PCI Express -standardi tuotiin markkinoille alun perin vuonna 2003 ja se päivittyi ensin 2.0-versioon 2007 ja 3.0-versioon 2010. Seuraavaa iteraatiota saatiinkin odottaa sitten peräti seitsemän vuotta, kun PCIe 4.0 julkaistiin 2017. Samalla standardia hallinnoiva PCI-SIG ilmoitti 5.0-version seuraavan jo vuonna 2019.
PCI Express 5.0 -standardi julkaistiin luvatusti 2019, mutta markkinoille se saatiin vasta viime vuonna ensin kytkinten muodossa ja loppuvuodesta Intelin 12. sukupolven Core -prosessoreiden myötä oikeasti kuluttajien käsiin. PCI-SIG lupasi tuolloin 6.0-version seuraavan kolmen vuoden kuluttua ja nyt järjestö on toimittanut lupauksensa.
PCI Express -standardin tähän asti suurin muutos tapahtui 3.0-versiossa, kun signaalin linjakoodaus vaihdettiin 8/10-bittisestä NRZ:sta (Non-return-to-zero) 128/130-bittiseen NRZ:een. Nyt edessä on vielä selvästi isompi muutos, kun koko signalointi vaihtuu PAM4:ksi ryyditettynä Forward Error Correction- ja Cyclic Redundancy Checking -teknologioilla. PCI-SIGin mukaan uusi FLIT-linjakoodaus (FLow control unIT) on käytännössä 1/1-bittinen, eli yhtä bittiä kohden pitää siirtää vain se yksi bitti. Negatiivisena puolena PAM4-signalointiin siirtyminen tekee toteutuksista selvästi nykyistä kalliimpia.
Mutta mitä tämä kaikki käytännössä tarkoittaa kuluttajan näkökulmasta, muuta kuin mahdollisesti kohoavia kustannuksia? Samaa kuin aiemmatkin PCIe-versiopäivitykset, eli nopeus kasvaa jälleen kaksinkertaiseksi PCIe 5.0:n 32 GT/s:stä PCIe 6.0:n 64 GT/s:ään (GigaTransfers / sekunti). Käytännön esimerkkinä näytönohjaintenkin käyttämä PCIe x16 -liitin tulee tarjoamaan kaistaa peräti 128 Gt/s suuntaansa, kun alkuperäinen PCIe 1.0:n kaista oli 4 Gt/s ja 5.0:n 64 Gt/s per suunta.
PCI-SIG odottaa ensimmäisten PCI Express 6.0 -laitteiden saapuvan markkinoille noin 12-18 kuukauden kuluttua. Suosittelemme asiasta tarkemmin kiinnostuneille esimerkiksi AnandTechin artikkelia asiasta.
Lähde: PCI-SIG, Lehdistötiedote
tuo signaloinnin hinnannousu tekee hallaa 50e emoille
Ka pitääpä hypätä suoraan pci 5.0:n yli ja päivittää vasta viiden – kymmenen vuoden päästä pci 6.0:n 🙂
Aika nopealta tuntuu tämä standardin päivitystahti, mutta ainahan lisääntynyt kaista on tervetullut mahdollisuus.
Tuo kohonnut hinta kyllä enteilee vähän sitä, että PCIe 5 laitteita nähdään varmaan enemmän.
Piirien lämmön tuotto on myös jännä nähdä. Jokohan tulee mahdolliseksi laittaa CPU-jäähdytin piirisarjan päälle ja kovalevyille joku muistikamman kaltainen liitäntä jäähdytyksen takia…
Veikkaan että versionumero 4 on se, joka jää lopuksi vuosikymmeneksi lowend/OEM laitteisiin. Se kun on helposti tarpeeksi nopea väylä kaikkeen "normaaliin käyttöön".
Ne nopeimmat väylät tulevat tällä hetkellä pääosin suoraan prossulta ja piirisarjan takana on yleensä hitaampia väyliä varmaan osin juurin lämpökysymyksen takia. En usko isojen piirisarjajäähyjen paluuseen, tosin kyllähän X570 emoissa noita tuulettimia oli/on, joskin noita "s"-versioita on nyt markkinoilla
M.2 liitin minusta ajaa asian siltä osin, että sellaiseen tikkuun saa kyllä ihan järeänkin jäähyn kiinni.
Z690 joka tuli muutama kuukausi takaperin niin oli ensimmäisiä PCie 5 liitänällä varustettuja emoja.
Täytyy varmaan lähimpään SER-kierätykseen viedä oma emolevy kun on jo vanhentunutta tekniikkaa.
/s
Asiaan: Hyvähän se on että tästä ei pullonkaulaa teknologia kehitykselle tule, mutta veikkaan että PCie 4 x16 riittää vielä tovin ennenkuin rupeaa bandwith ahdistamaan.
Minulle tulee tuo PCIe 11 ja se samalla lukitautuu uusimman Windows version kassa samalle numerolle.
Eipä noiden kiintolevyjen tiedonsiirtokapasiteetit ole koskaan liian korkeita.
Lisäksi onhan se kiva, jos johonkin läppäriin saadaan telakassa oleva näyttis kiinni mahdollisimman kapealla väylällä..
Jos 4 sukupolven 16X on riittävän nopea, niin periaatteessa 6.sukupolvella 4X pitäisi olla yhtä ok.. Tosin jos tekstuureja yritetään cachettaa levylle, niin silloin kaikki lisänopeus on tervetullutta..
On yhteensopiva
Niin ne lupaa
Tulikos ekat näyttikset 2002? Vai milloinka se oli..
Tosin eipä varmaankaan löydy niille ajureita käyttiksille, jotka toimivat sitten vuoden 2030 raudassa.. Voi olla testaaminen haasteellista..
Tämän lisäksi PCI-SIG julkaisee spesifikaation ja rautavalmistajat tulkitsevat tätä omalla tavallaan toteutuksissaan. Standardit on hyviä paperilla, mutta todellisuudessa ne syntyvät vasta kun markkinoilla on tarpeeksi toteutuksia ja on löytynyt yhteinen tulkinta.
Esim pci-4 liittimellä varustettu 5700 XT ei toiminut aluksi pci-e 4 tilassa AM4 alustalla, koska ei vaan toiminut. Jotain oli tulkittu ja tehty eri tavalla emolevy/prosessoripuolella kuin näyttäispuolella, mahdollisesti vielä samaan firman sisällä (jos kyse oli AMD:n eikä emolevyvalmistajien tulkinnoista emon puolella)
Emovalmistajien ongelmia yksittäisillä emoilla, itse ostin ensimmäisten joukossa omani eikä sekuntiakaan ongelmia Asuksen X570 Prime Prolla PCIe4-tilassa.
Tällä hetkellä kuitenkin vielä USB3.1 käyttäen ja tuollaiselle PCIe 3 SSD:lle leffan laittaessa, kestää se vielä jonkin aikaa.
Jos tota nyt mietitään esim. GPU:n näkökulmasta ja sanotaan vaikka että PCI-e 4.0 x16 tarjoaa riittävässti kaistaa noh sanotaa nyt että seuraavaksi 10v. Niin PCI-e 5.0 kanssa voitaisiin kaventaa se tarve 8x ja 6.0 kanssa 4x. En tiedä tulevaisuutta, mutta paljon mahdollista että tällaiseen "perseilyyn" voidaan vaikka tulevaisuudella mennä. Johan AMD tuota "perseilyä" harrastaa 6500XT kortin kanssa jossa on PCI-e 4.0 x4 väylä.
Siksi "perseily" koska tuossahan ei ole mitään ongelmaa jos mennään ajatusmallilla että kortti laitetaan PCI-e 4.0 tukevaan emoon. Ongelmia voi tulla jos se laitetaan 3.0 tukevaan emoon jolloin kaista voikin alkaa kirrata.
Mutta tulevaisuudessa varmaan tulee yleistymään paljonkin se että ainoastaan ylin slotti on täysin miehitetty ja muut vaikka olisikin täys leveitä slotteja, voi olla vaan x4 asti miehitettyjä. Nythän on jo paljon tehty tuota että x8 asti miehitetty se toinen slotti, mutta tulevaisuudessa saattaa siis jopa kaventua tuosta.