Samsungin 3. sukupolven QD-OLED-paneeleihin perustuvat 4K-resoluution ja 240 hertsin paneelit ovat olleet tässä sukupolvessa usean näyttövalmistajan lippulaivamallien katseenvangitsijana. Suurin osa näytöistä on kuitenkin varustettu litteällä paneelilla, mikä ei ole jokaisen käyttäjän mieleen.
MSI on päättänyt täydentää kaarevien 3. sukupolven QD-OLED-näyttöjen valikoimaa omalta osaltaan uudella MPG 321CURX QD-OLED -näytöllään. 32-tuumainen (31,5”), 4K-resoluution QD-OLED-paneeli on kaarevuudeltaan 1700R ja se tukee litteiden sisarustensa tavoin 240 hertsin virkistystaajuutta ja 0,03 ms:n vasteaikaa. Näytöstä löytyy VESA:n DisplayHDR True Black 400- ja ClearMR 13000 -sertifikaatit ja kiinnipalamista ehkäistään MSI OLED Care 2.0 -työkaluilla. Näytön rakenteeseen on upotettu grafeenifilmi ja kustomoitu jäähdytyselementti pitämään huolta lämpötiloista.
Näytön liitinvalikoimasta löytyy kaksi HDMI 2.1 -liitäntää, yksi DisplayPort 1.4a sekä yksi USB-C DP Alt -modella ja 98 watin USB-PD-tuella. Sekä DP- että USB-C-liitännättukevat DisplayStreamCompression-teknologiaa. Lisäksi näytössä on yhden USB-B ja kahden USB-A 2.0:n USB-hubi KVM-kytkimellä ja kuulokeliitäntä. Ohjelmistopuolelta löytyy vielä tekoälyn ryydittämä Gaming Intelligence App.
Näytön virallinen julkaisu tulee tapahtumaan Gamescom-tapahtumassa kuluvaalla viikolla, jolloin saattaa selvitä myös sellaiset yksityiskohdat kuin näytön hinta. MPG-sarja asettaa sen joka tapauksessa yhtiön keskimmäiseen hintahaarukkaan MEG:n alapuolelle ja MAG:n yläpuolelle.
Lähde: Lehdistötiedot (sähköposti)
Mihinkäs sitä skaalausta tarvitaan pelinäytössä?
Näyttö kuin näyttö. Itsellä on työkone ja pelikone samalla pöydällä ja käytän samoja näyttöjä, ja osa työsoftista ei tykkää yhtään skaalauksesta. Tällä hetkellä on käytössä 35" 1440p ultrawide + 24" sivunäyttö vierekkäin, mutta kiinnostaisi päivittää tuo isompi näyttö johonkin 16:9 kuvasuhteen 4k-malliksi, mutta kokoa saisi tosiaan olla se reilu 40 tuumaa ja mielellään kaareva kun katseluetäisyys on sen verran lyhyt (alle metri).
Lähinnä kun kyseessä on OLED näyttö, niin ei ole suotavaa tehdä paljon töitä sillä staattisten elementtien tuottaman kiinnipalamisriskin vuoksi. Lisäksi 42 tuumaisella OLED näytöllä, olkoonkin uusimman sukupolven paneeli, tekstin terävyys työkäyttöä ajatellen ei ole ihanteellinen. Tämä monitori on selvästi pelejä varten suunniteltu, niin siinä ei luullakseni tarvita skaalausta.
Oliko kyseessä uudet QD-OLEDit vai joku vanha? Olisiko antaa linkkiä videoon?
Uusin QD-OLED on kyseessä ja sama video sai minutkin laittamaan ostohousut takaisin kaappiin. Oma käyttö on juurikin työkäyttöä ja viihdettä, joista jälkimmäiseen oled olisi toki kiva, mutta työkäytössä sitten ilmeisesti vieläkään ei. Ja toki kolmen kuukauden jälkeen burn in on hädintuskin näkyvissä, mutta ei silti lupaa pidemmän päälle hyvää.
Onko joku muuten nähnyt mitä se 3 vuoden takuu meinaa? Eli siis kuinka paha burn in pitää olla, jotta kelpaa takuuseen? Mietin vaan, että joku lievä, mutta itseä silti häiritsevä ei välttämättä menekään takuuseen.
Kiitos. Nyt voi itsekin unohtaa OLEDit taas hetkeksi, katsotaan joskos seuraava sukupolvi olisi taas parempi.
Ei tunnu olevan kauhean suuri tuo kiinnipalamisen riski kuitenkaan, ellei hehkuta näyttöä koko aika 100% kirkkaudella. Itsellä LG CX 48" työ, peli ym. käytössä ollut yli 3 vuotta, eikä ole kiinnipalamista havaittavissa. Koossa/terävyydessä ei ole mitään vikaa työkäytössä.
Turhan pieni näyttö. Sais olla 42-48″ niin näkeekin jotain peleissä
Täällä sama. Kovaa excel/koodaus/yms työkäyttöä ja pelaamista. Ei mitään palamista vielä kolmessa ja puolessa vuodessa.
Jokainen melko varmasti tekee sillä koneella jotain muutakin kuin pelkästään pelaa, jolloin Windowsissa on käytännössä pakko olla 125 % skaalaus päällä, jotta teksteistä saa selvää (tämä mielipide siis omasta kokemuksesta ja esim. Monitor Unboxedin Tim samaa mieltä). Toki 32" 4K-näytöllä 100 % skaalaus on käyttökelpoinen, mutta itsellä ei ainakaan ole niin haukansilmät, että viitsisi tihrustaa niin pientä tekstiä. Tai sitten näyttö pitäisi tuoda epämukavan lähelle.
Mitä tulee tuohon Monitor Unboxedin kiinnispalamistestiin, niin siinähän ei ole käytössä esim. Windowsin tumma teema, eikä Tim ole muutenkaan millään omilla toimilla pyrkinyt estämään kiinnipalamista. Lisäksi käyttö on tasoa 16 h vuorokausi, eli melko rajua. Tarkoitus on vain siis saada mahdollisimman nopeasti kiinnipalaminen tapahtumaan, eikä kuvata ns. normaalia käyttöä. Eli jos tuossa testissä saadaan selvä kiinnipalaminen tapahtumaan ajassa x, niin tavallisella käytöllä tumma teema päällä yms. aika on todennäköisesti moninkertainen.
Itsellä on myös alkuvuodesta asti ollut sekä työ- että pelikäytössä 42” LG C3, eikä mitään ongelmia ole ollut kiinnipalamisen tai tekstin epäselvyyden kanssa.
Mitäs ihmettä… ei se että monitoria alkaa paapomaan ja omia tottumuksia muuttamaan ainakaan ole ”normaalia käyttöä”. Se että laittaa johdot kiinni ja alkaa käyttämään oli käytössä sitten aiemmin tumma tai vaalea teema taas on sitä. Ja ainakin omalla koneella tulee käyttötunteja ihan normaalisti se ~16 päivässä, kun tulee työpäivän jälkeen vapaa-aikaa vietettyä sillä samalla tietokoneella.
No joo, toki kun sen noin muotoilee, niin varmaan olet oikeassa. Valistunut käyttäjä osaa kuitenkin tekniikan tuomat rajoitteet ottaa huomioon ja mukautua tarvittaessa sen mukaan, mutta ainahan se parempi olisi, että tuollaisia asioita ei tarvitsisi ottaa huomioon.
Ei kai se 16 h per päivä ole poikkeuksellista, mutta pidän itse sitä jo aika ääripäänä eikä "normaalina" tai "keskiverto" käyttöaikana. Ihan oma mielipiteeni siis ja näistä voi ja saakin olla montaa mieltä.
Verrattuna IPS paneelin "IPS-Glow" tai VA paneelien "Dark-Smearing" ongelmiin. Kaikissa paneelitekniikoissa on jotain ongelmaa ja kyllähän tuohon IPS glow ominaisuuteen tottuu, mutta ei kyllä ole ikävä kun ollut qd-oledi käytössä nyt 8kk
OLED on vaan niin omaa luokkaa pelaamiseen, ettei kyllä tule IPS ikävä…
Mulla on otsikon MSItä vastaava alienware nyt ja 125% skaalaus desktopilla käytössä, ei kyllä ilman oikein toimi. 1-2 päivää työkäytössä ja palaminen ei huoleta, aika varmasti kestää sen 3-5 vuotta, jolloin muutenkin tulee päivitettyä viimeistään.
Tässä hyvä vertailukuvapari, joskin vähän korostetusti:
Tämäpä juuri. Jos OLED palaa kiinni muutamassa vuodessa, niin voivoi, saipahan ainakin sen ajan nauttia paljon paremmasta kuvanlaadusta.
Itse ainakin posotan 100% kirkkaudella menemään enkä jaksa stressata kiinnipalamista, luultavasti ostohousut jo jalassa seuraavaan näyttöön sitten kun alkaa olla kiinnipalamisia. Tummat teemat toki käytössä ja vältän staattista kuvaa silloin kun mahdollista, mutta kirkkautta en ala laskemaan, kun se tuo lisää kuvanlaatua varsinkin HDR-käytössä.
En väitä etteikö OLED tarjoaisi kiistatonta parasta kuvanlaatua, mutta tuossa on todella heikko IPS vastaan paras OLED Eikö ainakin joskus aikoinaan jotkut valmistajat ottanut monitoreja takuupalautuksina jos IPS glowi oli noin paha?
Itellä on kone 8h päällä ensin työhommissa ja sitten vähän vaihdellen 1-8h viihdettä siihen päälle riippuen muun perheen meiningeistä kotona. OLED tekniikkana olisi kiinnostava, täydelliset mustat houkuttaa, mutta tosiaan onhan tuossa riskinsä. Toiset sanoo että ei pala ja toisilla on palanut suunnilleen heti. Itse en ole ollut yleensä ihan onnekkaimmasta päästä raudan suhteen.
Mutta toisaalta kännyköissähän on OLED ollut ihan arkipäivää jo ~14 vuotta eikä ainakaan itsellä ole palanut mitään vielä kiinni puhelimen ruutuun.
Kännykän näyttö on harvoin useaa tuntia päällä kerralla, siinä kai se olennaisin ero, mutta kyllä AMOLED palaa myös, sillä sama OLED-tekniikka niissäkin on, mutta hieman eri rakenne (AMOLEDissa on aktiivinen TFT-kalvo diodien päällä, perinteisessä OLEDissa passiivi filtteri).
Joo saahan senkin palamaan niinkuin kaikki. Mutta tosiaan ei ole silti vielä saanut esim TikTokin käyttöliittymää palamaan kiinni vaikka pahimmillaan sitä tuli toljotettua korona-aikana 4-6h päivässä.