Anonyymi puhelinkeräilijä on onnistunut saamaan käsiinsä Nokian kehitteillä olleen Intel MeeGo -laitteen prototyypin.

Allekirjoittaneeseen otti yhteyttä anonyymi puhelinkeräilijä, joka oli onnistunut saamaan saanut käsiinsä pinkkikuorisen ja qwerty-näppäimistöllä varustetun laitteen, joka on melko huonossa kunnossa, mutta toimii.

Laite on osoittautumassa Nokian Soiro-koodinimelliseksi Intel MeeGo -laitteeksi. Puhelimen polykarbonaattirunko on murtunut parista kohdasta ja laitteesta puuttui akku, mutta se toimii ja tietokoneeseen kytkettynä tunnistuu Intel Medfield -nimellä, joka viittaa Intelin kehittämään Atom-järjestelmäpiiriin.

Laite käynnistyy Local-tilassa, mutta ilmeisesti puhelimeen on ladattu myös ILMATAR_10.2010.50-1_ENOSW-käyttöjärjestelmä.

Jos io-techin lukijoista löytyy entisiä Nokia-insinöörejä, jotka ovat työskennelleet Soiron tai Ilmatarin parissa, kaikki tiedot kehitysvaiheista ovat tervetulleita. Puhelinkeräilijä haluaisi tietää, onko Local-tilasta mahdollista poistua ja vaihtaa Ilmatar-alustaan?


Taustatietoa Nokian MeeGo-laitteista

Kun Nokia ja Intel päättivät yhdistää Maemon ja Moblinin MeeGoksi, Nokia oli jo melko pitkällä Maemo 6 -käyttöjärjestelmän kehityksessä ja käytössä olivat Texas Instrumentsin OMAP-järjestelmäpiirit. MeeGo-yhteistyön alettua Nokia alkoi kutsua Maemo 6 -pohjaista käyttöjärjestelmäänsä Harmattaniksi ja yritti tehdä siitä mahdollisimman yhteensopivan MeeGon kanssa. Harmattanin jälkeen tarkoitus oli siirtyä Ilmatar-koodinimelliseen alustaan, joka käytti RPM-paketointia ja oli suunniteltu Intelin raudalle.

Ensimmäinen ja lopulta ainoa Nokian myyntiin julkaisema MeeGo-puhelin Lankku eli N9 käytti juurikin MeeGo Harmattan -käyttöjärjestelmää. Kehitteillä oli myös qwerty-näppäimistöllinen ja polykarbonaattirunkoinen Lauta-koodinimellinen laite, joka oli tarkoitus julkaista markkinoille heti N9:n perään. Kyseinen laite kuitenkin hyllytettiin eikä se saanut koskaan virallista mallinimeä.

Kehittäjille julkaistiin Dali-koodinimellinen qwerty-näppäimistöllä varustettu N950, joka oli myyntiin saapuneen N9:n edeltäjäversio, joka hyllytettiin ennen alkuperäistä julkaisua vanhentuneena. Tästä puhelimesta kaavailtiin alunperin tietyissä piireissä legendaarisen N900:n seuraajaa.

Nyt puhelinkeräilijän käsiin päätyneestä Soiro-koodinimellisestä laitteesta on kuultu vuosien varrella hyvin vähän yksityiskohtia eikä sitä ole aikaisemmin nähty kuvissa. Soiro perustuu samaan suunnitteluun ja muotoiluun kuin hyllytetty Lauta eli näytön alta liukuu esiin qwerty-näppäimistö.

Päädystä löytyy luukun takaa USB-liitin ja nurkassa on 3,5 mm:n kuulokeliitin. Takapuolella näkyy sama kamera kaksois-LED-salamalla kuin N9:ssä.

Lisää kuvia ja keskustelua: Maemo.org

This site uses XenWord.
;