NVIDIA ilmoitti viime vuoden lopulla lopettavansa ajurituen 32-bittisille käyttöjärjestelmille Release 390 -ajureiden myötä. Ilmoituksesta huolimatta tuki 32-bittisille ajureille jatkui vuodenvaihteen jälkeen.
Nyt NVIDIA on päivittänyt alkuperäistä ilmoitustaan, kertoen 32-bittisten ajureiden tuen loppuvan tässä kuussa. Ilmoitus jättää auki mahdollisuuden, että 32-bittisille alustoille julkaistaisiin vielä ajurit tämän kuun aikana, mutta viimeistään kuun loppuessa loppuu myös tuki. NVIDIA on julkaissut tähän asti 32-bittisiä ajureita Windows 7-, 8(.1)- ja 10 -käyttöjärjestelmille sekä Linuxille ja FreeBSD:lle.
Yhdessä 32-bittisten ajureiden myötä yhtiö lopettaa samalla GeForce Experience -ohjelman 32-bittisille käyttöjärjestelmille.
Samaan hengenvetoon NVIDIA ilmoitti Fermi-arkkitehtuurin eli GeForce 400- ja 500 -sarjojen sekä yksittäisten 600- ja 700-sarjojen edullisen pään mallien ajurituen siirtyvän historiaan.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana ilmoituksessa kerrotaan ajuripäivitysten olevan tulevaisuudessa saatavilla vain Kepler-, Maxwell- ja Pascal-arkkitehtuureille ilman mitään mainintaa Voltasta. Voltan puuttuminen listasta voi viitata siihen, ettei arkkitehtuuriin perustuvia varsinaisia kuluttajanäytönohjaimia ole olemassa, tai olla vihje siitä, ettei niitä myöskään tulisi tulevaisuudessa. Netissä pyörineiden huhujen mukaan NVIDIA julkaisisi myöhemmin tänä vuonna Turing-koodinimellisen arkkitehtuurin ja siihen perustuvat kuluttajanäytönohjaimet, mikä tarkoittaisi ettei Voltaa tultaisi ikinä näkemään kuluttajapuolella.
Huolimatta tuen päättymisestä NVIDIA lupaa julkaista sekä Fermi-arkkitehtuuriin perustuville näytönohjaimille että 32-bittisille käyttöjärjestelmille kriittiset tietoturvapäivitykset vuoden 2019 tammikuuhun saakka.
Yllättävän pitkään on jatkunut tuki fermille 400-sarja julkaistu jo 2010.
Eiköhän tuo ole käytännössä loppunut jo vuosia sitten, nyt vaan virallisesti ilmoitellaan.
Toisaalta viimeiset Fermit julkaistiin vasta 2014
Totta. ..mutta toisaalta nämä 2014 julkaistut mallit olivat rebrändien rebrändejä ja kummankin mallin alkuperäiset versiot soveltuivat heikosti pelaamiseen vuonna 2011. Onko viime vuosina ollut yhtään Käytännöllistä syytä uusille ajureille?
GT 520 -> GT 610 -> GT 705
GT 530 -> GT 630 -> GT 730
Ihan tässä tämän vuoden puolella oli jotain tietoturva-aukkoja paikattu NVIDIAn ajureista eli kyllä. Ei ajurit ole vain pelejä varten.
Olen ostanut GTX 730, joka on Kepler ja GDDR5. Korttia sai sekä Keplerinä, että Ferminä ja myös DDR3:na.
Lisäksi veljellä on GTX 460, joka nyt jää historiaan 🙁
Eniten pelottaa, että Kepler on seuraavana ja 2020 senkin tuki loppuu (jos mietitään, että Fermi loppuu 2018).
Itse tykkäisin että vanhoillekkin julkaistaisiin vaikka kerran vuodessa yhtensopivuus ajurit.
Esim windows kun päivittyy vähintään kerran vuoteen olisi hyvä kun enemmän ohjaimia säilyisi kä'yttökelpoisina. No aina voi toivoa että se ei muuutu niin paljon että ohjaimet ei toimisi.
Kyse ei ollut normaalitoiminnasta vaan eräänlaisesta hätätilanteesta.
Mikäs tuossa Keplerin tuessa nyt pelottaa totta kai sen tuki joskus loppuu, 2020 jo 8 vuotta ensimmäisestä julkaisusta. Jos tuet yleensä jatkuisi loputtomiin vaikuttaisi se myyntiin todennäköisesti aika vähän koska suurin osa on vaihtanut näytönohjaimen ennen 8 vuoden ikää. Veikkaisin että kyse on enemmän ajureista jotka on helpompi tehdä mitä vähemmän on eri arkkitehtuureja tuettavana.
Ei se ensimmäinen julkaisu ole se oleellinen, vaan viimeisten julkaisu ja vielä oleellisimpana milloin ne on "vedetty markkinoilta". Keplerit taitaa olla edelleen aktiivisessa myynnissä koska Maxwellista ja Pascalista ei ole vastaavaa low-endin low-end versiota ellei tota GT 1030:ia lasketa sellaseksi
Mielenkiintoista jos vieläkin on Keplereitä, Maxwellejä ja Pascaleita myynnissä tuota en tiennytkään joten kiitos vastauksesta.
Tuossa esim Jimmsin 700-sarjalaisia Keplereitä, löytyy ihan varastostakin
GT 700 sarja – GeForce GT multimediaan – Jimms.fi
Sivuhuomio mutta tarkoittanet varmaan koska viimeisin piiri/ydin julkaistu. Ettei tule väärinymmärryksiä. Kortti toki voi olla suhteellisen tuore mutta ydin "antiikkinen".
Jos katsotaan kortteja ja niiden viimeisimpiä julkaisu ajankohtia niin Fermi ja Kepler ovat yllättävän lähellä toisiaan.
Esim viimeisin (työpöytä) Fermi oli GT 730 ja julkaistu kesäkuu 2014 mutta ydin (GF108) löytyi ensimmäisen kerran GT 415M/420M/425M/435M korteista.
Ja niin edelleen.
Hyvin ajaa asiansa vielä tommonen GT710 HTPC:ssä.
Noniinno. Ei HEVC saatikka VP9 rautapurkua. Tai HDMI 2.0.
Mieluummin yskin muutaman kympin lisää ja ostan GT 1030:n joka osaa purkaa kaiken relevantin tällä hetkellä ja löytyy se HDMI 2.0.
Ihan puhtaasti Netflix 1080p matskulla ei tule ongelmia eteen.
Se halvinkin vaatii ~tuplabudjetin jo, vaikka se olisi "vain muutama kymppi" niin jo pelkkä psykologinen hyppäys hinnassa on iso ja monilla markinnoilla tuo on oikeasti merkittävä ero myös ihan rahallisesti
Hmm. Hiljattain oli uutinen, että Geforce GT 1030:sta on tullut DDR4:ää tukeva versio. Olisikohan siinä tuon GT 710:n korvaaja?
Eikös nykyään liki kaikissa prossuissa ole jo integroitu näyttis joka pieksee nuo GT 710:t ja GT 730:t kaikin puolin?
Ja jossain Xeon-serverissä tms missä ei integroitua ole tuo muutama kymppi on aika mitätön osuus kokonaishinnasta.
Vai missä näitä oikein nykyään käytetään?
En tiedä Coffee Lakesta, mutta ainakin Intelin integroidut ovat olleet kovin mopoja tähän saakka.
HTPC, toimistokone, laskumaksu, testi-käyttöön noita kait menee. Itseltäni löytyy HTPC:nä palveleva Q6600 kokoonpano, johon on riittänyt GT 420. Sattuneesta syystä pelkällä prosessorilla ei oikein saa kuvaa ulos. 😀