NVIDIAn ”BFGPU” eli GeForce RTX 3090 saapuu myyntiin ja arvosteluihin huomenna. Yhtiö on nyt julkaissut artikkelin, jossa se kertoo mitä näytönohjaimen julkaisulta on syytä odottaa.
GeForce RTX 3080:n myyntiintulo ei sujunut niin kuin toivottiin. Markkinoiden normaalia korkeampi kysyntä yhdistettynä vain normaalin julkaisun varastosaldoihin, botteihin ja trokareihin sai kaikki tahot myymään eioota. Nyt NVIDIA varoittaa jo valmiiksi, että RTX 3090 -näytönohjaimia tulee olemaan saatavilla vain rajoitetusti ja selvästi vähemmän, kuin pelaajille suunnattuja RTX 3080 -näytönohjaimia.
NVIDIAn mukaan GeForce RTX on suunniteltu Titan RTX:n korvaajaksi raskaaseen renderöintiin, sisällöntuotantoon ja tekoälykehitykseen, unohtamatta 8K-pelaamisen perään haikailevia harrastajia. Titan-sarjan jatkajana sen kohdemarkkinat ovat kuitenkin pelinäytönohjaimia kapeammat, minkä vuoksi myös sen saatavuus tulee olemaan heikompaa. NVIDIAn mukaan se työskentelee ahkerasti kumppaneidensa kanssa saadakseen myös RTX 3090 -näytönohjaimia enemmän tuotantoon tulevien viikkojen aikana.
Kenties hieman erikoisestikin, NVIDIA paljasti myös mitä näytönohjaimen pelisuorituskyvyltä on odotettavissa huomenna. Yhtiön mukaan GeForce RTX 3090 tulee peittoamaan RTX 3080:n 4K-resoluutiolla vain noin 10 – 15 %:n erolla huolimatta yli kaksinkertaisesta suositushinnastaan. Titan RTX:ään eroa syntyy yhtiön mukaan parhaimmillaan noin 50 %. NVIDIAn lupaukset suorituskyvystä osuvat varsin hyvin yksiin ensimmäisten testitulosvuotojen kanssa, sillä ne ovat lupailleet noin 10 – 20 %:n eroa.
io-tech tulee julkaisemaan huomenna Asuksen TUF Gaming RTX 3090-, Gigabyten RTX 3090 Gaming OC- ja MSI RTX 3090 Gaming X Trio -näytönohjaimiin pureutuvan arvostelun, mutta Founders Edition -malli saapuu testilaboratorioomme vasta hieman myöhemmin.
Lähde: NVIDIA
Noin 15-20% teho ero RTX3080:seen ja yli 100% hintaero kuulostaa kyllä jokseenkin erikoiselta yhtälöltä? Saatavuus lähes nolla tuolla mutta ei tuo 3080:nkään nyt mitenkään helposti irtoa:) Joten kohta voidaan jo sanoa että paperijulkaisu ja tuhnuhan sieltä tuli. Toki Superit odottavat AMD:n julkkaria joten sitä paskamyrskyä odotellessa kun Nvidia lataa ”uudet” näytönohjaimet myyntiin…heh.
En yhtään ihmettele miksi Nvidia ilmoitti että SLI tuen kehitys Nvidian osalta loppuu. Tosin tälläkin oli kai tarkoitus vain hämmentää asiakkaita otsikolla ja harhaanjohtaa asiakkaita olla ostamatta 2x 3080, sillä todellisuudessahan vain SLI:n (nimi nykyään eri) optimointi siirtyi pelintekijöiden vastuulle. Olemassaolevat SLI -tuet ei myöskään katoa mihinkään.
Muistia on yli kaksinkertaisesti ja jotkut voivat maksaa extraa siitä, että heillä on paras näytönohjain.
Ei se RTX 2080 Ti ollut niin paljon parempi kuin RTX 2080 tai erityisesti RTX 2080 Super, niin tuo on niille ihmisille, joilla on sitä rahaa; ja toivottavasti ovat jo oppineet, että ostan max. 3v päästä tuommoisen viidelläsadalla.
Joo aika heikko esitys jos vain 10-15% nopeampi kuin 3080.
Jos kuitenkin haluaa kaksinkertaista tehoa, niin ostaa 2x 3080 niin saa sille rahalleen vastinettakin. Älytöntä hommaa ostaa jotain yksittäistä hitusen nopeampaa korttia kaksinkertaiseen hintaan.
3080 ei tue SLI, jota ollaan muutenkin kuoppaamassa.
3080 ei tue SLI, jota ollaan muutenkin kuoppaamassa.
Toinen varalle jos hajoaa?
Sitten, jos ne 20G 3080 mallit tulevat niin vielä turhemman oloinen julkaisu 15% tehonlisäyksellä.
3080 tdp 320 W, 3090 tdp 350 W, lisäys 9 %
3080 cuda cores 8704, 3090 cuda cores 10,496, lisäys 21 %
3080 muistikaista 760, 3090 muistikaista 936 GBps, lisäys 23 %
Nimi 3090 on oikeutettu suhteessa siihen paljonko sähköä kortti ottaa töpselistä.
Veikkaan että suuri osa ostajista laittaa korttiin vesijäähyn ja ajaa sitä 400 W sähkötehoilla.
Jolloin se saattaa olla 20-25 % tehokkaampi kuin 3080, ja vastaa eroa cuda-ydinten määrissä ja muistikaistoissa.
Ilmajäähdytteinen 3090 ei äkkiseltään kuulosta niin hyvältä idealta vaikka ei sitä käyttöohjeissa erikseen kielletä
Vuodoissa ja foorumeilla toistuvat huhut 3080 20Gb -versiosta. Onko suuremmasta määrästä muistia mitään hyötyä 4K pelaamisessa, jos muistien nopeutta ja väylää ei kasvateta nykyisestä? Näin maallikon mielestä ei pitäisi vaikuttaa yhtään, jos muistia on entisestään jo tarpeeksi.
Ehkä uumoilluissa "refresh-korteissa" tullaan käyttämään nopeampaa muistia, joka tuo mukanaan tuntuvan lisän suorituskyvyssä. Jos näin käy, niin toivottavasti myös virrankulutusta saadaan hilattua alas.
Gamers Nexuksesta poimittu, koskien RTX Titania, jonka 3090 on nyt tarkoitus korvata.
"The Titan RTX ends up at 72FPS AVG for stock performance, which isn’t much better than the 2080 Ti FE’s 67FPS AVG. The 7.6% performance uplift is undesirable in the face of a 100% price increase, but note again that the bigger reason to buy this card is for its VRAM increase, not for any other reason. "
3090 olisi varmaan "Titan", mutta sen tehorajat on jouduttu vetämään aivan älyttömyyksiin. Ammattilaiset ei pakosti halua 400W lämpökuormaa koneisiinsa.
Onkohan 3090 nyt se tappiin ylikellotettu tuote, jollaisia on totuttu näkemään viime aikoina vain AMD:ltä. Energiatehokkuus roskikseen, jotta saadaan maksimitehot.
Täällä ainakin Rtx titanit korvautuu 3090 eikä ole tulossa pelkkään pelailuun, tosin siinä samalla voi sitten heittää pelin jos toisenkin eli huvin ja hyödyn yhdistäminen.
Pelkkään pelailuun sitten heille jotka haluaa parasta,ei sillä järjellä tarvitse hankintaa perustella jos pussi vaan muuten kestää.
Rippuu ihan miten skaalautuu kun kellottaa mutta nykyisellä kellotaajuudella energiatehokkuus jopa parempi kuin 3080 (Riippuu toki mitä tekee/millä vertailee)
Ja hinta laitettii korkeaksi sen vuoksi, että aina löytyy niitä, jotka maksavat mitä tahansa saadakseen nopeimman kortin (vaikka siinä minun ja monen muunkaan mielestä ei ole mitään järkeä).
3090 jättää option 3090 Superille, kun 3080 Ti Super kuulostaisi tyhmältä?
Kiinostaa kyllä mitä 3090 Super sitten sisältäisi. Noihin 3070 ja 3080 saa helposti muistia lisättyä vaan ja sillä myytyä Super versiota, tuohon 3090 ei oikeen muistia lisää tarvitse
NVidia oli itsekin jo ilmoittanut että suorituskyky on 10-15% parempi kuin 3080:llä, eli kannattaa nuo 20-25% unohtaa.
Lataa
http://www.nvidia.com
Videocardz oli kysellyt testaajilta ja ne oli todenneet että todellisuus on lähempänä 10-12%.
NVIDIA confirms GeForce RTX 3090 is 10 to 15% faster than RTX 3080 in 4K gaming – VideoCardz.com
videocardz.com
Ei kun puhuin ylikellotuksista. Silloin 3080 ja 3090 olisi lähes samoilla kelloilla ja ainakin 3090 on vesillä. Silloin niiden välinen suorituskyvyn ero olisi minun mielikuvituksessa samaa luokkaa kuin näiden korttien cuda-ytimien määrien ja muistikaistojen välinen ero. Samoin töpselistä vedetyn sähkön määrä olisi samassa suhteessa.
Kun suoraan laatikosta 3090 ottaa liian "vähän" sähköä ja tehoraja hakkaa vastaan. Ja kuten aina, en ole nettiä aiheesta selannut enkä muutenkaan perehtynyt, muutamia numeroita vaan naputin laskimeen.
Suurinta osaa maailman tietokoneista käytetään aivan johonkin muuhun kuin pelaamiseen.
Erityisesti Threadrippereiden osalta tämä pelaajien osuus voi olla paljon pienempikin.
Tällä (ja monella muullakin) foorumilla tunnutaan aina ihmettelevän, miksi joku moponäytönohjain on laitettu kiinni johonkin kalliiseen OLED tms. näyttöön kiinni, kun ’Eihän tuolla näytönohjaimella voi pelata 4K-resoluutiolla kaikki herkut päällä 120Hz FPS:llä’.
Joillekin kun riittää, että saadaan vakaa 2D-kuva ja jonkinlainen 3D-kuva laadukkaalle 4K-näytölle.
Itselläni menee tietokoneajasta ehkä 1% pelaamiseen, enkä pelaa edes joka viikko.
Olen tilannut itse RTX 3080:n ensisijaisesti HDMI 2.1:n vuoksi, jotta saisin vakaan 120Hz 4K-kuvan windows työpöydälle ja 2D-sovelluksiin.
Toki jossakin vaiheessa pelailenkin kunhan saan näyttiksen ja CX48:n tulille (aion varmaan pelata uudelleen Dying Lightin läpi – yökohtaukset kun nykyisellä näytöllä eivät olleet oikein pelattavia tummien sävyjen tukkoisuuden vuoksi).
Ylikellotuksella toki voidaan saavuttaa isompia eroja, onneksi @Sampsa tarjoaa tähän vastauksen kello 16:00.
$ per lisä fps ainakin kohdallaan.
Eipä sille ihan kauheasti yli tuon voi edes vedellä antaa sähköä kun piirin pinta-ala on kuitenkin rajattu. Saa olla aika kylmää vettä että saa 400+W yhdeltä komponentilta pois. Toki kaikki maailmanennätykset tuolla tehdään, mutta perus vesille aika kova lämpökuorma.
Kun 3080 ja 3090 molemmat kellotetaan tappiin, ero niiden välillä pienenee..
Kaipa täällä niitäkin löytyy jotka oikeesti uskoo tän lepakkomäyrän juttuihin.
Tämä. Kolmen tonnin TR on halpaa ku makkara tuottavaan työhön mutta siihen nähden puoleen hintaan tarjolla oleva ja monessa jutussa täysin ylivoimainen kortti (nimenomaan tuottavaan työhön) kallis kun mikä ja järjetön julkaisu kun 4k suorituskyky ei olekaan tuplat.
Tietysti paras olisi ollut NVIDIAN puolelta olla suu kiinni 8k pelaamisestakin ja antaa yhteisön tuoda tämä kulma orgaanisesti esiin, mutta ehkä sama poru pelisuorituskyvystä olisi syntynyt silti.
Pieneneekö, no sinä sen jo taidat tietää.
Voisi kuvitella että 3090 kanssa olisi enemmän potentiaalia nostaa kelloja jos vain jäähy riittää. Sama valmistusprosessi ja arkkitehtuuri, joten kellojen pitäisi nousta lähelle samaa. 3090 on taas vakiona alemmilla kelloilla, jolloin % nousu olisi järjen mukaan isompi… Mutta aina siellä voi olla asioita jotka tämän estää.
Aika iso piirin pinta-ala on toisaalta kuitenkin, tyyliin 2,5 x 2,5 cm. Verrokkina 3800X-prosun chipletti on neljänneksen siitä (1,2 x 1×2 cm) ja sille laitetaan joku 100 W. Jos nyt oikein googlasin.
Onhan tuo 400 W kaamean paljon toki.
Miten sitten vesijäähyllä, katsotaan mitä uusia vesijäähytuotteita palokunta muutaman kuukauden päästä tuo markkinoille
Noissa oletus-boosteissahan ei taida olla kuin 15MHz ero, 3090 1695MHz ja 3080 1710MHz.
Molemmissa FE on myös tuo 12pin liitin, joka tulee 2x8pin liittimellä kiinni, joten maksimi tehoraja speksien mukaan 375W ja 3080 FE oli rajoitettu 370W:hen power limit maksimissa, joten tuon 3090 kellotuspotentiaali lienee jopa pienempi, kun tehobudjettia on vähemmän käytössä 30W suuremman TGP:n vuoksi (jonka käytännössä syö nuo 14 lisämuistipiiriä).
Ja yhdeltä komponentiltahan ei tuota 400W tarvitse koittaa siirtää pois, tainnut pyöriä 3080:n pelkän GPU:n kulutus jossain 180W tienoilla ja loput sitten muisteille yms.
Pakkoko noita roskakanavia on tänne pakottaa?
Ammattilaiset tuskin välittävät tuosta lämpökuormasta, kun se on täysin jäähdytyksellä ratkaistavissa oleva asia. Sähkönkulutuskaan ei ole mikään ongelma, kun Ampere tarjoaa kuitenkin parempaa perf/W, kuin Turing. Se mikä merkkaa on paljonko menee aikaa jonkun laskutoimituksen suorittamiseen. Kun ei tarvitse odotella tietokonetta, niin työnteko tehostuu.
Oletusboosti on kait eri kuin käytännön boosti, ja 3090 ei ole pelkästään FE vaan tulee myös custom kortit.
Toki todelliseen boostiin vaikuttaa myös mm. piirin lämpötila, joka todennäköisesti 3090:n massiivisen coolerin vuoksi on pienempi.
Customeissahan taas sitten on samat jäähyt ja virtaliittimet kuin 3080 versioissa, niin ainoa erottava tekijä saattaa olla tuo power limit, jos valmistajat ovat saaneet vapauksia 3090:n kanssa nostaa se 400W+ (epäilen paitsi ehkä nyt se Strix, mutta mainospuheiden mukaan 3080 Strix kait on myös 400W limit).
Olisi tylsää jos kellottaminen jäisi kaikissa korteissa kuristavasta virtaliittimestä kiinni. Katsotaan mitä kaikkea joulun myyntiin tulee.
Onneksi 3080 saatavuus ei ollut rajoitettu 😉
Mikä juttu? Eiköhän nämä 3090 ole parhaimmillaan hyötykäytössä.
En ainakaan tällä koneessa olevalla 3080 pärjäisi koska Vram ei ole riittävä joten pyhitän tämän 3080 100% pelaamiseen.
Tämä on mun juttu ja teen niinkuin parhaakseni näen.
Pakottaa?
400W lämpökuorma on hieman eri asia jäähdyttää kuin 250W lämpökuorma. Se ei ole enää ihan olankohautuksella hoidettu asia.
Ok, eli 180W/300W menee sirulle.
Jos samalla suhteella mennään niin puhutaan 240W/400W. Tämä 33% korotus vaikuttaa aika suoraan lämpöihin. Samasta kuvasta… 71*1.33= kevyet 95 asteen keskilämmöt. Ja mitä enemmän virtaa kuluu, sitä vaikeampi on pitää viileänä.
Ei sitä keskilämpöä voi laskea tuolla tavalla suoraan. Jäähdyttimen jäähdytysteho on verrannollinen deltaT:hen (jäähdytettävän elementin lämpötila – ympäröivän ilman lämpötila).
Mutta joo, joka tapauksessa kuumana tulee käymään.
Ja sitten voidaan ottaa laskuihin myös kuumemman piirin korkeammat vuodot jne jne jne. Kuumana tulee käymään.
Mitä suuruusluokkaa tuollaiset lämpeämisen aiheuttamat suuremmat vuodot on?
Toi jäähdytysteho skaalautuminen menee melko lailla suoraan niiden deltaT suhteessa, eli tollasella 70-95 asteen heittelyvälillä ero on jo 50 vs 75 deltaT, eli pahimmillaan/parhaimmillaan jäähdytystehokin puolitoistakertaistuu.
Ei ole ihan noin suuri ero (Disclaimer: en tarkistanut ettei kortin jäähdytysilma ollut 0 asteista, jolloin laskelmasi pitäisikin paikkansa ).
Jos haluaa tehohäviön muutoksen vaikutusta lämpötilaan samalla jäähdytyksellä arvioida, pitää laskea lämpenemän kautta. Eli jos kuvien tapauksessa kortin tuulettimien ottoilman lämpötilaksi oletetaan esimerkiksi 31 astetta, lämpenemä on tällöin 71-31 = 40 astetta. Lämpenemä 33% suuremmalla tehohäviöllä puolestaan tällöin 1.33*40 = 53.3 astetta => 31+53.3 = 84.3 astetta. Tähän toki pitää lisätä kotelon sisälämpötilan eli jäähdytysilman lämpötilan nousu kun koteloon tuupattava lämpöteho lisääntyy, eli jos lisätehon seurauksena lämpötila onkin 32.5 astetta, piirin lämpötila silloin 32.5+53.3 = 85.8 astetta.
De8auer oli vedellä saanut 2fps enemmän irti 3090 kortista kuin ilmalla, eli ei siellä hirvittävästi löysiä ole.
https://youtu.be/UmafIrSFSNg
Ihan mielenkiintoinen juttu sinällään. Jos on käyttöä hyötykäytössä niin tuosta saa varmaan parhaiten kaiken irti muut varmaan tyytynevät 3080 malleihin.
Mutta hyvin nämäkin hävisivät markkinoilta, eli jengi ostaa kyllä!