Näytönohjaimen päivittäminen uudempaan malliin on jo aiemmista sukupolvista tuttua niiden näytönohjainten osalta, jotka ovat käytännössä samoja edeltäjiensä kanssa kellotaajuuksiaan lukuunottamatta. Joissain tapauksissa BIOSin flashayksella on saatu myös avattua ohjelmistoteitse rampautettujen näytönohjainten laskentayksiköitä.

AMD julkaisi Radeon RX 500 -sarjan näytönohjaimet virallisesti eilen. Vaikka Radeon RX 560:n, RX 570:n ja RX 580:n käyttävät Polaris-piirit on nimetty uudelleen, ovat ne edelleen käytännössä samoja viime sukupolven grafiikkapiirien kanssa.

TechPowerUp-sivuston keskustelufoorumeiden käyttäjä TonybonJoby päätti ottaa riskin ja testata Sapphire Radeon RX 580 Limited Edition -näytönohjaimen BIOSia XFX:n RX 480 -näytönohjaimessaan. Riskiä nosti etenkin se, että Sapphiren BIOSin Boost-kellotaajuus on 1411 MHz, kun XFX:n RX 480:ssa se on vain 1288 MHz.

TonybonJobyn mukaan BIOSin flashays sujui ongelmitta ja näytönohjain tunnistui sen jälkeen Radeon RX 580:nä. Päivityksen voidaan sanoa onnistuneen jopa yli odotusten, sillä TonybonJobyn mukaan hänen XFX RX 480 ei suostunut ylikellottumaan yli 1350 MHz:n, mutta uudella BIOSilla 1411 MHz:n Boost-kellotaajuus toimi ongelmitta. Ero ylikellottuvuudessa selittynee RX 580 BIOSin käyttämillä korkeammilla jännitteillä.

TonybonJobyn mukaan näytönohjain toimii esimerkiksi Witcher 3:ssa ja Furmarkissa ongelmitta ja kellotaajuus pysyy ainakin Witcher 3:ssa vakaasti 1411 MHz:ssa, mutta kellotaajuuksien säätö kumpaankaan suuntaan MSI Afterburnerilla kaataa ajurit välittömästi. Toistaiseksi ei ole varmuutta johtuuko ongelma Polaris 10:n ja Polaris 20:n mahdollisista pienistä eroista vai esimerkiksi MSI Afterburnerin puutteellisesta tuesta RX 580:lle.

Näytönohjaimen BIOSin päivittäminen väärän mallin BIOSilla saattaa johtaa näytönohjaimen toimimattomuuteen tai jopa täydelliseen hajoamiseen. Flashaysta kokeilevien on syytä ottaa alkuperäinen BIOS aina talteen ja omata kokemusta uuden flashayksen teosta sokkona, varanäytönohjaimella tai omistaa näytönohjain jossa on käytössä kaksi BIOSsta.

Flashaaminen väärän näytönohjaimen BIOSilla voi evätä valmistajan takuun ja käyttäjät tekevät sen täysin omalla vastuullaan. Huom! Jos et tiedä mitä teet, älä tee.

This site uses XenWord.
;