Osa Intelin uusista Core X -tehoprosessoreista tulee ennakkotilattavaksi huomenna ja samalla median salassapitovelvollisuus päättyy. Kerromme, mitä kulissien takana tällä hetkellä tapahtuu.

Ensimmäisenä ennakkotilattavaksi saapuvat 4-10-ytimiset Core X -prosessorit, joiden toimitukset alkavat ensi viikolla ainakin Yhdysvalloissa. Suomen saatavuudesta ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa. Olemme soittaneet muutamille jälleenmyyjille, mutta ainakaan hyllyihin prosessoreita ei ole alustavasti odotettavissa, vaan ne toimitetaan asiakkaille vain tilauksesta. Tarkempaa toimitusajankohtaa tukkureilla ei vielä ole tiedossa.

Kun Intel potki viime vuonna 12 000 työntekijäänsä pihalle, se katkaisi samassa yhteydessä käytännössä kokonaan suhteensa eurooppalaiseen mediaan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi uuden prosessorijulkaisun yhteydessä yritys ei toimita medialle testikappaleita ennen julkaisua edes NDA- eli salassapitovelvollisuuden alaisena. Suomen osalta Ruotsissa sijainnut Intelin PR-osasto lakkautettiin, kuten ilmeisesti kaikki muutkin Euroopan PR-toiminnot ja nykyään suoraa kontaktia Intelille ei yksinkertaisesti ole.

Esimerkiksi tammikuussa Kaby Lake -prosessoreiden julkaisun yhteydessä emolevyvalmistajat toimittivat medialle testiprosessorit emolevyjensä mukana, koska Intel ei prosessoreita lähettänyt.

Core X -prosessoreiden julkaisu on kuitenkin niin kiirehditty, että edes emolevyvalmistajilla ei ole tarpeeksi testiprosessoreita, joita jakaa medialle testattavaksi, ainakaan Suomeen asti. Tilanne ei ilmeisesti ole sen parempi muuallakaan Euroopassa ja testiprosessoreita ovat onnistuneet hommammaan kolmansilta osapuolilta vain yksittäiset mediat.

Tämän seurauksena viikonloppuna nähtiin brittiläisten Hexus- ja Bit-tech-sivustojen mielenosoitus, kun sivustot julkaisivat oman Core i9-7900X -artikkelinsa. Koska Hexus ei muun eurooppalaisen median tavoin saanut testiprosessoria Inteliltä, ei heilläkään ole myöskään salassapitovelvollisuutta allekirjoitettuna.

Yhdysvalloissa Intelin ja median suhteet ovat ilmeisesti paremmalla mallilla ja myös Core X -artikkelit on todennäköisesti luvassa normaaliin tapaan isoimmilta rautasivustoilta ja Youtube-kanavilta.

Kuulemiemme tietojen mukaan X299-emolevyjen biossit ovat tällä hetkellä hyvin keskeneräisiä, joten julkaistuihin tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella. Osa pitää paikkaansa, mutta osassa on reilusti parannettavaa. Esimerkiksi joissain sovelluksissa ja peleissä Turbo-kellotaajuudet eivät välttämättä aktivoidu lainkaan, jos käytetään useampaa ydintä. Prosessorin jo käsiinsä saaneet tahot ovat yksinkertaisesti antaneet ymmärtää, etteivät emolevyt ole vielä valmiita kuluttajien käsiin”

Entäs io-techin Core X -artikkeli? Meillä on testilaboratoriossa jo ensimmäinen X299-piirisarjaan perustuva emolevy ja toinen on tulossa, mutta ei Kaby Lake-X- tai Skylake-X-prosessoria. Inteliltä prosessoria ei ole saatu, emolevykontaktimme ovat todenneet, että testiprosessoreita ei ole Pohjoismaihin yksinkertaisesti saatavilla ja jälleenmyyjille ei prosessoreita ole tulossa ainakaan vielä.

Saamme luonnollisesti Core X -prosessorin käsiimme ennemmin tai myöhemmin, joten artikkeli on luvassa heti, kun se on fyysisesti mahdollista tehdä.

Intelin Core X -prosessoreiden testitulokset saa julkaista 19.6.2017 klo 16 Suomen aikaan.

This site uses XenWord.
;