelmaa aikoihin.
Ei, minä kirjoittaisin että tuotetta B palautetaan viisi kertaa enemmän. Ja se olisi täysin relevanttia, jos keskusteltaisiin kuinka paljon enemmän tuotetta B palautetaan tuotteeseen A verrattuna. Ja siitähän tämä uutinen oli, se yritti argumentoida joitakin yleisiä foorumikeskusteluita vastaan (ja tällaisesta syntyy mielikuva että kirjoittajalla on jäänyt jotain hampaankoloon).
Jos puhutaan siitä, paljonko AMD:n ja nVidian näytönohjaimia ylipäätään palautetaan myyntimääriin nähden, niin pieniähän ne määrät on, se on selvä. Mutta jos mietitään Mindfactoryä, niillä on siellä 100 palautetun näytönohjaimen kasa jossain varastonnurkassa, ja noilla prosenteilla niistä ohjaimista reilu 60 on AMD:tä ja vajaa 40 nVidiaa.
Eli aika tavalla sama määrä palautettuja ohjaimia siis.
Nvidia:
AMD:
Ei nuo huoltoprosentit kovin hyviltä vaikuta molempien valmistajien kärkipään korteiksi .
Se kesti kokonaisen kuukauden ennen kuin antoi ruudulle kaikkia hienoja värejä mutta ei muuta.
Uuden tietenkin sain takuusta ja sekin on tätänykyään näytönohjainten hautausmaalla. Ja tämän takia itse kierran kaukaa PowerColorin ohjaimia.
Tässä vuosien varrella tullutkin semmoinen juttu että jos Nvidiaa ostan niin kortin pitää olla Evga ja jos AMD:n kortti niin Sapphireä sen olla pitää.
Yhdessä vaiheessa myös Asus ja XFX teki hyviä kortteja, mutta ei nykyään niinkään.
MSI on taas yksi mitä vältän viimeiseen saakka näytönohjaimissa sekä emoissa, kun sen verran huonoa kokemusta niistä viimeiseltä 20 vuodelta.
Päivitin alkuperäistä viestiä.