Teimme lukijapalautteen pohjalta muutamia lisätestejä pari viikkoa sitten io-techissä julkaistuun Kaby Lake + GeForce GTX 10 -peliläppäreiden testiin.

Kannettavien akkukesto ja 3D-suorituskyky testattiin ilman verkkovirtaa sekä lopuksi kuvasimme laitteet lämpökameralla.

Alkuperäinen artikkeli: Testissä Kaby Lake + GeForce GTX 10 -peliläppärit (Asus, HP & Lenovo)

Kaikilla kolmella testikannettavalla tehtiin mielenkiintoisia havaintoja, kun laitetta käytettiin verkkovirran sijaan akulla. Kaikkien suorituskyky romahti akun varassa pelatessa ja The Witcher 3 -pelissä parhaiten suoriutui keskimääräisen ruudunpäivityksen osalta yllättäen Lenovon Legion Y720. Asuksen ROG G701VIK:llä oli selvästi parempi 99. persentiili eli ruudunpäivitysnopeus pysyi tasaisempana pelin aikana.

HP:n Omen 17:n 3D-suorituskyky akun varassa osoittautui suorastaan katastrofaaliseksi. GeForce GTX 1070 -näytönohjaimen GP104-grafiikkapiirin kellotaajuus laski noin 1600 MHz:stä 800 MHz:iin ja GDDR5-näyttömuistin kellotaajuus seilasi 400 – 1500 MHz:n eli 1,6 – 6 Gbps:n siirtonopeuden välimaastossa. 400 MHz:n kellotaajuus näyttömuistille aiheutti sen, että keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus laski noin 21 FPS:ään. Käytännössä ruudunpäivitysnopeus heitteli jossain 6 FPS:n tai 30 FPS:n välillä ja peliä oli täysin mahdoton pelata.

Asuksen ROG G701VIK:llä näytön pystytahdistus eli v-sync tuli akun varassa pakotetusti käyttöön eikä sitä saatu kytkettyä pois päältä. GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen GP104-grafiikkapiiri toimi edelleen kohtalaisen korkealla 975-1500 MHz:n kellotaajuudella ja GDDR5X-muistit 6 Gbps:n siirtonopeudella, mutta v-syncin takia ruudunpäivitysnopeus oli lukittuna 30 FPS:n tasolle. Vaikka Lenovon keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli hieman parempi, tarjosi Asus selvästi parhaimman pelikokemuksen tasaisimmalla ruudunpäivitysnopeudellaan. Grafiikka-asetuksia laskemalla pelin saisi todennäköisesti toimimaan 60 FPS:n nopeudella.

Lenovon Legion Y720:llä 3D-suorituskyky ei laskenut akkukäytössä niin dramaattisesti kuin HP:lla ja Asuksella.  GeForce GTX 1060 -näytönohjaimen GP106-grafiikkapiiri toimi 708 MHz:n kellotaajuudella ja GDDR5-muistit 6 Gbps:n siirtonopeudella, jonka ansiosta keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli hieman yli 30 FPS:ää. Grafiikka-asetuksia Medium- tai Low-tasolle laskemalla pelin saisi todennäköisesti toimimaan kohtalaisen sulavasti.

3D-rasituksessa  The Witcher 3 -pelissä HP Omen 17:n akku kesti 1 tunnin ja 46 minuuttia, mutta huomionarvoista on, että peli ei ollut näytönohjaimen throttlaamisesta johtuen pelattava. Lenovolla akku kesti 3D-pelaamista 1 tunnin ja 20 minuuttia ja Asuksella 10 minuuttia vähemmän. Akun varassa peliaikaa riittää siis noin 1-1,5 tuntia.

Kuvasimme peliläppärit lopuksi FLIR One -lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Kaikilla kannettavilla lämpimin kohta mitattiin näytön saranan lähettyviltä ja Asuksella ja HP:lla lämpimin kohta oli noin 46 astetta. Lenovon kannettavalla lämpimin mitattu kohta oli noin 40 astetta.

Jokaisella kannettavalla jäähdytys oli hoidettu sen verran hyvin, ettei näppäimistö tai touchpad tuntunut pelikäytössä käsien alla häiritsevän lämpimältä.

This site uses XenWord.
;