
NVIDIAn GeForce RTX `3090 Ti ja 4090 ovat toistaiseksi ainoat näytönohjaimet, joissa on käytössä uusi 12VHPWR-virtaliitin. Uuden virtaliittimen kanssa on tullut kuitenkin odottamattomia ongelmia, kun useat käyttäjät ovat raportoineet virtaliitinten sulaneen osittain käytössä ainakin RTX 4090 -näytönohjaimilla. 12VHPWR tulee lisäksi löytymään ainakin NVIDIAn tulevista GeForce RTX 4080 -näytönohjaimista sekä Intelin uusista datakeskus-laskentakorteista.
Toistaiseksi 12VHPWR-liitinten sulamisongelmien perimmäistä syytä ei varmuudella tiedetä. Potentiaalisia syyllisiä on useita ja ongelmat ovat todennäköisimmin monen eri seikan summa. Tällä hetkellä kuitenkin tiedetään, ettei ongelma koske yksin PCIe 8-pinnisiä liittimiä 12VHPWR:ksi muuttavia adaptereita, vaan myös suoraan virtalähteeltä tulevia 12VHPWR-johtoja. Hiljattain varmistui myös ensimmäinen Founders Edition -malli, jossa liitin oli päässyt sulamaan, eli kyse ei ole myöskään vain AIB-valmistajia vaivaavasta pulmasta.
Käyttäjä voi vaikuttaa omalta osaltaan ongelmien ilmaantumisen todennäköisyyteen parhaiten huolehtimalla muutamista yksityiskohdista: Liitin asennetaan suoraan, ei kulmassa, liitin asennetaan varmasti pohjaan asti tiiviisti ja johtoja ei saa taivuttaa ensimmäisen 3,5-4 senttimetrin matkalta liittimestä ja taivutettaessa varmistetaan, ettei taivuttaminen ”vedä” ulompaa johtokerrosta.
Koska ongelmasta on tiedetty jo pitkään ja ainakin jotkut valmistajat ovat ehtineet jo esittelemään muutoksia liittimiinkin, on NVIDIAn radiohiljaisuutta pidetty erikoisena. Nyt yhtiö on osallistunut keskusteluun ensimmäistä kertaa itse, mutta valitettavasti vastauksia yhtiöllä ei ole tarjota. KitGurulle antamassaan lausunnossa NVIDIAn edustaja kertoo, että yhtiö tutkii tapauksia aktiivisesti, mutta toistaiseksi sillä ei ole mitään tuloksia kerrottavaksi asti tutkimuksistaan. Yhtiö lupaa kuitenkin itsensä ja kumppaneiden varmistavan ongelmasta kärsiville nopeutetun RMA-prosessin.
KitGurun lisäksi Igor’s Labin Igor Wallossek on saanut postia NVIDIAlta. Sivustolle toimitettu diapaketti varmistaa, että yhtiö käyttää kahta eri valmistajaa adaptereilleen ja että ne poikkeavat toisistaan jonkin verran. Osan adaptereista valmistaa Astron ja osan NTK. Kumpikin valmistaja käyttää ns. tulppaaniliittimiä, mutta niiden rakenne poikkeaa toisistaan jonkin verran. Wallossekin johtopäätösten mukaan ilmeisesti NTK:n valmistamat liittimet olisivat ainakin hänen makuunsa parempia, kuin Astronin, mutta allekirjoittaneen ymmärrys sähkötekniikasta ei riitä johtopäätösten pureskeluun syvällisemmin. Suosittelemme asiasta kiinnostuneille lähdeartikkelin lukemista.
Lähde: KitGuru, Igor’s Lab
Corsairilla on jo tarjolla Type-4 johtosarjoja käyttäviin virtalähteisiin kaapeli, jolla koko adapterista pääsee eroon myös vanhemmilla virtalähteillä, mutta tuokin on suoraa mallia.
Isoin ongelma ainakin kuvien perusteella näyttäisi olevan nvidian adapterin juottamalla tehdyissä liitoksissa ja kylmäjuotos yhdistettynä tiukkaan mutkaan on aika huono yhdistelmä.
https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Accessories-%7C-Parts/PC-Components/Power-Supplies/600W-PCIe-5-0-12VHPWR-Type-4-PSU-Power-Cable/p/CP-8920284
NVIDIAn adapterin rakenne on kyllä kaikkea muuta kuin hyvä, mutta taitaa se yleisin vika olla ne terminaalit. Ne on käytännössä kaksi liuskaa taivutettuna U-muotoon ja täten löystyvät helposti heikentäen kontaktia ja siten aiheuttavan kuumentumisen.
En anna neuvoja, mutta jos olisi itsestäni kyse niin laittaisin heti jonkun muun adapterin (tai jopa oikeat kaapelit sisältävän PSU:n) tilaukseen ja sen aikaa kunnes moinen saapuu ajelisin korttia rajusti tehorajoitettuna adapterin kunnon tarkistamisen jälkeen. Tai vanhaa korttia jos se ole eteenpäin vielä mennyt.
Toistaiseksi ei taida olla syytä epäillä muita kuin NVIDIAn adapteria että vielä ei kirves ole kaivossa käyttämisen suhteeen noin ylipäätään.
No jos katsot vaikka tuota igor’s labin linkkiä joka postattiin aiemmin niin ei liittimen terminaaleissa ole mitään ongelmaa ja jos olisi niin miksi natiivi 12-pin toimisi yhtään sen paremmin?
Molex-liittimiä on tehty iät ja ajat eikä tuokaan vaikuttaisi olevan alimitoitettu vaan ongelma on nimenomaan pinnien ja johtimen välissä jossa jännitehäviö ja lämpöä syntyy kun virtaa yritetään siirtää kahdestatoista pinnistä kahdeksaan johtimeen, liika lämpö sulattaa sitten lopuksi liittimen rungon.
Tiedä sitten ketä uskoa ja onko huomenna joku vielä uudempi teoria tulilla.
Jos nuo terminaalit olisi se ongelma niin keskellä olevat pinnit olisi eniten vaarassa koska ne saa vähiten jäähdytystä. Kun katsoi nuo molemmat videot ja miten isot erot ovat noissa juotoksissa niin sanoisin, että se vika on noissa käsin tehdyissä juotoksissa jotka voivat murtua helposti.
Sinällään selvä vika tuo, mutta onko sitten lisäksi vielä noissa pinnien tiukkuudessakin jotain ongelmaa, kuten nyt vois #105 mukaan olettaa.
Toisaalta ne on parhaiten suojassa väännöltä joka reunassa oleviin vastakappaleisiin kohdistuu jos liitin asetellaan paikalleen toinen reuna edellä eikä suorassa. Tämä vinoittain liittäminen sitten saattaa riittää jo ensimmäisellä kerralla "avaamaan" tuollaista halkaistua terminaalia tarpeeksi että kontakti jää heppoiseksi näille virroille.
Jos ne juotokset ja kaapeleiden jako olisi se heikko kohta niin sieltä päästä alkaisi myös sulaminen olettaen ettei ihan irtipoikki kerrasta mene. Kaikissa kuvissa mitkä minun silmien edestä on mennyt on ollut sulamista nimenomaan terminaalien ympäriltä.
Mutta osassa liittimiä tosiaan on nuo pinnien kärjet selkeästi lämmenneet eniten mutta nekin voivat aiheutua tuon kankean juotospään ja ylimääräisen rinnakkaisliitoksen aiheuttamasta väännöstä, pinnit eivät kellu liittimessä ja kohdistu yksitellen kuten erillisessä 12-pin molexissa.
Jep, Nvidialle aika kinkkinen tilanne. Mielenkiintoista kyllä nähdä mikä on heidän ulostulonsa asian suhteen. Sen verran tasaista tahtia noita palaneita liittimiä postaillaan nettiin, että tuskin voivat teeskennellä ettei ongelmaa ole ja turvautua mykkäkouluun.
Sit taas jos myöntävät ongelman niin joutunevat myöskin toimittamaan korvaavia adaptereita/piuhoja asiakkaille ja siinä sit meneekin varmaan aikaa tuottaa ja levittää ne uudet kappaleet maailmalle.
Palaneet liittimet on kuitenkin vähän ikävämpi ongelma kuin jotkut space invaders kortit, kun tulipaloriski ei ole ihan pikkuasia.
Jos asia menisi, kuten Igor’s Lab asian esittää,sulaminen alkaisi nimenomaan keskeltä. Voi hyvinkin olla, että syynä on laitimmaisten liitosten murtuminen ja lähes olematon liitos, jolloin resistanssi ja sen myötä lämpötila nousee. Videolla ei saatu toisinnettua ongelmaa juuri siitä syystä, että pätki sivuilta piuhat siististi irti ja etäälle toisistaan.EDIT: Igor’s lab oli esittänyt asian oikein, ja virheellinen tulkinta oli JayzTwoCentsin tekemällä videolla, jossa tätä yritettiin toisintaa, mutta aivan väärillä perustiedoilla.
Tämä taisi ollakin jaskan videon ainoa järkevä pointti. Nvidia säästämässä pari senttiä adapterin laadussa ja polttamassa maineensa sen takia.
Se tosin ihmetyttää edelleen että ne sulaneet kohdat tosiaan on tuolla liitinpinnien luona eikä siinä missä se mahdollinen "murtuma" on voinut olla.
Isompi ongelma tuossa on se jos joku noista neljästä johdosta murtuu irti, mutta jää heikolla kontaktilla kiinni. Tuollainen "hiuskarvan" varassa oleva liitos nostaa lämpötiloja todella reippaasti ja voisi aiheuttaa sitä ylikuumenemista. Tätä teoriaa vastaan sotii vain se että ne sulaneet on siellä liittimen toisessa päässä, eli pinneissä jotka menee näyttikselle. Luulisi että se sulaminen tapahtuisi siellä missä se lämpö aiheutuu eikä kauempana.
katso liitettä 982847
Kiitos viestistäsi. Hyvä huomio, kiitos siitä. Huomasinkin artikkelin asiasta. Näyttäisi siltä, että itse virtakaapelissa ei ole vikaa, mutta tuo sovitinosa on tehty tavalla, joka altistaa sen vikaantumiselle pienestäkin vääntörasituksesta tai vastaavasta. Vuoden 1995 jälkeen Suomessa ei ole enää ennakkotarkastettu markkinoille tulevia sähkölaitteita, joten valitettavasti tällaisia asioita ei pysty etukäteen huomaamaan, ja todennäköisesti samoja liittimiä on myös meidän markkinoillamme. Mitä nopeasti asiaa selvitin, niin valmistajalla on myös tieto tilanteesta, ja luultavasti heillä on korjaus tekeillä. Tällä hetkellä myydyissä tuotteissa tosiaan tuo viallinen sovitin on, joten niissä tuo riski on, joten tällaisten tuotteiden käyttöä on hyvä välttää. Tuotteen hankkineiden on syytä olla yhteydessä myyjätahoon, joka voi sitten hoitaa asiaa maahantuojan kanssa. Pyrimme myös itse selvittämään tuotteen maahantuojan kanssa heidän toimenpiteitään, sillä asia on sellainen, että heidän tulisi siitä meille oma-aloitteisestikin ilmoittaa.
Kiitos vielä asian ilmoittamisesta, uutisten perusteella valmistaja tutkii asiaa, toivottavasti he löytävät pian ratkaisun ja ryhtyvät korjaaviin toimenpiteisiin. Mukavaa ja turvallista loppuvuotta!
Ystävällisin terveisin
Best regards
————————————————
Seppo Niemi
Johtava asiantuntija, Sähkötuotteet | Senior Specialist, Electrical Products Unit
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) |
Nykyisten näytönohjaimien painokaan ei olisi vaaka-asentoon asennetussa emossa ongelma ja liittimillä olisi reilusti tilaa.
Sitten kun sen vielä saisi klassisen beigenä niin kyllähän siinä voisi heitellä rahaa ruutuun
Ja putkinäyttö päälle
Ei kysyvä tieltä eksy ja hyvä heitto tänne foorumin syövereihin.
Enemmän tai vähemmän virkamiehille tyypillistä toimintaa. Viestin sisältö vahvistaa entuudestaan sitä käsitystä, että kuluttajan kannattaa olla valveutunut asioiden suhteen, ihan oman edun nimissä. Myyntikieltoon voi tovi mennä tai tilanteen pitää olla vakavamapi tai pitkäkestoisempi. On hyvin eri asia saada Parkkipatelta pysäköintivirhemaksu tai nopeuskamerasta rikesakko. Sanktiot kyllä realisoituvat hyvin nopeasti, oli siihen aihetta tai ei. Instansseissa onkin sitten eri meininki ja pahimmillaan oikaisu tai järjen käyttö on tekemätön paikka. Välillä yhteiskunnan toiminta hämmästyttää kyllä suuresti.
Ja kyljessä iso punainen kytkin, josta vääntämällä kuuluu kova naksahdus ja tuntee että nyt käynnistyi TIETOKONE.
Eikä mikään tämmöinen hiivatin nykyajan hyshys-tulitikkuaski.
Mielestäni tuo oli ihan asiallinen vastaus. Jos maahantuojat ei ota Tukesiin yhteyttä, niin puuttunevat itse asiaan.
Mitä taas tulee ennakkotarkastukseen, niin se lystihän loppui EU-jäsenyyden myötä. CE-merkintä korvasi sen, koska onneksi voidaan luottaa että valmistajat ovat rehellisiä ja hyväntahtoisia luvatessaan että tuote täyttää määritykset ja vaatimukset.
Virta toisaalta kulkee sitä kautta missä on pieni resistanssi. Toki "hiuskarvan varassa" oleva reitti lämpenee ja palaa poikki. Sen jälkeen virta kasvaa entisestään muuta kautta, jos vaan virtalähde pystyy syöttämään muihin johtoihin. En osaa kyllä muuten selittää toisesa päässä liitintä tapahtuvia vaurioita , kuin että ehkä adapterin sisällä katkeaa jokin yhteys ja sitten jonkin pinnin kautta menee liikaa virtaa. Entä miten nuo pinnit on kytketty näytönohjaimen puolella (yhteen, vai voiko jotain kautta mennä enemmän virtaa.)
Tuollaisen korkeamman resistanssin johdossa pienempi virta ja sitä kautta pienempi jännitehäviö -> virtaa kulkee sen kautta sen mitä tarvitaan että jännite-ero tasautuu (eli huonon kontaktin aiheuttama resistanssi aiheuttaa riittävän jännitteen laskun). Se kuitenkin aiheuttaa samalla kuumenemisen.
Eikä sodi. Metalli johtaa todella tehokkaasti lämpöä ja puo senttiä ei ole lämmön kannalta mikään matka. Huomaa että muovi sulaa sieltä missä sitä on vähiten.
On se silti matka. Löytyykö noista kärynneistä liittimistä sulamisjälkiä sieltä oletetun huonon liitoksen luota?
Tämä kuulostaa kyllä juuri siltä mitä nvidia voisi tehdäkin.
Hyvä huomio. Ei syytä tarvitse hakea tuon kauempaa. Virta siis kulkee edelleen suht normaalisti mutta muovi vaan sulaa/palaa.
Oli suunta mikä tahansa niin alkaa tuntumaan siltä ettei tämä nykyinen asettelu ole se oikea. Liitäntä (näytönohjain) tapahtuu hyvin ohuen ja leveän liittimen kautta ja siihen vielä ulkopuolinen virta. Unohtamatta noita tukipalikoita näytönohjaimelle.
Pakoputki ikkunasta ulos ja kovaan ajoon.
No sanoisin että suurimmat ongelmat top-end nykynäyttisten kanssa johtuu ilmalla jäähdyttämisestä, siinä kun tehokkuus menee eteenpäin vain massaa ja pinta-alaa kasvattamalla ja molemmat alkaa olla rajoilla joista ei enää kannattaisi eteenpäin mennä. Korttipaikkojen suhteen päästään kahdella helposti esim. 4090 vesijäähymalleissa, toki radi tarvitsee oman paikkansa mutta nykykoteloissa tuntuu niitäkin riittävän. Eihän kukaan paitsi io-techin testiosasto edes harkitse nykyään jonkun 13900k:n tai 7950X:n jäähdyttämistä ilmacoolerilla joka on niin iso ettei mahtuisi edes yksinään pienempiin koteloihin. Silti näyttiksissä on edelleen jostain syystä huippumalleissakin standardina megalomaaniset ilmajäähyt.
Ulkopuolinen virta on ihan järkevää, en kyllä edes halua ajatella miten jonkun emolevyn läpi vietäisiin 600W näytönohjaimelle. Jännitteet pitäisi olla jotain ihan muuta kuin 12V siinä kohtaa. Jos katsoo noita uusia, asiallisia GPU virtapiuhoja niin nehän on oikein siroja ja kulmaliittimellä istahtanee kapeampaankin koteloon ongelmitta.
Ongelmat joista tässäkin ketjussa on puhuttu (taipuilut yms) on vain sitä kipuilua kun yritetään vielä kerran poijjaat ilmajäähyä (joka sinänsä oikein onnistunut onkin) ahtaa koteloihin ja tarjotaan paskoja adaptereita laastarina sille että ei rohjeta *vaatia* uusia standardeja kuluttajilta. Toistaiseksi vaikuttaisi virheliikkeeltä.
Onhan noista vaaka emollisista koteloista nykyaikaisiakin torni mallisia versioita, kunhan etsit, vaikka vähänhän niitä on ja kotelo pitää olla emoa leveeämpi, mikä ei tietysti kaikkia miellytä.
Onhan se sitä kieltämättä. Se, että kuinka nopeasti se johtaa mihinkään, on toinen asia. Tietenkin ei ole tarvetta toimia, jos maahantuojat hoitavat velvoitteet omatoimisesti, kai.
Ja toki tätä voi edesauttaa vielä se että noi kontaktipinnat tosiaan halkaistu kahdesta kohtaa kun samaa liitintä on myös olemassa jossa on vain yksi halkaisu.
Jotain on pahasti pielessä tuossa kun nvidia haluaa kortit liittimineen tutkittavaksi.
Eiköhän ne kaikki liittimen pinnit ole kortin puolelta samoihin jännite- ja maatasoihin kytkettynä. Lisäksi etäisyys pinnien välillä on niin pieni, että DC-virta näkee jokaisesta pinnistä samanlaisen impedanssin kortin puolelta, kun ne vaan on tosiaan samoihin jännite- ja maatasoihin kytketty.
NVIDIA haluaa kortit varmaan tutkittavaksi, koska voihan kortin päänkin liittimessä olla vikaa, esim. pykälää liian pienet pinnit tai jotain muuta poikkeamaa speksistä. Kyseessä varmaan vastuukysymys, eli onko maksumies adapterin toimittaja vai kortin liittimen toimittaja.
No ei ainakaan ennen ole ollut josta syystä eri liitinten väliltä on aiemmin tosiaan mitattu vinokuormia joten tuskin se tilanne on muuttunut.
Ei ilmeisesti tosiaan ollut vanhemmissa, RTX 40 -sarjan mukana tulevissa kuorman pitäisi jakautua tasaisest, kunhan mikään ei ole rikki. Mutta tosiaan ainakin Wallossekin mukaan ihan kelvottoman ohuilla metallipalasilla siellä pelataan
Kiinalaiset harrastavat toisinaan mm sellaista kusetusta, että näyte-erä on laadukasta, mutta sitten jossain vaiheessa laatu tippuu huonoksi. Pariin kertaan olen ainankin asiaan törmännyt, kun olen selvitellyt ongelmia sieltä tuoduista kamiksissa..
Noissa nyt on selvä, että jos laatu täyttää speksit, niin ongelmaa tuskin on, mutta jos vähän ritustellaan, että speksit eivät täyty, niin sitten sulavat armotta.. Monissa sovellutuksissa liittimet on ihan mielettömän ylimitoitettuja virrankestoltaan, mutta tuossapa ei sitä mahdollisuutta ole. Niiden pitää kestää se, mitä on luattu, eikä esim 1/10 osa riitä, mikä riittää erittäin monessa paikassa ja ritustelu ei paljastu..
Sen kuuluukin olla poikki, 1-2-2-1 neljällä johdolla. Se oikea jakoliuska näkyy vasta kun koko liitin puretaan pillunpäreiksi
#suomiscenellä joku muisteli, kun joskus kesken pelin ruutu sekosi ja kopasta kuului kolahdus: koko cooleri oli pudonnut ja roikkui vain johdon varassa.
Itselläni oli aikoinaan laadukas Point-of-View -merkkinen GTX9800+. Luulin hankkivani hiljaisen näytönohjaimen, kun siihen oli valmistajan puolesta istutettu Arctic Coolingin parempi jäähy. Kortti vaan ei tukenut normaalia rpm-säätöä vaan tuo pyöri aina täysillä. Kunnes lopetti. Muistien ja virransyötön päälle lämpöliimatut siilit olivat pudonneet ja lämpöputkien varassa ollut rivasto roikkui vinossa.
Tavallaan näyttiksen hinta ei liity asiaan kun NVIDIA itse ei niitä kaapeleita ole tehnyt eikä luultavasti suunnitellut, ja kun kertaalleen jo käsketty varsinaista valmistajaa korjaamaan niin vähän tuntuisi että NVIDIAn muroihin on lirahtanut ulkopuolelta keltaista nestettä.
Ehkä joskus saamme tietää mitä kävi, todennäköisesti emme.
Nvidialle kyllä kananmuna naamaan tästä kun ovat väitetysti aivan mielettömän tarkka siitä mitä kumppanit valmistavat. Siis AIBien PCB ja jäähydesignit täytyy hyväksyttää nvidialla ennen kuin niitä saa myydä.
Niinno, kyllähän ne piuhatkin oli testissä ja ongelmia löysivät ja piti olla korjattu. Eihän ne jokaista piuhaa yksitellen tarkista eikä voisikaan kun rakenne on valettu umpeen.
NVIDIA kantaa toki mainevastuun mutta vähän epäilen että nämä sulaneet piuhat ei NVIDIAnkaan testejä läpäisisi.
Ja taitaa se AIB tarkastus mennä enemmän papereiden kautta, kyllähän niissä nyttenkin on sellaisia missä muistit käy tarpeettoman kuumana. Jos se olisi jotenkin millintarkkaa niin ei kai sellasiakaan pääsisi läpi?
Vähän huonosti muotoiltu lause minulta, mutta ulkopuolinen virta ei ole huono asia, jos se tehtäisiin jotenkin muuten. Olet oikeassa tuossa että se on ongelma kun yritetään ahtaa väkisin nykyiseen standardiin väärään suuntaan, missä ei varmastikaan ole tilaa. Taisin nähdä jotain kuvia täällä missä virtajohto lähti viistosti näytönohjaimen suuntaan. Varmasti löytyy parempiakin paikkoja ja suuntia, kunhan ne lopulliset vedot vedetään siellä järkyttävän kokoisen näytönohjaimen "sisällä".
Kovasti se liitin oli aukipuretun näköinen siinä kuvassa. Ei ne pinneihin menevät liushat muuten näy..