Raspberry Pi 4 Model B jatkaa tutulla linjallaan, mutta selvästi aiempaa tehokkaamman ja paremmin ominaisuuksin varustellun raudan kera.

Suosituista minitietokoneistaan tuttu Raspberry Foundation on julkaissut uuden sukupolven Raspberry Pi 4:n. Tarkemmin kyse on tuttuun tapaan Model B -versiosta, joka pakkaa tuttuun kokoluokkaan selvästi aiempaa tehokkaampaa rautaa.

Raspberry Pi 4 Model B:n merkittävimpiä uudistuksia ovat selvästi järeämpi Broadcomin BCM2711-järjestelmäpiiri, joka on varustettu neljällä 1,5 GHz:n Cortex-A72-ytimellä ja VideoCore VI -grafiikkaohjaimella. Päivittyneen järjestelmäpiirin myötä Pi tukee nyt uutena ominaisuutena OpenGL ES 3.0:aa ja videonpurussa tuettuina ovat sekä H.265 4Kp60 että H.264 1080p60. Järjestelmäpiirin tueksi voi valita oman makunsa mukaan 1, 2 tai 4 Gt LPDDR4-muistia. Tallennustilasta on vastuussa edelleen microSD-korttipaikka.

Uudesta Pi:stä saa kuvaa ulos nyt kahdesta micro-HDMI-portista, jotka tukevat parhaimillaan 4K-resoluutiota 60 hertsin virkistystaajuudella. Lisäksi laitteesta löytyy luonnollisesti 3,5 mm:n AV-portti joka tukee komposiittivideo- ja ääniulostuloa sekä MIPI DSI -liitin. Kameralle on luonnollisesti edelleen tuttu MIPI CSI -liitin.

Aiemmin USB-väylän päässä sijainnut gigabitin verkko-ohjain on nyt natiivisti järjestelmäpiirillä ja tarjoaa siten täyden kaistan. Langattomia verkkoyhteyksiä on tarjolla tuttuun tapaan 802.11 b/g/n/ac -standardin mukaisesti WiFinä ja Bluetooth-tuki on päivittynyt nyt 5.0-versioon. Neljän USB 2.0:n sijasta uudessa Pi:ssä on tuki kahdelle USB 2.0- ja kahdelle USB 3.0 -liittimelle. Virransyötön microUSB-liitin on lisäksi korvattu USB Type-C -liittimellä, mutta myös GPIO:ta ja verkkoliitäntää voidaan käyttää edelleen virransyöttöön.

Raspberry Pi 4 Model B saapuu myyntiin välittömästi. 1 gigatavun muistilla varustetun version veroton suositushinta on 35 dollaria, 2 Gt:n 45 dollaria ja 4 Gt:n 55 dollaria. Suomen osalta Raspberry Pin virallinen edustus tapahtuu tanskalaisen Raspberrypi.dk-verkkokaupan ja ruotsalaisen Electrokitin kautta. Raspberrypi.dk:ssa hinnat ovat 1 Gt:n mallille 46,83 euroa, 2 Gt:n 57,57 euroa ja 4 Gt:n 66,96 euroa ja Electrokitissä 45,90, 58,74 ja 72,65 euroa.

Lähde: Raspberry Pi

This site uses XenWord.
;