Suosituista minitietokoneistaan tuttu Raspberry Foundation on julkaissut uuden sukupolven Raspberry Pi 4:n. Tarkemmin kyse on tuttuun tapaan Model B -versiosta, joka pakkaa tuttuun kokoluokkaan selvästi aiempaa tehokkaampaa rautaa.
Raspberry Pi 4 Model B:n merkittävimpiä uudistuksia ovat selvästi järeämpi Broadcomin BCM2711-järjestelmäpiiri, joka on varustettu neljällä 1,5 GHz:n Cortex-A72-ytimellä ja VideoCore VI -grafiikkaohjaimella. Päivittyneen järjestelmäpiirin myötä Pi tukee nyt uutena ominaisuutena OpenGL ES 3.0:aa ja videonpurussa tuettuina ovat sekä H.265 4Kp60 että H.264 1080p60. Järjestelmäpiirin tueksi voi valita oman makunsa mukaan 1, 2 tai 4 Gt LPDDR4-muistia. Tallennustilasta on vastuussa edelleen microSD-korttipaikka.
Uudesta Pi:stä saa kuvaa ulos nyt kahdesta micro-HDMI-portista, jotka tukevat parhaimillaan 4K-resoluutiota 60 hertsin virkistystaajuudella. Lisäksi laitteesta löytyy luonnollisesti 3,5 mm:n AV-portti joka tukee komposiittivideo- ja ääniulostuloa sekä MIPI DSI -liitin. Kameralle on luonnollisesti edelleen tuttu MIPI CSI -liitin.
Aiemmin USB-väylän päässä sijainnut gigabitin verkko-ohjain on nyt natiivisti järjestelmäpiirillä ja tarjoaa siten täyden kaistan. Langattomia verkkoyhteyksiä on tarjolla tuttuun tapaan 802.11 b/g/n/ac -standardin mukaisesti WiFinä ja Bluetooth-tuki on päivittynyt nyt 5.0-versioon. Neljän USB 2.0:n sijasta uudessa Pi:ssä on tuki kahdelle USB 2.0- ja kahdelle USB 3.0 -liittimelle. Virransyötön microUSB-liitin on lisäksi korvattu USB Type-C -liittimellä, mutta myös GPIO:ta ja verkkoliitäntää voidaan käyttää edelleen virransyöttöön.
Raspberry Pi 4 Model B saapuu myyntiin välittömästi. 1 gigatavun muistilla varustetun version veroton suositushinta on 35 dollaria, 2 Gt:n 45 dollaria ja 4 Gt:n 55 dollaria. Suomen osalta Raspberry Pin virallinen edustus tapahtuu tanskalaisen Raspberrypi.dk-verkkokaupan ja ruotsalaisen Electrokitin kautta. Raspberrypi.dk:ssa hinnat ovat 1 Gt:n mallille 46,83 euroa, 2 Gt:n 57,57 euroa ja 4 Gt:n 66,96 euroa ja Electrokitissä 45,90, 58,74 ja 72,65 euroa.
Lähde: Raspberry Pi
Tätä on odotettu.
Suorituskyky on kyllä monella osa-alueella parantunut huomattavasti, esim. GIMP-testissä 67 sekuntia vs. 47 sekuntia (3+ vs 4)
Raspberry Pi 4 specs and benchmarks – The MagPi Magazine
Ja kun tuohon saadaan vielä jossain vaiheessa USB-boottituki niin sitten on suurimmat ongelmat saatu pois tuosta
"The 4B now uses SPI flash for the bootloader. Current firmware supports SD card boot only – Network and USB booting are still on the Pi Foundation to-do list."
LibreELEC (Leia) 9.2 ALPHA1 with Raspberry Pi 4B Support – LibreELEC
Tätä lankaa kannattaa myös lukea heidän omilla foorumeilla:
Raspberry Pi 4 Thread – general discussion – Raspberry Pi Forums
Kiva että hinta on edelleen maltillinen 🙂
Paljonkohan haukkaa virtaa ?
Tervetulleita uudistuksia, varsinkin tuo ettei verkko ole enää saman usb väylän päässä kaiken muun kanssa, tämä alkaa olla jo ihan käyttökelpoinen kevyeen käyttöön, mutta hinta on kyllä spekseihin nähden liian korkea.
Sama hintahan 1gb mallissa on 😮
Hieno homma eritoten tuo keskusmuistin nelinkertaistuminen edellismalliin nähden. Auttaa huimasti. Nyt vain odottelemaan, että tuota 4GB versiota tulisi varastoon.
Tällainen teipillä videotykin kylkeen kiinni, niin onnistuu leffojen katselut ilman isompaa konetta. 🙂
Toiminut kiinalaisilla Androisd Tv:llä jo vuosia.
Hyvän näköinen päivitys ja 1gt version hinta edelleen kohtuullinen. Kunnon usb bootin tuo vaatisi että saisi SSD kiinni noitten muistikortti romujen sijaan.
Benchmarkkeja odotellessa. Mitä viimeksi katselin jotain järeämmällä Rockchip CPU:lla olevia SBC kinkuloita joista löytyi kohtuullinen LAN interface ja USB 3.0 niin se usb cappasi noin 600Bps… eli ~60MB/s… eli eipä hirmuisia hyötyjä SSD:stä. Tietysti jos vain nopea satunnaisluku/hakuaika riittää niin avot, mutta saattaapi sen USB portin kautta jäädä aika lailla ensimmäisten SATA SSD vimpuloiden nopeuksiin tai alle siirtonopeudet.
Tosta Rockchip vimpulasta ei pystynyt arpomaan huonosti suoritetun testin (ts. testidatan) vuoksi , että mistä siinä otti kiinni. Eli cappasiko järein CPU core single core kuormalla vai onko ko SOC:ssa vaan kötönen USB3 toteutus.
Lähinnä vaivaa että muistikortit kirjottuu hajalle 24/7 käytössä, sitä ongelmaa ei SSD:llä olisi ja eipä toki tuosta satunnaistaluku/hakuajastakaan haittaa olisi. 64gt ssd kun riittäisi hyvin, kun tuo muistikorttien kesto jatkuvassa käytössä on aika huononlainen.
Ja muistikortit saivat boostia, toimivat nyt sillä nopeudella minkä sai kuin kellotti muistikortinlukijan (n. 2x nopeus)
Arvokkaampaa SLC-korttia vaan kehiin.
Joo tuttua ongelma. Jokunen kuukausi takaperin oli artikkeli/benchmark joko sandiskin tai kingstonin rugged tai embebbed tagilla olevasta SD kortista. Kapasiteetit oli melko pieniä, mutta plussina SLC + wear leveling. Pika googlettamalla löytyi Delkin valmistajalta "Utility" tuotemerkin alta tuollaisia.
Ei tosin suomikaupoissa näy, että liekkö millainen päänvaiva metsästää ulkomaan kaupasta järkihintaan joka vielä postittaisi suomeen. (Tosin noilla järki hinta on ihan varmasti jotain muuta kun kuluttaja SD korteilla täällä.)
Typpishottilasillinen vaan kiinni ja tuosta saadaan chromebookeille vastusta nettikäyttöön 😀
Vaatii lisäjäähdytystä toimiakseen odotetunlaisesti ja tärkein myyntivaltti eli 4K-toisto ei välttämättä toimi sittenkään: Raspberry Pi 4 Benchmarks & Mini Review
Nyt on varsin mielenkiintoinen julkaisu. Täytynee ostaa pari kipaletta.
Kodi/Android-boksit mainittiin, mutta kyllähän leffoja on voinut katsella raspeilla ihan ensimmäisestä lautaversiosta alkaen. Tässä isoin etu vanhoihin nähden on 4k-tuki (jos saavat toimimaan). Kilpailevilla laudoillahan 4k-tuki on ainakin raudan puolesta ollut jo pienen ikuisuuden.
Mahtaako tukea USB OTG:ta? Kolmosessa ei ollut tukea.
Harmi, että tässä on MicroHDMI, tuo kun ei ole se tukevin liitin paksun HDMI-narun kanssa. Saanut tuon omastakin läppäristä jo siihen kuntoon, että täytyy nitkutella johtoa oikeaan asentoon, että saa kuvan pihalle.
Ei vaikuta raspin vaivalta vaan jotain häikkää ajetun linux-jakelun kernelissä, bugi kenties…
4k-videotuessa on vielä tekemistä soitto-ohjelmankin puolella. Softabugeja joo, mutta menee vielä hetki että pääsee hyödyntämään. Senkin voi laskea pieneksi rajoitteeksi, että Raspbian on edelleen 32-bittinen. 64-bittinen kerneli on sentään tulossa. Myös tuo lämpeneminen on melkoista.
Jos tähänkin tulee Berryboot tuki niin jää vähemmälle microsd:n käyttö, mutta silti vielä tarttee olla buutissa.
Liekköhän tosta ARMv7 -> ARMv8 kerneli pätsistä olisi muutakin hyötyä kun vain 64bit. Tuli vaan mieleen kun katselin tuota mini review & benchmarkkia. Ainakin jotain NEON käskyjen upgradeja löytyisi ja AES käskyt ilmeisesti menee eri kautta. Jännä ettei tuota raspin käyttiksestä ole veivattu ARMv8 versiota jo aiemin kun 3 B+ v1.2 sitä jo voisi hyödyntää.
Raspbianissa on haettu ilmeisesti maksimaalista tukea alaspäin vanhoihin versioihin. Jos käyttää toista distroa, niin saa mahdollisia hyötyjä uudemmista käskykannoista ja optimoinneista. Raspbianhan käytti siis ARMv6-käskykantaa kun RPi2 oli jo ARMv7.
Aivan. Ei vaan liene olisi ihan mahdoton pitää muutamaakin versiota rinnakkain tarjolla. Liene siis hyödyt niin heikot, ettei ole vaivauduttu.
Rasbianissa käsittääkseni on mutta ne uudemmat täytyy valita käytöön ne ei tule oletuksena käytöön.
Osaatko sanoa, pystyykö jotenkin järkevällä vaivalla tuon rasbianin paketteja ja kernelin kääntämään esim sandboxissa pc:llä ja vispaamaan sitten paikalleen?
En ole pitkään aikaan arm vipatimilla tuota harrastellut, sillon joskus kun omaa koodia tai toisten opensorsaa väänneltiin niin kikkailtiin sandboxien kanssa. Tosin silloin noiden kellotaajuudet oli 200-400mhz niin ei locaalisti todellakaan viitsinyt. 🙂
Ihan sillä kyselen, että pikkuhiljaa alkaa nuo ARM SBC olemaan sitä tasoa, että tulee hommattua ssh/vpn tjsp serveriksi ja nettipäätteeksi. Arvattavista syistä atm menee vielä intelin nucilla.
Liki täsmälleen sitä mitä toivottiinkin, mutta micro-hdmi pilaa pahasti tunnelmaa 🙁 Juuri kun toivoi pääsevänsä eroon kaikenlaisista ylimääräisistä välikaapeleista…
Yhtä asiaa olen toivonut jo pienen ikuisuuden näiden kanssa, mutta ei vaan tunnu mistään ilmestyvän. Nimittäin toista ethernet-porttia, jotta laitteen voisi laittaa kunnolliseksi (joskaan ei kauhean tehokkaaksi) reitittimeksi.
Mites joku USB-ethernet -palikka?
Niin, aika bugisia ovat yleensä olleet ainakin winkun puolella. Lisäksi se usb on pullonkaula, kuten tuolla aiemmin mainittiin sisäisenkin ethernetin osalta.
Yksi olisi tosin VLAN:illa jakaa se yksi portti kahdeksi verkoksi, mutta toki moinen on mahdollista vain jos on älykäs kytkin vastapuolella.
Kuulema tuon uuden Raspin mukana tulevassa ohjekirjassa puhutaan myös kahdeksan gigan mallista…
TP-LINK USB 3.0 Ethernet adapter UE300 -verkkokortti 16,90 €
Tuo TP-LINK on hyväksi havaittu ainakin debianissa, on ollut käytössä.
Olet varmaan tietoinen, että reititinkäyttöön on eri lautoja? Esim. TP-Linkillä ja muilla on OpenWRT-pohjaisia (tai niihin saa OpenWRT:n). Kahden verkkokortin Orange Pi on myös ollut pitkään saatavilla, vaikkei nopeudella loista: US $13.9 |Orange Pi R1 : H2+ 256MB Quad Core Cortex A7 Open source development board beyond Raspberry Pi -in Demo Board from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group
Toivottavasti Orange Pi saa päivityksen. Nuo openwrt:t ei kiinnosta, koska ne on enemmänkin softaa kuin rautaa ja sitä myöten kaikki sidottu siihen.
Mitä tarkoittaa tämä? Siis OpenWRT-bokseissa reititys tehdään saman kytkimen sisällä nimenomaan raudalla jopa VLAN-tagitettuna, kun taas raspeissa ja vastaavissa kaikki data menee 8b/10b-muunnettuna USB:n ja/tai PCIe:n läpi isommalla latenssilla, softan prosessoimana ja heikommalla suorituskyvyllä.
Oliko tuolle jo selitystä, miksi verkkokortti oli siirretty fyysisesti eri paikkaan?
Tuo ilmeisesti tekee jo sen, että vanhat kotelot ei enää käy tälle mallille.
Verkko-ohjain on siirretty osaksi itse järjestelmäpiiriä koska uudessa järjestelmäpiirissä se löytyy sieltä. Vanhan USB-väylän taakse heitetyn ohjaimen suorituskyky oli alle kolmannes teoreettisesta koska USB-väylä kuristaa menoa.
Uudessa lienee kylläkin nopea scb-niminen väylä, johon kytkeytyy erillinen BCM54213PE-piiri, jossa on ethernet-ominaisuus. Tämän voi laskea natiivimmaksi kuin vanhan, mutta ethernet-piuhat eivät lähde SoC:stä kuten jossain kilpailevissa. Esim. Orange Pi -laudoissa (H3) tulee suoraan SoC:ltä 100M ethernet ja 1000M tarvitsee ulkoisen PHY:n.
Muistelen myös että POE lisäyksen myötä taisi tulla odottamattomia ongelmia kun suuret POE jännitteet piti vetää piirilevyn toiselle puolelle tohon 4 pinniseen headeriin.
Iso syy varmasti on toi reititys mitä Kaotik sanoi mutta nyt myös ne 48V jännitteet ei tarvitse mennä pitkää matkaa ja pysyy kaukana signaalijohdoista.
Huomaa että en nopealla googlauksella löytänyt mitään lähdettä tälle tiedolle.
Toki noin, mutta miksi paikka on vaihdettu toiseen kohtaan fyysisesti, vaikka muuten koitetaan yhteensopivuus pitää melko hyvin.
Katsoin tuota piirilevyä, niin siinä on ehkä suoremmat linjavedot ainakin noilla sijoituksilla ethernetille ja usb3 porteille, eikä tarvita läpivientejä ainakaan sen takia ja ei tuo taida kovin monikerroksinen levy olla muutenkaan. Selvää syytä ei kyllä siirtämiselle näy muuten.
Jahas, oletin "natively attached ethernet controllerin" meinaavan juurikin natiivia ts suoraan SoCssa etenkin kun speksilistassa lukee SoC:n I/O-ominaisuuksissa "onboard Ethernet port", kiitos korjauksesta.
BCM2711 – Raspberry Pi Documentation
En itsekkään löytänyt Googlella ja aina muutokset ja syyt kuitenkin kiinnostaisi tietää.
CNX-blogissa joku oli spekuloinut, että pcb-reitittämisessä olisi ollut haasteita ja usb3-porteistakin olisi saatu vain 2 käyttöön, vaikka tuo pcie/usb-"hubi" tukee neljää. En tiedä liittyykö tähän, mutta kuitenkin pcb-vetoihin.
Se tarkoittaa sitä, että en halua openwrt:tä vaan pfsensen tai opnsensen. Lisäksi haluan sinne pyörimään softetherin. Puhumattakaan nyt paljon spesifisemmistä käyttötarkoituksista.
Eli "Nuo openwrt:t ei kiinnosta, koska ne on enemmänkin softaa kuin rautaa ja sitä myöten kaikki sidottu siihen." = haluat distron jota osaat käyttää? Kyllähän openwrt:hen saa vpn-softan, softethervpn löytyy myös. Eipä sillä distrolla ole väliä, puhuin laitteen muista ominaisuuksista. BSD-pohjaisten tuki on hiukan heikompi yleisesti ottaen, mutta joku voi ideologisista syistä kai haluta BSD:n.
Haluan raspberryn enkä openwrt softaa, end of story.