Muun muassa PCI Expressiä hallinnoiva PCI-SIG on esitellyt HotChips-tapahtumassa standardin tulevaisuuden suuntia. PCI Express on muodostunut tietokoneissa de facto -väyläksi kaikille tietokoneeseen liitettäville lisäkorteille ja edistyksellisimmille SSD-asemille. Lisäksi useat emolevyihin integroidut piirit käyttävät samaa väylää kommunikaatioon piirisarjan ja prosessorin kanssa.
PCI-SIGin mukaan PCI Expressin tuleva 4.0-versio on edelleen aikataulussaan ja tullaan julkaisemaan lopullisessa muodossaan vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä standardi on edennyt versioon 0.9 ja sen katselmusaika muutosehdotusmahdollisuuksineen päättyi 7. elokuuta.
Täysin uutta tietoa on puolestaan PCI Express 5.0 -standardin aikataulu. Aiemmin PCI-SIG oli kommentoinut asiaa kertomalla vain, että tällä hetkellä 0.3-versiossa etenevän standardiehdotelman aikataulua on kiihdytetty. HotChips-tapahtumassa järjestö kertoi, että standardi aiotaan julkaista vuonna 2019 ja standardin 0.5-versio aiotaan saada valmiiksi vielä tänä vuonna.
PCI Express 4.0 tulee nostamaan väylän nopeuden nykyisestä 8 GT/s:sta (GigaTransfers per second) 16 GT/s:iin ja 5.0 32 GT/s:iin. Käytännön siirtonopeudessa tämä tarkoittaa PCIe x16 -liittimellä yhteensä 64 ja 128 gigatavun siirtonopeuksia per sekunti, joskin käytettävän 128b/130b-enkoodauksen vuoksi reaalikaistoiksi muodostuu yhteensä noin 63,02 ja 126,03 Gt/s. Kaksisuuntaisena väylänä käytössä oleva kaista jakautuu tasan kumpaankin suuntaan.
Lähde: Tom’s Hardware
Tuossa eräässä ketjussa kun niistä pullonkauloista vängättiin niin ainakin jossain on havahduttu asian suhteen kun 5 kehitystä on oikein euvettu kiihottamaan.
Niin missäs se PCI Express on nyt pullonkaulaksi muodostunut? Näyttiksillä ei ainakaan, SSD-asemillakaan ei vissiin jos käyttää vaan enemmän kaistoja kuin vaikka M.2 tarjoaa
Kolme kirjainta: DMI.
Höpöhöpö.
Nyt taas unohtuu se fakta että täällä asioista uutisoidaan pääasiassa yleisölle jotka koostuu CS jonneista, mutta uutisen sisältö itsessään kattaa aikapaljon enemmän.
Vinkkilinkki: http://www.tyan.com/Barebones=TN70AB8026=B8026T70AE24HR=description=EN
Niin onko jossain siis mitattu että tuossa ottaa PCIe-kaista kiinni ja NVMe-asemat voisivat mennä lujempaa?
Miksi eivät voisi mennä? Tietysti jos käytössä on PCI Express x4 NVME, mitä järkeä olisi tehdä asemasta yhtään sen nopeampaa. Nytkin nopeimmat NVME asemat kärsivät ylikuumenemisen aiheuttamista ongelmista ja jos tehtäisiin asema jossa PCI Express 3.0 x4 hakkaa vastaan, ongelmat olisivat vielä pahempia.
Kyllä asemien valmistajat vauhtia asemiin lisää sitämukaa kun väylät sen sallii. Esim. Simgsung tarjoaa enterprise puolelle PCIE x8 kortti nvme asemaa joka kulkee 6GB/s. Kuten Threadripper jo tuossa sanoikin, niin eihän sitä toimita asemasta tehdä nopeampaa mihin väylä yltää. Sen takia se 3,3GB/s on nyt nopeimpia asemia mitä tuohon Tyanin serveriin esim voi läiskiä hyvillä mielin.
Homma vaan menee niin että aina joku kaipaa nopeampaa. Toisille SATA SSD on enemmän kuin riittävästi, itsekin kuulun tähän joukkoon. Siksi mietinkin että taidan ottaa ennemmin 1TB SATA SSD:n kun koneen päivitän koska eipä minulla juurikaan ole mitään sellaista käyttöä jossa hyötyisin NVMe:n vauhdista.
Mutta onhan se hyvä että löytyy vauhtia niille jotka sitä tarvii ja lisää on lähitulevaisuudessa luvassa. 🙂
Hyvä uutinen, enemmän linjoja jää käyttöön kun yhdessä on enemmän kaistaa, ei ole pakko olla PCIe x4 joka laitteelle, kun x1 tekee saman. Saa nähdä tulisko markkinoille x4 meneviä näyttiksiä. Joka tapauksessa nyt aletaan lähestyä käytännössä sitä ajatusta, mitä hypetettiin silloin PCIe:n tullessa ekaa kertaa 😀
Mä luulen, että tämä on se oleellinen juttu. Saadaan simppelimpiä emolevyjä ja prosessorikantoja, kun ei tarvitse olla tsiljoonaa PCIe-kanavaa saadakseen riittävän I/O-kapasiteetin.
Ainakin sen pitäisi laskea hintoja. PCI linjonen saaminen maksaa jontisen verran, joten jos saman saadaan pienemmällä määrällä, niin kyllä sillä joidenkin eurojen säästöjä tulee.
AMD lupaa PCI 4.0 markkinoille 2020, joten AMD siirtyy PCI 5.0 joskus 2025-2030?
Intel vissiin tuo vähän nopeammin, kun vaihtaa piirisarjaa joka tapauksessa joka prosessorin yhteydessä.
Eli ihan heti näitä ei kuitenkaan kuluttajamarkkinoilla näy.
Sääli, että PCI 4.0 myähästyi niin pahasti, niin Ryzonissa olis ollut 4.0 valmiina. Nyt AMD joutuu tyytymään 3.0 seuraavat kolme-neljä prosessorisukupolvea, jos haluaa säilyttää yhteensopivuuden, mikä normisti onkin AMD parhaita ominaisuuksia. Nyt siitä on pitkästä aikaa vähän haittaakin. Mutta yleensähän siihen on mennyt jokunen vuosi ennenkuin oheislaitteet alkavat käyttää noita uusia nopeuksia, joten mennee hyvinkin vuoteen 2020 ennenkuin Nvidiakaan alkaa julkaista PCI 4.0 pohjaisia näytönohjaimia.
Toivottavasti AMD vain hyppää suoraan nelosen yli viitoseen, mutta silloin viitonen ei saa olla tippaakaan myöhässä. Joten tuskin viitonen ehtii tuohon 2020 riittävän valmiiksi.
AMD varmaan oletti, että PCI 5:ssä kestää saman verran kuin 3->4 kanssa. Mitä todennäköisemmin nyt skippaavat 4:n kokonaan ja tuovat AM4+:n PCI 5:llä 2020-2021.
Eihän tuossa mitään yhteensopivuutta tarvitse rikkoa, jos mitään lisäpinnejä ei väylään tule. Tuo väylä on kuitenkin taaksepäinyhteensopiva kolmosversion kanssa joten lisätään vaan prosessorin PCIE-ohjaimiin tuki tuolle nelosversiolle.
Ja jos sitä uutta prossua käytetään sellaisen vanhan emolevyn kanssa jonka eteläsiltapiiri tukee vain pcie3-nopeutta prossulle päin, sitten se prossupiiriin ja eteläsiltapiirin välinen liikenne vaan toimii kolmosversion nopeudella, mutta prosessiripiiriltä suoraan oheislaitteille(esim. näyttis) lähtevät väylät voivat toimia täydellä nopeudella.
Tai jos tehdään uusi emo, voidaan siihen laittaa nelosversiota tukeva eteläsiltapiiri, ja se voi vanhan prosessorin kanssa kommunikoida kolmosversion nopeudella, mutta uuden prosessorin kanssa kommunkoida täydellä nopeudella.
Thänks jälleen hienosta vastauksesta!
No ans kattoo sitten mitä amd tekee.
Siitä onkin aikaa, kun oon viimeks kuullu sanat pohjois- ja eteläsilta. Eikös nää nimet jääny pois sillon, kun muistiohjaimet integroitiin prossuihin?
Periaatteessa jäivät, mutta kyllä ne enemmän tai vähemmän oikeita termejä on edelleen vaikka toisen sijainti olisikin prossun sisällä (tai oikeastaan nykyään molemmat on jo prossun sisällä ja eteläsiltaa tuplataan "nykyiseen piirisarjaan" osittain)
Ja valmista tuli. PCIe 5.0 -tuotteita sitten v2021 aikaisintaan?
PCI-SIG® Achieves 32GT/s with New PCI Express® 5.0 Specification – Businesswire
Palvelimille heti 2021 alkuun.
https://www.io-tech.fi/uutinen/intelin-roadmap-vuodot-jatkuvat-palvelinpuolella/
Muusta ei kai vielä tietoa.
PCIe 6.0 tulossa vuonna 2021. Siirtonopeus 16x-liitännän kautta jopa 256 gigatavua sekunnissa. PCIe 3.0 alkaa vaikuttaa jo hiukan vanhanaikaiselta.
PCI-SIG Announces PCIe 6.0, up to 256 GBps in 2021
Why Does PCI Express 5.0 Come So Shortly After PCI Express 4.0? | Keysight Blogs
Miksi noi lisäsi jonkun cem liittimen?.Taitaa mennä jotenkin niin että pcie6 servereihin ja muihin ja pcie5 normikoneisiin vielä vuosia/vuosikymmeniä koska pcie6 emot sun muut on kalliimpia valmistaa eikä noista nopeuksista ole oikein hyötyä normikäyttäjille.
Mitätön ero kyllä mittauksissa. Ei taida mikään vielä tukea isompaa kaistaa.
PCI-Express 4.0 Performance Scaling with Radeon RX 5700 XT – TechPowerUp
Ei kyse ole mistään tukemisesta vaan sen tarvitsemisesta. Kyllä sen kaistan saa täytettyä (kuten 3DMarkin PCIe-testillä voidaan osoittaa), mutta pelit ei sitä tee.
Tukeminen tai tarvitseminen… tässä yhteydessä sama asia.