
HardOCP-sivuston Kyle Bennett on julkaissut erittäin kriittisen kirjoituksen, joka käsittelee NVIDIAn uutta GeForce Partner Program -kumppaniohjelmaa näytönohjainvalmistajille. Vaikka yhtiön mukaan ohjelman on tarkoitus palvella kuluttajia, taustalta on löytynyt ehtoja, joita voidaan pitää ainakin joissain määrin kyseenalaisina.
Yhtiön omien sanojen mukaan GeForce Partner Program on suunniteltu varmistamaan, että näytönohjaimet ja ohjelmisto ovat pelaajille täysin läpinäkyviä ja kaikki tuotteet täyttävät varmasti annetut lupaukset.
Ympäripyöreästi selitettynä kumppaniohjelmassa NVIDIAn ja valmistajien brändit ovat yhtenäisiä ja kumppaneiden tuotteita markkinoidaan netissä, sosiaalisessa mediassa ja tapahtumissa. Lisäksi GPP-kumppanit pääsevät aikaisemmin käsiksi uusiin innovaatioihin ja työskentelevät läheisesti NVIDIAn insinöörien kanssa. Lopuksi NVIDIA ilmoittaa, että kumppaniohjelmaan liittyneet valmistajat voivat edelleen vapaasti myydä ja markkinoita näytönohjaimia myös muilta GPU-valmistajilta eli AMD:lta.
Bennett sai kumppanuuteen liittyvistä mahdollisista epäkohdista vihjeen AMD:lta ja lähti selvittämään asiaa omatoimisesti. Viimeisen kolmen viikon aikana hän oli yhteydessä seitsemään näytönohjain- ja OEM-valmistajaan, joista yksikään ei suostunut kommentoimaan asioita julkisesti. Anonyymisti kaikki olivat kuitenkin esittäneet huolensa siitä, että ohjelmassa on ehtoja, jotka ovat todennäköisesti laittomia, ohjelma tulee vaikuttamaan negatiivisesti kuluttajien valinnanvapauteen sekä näytönohjainvalmistajiin ja heidän mahdollisuuksiinsa tehdä bisnestä AMD:n ja Intelin kanssa.
Suurin epäkohta kumppanuusohjelmassa on vaatimus siitä, että näytönohjainvalmistajan pelibrändin tulee olla yksinoikeudella pyhitetty GeForce-näytönohjaimille, joilla on tällä hetkellä noin 70 % markkinaosuus. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että Asus ei saisi lanseerata ROG-brändinsä, MSI Gaming-brändinsä tai Gigabyte Aorus-brändinsä alla kuin GeForce-näytönohjaimia. Kaikilta kolmelta valmistajalta löytyy tällä hetkellä edellä mainittujen pelibrändien alaisuudesta myös Radeon-näytönohjaimia ja yhtiöt ovat käyttäneet miljoonia pelibrändiensä rakentamiseen ja markkinointiin.
Vaikka GPP-kumppaniohjelmaan liittyminen on valmistajille vapaaehtoista, liittyy siitä poisjäämiseen merkittäviä haasteita ja vaikeuksia esimerkiksi uutuusnäytönohjaimien lanseeraukseen liittyen. Näytönohjainvalmistajat, jotka eivät liity ohjelmaan, tulevat todennäköisesti kohtaamaan haasteita grafiikkapiirien saatavuuden ja määrien kanssa sekä menettävät samalla myynnin kannalta kriittisen markkinointituen tuotteilleen.
NVIDIAn näkökulmasta GPP-kumppaniohjelma varmistaisi sen, että jos se markkinoi esimerkiksi Asuksen ROG Strix -näytönohjaimia niin kyseisen pelibrändin alla olevat Radeon-näytönohjaimet eivät saisi osakseen pienentäkään hyötyä.
NVIDIA oli ilmoittanut ennen jutun julkaisua, että jos se julkaistaan, HardOCP:n ja NVIDIAn välit saattavat vahingoittua. Bennett toteaa, että hän on konsultoinut lakimiehiään ennen jutun julkaisua ja he ovat näyttäneet vihreää valoa, joten jutussa esitetyt asiat ovat todennäköisesti totuudenmukaisia. Lisäksi Bennett päättelee, että he tuskin saavat jatkossa NVIDIAlta näytönohjaimia testiin.
Huom! NVIDIA ei ollut toimittanut HardOCP:lle listaa näytönohjainvalmistajista, jotka ovat jo liittyneet GPP-kumppaniohjelmaan ja tässä uutisessa käytetyt yhtiöt ja pelibrändit ovat ainoastaan esimerkkejä.
Lähde: HardOCP
Koska se kattaa aivan kaikki Gigabyten tuotesekmentint ja sen markkinointiin on käytetty iso-kasa-rahaa joten sen on Gigabytelle iso investointi jonka rajoittaminen vain Nvidian sisältäviin tuotteisiin on iso rahanhukka Gigabyten kannalta.
Olen tuosta yhden lyhyen arvostelun lukenut ja niin kauan kun vehjettä ei ylikellotettu, pysyi se järkevissä melurajoissa. Toki parempikin se jäähy voisi olla, mutta pieniin koneisiin ei mahdottomia mahdu.
Eikös tuo ole ihan samassa tasossa ROG:in kanssa, eli löytyy emoja, näyttiksiä, läppäreitä, näppiksiä ym romua laidasta laitaan.
Pointtini on siinä, että Gigabyte sai tuon lyötyä aika nopeasti läpi ja tunnetuksi, eli en näe ongelmaa siinä etteikö Asus voisi vaikkapa tuota AREZ:ta saada yhtä nopeasti läpi. Asioista perillä olevat kyllä tietävät, että kyseessä on samaa tavaraa kuin ennenkin, mutta eri nimellä, ja jos taas joku ostaa tuotteensa jonkun helvetin "gaming" -nimiliitteen takia, niin.. :facepalm:
edit: Vielä tarkennuksena, eli siis jos porukka ostaa emolevynsä/näyttiksensä/läppärinsä brändin takia, niin sehän on vain voittoa näille GPP-kumppaneille ja eritoten Nvidialle.
Kaikissa kuvattiin normikelloilla pelaamista siedettäväksi ei hiljaiseksi vain siedettäväksi, ts melu kuului mutta ei ollut niin kovaa että täysin häiritsisi pelaamista.
Ja minun pointi oli se että se nopeastiläpilyönti on erittäinkallista kun tarvii paljon kallista markkinointia.
Minkälisäksi edessä on kallis tuoteiden uudelleen suunnittelu kun kaikki Aorus tai ROG nimellä olevat tuotteet jotka ei ole tarkoitettu Nvidian näyttisten kanssa käytettäviksi pitää suunnitella uudelleen uudella ulkonäöllä ja nimellä.
Hyvä esimerkki on tämä minun 32 tuumainen ROG Free Sync näyttö Asus joutuu suunnitelemaan sen uudella ulkonäöllä Arez nimen alle ja markkinoimana sen uusiksi, täysin turhaan vain siksi kun Nvidia omi Asuksen ROG nimen.
Jos aioit esittää että joo kyllä keskivertokuluttaja on niin fiksu että älyää ostaa Nvidia ROG Free Sync näytön ja AMD Arez näytönohjaimen ja tajuaa että ne kuuluu yhteen niin haistakukku ei tule onnistumaan.
Olen kyllä aika vitun humalassa, mutta koitetaan…
Asus vaihtaa nykyiset ROG:it AMD-puolelta AREZ brändille, ne jotka tietää mistä on kyse, ostaa Asuksen AMD kamaa jatkossakin? Ylipäätään AMD:n tarjonta GPU puolella on ollut suht kehnoa viime aikoina, joten emmä edes tiedä onko tämä JUST NYT mikään kriisi. Sikakalliita Vegoja joita et mistään saa, ja R9 390 sarjan korvaavia Polarisia? Helvetin kehnoa tarjontaa oikeastikin.
Jos asus lopettaisi noi brandäämiset ja laskisi noiden "brandättyjen" emojen hintoja sen verran kun on niiden markkinoitiin pistänyt niin joku ehkä ostaisi niitä.Itsehän en noista välitä vaan kiinnostaa lähinnä se mitä emossa on,kuinka paljon se maksaa ja jos siinä on jotain sellaista mitä haluan niin olen valmis maksamaan tietyn summan lisää.Nyt siis noi on omasta mielestä aivan liian kalliita enkä edes vilkaise niitä.Toi nvidian juttu taitaa olla se että nvidia käyttää g-synciä ja haluaa että asiakkaat tajuaa myös ostaa sen g-sync monitorin(eikä freesync monitoria joka nimetään eri nimellä?) eli nimeävät näytön ja näytönohjaimen samalla nimellä?.
Tiiä sit. Ainakin joskus C2D/AM2 Athloneiden aikana porukka osti sitä hinta/laatu suhteeltaan hyvää SER:iä.
Asus P5B oli helmi eikä ollut mitään jonne-nimihirviöitä. <3
Pulling the Plug on GPP, Leaning into GeForce | The Official NVIDIA Blog
-Pulling the Plug on GPP, Leaning into GeForce May 4, 2018 by JOHN TEEPLE
Nyt nvidian ei tarvitse noudattaa gpp sopimusta kun perui tuon.
Ei tullut itselle tuo yllätyksenä, eikä se ollut yllätys nvidian lakiasian tuntijoillekkaan.
Järkevä veto Nvidialta. Saa nyt nähdä kävikö silti niin, että joitakin tunnettuja merkkejä saivat GeForce-korteilleen, kuten Asuksen 'Republic of Gamers'.
"The rumors, conjecture and mistruths go far beyond its intent," NVIDIA writes in a new blog post. "Rather than battling misinformation, we have decided to cancel the program."
Ihan yhtä järkevältä kuulostaa kuin kaikki muukin tähän asti. Melkoista politikointia.
Eli yksinkertaisesti voitto kuluttajille ja medialle. Aika voimalla nimittäin lähtivät yhdessä rintamassa tuota vastaan. Nvidia näki ettei sillä ole juuri vaihtoehtoja, joten tässä tulos. Eivät kyllä kiitosta ansaitse, mutta hyvä että lopettivat pelleilyn. Tai siis siirtyvät johonkin toisenlaiseen pelleilyyn. Eikö hallituksellakin ole tapana tehdä harhautuksia silloin kun jossain kulisseissa tapahtuu oikeat asiat? Herää vain kysymys että mitä kulisseissa on tapahtunut?
Niin… En tiedä uskaltaako vielä vetää verenpunaista radeon lippua salkoon voitonpäivän kunniaksi, mutta onhan tämä jotain kuitenkin. Mahtaa tämä pelleily kyllä *ituttaa partnereita… Että minkässortin lätkät tänään laitetaan nvidiaan. Ei ne kyllä varauksetonta ihailua valmistajilta tällä saavuta.
Siis tämä tarkoittta sitä että se paperilla oleva GPP sopimus ei ole enää käytössä/sitova joten siitä ei voi viranomaiset enää Nvidiaa syyttä,
mutta sehän ei kerro mitä Nvidia vieläkin mahdollisesti tosiasissa näytönohjainvalmistajila vaatii
(suullisesti ts ei pysyviä todisteita kuten GPP sopimus paperi).
Tai ainakin nVidialle on nyt selvinnyt ketkä on sen kavereita ja ketkä ei 🙂 Toisaalta ne äsken tunnistetut kaverit voi olla helvetin vihaisia tuon tempun johdosta.