Näytönohjainten ylikellotuksen ja muunkin säädön mahdollistava MSI Afterburner -ohjelmisto on monille tietokonekäyttäjille tuttu, mutta nyt ohjelmiston tulevaisuus näyttää synkältä. Sovelluksen kehittäjä nimimerkillä Unwinder toimiva venäläinen Alexey Nicolaychuk on nimittäin kertonut MSI:n hylänneen projektin lähes vuosi sitten jättäen lisenssivelvollisuudet hoitamatta ja perustelleen päätöstä sodalla ja politiikalla, jolla tarkoitetaan Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa vuoden 2022 alussa. Myöhemmässä päivityksessä Unwinder tarkentaa, että käytännössä MSI ei ole kyennyt maksamaan kehittäjälle johtuen Venäjälle asetetuista pakotteista, joihin lukeutuu myös venäläispankkien sulkeminen ulos SWIFT-maksujärjestelmästä.
”War and politics are the reasons. I didn’t mention it in MSI Afterburner development news thread, but the project is semi abandoned by company during quite a long time already. Actually we’re approaching one year mark since the day when MSI stopped performing their obligations under Afterburner license agreement due to “politic situation”. I tried to continue performing my obligations and worked on the project on my own during the last 11 months, but it resulted in nothing but disappointment; I have a feeling that I’m just beating a dead horse and waste energy on something that is no longer needed by company. Anyway I’ll try to continue supporting it myself while I have some free time, but will probably need to drop it and switch to something else, allowing me to pay my bills.”
Afterburner toimii toistaiseksi kaikilla tuoreimmillakin näytönohjaimilla sillä Nicolaychuk jatkoi sovelluksen kehittämistä ilman palkkaa läpi vuoden 2022, mutta nyt kehittäjä on ilmoittanut lopettavansa kehityksen. Guru3D:n foorumeille antamansa lausunnon mukaan Nicolaychuk pyrkii tukemaan sovellusta jatkossakin, mutta joutuu todennäköisesti hylkäämään sen keskittyäkseen palkalliseen työhön. Afterburnerin käyttämän erillisen Rivatuner Statistics Server- eli RTSS-ohjelmiston kehitys kuitenkin jatkuu edelleen Unwinderin harrasteprojektina.
Päivitys 12.1.2022: MSI on kertonut lausunnossaan pyrkivänsä jatkamaan Afterburnerin kehittämistä. Yritys kertoo myös olevansa edelleen yhteyksissä Nicolaychukin kanssa ja pyrkivänsä kehittämään ratkaisua tilanteeseen.
MSI on myös julkaissut Afterburnerista uuden 4.6.5 (Beta 4) -päivityksen.
Lähde: TechPowerUp
Eiköhän jollain tämä jatku jos ei MSI:llä niin sitten jossain toisessa firmassa vaikka softa ei olekkaan sitten enää saman niminen.
Asia riippuu aika paljolti siitä että kuka nämä koodit omistaa nykyään. Jos koodit on kuitenkin Unwinderin ja hän ei niitä kehitä tai anna kenellekään, niin sama ohjelma ei taatusti jatku missään firmassa.
Mutta en ole ollenkaan kartalla miten tuo kuvio meni kun MSI sotkeutui asiaan.
Lisensoinnista kun on kyse niin eiköhän se lähtökohtaisesti niin mene, että Unwinder omistaa koodit ja MSI on lisensoinut ohjelmiston ja brändännyt sen itselleen.
"Lisenssisopimuksella lisenssinsaaja saa käyttöoikeuden lisenssinantajan immateriaalioikeuteen"
Olisihan tuossa toki pari mahdollista ratkaisua kuten että muuttaa pois venäjältä tai myy oikeudet koodiin MSI:lle.
Keskimäärin jos MSI ei osaa maksaa palkkioita lisensseistä, niin miten se osaisi maksaa sen ostokaupankaan?
No siis ei se nyt ole vaan mahdollista niitä maksaa pakotteiden takia Venäjälle. Eipä se MSI:n osaamattomuutta ole.
Voehan. Jos tuo kippaa jonkun ajuripäivityksen jälkeen kokonaan toimimasta, niin millähän sitä keksisi sitten alikellottaa näyttiksen?
Varmaan eri osaston vastuulla, ja tahtotilaa ei ole — tai se on päinvastainen kuin voisi kuvitella.
Melkein oli pointti tuo.
Vastaus oli kohdistettu siihen että sinun vaihtoehdoistasi numero 2 on mahdoton. MSI ei osaa tai pysty (pointin kannalta täysin irrelevanttia miksi) maksamaan lisenssejä, niin se ei pysty myöskään ostamaan sitä softaa itselleen.
Näinhän se on. Ei muuta tilannetta mitenkään ostetaanko jotain vai maksetaanko lisenssiä, jos ylipäätään rahaliikenne ko. suuntaan on stopissa.
No siis joo toki, aivopieru itseltä.
En asiasta mitään tiedä, mutta voisin kuvitella että kansainvälistä kauppaa tekevällä venäläisyrityksellä voi olla paremmat valmiudet käyttää vaihtoehtoisia maksujärjestelyitä kuin yksittäisellä venäläisellä koodarilla.
Itselleni uutta että Afterburnerin kehittäjä venäläinen. Taitaa useimmat tosin tällaisista softista olla Venäjältä tai Kiinasta, jos näitä alkaapi tutkiskella.
Aika rohkeata Venäläiseltä sanoa että ”war”. Kyseessähän on Special operation virallisesti Venäjällä.
Ei onneksi jää omalla kohdalla tappiolle vaikka softaa ei kehitettäisikään, rivatuner aiheutti epämääräisiä ongelmia ja kone toimii ilmankin ihan hyvin niin ei ole tarvinnut käyttää enää. Kehittäjän kannalta tietenkin ikävä asia.
AMD kikkailua RED BIOS EDITOR softalla
NVIDIA kikkailua EVGA Precision X1 softalla
Niin, mistä sitä tietää vaikka FSB:n agentit pakottaisivat pistooli ohimolla Alexeyn laittamaan takaportin Afterburneriin.
Mahtaako EVGA:lla olla kiinnostusta ylläpitää Precision X1 softansa kehitystä, kun eivät enää näytönohjaimia valmista?
En takaporteista ole niinkään kiinnostunut, vaan siitä että matalan tason käpistelyllä laitteita voi saada myös rikottua.
Tämä on erinomainen kysymys. Joskus aiemminkin tuota tarkistin ja äsken äkkiä uusiksi. Esimerksi versiohistoriassa vaikuttaisi olevan yksi merkintä että 4000-sarjaan on tehty jotain. Uusimmassa versiossa on release noteseissa:
Muuten ei ainakaan pääsivulla ole mitään tietoa mitä tuo edes tukee enää.
Tuota varten ne pakotteet on olemassa, että venäjälle ei menisi rahaa. Todella pieni hinta tavalliselta pc-käyttäjältä maksettavaksi taistelussa pahuutta vastaan jos jää yksi softa päivittymättä ja pitää etsiä korvaava tuote tilalle. Esim Speedfan oli sekin vuosia ykkössofta, mutta kun kehitys loppui, niin tilalle tuli uusia ja parempia softia. Näytönohjainten alivoltitus lienee harrastajien keskuudessa sen verran suosittua, että ykkösnimen poistuessa markkinoilta, on monta uutta nimeä jotka haluaa tilalle.
Kai se keskustelu tuolla on, kun steamiin softa laitettu tarjolle myös: EVGA Precision X1
Ainiin tämäkin. Vuodessa kuopattu kaksi suosituinta työkalua.
Tuohon OSS liittyen piti ihan mielenkiinnosta kaivella minkälaista rajapintaa nvidia tarjoilee. Vuonna 2020 lähtenyt vasta suurilta osin pois NDA:n alta. Tosin kellottelupuoli ilmeisesti edelleen NDA:n alla.
NDA hakuprosessi on myös aika laatua, käy huutelemassa NVIDIAn foorumilla.
Onhan sitä aduksella ja kai galaxillakin omat softansa ja mitä näitä nyt on.
MSI Afterburner perustuu hyvin pitkälti samaisen Alexey Nicolaychuk kehittämään RivaTuner-sovellukseen, joka ainakin kauemmin näiden kanssa värkänneille tuttu sovellus, MSI sitten vain halusi ko. softan "omakseen".
data-unfurl="true" data-result-id="409358" data-url="https://en.wikipedia.org/wiki/RivaTuner" data-host="en.wikipedia.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
RivaTuner – Wikipedia
data-onerror="hide-parent"/>
en.wikipedia.org
RTSS ilmeisesti jatkaa eloaan vaikka Afterburner lopulta lakkaisi toimimasta tulevien korttien kanssa. Tuolta Gurun foorumilta poimittuna:
Everything I said above is related to Afterburner project, but I said nothing about discontinuing RTSS development. It is separate and fully hobbyist application created many years before MSI Afterburner was even born.
RTSS still gives me a lot of fun to develop it and design new functionality for it, the company is not related to development of recently added RTSS plugins like HotkeyHandler/OverlayEditor, which are also fully hobby inspired.
So with or without MSI, RTSS will be alive and get future updates and support.
Kuten uutisessa mainittiin, RTSS on tyypin oma harrasteprojekti joten se tuskin kuolee, kellotukseen sitten vaikka Precision X1.
Ei taida EVGA jatkaa pahemmin tuon kanssa hommailua, kun ei ole enää omaa lehmää ojassa.
Jep, ehdinkin päivitellä viestiä, en muistanut että EVGA laittoi pillit pussiin näytönohjainten osalta.
Voi vitsi, kun olisi olemassa joku globaali maksujärjestelmä, johon pakotteilla ei ole vaikutusta.
Voi vitsi, kun kaikki maailman suuryritykset kilpaa kiertäisi pakotteita käyttäen mainittua maksujärjestelmää.
Surullistahan se on että kys. henkilö ei ole päättänyt vielä venäjältä lähteä. Päätyy vielä rintamalle tätä menoa.
Aikaskaalahan ei ole kovin selkeä, siis sille että milloin mitäkin olisi pitänyt maksaa, mutta hyvin kummalista jos nyt 11k myöhässä aletaan selvittelemään. Taitaa olla uutisten ansiota…
Ainakin TPU:n selvittelyjen mukaan on mahdollista ja kyse on MSI:n osaamattomuudesta. Kuten aiemminkin mainittu, MSI:hän jatkaa myös tuotteidensa myyntiä venäjällä.
"MSI’s reasons for not paying Unwinder are debatable. There are several civilian payment channels to Russia still open. There are also neutral countries like India, which have direct settlement of Russian Rubles without involving US Dollars or SWIFT. MSI India, for example, sells graphics cards for Indian Rupees, and uses Indian banks that can settle Russian Ruble payments to Unwinder on behalf of MSI. Perfectly legal ways to pay Unwinder exist. "
data-unfurl="true" data-result-id="409612" data-url="https://www.techpowerup.com/303298/msi-afterburner-developer-hasnt-been-paid-for-a-year-product-development-in-limbo" data-host="www.techpowerup.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
MSI Afterburner Developer Hasn't been Paid for a Year, Product Development in Limbo
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.techpowerup.com
data-unfurl="true" data-result-id="410022" data-url="https://overclock3d.net/news/gpu_displays/msi_fully_intend_to_continue_with_afterburner_overclocking_software/1" data-host="overclock3d.net" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
MSI "fully intend to continue with Afterburner" overclocking software
data-onerror="hide-parent"/>
overclock3d.net
MSI:n mukaan se ei ole hautaamassa Afterburneria vaan selvittää parhaillaan tapoja, millä voisi maksaa kehittäjälle palkkaa pakotteista riippumatta.
Edit: Mikähän olisi yhtä hyvä softa näyttis räpeltelyihin?
Vieläkö joku käyttelee afterburneria kellittelyissä ? Aika yllättävää. Toisaalta nyt tuli hyvä syy vältellä koko ohjelmaa kun en edes tiennyt että MSI on jaellut itänaapurille rahoja joista valtio ihan varmasti nyppäisee verona osan.
Varmasti suurin osa alan harrastajista.
Onko tälle edes vaihtoehtoa? Asus GPU Tweak on niin paska, että ei enää koskaan. EVGA:lla on joku, mutta EVGA ei ole enää näytönohjainvalmistaja.
Ja "vanha mies" ei enää halua opetella uusia softia. Afterburner on riittänyt 5v+ , niin saa riittää vielä kunnes tuki loppuu.
Asus GPU Tweak oli pitkään kyllä ongelmallinen, jonkin verran ronkelikin kokoonpanojen suhteen. Samoin EVGA:n Precision-ohjelmisto ei ole tukenut ainakaan jokunen vuosi sitten esimerkiksi Asuksen eikä Gigabyten GTX 1050 Ti:n säätämistä (omakohtaisesti havaittu).
Nyt kuitenkin yllätyin positiivisesti, kun päivitin Asus GPU Tweak III:n uusimman vakaan (stable) version 1.5.7.1, joka on julkaistu 10. tammikuuta 2023. Viimeinkin oli listitty monia pitkään vaivanneita ongelmia.
(- edit: linkki) https://www.asus.com/campaign/gpu-tweak-iii#download
Uusia kellotussoftia tulee kyllä varmasti, jos kysyntää kerta on.
EVGA:n perustui, mutta kirjoittivat koko roskan uusiksi. Vuonna 2014 julkaistu PrecisionX 15 oli jo EVGA:n omaa koodia.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä