
NVIDIA julkaisi tänään hieman yllättäen uuden Titan Xp -lippulaivanäytönohjaimen. Käytössä TSMC:n 16 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettava GP102-grafiikkapiiri, joka rakentuu 12 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 471 neliömillimetriä. Samaa Pascal-arkkitehtuurin grafiikkapiiriä käyttävät viime vuoden elokuussa julkaistu ja nyt jo markkinoilta poistunut Titan X ja helmikuun lopulla esitelty GeForce GTX 1080 Ti, mutta niissä osa grafiikkapiirin ominaisuuksista on ollut kytketty pois käytöstä.
Titan Xp:n GP102-grafiikkapiirissä on käytössä kaikki 3840 CUDA-ydintä, 240 tekstuuriyksiköitä ja 96 ROP-yksikköä. Lisäksi GDDR5X-muistit on asetettu toimimaan 11,6 Gbps:n siirtonopeudella ja yhdessä 384-bittisen muistiväylän kanssa muistiväylän kaistanleveys on noussut 547,7 gigatavuun sekunnissa.
Grafiikkapiiri toimii (todennäköisesti) samalla 1417 MHz:n perustaajuudella ja varmuudella 1582 MHz:n Boost-taajuudella kuin GeForce GTX 1080 Ti Founders Edition.
Titan Xp:n laskentatehoksi (FP32) on ilmoitettu 12 TeraFLOPS, kun Titan X:llä laskentatehoa irtosi 11 ja GeForce GTX 1080 Ti:llä 11,3 TeraFLOPSia.
Myös Titan Xp:stä on jätetty DVI-liitin pois ja lämpimän ilman ulostuloaukkoja on lisätty jäähdytyksen parantamiseksi. Uutuusnäytönohjain ei todennäköisesti tule myyntiin näytönohjainvalmistajien custom-malleina, vaan ainoastaan NVIDIAn omalla jäähdytysratkaisulla varustettuna.
Testasimme io-techissä helmikuussa edellisen Titan X -mallin ja totesimme, että järkevin ratkaisu on custom-nestekierron käyttäminen jäähdytyksenä, jolloin näytönohjaimesta saa kaikki tarjolla olevat tehot irti.
Titan Xp tulee saatavilla heti ja sen hintalappu NVIDIAn omassa Suomen verkkokaupassa on 1379 euroa. Saksasta tilattuna hinta on 30 euroa edullisempi.
Lähde: NVIDIA Blog
Niin missäs kohtaa sanoin, että suorituskyky laskee uusilla ajureilla? Ei sen laskea tarvitsekkaan, riittää että optimoiteja ei uusia pelejä varten tehdä kunnolla. Vaan sen vielä sanon, että miten muutenkin kuin "puolitarkoituksella" jättämällä kunnolliset optimoinnit tekemättä, häviää 780 raskaasti tesselöidyissä peleissä 960:lle, vaikka sen pitäisi olla puolet tehokkaampi ja mitään oikeaa syytä ei ole esitetty miksi näin olisi? Mitä muuta tuo on, kuin mainitsemaani "tarkoituksellista vanhentamista"?
Asia liittyy tosiaan oleellisesti tesselaatioon, etenkin jos sitä ei helposti voi rajata. Yleensä kun peleissä alan säätämään, niin ensimmäinen asetus mistä karsitaan on tesselaatio, reunojen pehmennyksen tullessa toisena. Toisaaalta ne ovat myös asetukset jotka viimeisenä tulee käännettyä kokonaan pois päältä. 🙂 Ero kuvanlaadussa on maksimin ja keskitason välillä pieni ja vaikutus fps:ään suuri.
Valitettavasti peleissä yleensä on vaihtoehtoina "Normal" ja "High" tesselaatiotilat, eikä mitään järkevää x-slideriä kuten pitäisi. Puhumattakaan gameworks pelleilystä jossa pyöritellään jopa 32-64x tesselointeja esim. hiuksiin, vaikka 8-16x antaisi käytännössä saman kuvanlaadun normaaleilta kameraetäisyyksiltä. Liian pieneksi ei kannata kuitenkaan vetää, taisi esim. olla 8x pienin mitä W3:seen kannatti laittaa, muuten tulee graafisia ongelmia. Kysymys onkin lopulta siitä, että miksi tuolle ei ole ajureissa säätöä? Ei ole vaikea toteuttaa ja mahdolliset ongelmat voi kuitata laittamalla sliderin päälle punaisen tekstin siitä, että säätäminen saattaa aiheuttaa ongelmia joissain peleissä. Mikään ei käytännössä estäisi tekemästä, samaa hommaa kun nörtit tekevät pelien .cfg-tiedostoihin tälläkin hetkellä. :geek:
Vaan eipä siinä, suoraan kausaliteettia ei voi esittää, vaan mitäs voisi odottaakkaan. Nvidia on ennenkin osoittanut sen verran bisnes- ja markkinointiälyä, etteivät varmasti jää housut kintuissa kiinni vanhojen korttiensa suorasta gimppauksesta. Sen sijaan korrelaatio on jo sillä tasolla, että hyvin uskallan sanoa, että 970 näyttää pian mopolta.
Taivaalla on silti mustia pilviä. TSMC:n saama raha näyttää pienenevän heikentyneen valuutan vuoksi.
Vaihtoehto voi olla, nostaa hintoja tai tehdä nopeammin (huonompaa). Tämä voi myös tietää että yrityksellä ei ole tarpeeksi rahaa kehittää valmistustekniikkaa. Toki tilanne ei ole niin paha muun kuin pörssin kannalta.
TSMC's first-quarter revenues miss guidance