Allekirjoittaneeseen otti yhteyttä anonyymi puhelinkeräilijä, joka oli onnistunut saamaan saanut käsiinsä pinkkikuorisen ja qwerty-näppäimistöllä varustetun laitteen, joka on melko huonossa kunnossa, mutta toimii.
Laite on osoittautumassa Nokian Soiro-koodinimelliseksi Intel MeeGo -laitteeksi. Puhelimen polykarbonaattirunko on murtunut parista kohdasta ja laitteesta puuttui akku, mutta se toimii ja tietokoneeseen kytkettynä tunnistuu Intel Medfield -nimellä, joka viittaa Intelin kehittämään Atom-järjestelmäpiiriin.
Laite käynnistyy Local-tilassa, mutta ilmeisesti puhelimeen on ladattu myös ILMATAR_10.2010.50-1_ENOSW-käyttöjärjestelmä.
Jos io-techin lukijoista löytyy entisiä Nokia-insinöörejä, jotka ovat työskennelleet Soiron tai Ilmatarin parissa, kaikki tiedot kehitysvaiheista ovat tervetulleita. Puhelinkeräilijä haluaisi tietää, onko Local-tilasta mahdollista poistua ja vaihtaa Ilmatar-alustaan?
Taustatietoa Nokian MeeGo-laitteista
Kun Nokia ja Intel päättivät yhdistää Maemon ja Moblinin MeeGoksi, Nokia oli jo melko pitkällä Maemo 6 -käyttöjärjestelmän kehityksessä ja käytössä olivat Texas Instrumentsin OMAP-järjestelmäpiirit. MeeGo-yhteistyön alettua Nokia alkoi kutsua Maemo 6 -pohjaista käyttöjärjestelmäänsä Harmattaniksi ja yritti tehdä siitä mahdollisimman yhteensopivan MeeGon kanssa. Harmattanin jälkeen tarkoitus oli siirtyä Ilmatar-koodinimelliseen alustaan, joka käytti RPM-paketointia ja oli suunniteltu Intelin raudalle.
Ensimmäinen ja lopulta ainoa Nokian myyntiin julkaisema MeeGo-puhelin Lankku eli N9 käytti juurikin MeeGo Harmattan -käyttöjärjestelmää. Kehitteillä oli myös qwerty-näppäimistöllinen ja polykarbonaattirunkoinen Lauta-koodinimellinen laite, joka oli tarkoitus julkaista markkinoille heti N9:n perään. Kyseinen laite kuitenkin hyllytettiin eikä se saanut koskaan virallista mallinimeä.
Kehittäjille julkaistiin Dali-koodinimellinen qwerty-näppäimistöllä varustettu N950, joka oli myyntiin saapuneen N9:n edeltäjäversio, joka hyllytettiin ennen alkuperäistä julkaisua vanhentuneena. Tästä puhelimesta kaavailtiin alunperin tietyissä piireissä legendaarisen N900:n seuraajaa.
Nyt puhelinkeräilijän käsiin päätyneestä Soiro-koodinimellisestä laitteesta on kuultu vuosien varrella hyvin vähän yksityiskohtia eikä sitä ole aikaisemmin nähty kuvissa. Soiro perustuu samaan suunnitteluun ja muotoiluun kuin hyllytetty Lauta eli näytön alta liukuu esiin qwerty-näppäimistö.
Päädystä löytyy luukun takaa USB-liitin ja nurkassa on 3,5 mm:n kuulokeliitin. Takapuolella näkyy sama kamera kaksois-LED-salamalla kuin N9:ssä.
Lisää kuvia ja keskustelua: Maemo.org
Löytyiskö tuohon akkua ebaysta tms?
Mielenkiintoinen siirtyminen olisi ollut Ilmatar alustalle kun Harmattan on .deb pohjainen ja Ilmatar .rpm. Mitenköhän meinasivat kaupat ja muut toteuttaa. :think:
Mielenkiintoinen pala historiaa ja harvinaisen huonossa kunnossa :confused2:.
Taitaa kuitenkin olla sinällään toimiva, vaikka kosmeettista iskua tullut.
Olihan se vielä lähettänyt jollekin kaksi raatoa, jos niistä saisi jotain.
Varmaan aika hankala ollut viedä tuollaisia työpaikalta…
Saisipa jotain tuontyyppistä fyysistä näppistä jonkun nykyaikaisen Android-puhelimen kanssa. Kuitenkin ehkä pystymallinen, jotta yhdellä kädellä käyttäminen onnistuisi. Pahoittelut OT:sta.
Sanotaan nyt aiheeseen, mielenkiintoista! 🙂
BlackBerry Priv itsellä käytössä. Kyseessä siis pystymallinen sliderqwerty. Vähän vanha SOC (Snapdragon 808), mutta ihan tarpeeksi nopea vielä kuitenkin. Näyttö hyvä FHD amoled. Ääkkösetkin saa nykyään bindattua kivasti SYM + A/O näppäinten taakse, eli niidenkään suhteen ei mitään ongelmaa, kunhan muutaman viikon kirjoitellut.
Ennen kesää BlackBerryltä pitäisi myös tulla Keyone niminen luuri. Näppis kuulemma vielä astetta parempi kuin Privissä.
Kovasti palaa muistot mieleen Nokian E7 -mallista. Näyttää tuo näppäimistö niin samalle.
Tuo koko puhelinhan on ihan kuin E7 hyvin pienillä muutoksilla ja muovikuorilla metallisten sijaan.
@JjyKs kiitos vinkistä. Olisi vaan kiva että ääkköset olisivat suoraan näppiksessä. Joten siinä mielessä pitäisi olla sellainen valmistaja, joka panostaisi tällaisiin pieniin kieliin.
Ja vähän nostalgiaa, aah että jollain lailla ikävä Nokia E72 näppistä (kuvassa keskellä, minulla on tapana säästää yleensä kaikki laitteeni, kuva osa näiden kuvausta talteen).
Olispa kiva jossitella, mutta jos ei nyt kuitenkaan…
Pahoittelut OT:sta. Sitä joskus foorumilla innostuu.:sori:
Noh, aihe on vähän nostalginen muutenkin niin kyllähän tänne kuvat parista Nokian luurista mahtuu :tup:
Ihan OT mutta itselläni oli tuollainen oikeanpuolimmainen useamman vuoden käytössä. Oli kyllä perhanan hyvä luuri! :kahvi:
Sama juttu, oli tosi hyvä puhelin.
Onko tuosta käytetystä Atom prosessorista missään tietoa? :hungry:
Olen päässyt hiplaamaan tuota N9:n qwertyllistä seuraajaa. Muistaakseni takakuoressa luki N950. Kuviakin tuosta on jossain tallella.
Medfield-alusta perustui vanhempaan in-order ytimeen: Atom (system on chip) – Wikipedia
N950 oli ihan oma tuotteensa, ei N9:n seuraaja. Ja ei N950 ei esiinny näissä kuvissa.
Motorola Droid 4 + Sailfish OS = N900:n seuraaja. Eikä ole mikään Atom vaan TI OMAP piiri 😉
Näin siis N950:n osalta, tämä ei päde "demoluuri", "koevedos", "esiversio" "Ilmatariin"
Nyt en ymmärrä :confused:. Tarkoitin tuossa ylempänä vain, että Droid 4 on tavallaan N900:n ja N950:n "henkinen" seuraaja:
Sailfish OS on kuitenkin entisten nokialaisten kehittämä käyttöjärjestelmä MeeGon pohjalta.
Ymmärsin väärin [emoji1]
Multa löytyy vielä tuo N900 puhelin, silloin tällöin latailen että akku pysyisi kunnossa.
Pitäisi varmaan katsoa onko pysynyt kuinka hyvin kunnossa 🙂
Mutuilen vaikka en ole Nokia-insinööri, tosin tuotekehityksessä tein hommia muutaman vuoden. Näitä Maemo/Meego -vehkeitä en juurikaan urani aikana nähnyt, mutta jos tämä toimii edes vähän sinnepäin kuin muutkin niin LOCAL-tilasta pääsee pois Meegon flashing-työkalulla. Jos laitteessa on vain ENOSW niin siitä puuttuu UI:n sisältävä SW. Eli tämä on hyvä verkonpaino.
Sais uus nokia(hmd) tuoda vastaavan kauppoihin 🙂 kyllä noille oma porukkansa löytyy, spostit yms wordit kyllä duunais mukavasti täydellä näytöllä ja fyysisillä näppäimillä.
Hyvä alku. Mitäs tuo ENOSW lyhenne tarkoittaa?
http://forum.gsmhosting.com/vbb/f299/what-eno-file-785643/
Googlella haettu
linkissä :”What is ENO software:
ENO software handles all basic functions inside the device. It is required to be flashed into the device when Combo Memory is Changed due to by some wrong operations like; Downgrade Phone wrongly, Flash with wrong Firmware, Erase Phone with wrong file or Phone is on White or Blank display.
After flash with ENO Firmware your phone will be normalized and then you simply flash again with correct firmware package, select any product code according to your choice and press Flash button.”
Ja vihdoin huomasin kuvissakin sen io-tech -logon jota aikanaan ehdotin/toivoin 🙂
Uutisen puhelinhan näyttää lähinnä Symbian Nokia E7’lta jollainen löytyy täältäkin liki Mint-kuntoisena.
ps. miksi ihmeessä tämä nykyinen io-tech -sivusto tuppaa sekoilemaan perinteisen 12.18-Operan kanssa? CSS vai mitä?
Tiedän kyllä ettei muinainen Opera _tue_ kaikkea mutta uudemmat versiot haisevat 🙁
ennen wanhaan (3310 aikaan) puhelimet tehtiin niin että koko varioiva softa ajettiin luuriin kerralla. ainoastaan IMEI annettiin pakattaessa. kun softa varianttien määrä kasvoi & räjähti käsiin, pilkottiin softa osiin. linjalla ajettiin luuriin ENO softa millä puhelimen pystyi käynnistämään, virittämään ja testaamaan. kaikki varioiva softa ajettiin puhelimeen juuri ennen ennenkuin se pakattiin myyntipakettiin.
ENO tulee sanoista EngiNe Operations, eli periaatteessa puhelin moottorin valmistus
Voin kysäistä tuosta luurista yhdeltä Nokian rautatuotekehityspuolen jampalta. Palaan asiaan.
@Sampsa onko enää mitään muistikuvaa sellaisesta että joku käyttäjä olisi Nokian lopun aikoina lähettänyt muropaketin Meego-artikkeliin liittyvää softaa cd:llä postissa? Jos muistuu, niin ihan mielenkiinnosta kysyttävä saiko niistä softista mitään irti?
Suoro oikosena. Eiku Soiro. 🙂
No eipä ollut tuo kaveri käyttänyt moista aktiivisesti, mutta oli kuulemma ollut toisen työkaverin käytössä tuolla vanhemmalla Harmattanilla silloin, eli ei ollut tietoa, onko tähän luuriin tehty käytettäväksi asti tuota Ilmatarta.
Kirjoitin muuten tuosta Droid 4:stä pienen arvostelun Sailfishillä:
Nostalgiakatsaus: Motorola Droid 4 ja Sailfish OS – Nokia N900:n seuraaja
Onko @Sampsa saanut postia? Tää on yhdestä vanhojen Nokialaisten FB-ryhmästä:
Eipä ole sen enempää tullut kuin mitä tässä ketjussa on.