Ostimme io-techin testilabraan Applen uuden iPhone X:n testiä ja artikkelia varten. Pistimme Face ID -kasvojentunnistuksen nopeustestiin Huawein Mate 10 Pron sormenjälkilukijaa vastaan.

Touch ID -sormenjälkilukijan korvanneessa Face ID -teknologiassa TrueDepth-kamera tallentaa käyttäjän kasvotiedot projisoimalla ja analysoimalla yli 30 000 näkymätöntä pistettä. Se luo kasvoista syvyyskartan ja tallentaa niistä myös infrapunakuvan. A11 Bionic -piirin neuraalikone muuntaa syvyyskartan ja infrapunakuvan matemaattiseksi esitykseksi, jota se sitten vertaa rekisteröityihin kasvotietoihin.

iPhone X:n lukitus aukeaa, kun TrueDepth-kamera tunnistaa käyttäjän syvyystiedot ja infrapunakuvan. Todennus tapahtuu vertaamalla näitä tietoja tallennettuun matemaattiseen esitykseen kasvoista.

Applen mukaan Face ID toimii parhaiten, kun laitetta pidetään noin kädenmitan päässä kasvoistasi tai lähempänä (25–50 cm:n etäisyydellä). TrueDepth-kameran näkökenttä on sama kuin jos ottaisit valokuvan tai soittaisit FaceTime-puhelun etukameraa käyttäen.

io-techin ensimmäisten testien perusteella Face ID on osoittautnut melko hitaaksi lukituksen avaamisessa, jos sitä verrataan esimerkiksi useimpien nykypäivän Android-puhelimien sormenjälkilukijaan tai iPhone 7- tai 8-puhelimien 2. sukupolven Touch ID -sormenjälkilukijaan. Tulemme vielä kokeilemaan nopeutta vanhempien iPhone-mallien 1. sukupolven sormenjälkilukijaan verrattuna.

Käytännön tilanteissa lukituksen avaaminen on osottautunut ongelmalliseksi, jos puhelin otetaan käyttöön esimerkiksi taskusta tai pöydältä. Tällöin lukituksen avaaminen vaatii puhelimen nostamisen lähelle kasvoja tai leuan kääntämisen kohti rintaa.

Tämän lisäksi Face ID:llä lukituksen avaaminen vaatii näytön pyyhkäisyn alhaalta ylös, joka onnistuu helpoiten kahdella kädellä. Yhdellä kädellä puhelinta täytyy pitää kädessä tietyllä tavalla, jotta peukalo yltää pyyhkäisemään aivan näytön alalaidasta asti sillä pyyhkäisy keskeltä näyttöä ei riitä.

Yllä olevalla videolla vertasimme lukituksen avausta iPhone X:n Face ID:llä ja Huawein Mate 10 Pron sormenjälkilukijalla.

Android-puhelimissa lukituksen avaamiseen riittää sormenjälkilukijan hipaisu, jonka jälkeen puhelin avautuu kotinäkymään.

Face ID:llä näyttö pitää ensin herättää nostamalla puhelin, painamalla sivunäppäintä tai näpäyttämällä näyttöä, jonka jälkeen kasvot tuodaan TrueDepth-kameran näkökenttään ja lukituksen auettua pyyhkäistään näyttöä alhaalta ylöspäin. Prosessia voi nopeuttaa pyyhkäisemällä näyttöä samaan aikaan, kun Face ID tunnistaa kasvoja.

Useampaan kertaan toistetuissa testeissä Huawein sormenjälkilukija oli noin kolme kertaa nopeampi avautumaan kotinäkymään kuin iPhone X:n Face ID. Avasimme testeissä iPhone X:n kahdella kädellä herättämällä näytön sivunapista ja pyyhkäisemällä samanaikaisesti näyttöä toisen käden sormella.

Jatkamme Face ID:n testaamista ja tulemme muun muassa kokeilemaan parran ajamisen vaikutusta tunnistumiseen.

This site uses XenWord.
;