Touch ID -sormenjälkilukijan korvanneessa Face ID -teknologiassa TrueDepth-kamera tallentaa käyttäjän kasvotiedot projisoimalla ja analysoimalla yli 30 000 näkymätöntä pistettä. Se luo kasvoista syvyyskartan ja tallentaa niistä myös infrapunakuvan. A11 Bionic -piirin neuraalikone muuntaa syvyyskartan ja infrapunakuvan matemaattiseksi esitykseksi, jota se sitten vertaa rekisteröityihin kasvotietoihin.
iPhone X:n lukitus aukeaa, kun TrueDepth-kamera tunnistaa käyttäjän syvyystiedot ja infrapunakuvan. Todennus tapahtuu vertaamalla näitä tietoja tallennettuun matemaattiseen esitykseen kasvoista.
Applen mukaan Face ID toimii parhaiten, kun laitetta pidetään noin kädenmitan päässä kasvoistasi tai lähempänä (25–50 cm:n etäisyydellä). TrueDepth-kameran näkökenttä on sama kuin jos ottaisit valokuvan tai soittaisit FaceTime-puhelun etukameraa käyttäen.
io-techin ensimmäisten testien perusteella Face ID on osoittautnut melko hitaaksi lukituksen avaamisessa, jos sitä verrataan esimerkiksi useimpien nykypäivän Android-puhelimien sormenjälkilukijaan tai iPhone 7- tai 8-puhelimien 2. sukupolven Touch ID -sormenjälkilukijaan. Tulemme vielä kokeilemaan nopeutta vanhempien iPhone-mallien 1. sukupolven sormenjälkilukijaan verrattuna.
Tälläistäkin sekoilua on Applen Face ID:n käyttö välillä ? #prayfortouchid pic.twitter.com/fujudQGfLP
— Sampsa Kurri (@sampsa_kurri) November 22, 2017
Käytännön tilanteissa lukituksen avaaminen on osottautunut ongelmalliseksi, jos puhelin otetaan käyttöön esimerkiksi taskusta tai pöydältä. Tällöin lukituksen avaaminen vaatii puhelimen nostamisen lähelle kasvoja tai leuan kääntämisen kohti rintaa.
Tämän lisäksi Face ID:llä lukituksen avaaminen vaatii näytön pyyhkäisyn alhaalta ylös, joka onnistuu helpoiten kahdella kädellä. Yhdellä kädellä puhelinta täytyy pitää kädessä tietyllä tavalla, jotta peukalo yltää pyyhkäisemään aivan näytön alalaidasta asti sillä pyyhkäisy keskeltä näyttöä ei riitä.
Yllä olevalla videolla vertasimme lukituksen avausta iPhone X:n Face ID:llä ja Huawein Mate 10 Pron sormenjälkilukijalla.
Android-puhelimissa lukituksen avaamiseen riittää sormenjälkilukijan hipaisu, jonka jälkeen puhelin avautuu kotinäkymään.
Face ID:llä näyttö pitää ensin herättää nostamalla puhelin, painamalla sivunäppäintä tai näpäyttämällä näyttöä, jonka jälkeen kasvot tuodaan TrueDepth-kameran näkökenttään ja lukituksen auettua pyyhkäistään näyttöä alhaalta ylöspäin. Prosessia voi nopeuttaa pyyhkäisemällä näyttöä samaan aikaan, kun Face ID tunnistaa kasvoja.
Useampaan kertaan toistetuissa testeissä Huawein sormenjälkilukija oli noin kolme kertaa nopeampi avautumaan kotinäkymään kuin iPhone X:n Face ID. Avasimme testeissä iPhone X:n kahdella kädellä herättämällä näytön sivunapista ja pyyhkäisemällä samanaikaisesti näyttöä toisen käden sormella.
Jatkamme Face ID:n testaamista ja tulemme muun muassa kokeilemaan parran ajamisen vaikutusta tunnistumiseen.
Yllättyneitä olivat Hannu Karpo ja 1 muu.
Testatkaa oneplus 5T naaman tunnistusta vastaan. Mkbhd väitti että 5-10 kertaa face id:tä nopeampi. Tekis mieli tietää kuinka luotettava oneplussan tekele on.
Erikoinen tuo tilanne jossa lukitus ei aukea. Itsellä aukeaa aina alaviistosta jos vain pystyn näkemään ruudun. Kannattaa koittaa kalibroida se tunnistus uudelleen ja sehän kannattaa tehdä siltä suunnalta missä sitä puhelinta usein käyttää.
Tuo "hitaus" tulee itsellä käytössä vain harvoin esiin kun yleensä kurkkaan vain ilmoitukset jotka tulleet ruudulle ja jos on jotain mihin reagoida niin pyyhkäsen ruudun auki ja se aukeaa tällöin välittömästi. Mutta on se avaaminen hitaampaa sormenjälkilukijaan verrattuna joissain tilanteissa, toisaalta myös paljon varmempaa kylmillä tai märillä sormilla jne. Omasta mielestä siis parannus sormenjälkilukijaan. En tosin ymmärrä miksi ei voisi hyvin olla molemmat vaihtoehdot käytettävissä.
With Android you’d be done by now.
Ihmeen ”hidas” tuo Mate 10. Ainakin P9 aukeaa vielä nopeammin.
On pikaisesti testattu jo, Oneplus 5T kasvojentunnistus on todella paljon nopeampi, mutta samalla uskoisin, että Applen Face ID on merkittävästi tietoturvallisempi.
On kokeiltu syöttää kasvot alaviistosta tai kohtisuoraan.
Lisätty tuo näytön näpäyttäminen :tup:
Mitäs sitten kun on pipo tai lippis päässä. Pahimmassa tapauksessa kaulahuivi tai takin kaulus edessä. Pitääkö ruveta riisumaan? Aika huono systeemi kun ei ole sormenjälkilukijaa rinnalla.
Toimii hyvin kunhan suu, nenä ja silmät näkyvät. Ei siis tarvii riisua mitään muuta kuin pellenaamarin tai kommandopipon.
:rofl::rofl::rofl: @apple
Miten hemmetissä toi avautuminen voi kestää 2 sekkaa, omalla X:llä ei todellakaan kestä noin kauan.
Kun FaceID conffataan käyttöön, vaikuttaako lopputulokseen miten, että kuinka äärirajoille päätä on skannaus vaiheessa käännelty? Voisi kuvitella, että mitä enemmin ääriasentoon pään saa siinä vaiheessa väännettyä, niin puhelin saa muodostettua paremman 3D mallin pärstästä.
On tuossa Face ID:ssä joitain etuja sormenjälkilukijaan nähden mutta päivittäisissä käyttötilanteissa sormenjälkilukijan nopeus ja varmuus vievät voiton ainakin omasta mielestä. Kuitenkin sen verran usein puhelin tulee aukaistua, kun sillä oikeasti myös tehdään jotain. Silloin se sormi asettuu muutenkin näppärästi lukijalle.
Olen tästä eri mieltä, mielestäni päivittäisessä käytössä faceID on käytännöllisempi, kuin sormenjälkilukija 3 viikon käyttökokemuksella. Varmasti toki riippuu paljon käyttäjästä ja käyttötavoista ym. Molemmissa toki omat heikkoutensa ja vahvuutensa.
Itsellä kanssa ekasta päivästä asti ollut X käytössä ja arvelin ettei omenoiden sormenjäljen nopeuteen pystytä tuolla naamamittarilla mutta eipä ole käyttöä haitannut. Itsellä tunnistuu onnistuu noin 98% ajasta ekalla yrittämällä enkä joudu odottamaan lukonavautumista. Käytössä tottuu ja edelleen näen kavereiden odottelevan enemmän samppojen sormenjälkienkin kanssa… Vituttaa vaan nuo suomen pankit kun eivät voi lähteä mihinkään mukaan… sama oli sormenjäljillä aikoinaan…
:sgiggle:
Eli vuoden 2012 tekniikka vastaan Applen uusin tekniikka.
Tuli mieleen että miten nämä kasvojen tunnistukset reagoivat parran kasvuun(kasvatukseen), tai sen pois ajamiseen. Onko tätä testattu missään?
No itseasiassa juuri tätä on tarkoitus testata ja siksi olenkin epätoivoisesti kasvattanut partaa kuukauden ajan 😀
Niin no sitähän nuo Android valmistajat nyt rummuttaa tällä hetkellä. Kaikkien implementaatio pohjautuu Androidissa jo ikuisuuden olleenseen face unlock -tunnistukseen.
Itse en kyllä tietoturvallisuuden näkökulmasta tuota Androidin Face Unlockia suosittelisi, vaikka nopeasti esim. Oneplus 5T:ssä toimiikin.
Oisit ostanu tekoparran ja silmälasit ni ois ollu helpompi homma. Tosin arvostan uhrautumista tieteen eteen!
Sitten voisi spekuloida, miten toimisi oikealla parralla tekoparras sijaan..
Kerralla homma oikein eikä niin kuin myth bustersseissa että 3 kertaa pitää katsoja uusintoja samasta aiheesta tehdä.
Hyvä on meininki 🙂
Peruskuluttajaa silmälläpitäen ei mitenkään tahdikasta että nyt X:n jälkeen Androideihin on naftaliinista kaivettu "vastaavaa" tekniikkaa joka on kuitenkin tietoturvaltaan ihan eri tasolla. Ei se kuluttaja sitä välttämättä ymmärrä.
Testailes Sampsa myös erilaisia silmälaseja / aurinkolaseja ja niiden vaikutusta face-id:n toimintaan.
Jos ei muuten, niin kävelet optikkoliikkeeseen ja testailet face-id:tä siellä olevien erilaisten testipokien ja kasvaneen parran kanssa, sekä postaat parhaat selfiet verrokkikuviksi myös arvosteluun?
https://www.reddit.com/r/apple/comments/7a5pml/faceid_vs_touchid_speed_test/
Täsä videossa tulee käyttötilanne esille missä FaceID on parempi kuin sormenjälki. Iphone käytössä.
Jos teette vastaavaa testiä testivideoa jatkossa, niin katsokaa se "än-yyteen-nyt" joltain ruudulta eikä niin että toinen testaajista (?) sen sanoo ääneen, niin se on kummallekin sama tilanne. Ihmisen keskimääräinen reaktioaika on 250 ms ja tässä mahdollisesti vielä enemmän vaaditusta liikkeestää johtuen.
Vertailuajat vois ottaa normitilanteesta, puhelin pöydällä siitä käteen ja lukitus auki, tai puhelin taskusta käyttöön tjms. Ei toi oma mate10pro ainakaa 100% jokakerta aukea, vaa sormee pitää välillä ”asetella” tarkemmi anturille. Toisenkäden etusormella sama homma. (kummankin käden etusormet sormenjälkinä)
Miksiköhän kukaan ei ole viitsinyt laittaa sitä lukijaa virtanappiin?
Esim. LG:n puhelimissa on ollut tapana laittaa sormenjälkilukija virtanappiin.
Aijaa. Tarkoitin siis sivulle/päälle virtanappiin, enkä taakse. Vai niinkö niissä on tehty? En ole kauheasti lg:tä seuraillut
Monessa Sonyn puhelimessa lukija on laitteen kyljessä virtanapissa.
Sonyissä tuo tosiaan ollut aikalailla ”aina” kyljessä. Itse tykkään eniten näytön alla kotinäppäimessä pitämisestä koska tällöin ei tarvitse nostaa puhelinta käteen jotta sormenjäljen voi lukea. Ei ole käyttöskenaariota jossa tuo olisi huono paikka.
En kyllä yhdyn tippaakaan tämän testin tuloksiin. Avaaminen itsellä kestää " noin 1s (mitattu)
"lukituksen avaaminen vaatii puhelimen nostamisen lähelle kasvoja tai leuan kääntämisen kohti rintaa"
Ei tarvi, faceid tunnistaa kyllä todella laajalta alueelta riittää että vähän on pää käännetty sinne suuntaan. Esim: puhelin sylissä ja katsot alaspäin, niin aukea. Välillä aukee ihan liian helposti jopa. Jos puhelin on pöydällä ja napautan näyttöö vaikka kelloo katsoaksesi, niin lukitus aukee välittömästi. Toinen on jos otan puhelinta vähän povarissa ulos (10cm) että näen kellonajan vaan, niin puhelin aukee. Tosin mulla on pois se huomion vaatiminen.
sormenjälkilukija on lähinnä kai tarkoitettu avamaan lukittu puhelin ja omasta mielestä toimii ihan hiton hyvin jos/kun se on laitettu esim taakse juuri vasemman käden sormen kohdalle.Itsehän en mitään tollaista faceid:tä edes haluaisi vaan on omasta mielestä turha ominaisuus.
/offtopic
Mikäköhän ton funktio oikein on?.Mitään puhelimen varkauksia se ei estä vaan helpottaa varkaita avaamaan sen puhelimen kun ei tarvitse edes sormea alkaa laittamaan siihen puhelimeen.:rofl::kahvi:
Oikeastaan on, nimittäin koko kotinäppäin on turhaa tilan viemistä. Ylivoimaisesti paras ratkaisu olisikin näyttöön integroitu lukija ja takakuoreen vielä toinen mokoma. Lisäksi sen sijaan, että poistetaan kaikki muut tunnistautumistavat jonkin uuden tullessa (FaceID), voitaisiin pyrkiä pitämään ne mukana.
Tosin, apple ei ole kyllä tunnettu hyvästä tilankäytöstä puhelimissaan. :vihellys:
Nyt riittää vaan kun katkaisee omistajan pään että luurin saa auki. Helppoa
Kuinka monta pärstäkuvaa teillä on Facebookissa? Entäs montako kuvaa sormenjäljistä?
Siitä vaan yrittämään facebookista saadulla kuvalla avaamista. Tarjoan kaljat jos onnistut
Joo ei aukea Face ID kuvalla toisin kuin Androidin Face Unlock saattaa aueta.
Face ID:n kanssa tarvitaan 3D maski.
Kommenttini oli vain näpäytys tuolle että pitää katkoa pää, sormenjäljistä ei missään kuvia ole paitsi viranomaisilla, sen sijaan pärstäkuvia on useistakin julkimoista hyvinkin paljon jokaista kasvonpiirrettä myöden ja isolla resoluutiolla. Jos joku taho/henkilö näistä jotenkin onnistuisi parsimaan kasaan 3D-mallin niin sinä et sitä itse tietäisi, toisin kuin sormen menetyksen.
Siinä mielessä tuo @Melbac :in kommentti oli ihan johdonmukainen. Itse en näe tässä kuitenkaan mitään ongelmaa, ihan mieluusti kelpuuttaisin X:n omaan käyttööni. Alkaa olemaan nimittäin aika finaalissa viimeisetkin syyt käyttää Androidia iPhonen sijasta.
Mitä tällä nyt on merkitystä minkään kanssa. Nyt ei kumminkaan ole kyse Android luurien faceid härpäkkeistä.
Nää aina jaksaa naurattaa. Ihan kuin pitäisi olla vain yksi kuningasjärjestelmä olemassa. Kahta toimivaa ja yhtä hyvää vaan ei voi hyväksyä?
Niistä kuvista parsittu 3D-malli saattaa olla riittävä sille Applen Face ID:lle 😉
Joku vie sun taskusta tollaisen tms ja tulee sun eteen ja näyttää kameralle sun naamas niin se saa sen auki.:)
Pakkohan sitä ei ole käyttää saati ostaa. Itse en ole koskaan kuullut varkaasta joka kyselee puhelimen pin-koodeja uhrilta, joten vaikea uskoa sormenjälkien tai kasvojeb keräämiseen.
Jos suljet silmät, ei face-id:n pitäisi myöskään aueta. Olisiko siinä puolustus, että sulkee vasemman silmän?
Omassa taloudessa suurempi ongelma olisi se, että kasvoja ei voi ohjelmoida useampia.
Ei tuo Face ID huono innovaatio ole enkä usko turvallisuuden olevan mikään isompi ongelma. Itse näen ongelmana vain sormenjälkitunnistimen poistamisen. Jos iPhone X:ssä olisi molemmat tunnistustavat, niin ne tukisivat toinen toisiaan.
PS. Itse asiassa iPhone X:n lukituksen voi aukaista myös silmät kiinni, sillä tunnistimessa ei ole iirisskanneria. Samasta syystä tunnistus toimii myös lasit päässä.
Eli siis silmät pitää olla auki? Sen takiahan tuossa noita paper-cutoutteja käytetään?
Asetuksista saa Face ID:n toimimaan ilman silmien tunnistusta eli silmät voi olla kiinni (vähemmän turvallinen)
Mission: Impossible elokuvat tulee mieleen näistä kommenteista 😆