PCI Express 1.0, 2.0 ja 3.0 esiteltiin 7 vuoden sisään, jonka jälkeen standardi on viettänyt kehityksen osalta hiljaiseloa toiset 7 vuotta.

Muun muassa PCI Expressiä hallinnoiva PCI-SIG on esitellyt HotChips-tapahtumassa standardin tulevaisuuden suuntia. PCI Express on muodostunut tietokoneissa de facto -väyläksi kaikille tietokoneeseen liitettäville lisäkorteille ja edistyksellisimmille SSD-asemille. Lisäksi useat emolevyihin integroidut piirit käyttävät samaa väylää kommunikaatioon piirisarjan ja prosessorin kanssa.

PCI-SIGin mukaan PCI Expressin tuleva 4.0-versio on edelleen aikataulussaan ja tullaan julkaisemaan lopullisessa muodossaan vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä standardi on edennyt versioon 0.9 ja sen katselmusaika muutosehdotusmahdollisuuksineen päättyi 7. elokuuta.

Täysin uutta tietoa on puolestaan PCI Express 5.0 -standardin aikataulu. Aiemmin PCI-SIG oli kommentoinut asiaa kertomalla vain, että tällä hetkellä 0.3-versiossa etenevän standardiehdotelman aikataulua on kiihdytetty. HotChips-tapahtumassa järjestö kertoi, että standardi aiotaan julkaista vuonna 2019 ja standardin 0.5-versio aiotaan saada valmiiksi vielä tänä vuonna.

PCI Express 4.0 tulee nostamaan väylän nopeuden nykyisestä 8 GT/s:sta (GigaTransfers per second) 16 GT/s:iin ja 5.0 32 GT/s:iin. Käytännön siirtonopeudessa tämä tarkoittaa PCIe x16 -liittimellä yhteensä 64 ja 128 gigatavun siirtonopeuksia per sekunti, joskin käytettävän 128b/130b-enkoodauksen vuoksi reaalikaistoiksi muodostuu yhteensä noin 63,02 ja 126,03 Gt/s. Kaksisuuntaisena väylänä käytössä oleva kaista jakautuu tasan kumpaankin suuntaan.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;